ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Άγγλοι και Ιταλοί σε Ευρωπαϊκούς τελικούς : Συγκινήσεις, ματσάρες και άρωμα Ελλάδας


 Οι τελικοί των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων πλησιάζουν στο τέλος τους, ήδη ο τελικός του UEFA EUROPA LEAGUE ολοκληρώθηκε, με την «βασίλισσα» του θεσμού Σεβίλλη να το κατακτάει για 7η φορά στην ιστορία της.

Οι δύο διοργανώσεις που μένουν, είναι φυσικά το UEFA CONFRENCE LEAGUE και η μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, το UEFA CHAMPIONS LEAGUE. Tο κοινό στοιχείο είναι ότι δύο ιταλικές και δύο αγγλικές ομάδες, θα αναμετρηθούν για τους τίτλους. Στο Έντεν Αρίνα της Πράγας η Φιορεντίνα θα αντιμετωπίσει την Γουέστ Χαμ, για το τρίτο σε δυναμικότητα τρόπαιο και στο Ατατούρκ στάδιο, η ασταμάτητη Μάντσεστερ Σίτι θα αντιμετωπίσει την Ίντερ για το «τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά».

Οι τέσσερις ομάδες έχουν ραντεβού με την ιστορία, όμως ποιοι σύλλογοι έχουν γράψει ήδη το όνομα τους με χρυσά γράμματα; 

Ψάξαμε να βρούμε σε πόσους ευρωπαϊκούς τελικούς έχουν κοντραριστεί οι Άγγλοι και οι Ιταλοί. Ματς αξέχαστα, διαχρονικά, απίστευτα, ενώ δυστυχώς μεταξύ τους και ένας τελικός που δεν έμεινε στην ιστορία για το ποδόσφαιρο. Στις «τιτανομαχίες» των δύο «γιγάντων» του ποδοσφαίρου, η χώρα μας έπαιξε και αυτήν τον ρόλο της, καθώς φιλοξένησε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς. Ας δούμε λοιπόν την κάθε διοργάνωση ξεχωριστά, στις οποίες αγωνίστηκαν.

UEFA CUP WINNERS CUP : Από μια κούπα η κάθε χώρα


Ξεκινάμε με μια διοργάνωση που πλέον αρκετοί δεν γνωρίζουν, το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο νικητής του κυπέλλου κάθε χώρας λάμβανε μέρος σε αυτήν την διοργάνωση, ξεκίνησε την σεζόν 1960-1961 και σταμάτησε την σεζόν 1998-1999. Πρώτη Ιταλική κατάκτηση ήρθε στην παρθενική εμφάνιση της διοργάνωσης, από την Φιορεντίνα κόντρα στην Ρέιντζερς και δύο χρόνια αργότερα η Τόττεναμ νίκησε την Ατλέτικο Μαδρίτης για τον πρώτο αγγλικό θρίαμβο.

Μίλαν 1-0 Λιντς 1972-1973 : Η πρώτη αμφιλεγόμενη μάχη στην Θεσσαλονίκη...


Δύο φορές αναμετρήθηκαν στον θεσμό ιταλοαγγλικές ομάδες, με τον πρώτο να γίνεται σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Καυτατζόγλειο στην Θεσσαλονίκη. Στις 16 Μαϊου λοιπόν υπό την διαιτησία του Χρήστου Μίχα, η Μίλαν επικράτησε 1-0 με γκολ του Κιαρούγκι στο 5' μόλις λεπτό. Ένα μέτριο παιχνίδι καταδικάστηκε για την απαράδεκτη διαιτησία του Έλληνα διαιτητή, με πολλούς οπαδούς να μιλάνε για «σφάξιμο» της Αγγλικής ομάδας, με αποκορύφωμα τα γιουχαρίσματα και την αρκετή δυσαρέσκεια  που εκφράστηκε από τους οπαδούς στις εξέδρες, με την ολοκλήρωση του αγώνα. Η Λίντς αν και ηττημένη έκανε τον γύρω του θριάμβου μέσα σε αποθέωση από τους φιλάθλους, έφτασε μέχρι και σε σημείο να ζητήσει επανάληψη του παιχνιδιού, ένα αίτημα μη αποδεκτό από την UEFA. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι η UEFA αργότερα τιμώρησε τον Μίχα για πάντα, επειδή βρέθηκε ένοχος για στημένα παιχνίδια, παρόλα αυτά, ο ρόλος του σε αυτό το ματς δεν ερευνήθηκε περεταίρω.

Άρσεναλ 1-0 Πάρμα 1993-1994 : Συνάντηση 21 χρόνια μετά...


Στις 4 Μαϊου 1994, ήρθε ο δεύτερος και τελευταίος τελικός σε αυτήν την διοργάνωση. Μια εικοσαετία αργότερα, δύο ομάδες από αυτές τις χώρες ήρθαν αντιμέτωπες. Στην Κοπενχάγη και στο Πάρκεν Στάδιο, η Άρσεναλ με το σουτ στον αέρα του Άλαν Σμιθ στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης, έφερε την κούπα στο Λονδίνο, κάνοντας την ομάδα, την 4η Λονδρέζικη  που σηκώνει την διοργάνωση μετά την Τόττεναμ, Τσέλσι και Γουέστ Χαμ.  Διαιτητής της αναμέτρησης ήτα ο Τσέχος Βάσλαν Κρόντλ

UEFA EUROPA LEAGUE: 42 χρόνια, 0 τελικοί !


Απίστευτο και όμως αληθινό! Στα 42 έτη της ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν έχει υπάρξει κάποιος τελικός.

Έχει κατακτηθεί και από τους δύο αμέτρητες φορές, η πρώτη για τους Άγγλους την πρώτη κι όλας χρονιά με την Τόττεναμ, σε έναν αγγλικό εμφύλιο κόντρα στην Γουλβς , ενώ πέντε σεζόν μετά η «Μεγάλη Κυρία» έφτασε στην κορυφή ως ο πρώτος ιταλικός σύλλογος που πανηγύρισε, με θύμα την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Το κοντινότερο που έχουν φτάσει είναι ένας ημιτελικός ανάμεσα στην Τόττεναμ και την Μίλαν, όπου τα «Σπιρούνια» πέρασαν στον τελικό με σκορ 2-1 στο Λονδίνο, 1-1 στο Μιλάνο. Όπως αναφέραμε η Τόττεναμ ήταν πρωταθλήτρια εκείνη την χρονιά.

UEFA SUPER CUP : Ιταλική υπόθεση


Καθιερώθηκε το 1973 με όνομα EUROPEAN SUPER CUP (άλλαξε το 1995) και μέχρι το 1999 οι νικητές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών-CHAMPIONS LEAGUE κοντράρονταν με τον νικητή του UEFA CUP WINNERS CUP. Από το 2000 και μετά,οι θριαμβευτές του UEFA CHAMPIONS LEAGUE και UEFA EUROPA LEAGUE  παίζουν ένα παιχνίδι για έναν ακόμα τίτλο το UEFA SUPER CUP .Οι Ιταλοί σε 3 αναμετρήσεις μετράνε ισάριθμες νίκες. 

Λίβερπουλ 0-2 Γιουβέντους  1985 : Θρίαμβος ενάντια σε έναν δύσκολο αντίπαλο 


Στις 16 Ιανουαρίου του 1985 η η πρωταθλήτρια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για το 1984 (Σημερινό CHAMPIONS LEAGUE), αντιμετώπιζε τον νικητή του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1984 Γιουβέντους. Αυτήν ήταν η 1η φορά που οι «Μπιανκονέρι» θα έπαιρναν μέρος στον θεσμό, από την άλλη η Λίβερπουλ, έδινε την τρίτη της συμμετοχή, καθώς είχε κερδίσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1977, 1978. Ο αγώνας έλαβε μέρος στην Ιταλία και στο Στάδιο Κομιουνάλε (πρώην γήπεδο Γιουβέντους). Το σκορ άνοιξε ο Μπόνιεκ στο 39ο λεπτό, με  τον Πολωνό θρύλο να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του στην επανέναρξη και συγκεκριμένα 12 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα δίνοντας στην Γιουβέντους το τρόπαιο. Οι δύο ομάδες κάποιους μήνες αργότερα θα συναντηθούν για τον τελικό της ντροπής. 

Μίλαν 2-0 0-0 Άρσεναλ 1995 :  GRANDE MILAN 


Το UEFA SUPER CUP έκλεινε 20 χρόνια και έφερε αντιμέτωπους δύο μεγάλες ομάδες της εποχής.

Σε έναν διπλό τελικό η Μίλαν είχε κατακτήσει στην Αθήνα το 3ο της CHAMPIONS LEAGUE σε 6 χρόνια. Η Άρσεναλ  από την μεριά της ως κάτοχος του UEFA CUP WINNERS CUP αντιμετώπιζε το ιταλικό «θηρίο» της εποχής. Μπροστά σε σχεδόν 40.000 άτομα το πρώτο ματς στο Χάιμπουρι έληξε ισόπαλο 0-0. Έπρεπε να έρθει το παιχνίδι στο Σαν Σίρο όπου η Ζβόνιμιρ Μπόμπαν στο 41΄και ο Ντανιέλε Μασσάρο στο 67', σφράγγισαν το τρόπαιο. 

Λάτσιο 1-0 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1999 : Το τέλος για το UEFA CUP WINNERS CUP


Το 1999, στο στάδιο Λουί Ντε του Μονακό, μπροστά σε 15.000 κόσμο η Λάτσιο αντιμετώπιζε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι», έρχονταν από το διάσημο τρέμπλ και την απίστευτη ανατροπή στον τελικό του UEFA CHAMPIONS LEAGUE όπου με 2 γκολ μετά το 90' κατατρόπωσαν την Μπάγενρ Μονάχου με σκορ 1-2. Η Λάτσιο όμως (Νικητής του UEFA CUP WINNERS CUP), κόντρα σε όλα τα προγνωστικά «άρπαξε» το τρόπαιο με σκορ 1-0. Ήρωας του αγώνα ο επιθετικός και σκόρερ Μαρσέλο Σάλας. Ήταν η τελευταία φορά που το UEFA CUP WINNERS CUP αντιπροσωπεύονταν στην διοργάνωση.

UEFA CHAMPIONS LEAGUE: Λίβερπουλ εναντίον Ιταλών


Φτάσαμε στην αφρόκρεμα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το UEFA CHAMPIONS LEAGUE. Ένα τρόπαιο που και οι δύο χώρες γνωρίζουν καλά, καθώς η Αγγλία μετράει  συνολικά 14 και 12 από πλευρά Ιταλίας. Παρόλο που έχουν λιγότερα κέρδισαν πρώτοι το τρόπαιο με την Μίλαν πρωταγωνιστή το 1963 επί Αγγλικού εδάφους (Γουέμπλεϊ) με σκορ 2-1 κόντρα στην Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Η Γιουνάιτεντ στο ίδιο γήπεδο με την ίδια αντίπαλο το 1968, θα γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα. Με σκορ 1-1 στην κανονική διάρκεια, πέτυχε όμως 3 γκολ στην παράταση διαμορφώνοντας το τελικό 4-1. 
Μεταξύ τους μετράνε 4 αναμετρήσεις με κορυφαίο γεγονός την Λίβερπουλ ως μοναδικό πρεσβευτή ενάντια σε Ιταλικές ομάδες.

Ρόμα 1-1 (2-4 πεν.) Λίβερπουλ  1983-1984 : Μέσα στο σπίτι του αντιπάλου.


Ο πρώτος τελικός μεταξύ Άγγλων και Ιταλών πραγματοποιήθηκε το έτος 1984. Το Στάδιο Ολίμπικο στις 30 Μαϊου φιλοξένησε τις δύο φιναλίστ. H Λίβερπουλ στα καλύτερα της έτη σε όλη την ιστορία της έφθασε στην πηγή για 4η φορά μέσα σε 7 χρόνια. Απέναντι της η Ρόμα στην μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή της στιγμή μέχρι σήμερα. Παρά την απειρία της Ρόμα και την απόλυτη κυριαρχία των «Ρέντς» εκείνη την εποχή, οι «Τζαλορόσι» εξαιτίας ότι αγωνίζονταν στην έδρα τους, χρίστικαν φαβορί. Με περίπου 70.000 θεατές να βλέπουν, ο θρύλος της Λίβερπουλ Φίλ Νίλ έδωσε το πρβάδισμα στο 13', αλλά πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος, ο Προύτσο ισοφάρισε σε 1-1. Αφού δεν άλλαξε τίποτα για τα υπόλοιπα 45 λεπτά και ούτε στην παράταση ανακηρυχθηκε νικητής, το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Γκρατσιάνι αστόχησε κι έτσι ο Άλαν Κένεντι με το δικό του εύστοχο πέναλτι «σήκωσε» την Λίβερπουλ στην κορυφή για 4η φορά.

Γιουβέντους 1-0 Λίβερπουλ : Ο τελικός της ντροπής


Στον συγκεκριμένο τελικό δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρια το τι συναίβει στο χορτάρι, καθώς όταν θρινούμε νεκρούς το ποδόσφαιρο δεν πρωταγωνιστεί. Στις 29 Μαϊου του 1985 στις Βρυξέλλες διασταύρωσαν τα ξύφι τους Λίβερπουλ και Γιουβέντους.Εκείνη την ημέρα 39 άνθρωποι έφυγαν από την ζωή. Η Γιουβέντους νίκησε με πέναλτι του Πλατινί στο 58'.

Μίλαν 3-3 (2-3 πεν.) Λίβερπουλ 2004-2005 : Ο καλύτερος όλων


Τι να πει κανείς πραγματικά! Από που να αρχίσεις και που να τελιώσεις. Περάσαν 20 χρόνια από τον τελικό που ο καθένας θα ήθελε να ξεχάσει και φτάσαμε στον αξέχαστο τελικό για όλους τους καλούς λόγους. Συγκινήσεις, ανατροπές, σενάρια βγαλμένα από τα πιο τρελά όνειρα, Μίλαν και Λίβερπουλ έδωσαν παράσταση. Για να μπούμε λίγο στο ματς, ήταν 29 του Μάη 2005. Η παντοδύναμη Μίλαν με αστέρες σε κάθε θέση, έβρισκε τελευταίο εμπόδιο της, από την κορυφή την Λίβερπουλ του Στίβεν Τζέραρντ. Μια ομάδα που παρόλο ότι έφτασε τελικό δεν θύμιζε την Λίβερπουλ της τότε εποχής. Με πολλούς μέτριους παίκτες, έμελλε  να έρθει αντιμέτωπη, με την ομάδα του Μιλάνου, που ξεχύλιζε ταλέντο από παντού. Το 1ο ημίχρονο μας επιβεβαίωσε για το ποιος ήταν το αφεντικό. Με το καλημέρα 1-0. Ο Μαλντίνι, έδωσε φτερά σε μια ήδη απογειωμένη ομάδα. Ο Κρέσπο στο 39' και 43' κλείδωσε μια και καλή την θριαμβευτική και εύκολη νίκη, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Σε ένα διάστημα 6 λεπτών απαράμιλλης τρέλας, η αγγλική ομάδα έφερε το ματς στα ίσια! Για την ακρίβεια ο Τζέραρντ με κεφαλιά από το σημείο του πέναλτι στο 54' μείωσε σε 3-1 και 2' λεπτά αργότερα ο Βλαντιμίρ Σμίτσερ με σουτ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή διαμόρφωσε το 3-2. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ, θα κάνει ένα ακόμη δώρο στην ομάδα του κερδίζοντας πέναλτι. Ο Τσάμπι Αλόνσο αστόχησε, αλλά τύχη του χαμογέλασε και στο ριμπάουντ ισοφάρισε. Η αγωνία κορυφώθηκε, χρειάστηκε παράταση, με τον μοιραίο Σεφτσένκο να αστοχεί, σε άχαστη ευκαιρία. Ο ίδιος παίκτης είδε το πέναλτι του να σώζεται από τον Ντούντεκ και το τρόπαιο, με αυτόν τον τρόπο να γυρνάει στην Αγγλία. Η Λίβερπουλ ήταν για 5η φορά Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Μίλαν 2-1 Λίβερπουλ 2006-2007 : Εκδίκηση αλλά Ελληνικά


Της πάει η Ελλάδα η αλήθεια να λέγεται. Διεκδίκησε 3 τρόπαια στην χώρα μας, τα πήρε και τα 3. Το τελευταίο 15 χρόνια πριν, πάλι κόντρα στον σύλλογο που της δημιούργησε το μεγαλύτερο κάζο. Η Αθήνα φιλοξενούσε τον τελικό της μεγαλύτερης διοργάνωσης μετά το 1983 και 1994. Το ΟΑΚΑ στις 23 Μαϊου γέμισε από φιλάθλους για να παρακολουθήσουν άλλη μια ιστορική αναμέτρηση. Η Μίλαν, όπως 2 χρόνια νωρίτερα προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο, αυτήν την φορά στο τέλος, με γκολ-καραμπόλα του Ιντζάκι. Ο ίδιος 8 λεπτά πριν την λήξη, θα τριπλάρει τον Ρέινα για το 2-0. Ο Ντέρκ Κάουτ μείωσε στο 89' σε 2-1, αλλά δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν τα θαύματα του παρελθόντος. Τρίτος τελικός σε 5 χρόνια 2η φορά πρωταθλήτρια σε αυτά και 7η άμα συμπεριλάβεις όλη της την υπέρτατη ιστορία.

Φιορεντίνα - Γουέστ Χάμ / Μάντσεστερ Σίτι - Ίντερ 


Με φόντο την ιστορία θα προσπαθήσον να γράψουν την δική τους. Σε έναν τελικό, υπάρχουν φαβορί, αλλά ποτέ σίγουρος νικητής. Για τον δρόμο προς την δόξα, για μια θέση στην Ελίτ, 4 ομάδες, 2 τρόπαια, μονάχα 2 θα μπορούν να λέγονται πρωταθλητές.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code