ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Μακριά από εμάς ο εθνικισμός...

Ένα διήμερο γεμάτο Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε έφτασε στο τέλος του, γεγονός που οδήγησε σε θλιβερά εξωαγωνιστικά συμπεράσματα.

Χαμόγελα, χαμόγελα, χαμόγελα για τον οργανισμό του Ολυμπιακού και για τον κόσμο του, ο οποίος μέσα σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες γέμισε "Καραϊσκάκης" και "ΣΕΦ", ώστε να δει την ομάδα του να κάνει το απόλυτο 2/2 σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Κοινός παρονομαστής η αντίπαλος, η Φενέρμπαχτσε, γεγονός που δημιούργησε παρατράγουδα αναφορικά με το αναχρονιστικό (και πλέον πολύ κουραστικό) ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αδιανόητο το γεγονός πως δύο σπουδαίοι πολυαθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι αγωνίζονται στην κορυφαία ευρωπαϊκή σκηνή προβάλουν στερεότυπα εθνικιστικού χαρακτήρα. Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους πως δύο καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές όπως οι Τζέκο και Καβετσί, προσπάθησαν να πικάρουν τον κόσμο των Πειραιωτών, επιδεικνύοντας επίμονα την τουρκική σημαία... Πόσο μάλλον ο πρώτος ο οποίος έχει καταβολές από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ουδεμία σχέση έχει με το συγκεκριμένο (γελοίο) ζήτημα. Ενδιαφέρον θα έχει δε να φανεί αν η UEFA - η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιου τύπου ζητήματα - θα τους επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο.

Φυσικά όμως οι δύο από τους τρεις επιθετικούς του Ισμαίλ Καρτάλ δεν ήταν οι μόνοι αρνητικοί πρωταγωνιστές των αναμετρήσεων. Μπορεί ο Φορτούνης να αρκέστηκε στο να προσπαθήσει να συνετίσει τον παίκτη που ευστόχησε από την λευκή "βούλα" όταν αυτός άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με την κερκίδα, ωστόσο και αυτή έχει το μερίδιο της στο όλο τεταμένο κλίμα. Αλήθεια, πως γίνεται εν έτη 2024 να ακούγεται back to back τόσο στο ποδοσφαιρικό όσο και στο μπασκετικό "σπίτι" των "ερυθρόλευκων" το απεχθές σύνθημα "Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό"... Πάλι καλά στην αναμέτρηση της Παρασκευής (12/04), το υγειές κομμάτι της εξέδρας αποδοκίμασε και υπερκάλυψε την άσχημη βοή, τραγουδώντας το πιο απλό και όμορφο σύνθημα... το όνομα της ομάδας που υποστηρίζει.

Πρέπει να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα σε κοινωνικό επίπεδο. Σίγουρα τα ΜΜΕ κατέχουν και αυτά τον αρνητικό τους ρόλο από την στιγμή που ολημερίς και ολονυχτίς προβάλουν θέματα αναφορικά με "προκλήσεις" προερχόμενες από την γειτονική χώρα. Παράλληλα όμως πρέπει να δημιουργηθεί και κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση για το πιο είναι το πραγματικό στάτους ανάμεσα στους δύο (σχεδόν πανομοιότυπους) λαούς. Όποιος έχει αμφιβολίες για τα κοινά στοιχεία, αλλά και την άποψη της ευρωπαϊκής μεριάς της Τουρκίας αναφορικά με τους Έλληνες, καλό είναι να παρακολουθήσει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Τάσου Μπακασέτα με τίτλο "bordo - mavi".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code