ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο Γιαννίκης έχει πλάνο, η ΑΕΚ έχει ποιότητα, όμως θέλει δουλειά

 


Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει την πρεμιέρα του Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο της ΑΕΚ, τα πρώτα στοιχεία που θέλει να περάσει ο νέος τεχνικός της Ένωσης, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε. Επιστροφή στην Super League, μετά τα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας, με πολλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια. Φυσικά το αποτέλεσμα της αγωνιστικής και σίγουρα το παιχνίδι της σεζόν μέχρι τώρα ήταν το χθεσινό 4-4 του ΠΑΟΚ με τον Βόλο. Η ΑΕΚ ξεκίνησε χθες σε επίπεδο επίσημων παιχνιδιών τη νέα εποχή της, την εποχή Αργύρη Γιαννίκη. Ο 41χρονος Ελληνογερμανός τεχνικός είχε το νικηφόρο ντεμπούτο, που συνδυάστηκε με κάποια πρώτα δείγματα της ποδοσφαιρικής του φιλοσοφίας και με εκπλήξεις στην ενδεκάδα.

Οι επιλογές των Ρότα, Μήτογλου και Γέφτιτς στην αρχική ενδεκάδα προκάλεσαν έκπληξη στην πρώτη ανάγνωση σχεδόν σε όλους που τις διάβαζαν. Ο Γιαννίκης όμως είχε αναφέρει και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ότι μέσα από τις προπονήσεις και την εικόνα που δείχνουν οι παίκτες θα γίνονται οι επιλογές για το αρχικό σχήμα. Ίσως η μόνη επιλογή, που δε βγήκε στον τεχνικό της ΑΕΚ ήταν αυτή του Γέφτιτς. Ο Ελβετός ήταν ένας εκ των δύο (ο άλλος ήταν ο Στάνκοβιτς) που δεν είναι βασικό του στοιχείο στο παιχνίδι το έντονο πρέσσινγκ. Η είσοδος του Μάνταλόυ στη θέση του, όταν τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά, έδωσε διαφορετική επιθετική ροή στην ΑΕΚ με τους παίκτες του Ατρομήτου που τραβούσε μακριά από την περιοχή, σε αντίθεση με τον Γέφτιτς που «κολλούσε» στον Αραούχο.

Ο Μήτογλου επιλέχθηκε και γιατί ο Τζαβέλας βρισκόταν με την Εθνική και είχε χάσει προπονήσεις και γιατί η ΑΕΚ χθες χρειαζόταν έναν πιο ψηλό αμυντικό για να ελέγξει και τους ψηλούς παίκτες του Ατρομήτου στις στατικές φάσεις, αλλά και για να βγει ψηλά στα μαρκαρίσματα ο Βράνιες και να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να καλύψει άμεσα το κενό που αφήνει. Ο Μήτογλου είναι aggressive αμυντικός και το γεγονός ότι κοιτάει πάντα να βγει πρώτος στη μπάλα είναι κομβικό κομμάτι και για το πλάνο του Γιαννίκη. Όπως επίσης και ο Ρότα στην πρώτη του συμμετοχή με την ΑΕΚ ήταν καλύτερος τακτικά απ' ότι ο Μισελέν. Προσοχή δε λέμε ότι είναι καλύτερος παίκτης, αυτό δε φαίνεται από ένα παιχνίδι άλλωστε. Είχε καλύτερο έλεγχο στη θέση του και στα ανεβάσματά του και στις επιστροφές του, ενώ έκανε και το κόψιμο στον Κουλούρη, ίσως στην επικίνδυνη φάση που πήγε να δημιουργήσει ο Ατρόμητος. Πρέπει όμως να ελέγξει τον ενθουσιασμό του και το τρόπο που προσεγγίζει τα μαρκαρίσματα, αρκετά ήταν στο όριο της κάρτας.

Η ΑΕΚ από το πρώτο παιχνίδι φανέρωσε στοιχεία του πλάνου του Ελληνογερμανού τεχνικού. Έντονο πρέσσινγκ ψηλά στο γήπεδο και πολλά κλεψίματα στα πρώτα λεπτά κατέγραψε η ΑΕΚ στη στατιστική της. Μπορούσε να ελέγξει εύκολα το ρυθμό, όχι όμως να δημιουργήσει. Αυτό έχει και δικαιολογίες καθώς στον άξονα είχε δύο χαφ, που δεν είναι δημιουργικά, και το πλάνο ανάπτυξης ξεκινούσε με άμεσο παιχνίδι από τα στόπερ προς τους Τσούμπερ, Αραούχο, Γκαρσία. Ο Μήτογλου ειδικά είχε τις περισσότερες εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Με την είσοδο του Μάνταλου άλλαξε σε μικρό βαθμό η διαδικασία ανάπτυξης, όμως το γρήγορο τέμπο και η γρήγορη μετάβαση στην επίθεση ήταν ζητούμενα, χωρίς πάντα να γίνεται σωστά αυτό και χωρίς να έχουν οι παίκτες της ΑΕΚ τις δυνάμεις και τα σωστά τρεξίματα να εξυπηρετήσουν ακόμα αυτό το πλάνο.

Το θετικό που κρατάει η ΑΕΚ από τη χθεσινή νίκη, πέρα από την εικόνα κάποιων παικτών, είναι πως παρόλο που ο Ατρόμητος δημιούργησε τελικές, δεν ήταν καμία τελική μεγάλης απειλής προς τον Στάνκοβιτς. Για να το εξηγήσω περισσότερο, ο Ατρόμητος δεν εκτέλεσε τελική μπροστά από τη βούλα του πέναλντι, δηλαδή στο κομμάτι όπου οι τελικές αυξάνουν την πιθανότητα να γίνουν γκολ. Αυτό οφείλεται στην αμυντική προσήλωση των παικτών και στις κοντινές αποστάσεις που είχαν φέτος για πρώτη φορά. Ένα επίσης στοιχείο που έκανε τη διαφορά, είναι οι παίκτες που έφερε ο Αργύρης Γιαννίκης από τον πάγκο. Όλοι πρόσθεσαν ενέργεια και σωστές αποφάσεις, με κορυφαίο τον Άμραμπατ ο οποίος ανέβασε επίπεδο την απόδοση της ΑΕΚ και χτύπησε ξανά η Ένωση από την πλευρά του αδύναμου αμυντικά Καστεγιάνο, που έχασε και τον Γκαρσία στη φάση του 1-0 και κάνει και το πέναλντι.

Θα κλείσω με μία από τις δηλώσεις του νέου τεχνικού της ΑΕΚ. «Η ΑΕΚ έχει ποιοτικούς παίκτες, κάθε παίκτης είναι παίκτης ενδεκάδας. Έχουμε τον αντίπαλο που κοιτάζουμε. Με βάση αυτά που αναλύσαμε προκύπτει και η ενδεκάδα». Η προσέγγιση αυτή δείχνει πως ο Γιαννίκης θα επιλέγει παίκτες που θα ταιριάζουν στο πλάνο του. Ο κορμός θα υπάρχει, όμως όλοι θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι και οι προπονητές έτσι κερδίζουν όλους τους παίκτες τους. Η σεζόν είναι μακρά και ας μην έχει το κομμάτι της Ευρώπης η ΑΕΚ και είναι μακρά γιατί θέλοντας ή μη της έχουν προσθέσει το πρέπει του πρωταθλητισμού, που στο DNA της υπάρχει, αλλά στην αρχή της σεζόν δεν ήταν το ζητούμενο. Οι στόχοι αλλάζουν και η προσαρμογή σε αυτούς θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο στους επόμενους μήνες.

Υ.Γ. 1) Ο Λιβάι Γκαρσία στην κορύφωση του σπριντ για να ξεπεράσει τον Καστεγιάνο έφτασε τα 34 χιλιόμετρα την ώρα, αφήνοντας τον αντίπαλο σε εφτά μέτρα σπριν, δύο μέτρα πίσω. Λίγες μέρες μετά το άλμα στα 2,71 στο Αγρίνιο. Μιλάμε για όργιο αθλητικότητας.

Υ.Γ. 2) Η ΑΕΚ χθες έχασε τις περισσότερες μονομαχίες που έδωσε στο παιχνίδι. Σε αντίθεση με τα πέντε προηγούμενα παιχνίδια που ακόμα και όταν έχασε είχε κερδίσει περισσότερες. Είχε τον έλεγχο όμως γιατί μόλις έχανε τη μπάλα έπεφταν πάνω στον αντίπαλο δύο και τρεις παίκτες για την άμεση ανάκτηση.

Υ.Γ. 3) Τρία γκολ για την ΑΕΚ χθες, με τον Τσούμπερ εκτός παιχνιδιού στη μεγαλύτερη διάρκεια. Σε νέο ρόλο ο Ελβετός με ελευθερία κινήσεων σε όλες τις θέσει πίσω από τον φορ. Για να δούμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code