ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Γκρέγκορζ Κριχόβιακ : Το βαρύ βιογραφικό και η σπουδαία καριέρα του νέου παίχτη της ΑΕΚ

 


Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ είναι... καθοδόν για την Αθήνα και η ΑΕΚ είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μία από τις πιο ηχηρές μεταγραφές της τελευταίας δεκαετίας στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, ντύνοντας στα κιτρινόμαυρα τον πολύπειρο Πολωνό μέσο.
 

Κάτω από άκρα μυστικότητα και εκμεταλλευόμενη το ανοιχτό παράθυρο που έδωσε η FIFA για μετακίνηση στους παίχτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Ρωσίας, η Ένωση φέρνει αθόρυβα στην Αθήνα και το ελληνικό ποδόσφαιρο έναν παίχτη με λαμπρό βιογραφικό, με πλήρη αγωνιστικό ρυθμό και με...11 εκατομμύρια ευρώ χρηματιστηριακή αξία στο transfermarkt ! Ποιος είναι όμως ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ ;

Γεννημένος στις 29 Φεβρουαρίου του 1990 στο Gryfice της Βορειοδυτικής Πολωνίας, πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία της Άρκα Γκντίνια. Ανθρωποι της Μπορντό ξεχώρισαν το ταλέντο του, φέρνοντας τον από την Πολωνία, στην ακαδημία της Γαλλικής ομάδας, μόλις σε ηλικία 16 ετών. Από εκεί, μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, με την σύμφωνη γνώμη του τότε τεχνικού της ομάδας, Λοράν Μπλάν. Επιπλέον, το 2008 καλείται για πρώτη φορά σε αποστολή της εθνικής Πολωνίας και κάνει την πρώτη του συμμετοχή σε φιλικό αγώνα, απέναντι στην εθνική Σερβίας. Έναν χρόνο αργότερα, πηγαίνει αρχικά δανεικός στην Ρέμς από την Μπορντό και στην συνέχεια στην ιστορική Νάντ, δείχνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής σε επαγγελματικό επίπεδο.

Από την Ligue 1 στην Σεβίλλη και τις δύο κατακτήσεις Europa League

Η Ρέμς επιστρέφει στην Ligue 1 μετά από 33 ολόκληρα χρόνια και αγοράζει με μεταγραφή τον Κρικχόβιακ από την Μπορντό, τον Ιούνιο του 2012. Ο Πολωνός ποδοσφαιριστής πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις στην Ligue 1  με την φανέλα της, την επόμενη διετία 2012-2014 (72 συμμετοχές - 8 γκόλ) ενώ παράλληλα με την παρουσία του στην Εθνική Πολωνίας, προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων. 

Ανάμεσα στις ομάδες που τον είχαν βάλει στο στόχαστρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ήταν η Λυόν και η Βαλένθια. Τελικά, η Σεβίλλη ήταν εκείνη που τον έκανε δικό της, δίνοντας στην γαλλική ομάδα ένα ποσό γύρω στα 5 εκκ. ευρώ, για να τον προσθέσει με μεταγραφή στο έμψυχο δυναμικό της. 

Η πρώτη χρονιά με την φανέλα των Σεβιγιάνων ήταν εκπληκτική, καταγράφοντας 48 συμμετοχές και σκοράροντας 4 φορές. Αποκορύφωμα φυσικά εκείνης της σεζόν, ήταν η κατάκτηση του Europa League τον Μάιο του 2015. Στον τελικό μάλιστα απέναντι στην Ντνίπρο, ο πολωνός άσος, όχι μόνο έκανε σπουδαίο ματς αλλά σκόραρε κιόλας για την ομάδα του στο 28', ισοφαρίζοντας σε 1-1. Η καταπληκτική Σεβίλλη του Έμερι, με τον Κριχόβιακ στην σύνθεση της, κατακτάει το τρόπαιο, νικώντας τελικά με 3-2 τους ουκρανούς και τον τότε 25χρονο αμυντικό μέσο, να βάζει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του. 

Η δεύτερη χρονιά του με την φανέλα της Σεβίλης κινείται στα ίδια υψηλά επίπεδα : Σταθερά βασικός και από τα πιο απαραίτητα γρανάζια της ομάδας του Έμερι, έχοντας 42 συμμετοχές και 1 γκόλ σε όλες τις διοργανώσεις. 

Παράλληλα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του Europa League με την ομάδα της Ανδαλουσίας : Βασικός για δεύτερο συνεχόμενο τελικό δίπλα σε Μπανέγκα και Έν Ζονζί, ο χαφ από την Πολωνία κάνει μία γεμάτη εμφάνιση, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κούπα της διοργάνωσης, επικρατώντας τελικά με 3-1 στον τελικό της Λίβερπουλ! 

Την σεζόν 2014-15 αναδείχθηκε μέσα από ψηφοφορία στην καλύτερη 11αδα της La Liga ενώ και τις δύο χρονιές που η ομάδα του κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, ψηφίστηκε ως παιχτης της καλύτερης 11αδας του Europa League.


Στην Παρί με 26 εκκ. ευρώ παρέα με τον Έμερι                                                                   

Παίρνοντας το παρατσούκλι ''ο άνθρωπος με τα 4 πνευμόνια'', το καλοκαίρι του 2016 ο Κρικχόβιακ ήταν ένα από τα πιο καυτά ονόματα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου στην Ευρώπη.Το στενό πρέσινγκ της Άρσεναλ δεν απέδωσε καρπούς, με την Παρί Σεν Ζερμεν να του προσφέρει ηγεμονικό συμβόλαιο και να τον εντάσσει στο δυναμικό της, δίνοντας περίπου 26 εκκ. ευρώ στην Σεβίλλη. Στα πλαίσια της μεταγραφής μάλιστα, η ομάδα του Παρισίου έστειλε δανεικό στην ισπανική ομάδα τον τερματοφύλακα Σιρίγκου. Ο Πολωνός ποδοσφαιριστής θα (ξανα)βρεί στον πάγκο των πρωτευουσιάνων, τον Έμερι, με τον οποίο συνεργάστηκαν και τα προηγούμενα δύο χρόνια στην Ισπανία. Με απόλυτη επιτυχία.

Στην Παρί δεν κατάφερε να βρει θέση βασικού. Δεν ήταν και εύκολο. Βεράτι, Τιάγκο Μότα, Ματουιντί, Παστόρε, και Ραμπιό ήταν μερικά από τα ονόματα που υπήρχαν στο πλούσιο ρόστερ των Παριζιάνων για την μεσαία γραμμή, με τον ίδιο να καταγράφει τελικά 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο με την γαλλική ομάδα και φτάνοντας μέχρι τους 16 του Champions League.



Premier League, Ρωσία και.... ΑΕΚ

Η επόμενη χρονιά θα βρεί τον Πολωνό χαφ στην Πρέμιερ Λίγκ και συγκεκριμένα στην Γουέστ Μπρόμ ως δανεικό, επιδιώκοντας ο ίδιος την μετακίνηση του στην συγκεκριμένη ομάδα, όντας απογοητευμένος από τον μικρό χρόνο συμμετοχής που είχε την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν .

 Στην Αγγλία πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις, με την ομάδα του όμως να υποβιβάζεται στην Championship, μετά από μία περίεργη σεζόν, με αλλεπάλληλες αλλαγές προπονητών. Παρά τις μεγάλες νίκες που πραγματοποιεί τις τελευταίες αγωνιστικές και το...παραλίγο comeback, η Μπρόμγουιτς τελικά πέφτει κατηγορία και ο δανεισμός του Πολωνού άσσου ολοκληρώνεται. 

Το καλοκαίρι του 2018 η Λοκομοτιβ Μόσχας κάνει το...μπάμ : Ανακοινώνει τον δανεισμό του Κριχόβιακ από την Παρί, με οψιόν αγοράς στα 10 εκκ. ευρώ, τα οποία και πληρώνει στην γαλλική ομάδα, μερικούς μήνες μετά, για να αποκτήσει τον δυναμικό μέσο. 

Την πρώτη του χρονιά στην Ρωσία, ο πρώην παίχτης της Παρί καταγράφει 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, παίζοντας στους ομίλους του Champions League και κατακτώντας με την ομάδα του, κύπελλο Ρωσίας και 2η θέση στο πρωτάθλημα, πίσω από την ισχυρή Ζενίτ. 


Στο ίδιο...μοτίβο και η επόμενη σεζόν του στην Ρωσία , με τον Κριχόβιακ να έχει 33 συμμετοχές και 10 γκόλ με την ομάδα της Μόσχας, όπου παρέα με τους Φαρφάν και Ζοάο Μάριο δημιουργούν έναν πολύ δυνατό άξονα για την ομάδα του Γιούρι Σιομίν. 

Μετά από μία γεμάτη τριετία στην Λοκομοτίβ, με την οποία είχε 109 συμμετοχές και 23 γκόλ, η Κρασνοντάρ τινάζει την μπάνκα στον αέρα το περσινό καλοκαίρι, προσθέτοντας στο δυναμικό της τον έμπειρο μέσο, ως αντικαταστάτη του Σουηδού Όλσον που πήρε μεταγραφή στην Άντερλεχτ. Στην Κρασνοντάρ δεν...στέριωσε πολύ και η ιστορία του μέχρι και σήμερα είναι γνωστή, με τον ίδιο να είναι πλέον παίχτης της ΑΕΚ. 

Ο δικέφαλος βάζει ... απρόσμενα στο έμψυχο δυναμικό του, εως -τουλάχιστον- το τέλος της φετινής σεζόν, έναν παίχτη με πλούσιο βιογραφικό, τεράστια εμπειρία, μεγάλη ποιότητα και...86 συμμετοχές με την φανέλα της Εθνική Πολωνίας. Τωρά, μένει να πιστοποιήσει όλα τα παραπάνω, μέσα στο γήπεδο, αρχής γενομένης από την Κυριακή που πιθανόν να πάρει τα πρώτα λεπτά συμμετοχής με τα κιτρινόμαυρα . 


 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code