Ο Αλέξανδρος Γκινής έκανε φέτος κάτι μοναδικό, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναγίνει. Έγινε ο πρώτος αθλητής της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε μετάλλια σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο σλάλομ του αλπικού σκι. Μια τεράστια επιτυχία, αφού η γαλανόλευκη δεν είχε καταφέρει ξανά μια τέτοια διάκριση παλαιότερα στα χειμερινά αθλήματα.
Ο Έλληνας πρωταθλητής πρωτογνώρισε το σκι, δίπλα στον πατέρα του που διατηρούσε σχολή εκμάθησης του αθλήματος στον Παρνασσό. Ο ίδιος μεγάλωσε στην Βουλιαγμένη, ενώ έχει υπογραμμίσει σε δηλώσεις του πώς έζησε έντονα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα. Αργότερα, μετέβη οικογενειακώς στην Αυστρία κάτι που τον βοήθησε στην ανάπτυξη του στο σκι, ενώ στα 16 του πήγε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή στις ΗΠΑ. Εκεί σπούδασε και έκανε πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου για το άθλημα του, αλλάζοντας επίπεδο και συμμετέχοντας σε αγώνες με την ομάδα νέων της Αμερικής. Έκανε το ντεμπούτο του το 2014 στην Ιταλία, ενώ κατέκτησε το 2015, το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων της Νορβηγίας. Ο AJ συνεχώς ανέβαινε στην παγκόσμια κατάταξη και είχε παραστάσεις και διακρίσεις από μεγάλους αγώνες.
Βέβαια, σοβαροί τραυματισμοί και απανωτά χειρουργεία δυσκόλευαν το έργο του, με την ΕΟΧΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων) να δηλώνει το ενδιαφέρον της για να τον εντάξει στην εθνική μας ομάδα. Παρά τους πολλούς τραυματισμούς, ο Έλληνας πρωταθλητής δικαιώθηκε για την επιλογή του να συνεχίσει στο πιο υψηλό επίπεδο απέναντι σε κάθε εμπόδιο και κυνηγώντας το όνειρο του, κατάφερε να πετύχει και να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες για την χώρα μας.
Οι ιστορικές πρωτιές
-Στις 17/1/2021 στον αγώνα του Flachau της Αυστρίας έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε πόντους σε αγώνα του World Cup με την 11η θέση του.
-Στις 4/2/2023 στον αγώνα του Chamonix της Γαλλίας έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο (το οποίο ήταν ασημένιο) σε αγώνα του World Cup
-Στις 19/2/2023 στον αγώνα του Courchevel της Γαλλίας έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο (το οποίο ήταν ασημένιο) σε αγώνα του World Championship.
World Cup-Chamonix Γαλλία
Αρχικά, να υπογραμμίσουμε ότι οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο σλάλομ την φετινή χρονιά ήταν δέκα, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Στον αγώνα συμμετείχαν οι 30 αθλητές με τις καλύτερες επιδόσεις από τα προκριματικά, ενώ γινόντουσαν 2 runs.
Στον αγώνα του Chamonix της Γαλλίας, ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε στο πρώτο run, χρόνο 51.81. Στο δεύτερο run έκανε τον καλύτερο χρόνο από όλους τους συμμετέχοντες, με 52.15. Συνολικά ο χρόνος 1:43.96, του έδωσε την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Έλληνας αθλητής που καταφέρνει τόσο μεγάλη επιτυχία στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο AJ ήταν πίσω μόλις 1,02 δευτερόλεπτα από τον πρώτο, τον Ελβετό Ramon Zenhäusler και τέσσερα εκατοστά πιο μπροστά από τον τρίτο, τον Ελβετό, Daniel Yule.
World Championship-Courchevel Γαλλία
Σε γαλλικό έδαφος διεξήχθη το Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος και συγκεκριμένα στο Courchevel στις 18-19/2. Πολύ δυναμικό ήταν το 1ο run του Αλέξανδρου Γκινή στο σλάλομ με 47.06, ενώ σε συνάρτηση με το δεύτερο run (52.64), κατετάγη στην δεύτερη θέση συνολικά με χρόνο 1:39.70, μόλις 20 εκατοστά πίσω από τον πρώτο, τον Νορβηγό, Henrik Kristoffersen με το 1:39.50 και 18 εκατοστά μπροστά, από τον τρίτο, τον Ιταλό, Alex Vinatzer με το 1:39.88. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της χώρας μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την γαλανόλευκη.
World Cup-Palisades Tahoe ΗΠΑ
Ένας ακόμη πολύ σπουδαίος αγώνας του Αλέξανδρου Γκινή φέτος ήταν στο Palisades Tahoe, στις 26/2, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με χρόνο στο 1ο run 52.38, είχε αξιώσεις για κάτι πολύ μεγάλο. Κάτι που έκανε, αφού τερμάτισε στην πρώτη θέση, μετά από μια εξαιρετική κατάβαση στο 2ο run, 0,01 πιο γρήγορος από τον Νορβηγό, Alexander Steen Olsen. Αυτό θα ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά...του το στέρησε το VAR, αφού μετά από 25 λεπτά εξέτασης, οι κριτές αποφάσισαν να του ακυρώσουν την δεύτερη προσπάθεια λόγω ενός περάσματος σε μια πόρτα.
Ο δρόμος άνοιξε όμως για τα ελληνικά χρώματα στα χειμερινά αθλήματα και σίγουρα περιμένουμε μελλοντικά, πολλούς συναρπαστικούς αγώνες.
Διαβάστε για όλα όσα δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Γκινής στο sportsnewsgreece.gr και στον Άρη Κατσίδη:
Αρχικά, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις μεγάλες επιτυχίες σας την φετινή σεζόν. Οι πολύ καλοί αγώνες και τα μετάλλια τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο όσο και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πως ζήσατε όλη αυτήν την επιτυχία; Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από αυτά;
Σαφώς ήτανε μία τεράστια σεζόν για μένα και την ομάδα μου. Βέβαια δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία, ακόμα να γιορτάσουμε τα μετάλλια μας. Εύχομαι να το κάνουμε αυτό, αυτήν την εβδομάδα στον Παρνασσό. Οι πιο σημαντικές μου αναμνήσεις είναι, πριν την έναρξη του δεύτερο σκέλος του αγώνα και οι πανηγυρισμοί μου με την ομάδα μου στον τερματισμό.
Το 2021 είχατε γίνει ο πρώτος Έλληνας αθλητής, που είχε κατακτήσει πόντους σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Flachau της Αυστρίας, μετά κατακτήσατε μετάλλια στο Chamonix και στο Courchevel για το World Cup και το World Championship. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το επόμενο βήμα; Ποιος θέλετε να είναι ο επόμενος σας στόχος;
Ο στόχος μου είναι να συνεχίζω να ανεβαίνω στην κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με τον μεγαλύτερο στόχο να είναι ότι το ότι θέλω να γίνω ο πρώτος Έλληνας που θα κατακτήσει μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το άθλημα σας είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά είναι γρήγορο, δηλαδή δεν υπάρχει χρόνος για λάθη. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε περισσότερο κατά την διάρκεια της κατάβασης σε έναν αγώνα;
Το σκι είναι όντως ένα πολύ γρήγορο σπορ. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν την ποιότητα του χιονιού/ πάγου, αλλά επίσης και τον εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ώστε να βοηθήσει για την καλύτερη απόδοση.
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα νέα παιδιά στην χώρα μας, με σκοπό να ασχοληθούν με το αλπικό σκι και τα χειμερινά αθλήματα γενικότερα;
Είτε είναι το σκι, είτε ένα άλλο άθλημα, είτε οτιδήποτε άλλο στη ζωή, εύχομαι να εμπνέω τα νέα παιδιά για να κυνηγούν τα όνειρά τους.
0 Σχόλια