ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Πρόσωπα Ο.Α.: Η Ζαντά συμμετέχει για να εμπνεύσει τους πρόσφυγες αλλά και τις γυναίκες

 


Η ομάδα των προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελείται από 29 αθλητές και είναι η μοναδική που δεν εκπροσωπεί κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση, αλλά αποτελείται από ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και μας κάνει να σκεφτόμαστε τις δυσκολίες αλλά και τις κακουχίες που περνούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

 Η Αφγανή ποδηλάτρια, Μασομάχ Αλί Ζαντά συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την ομάδα των προσφύγων στο ατομικό χρονόμετρο της ποδηλασίας γυναικών και δεν θεωρεί σημαντικό αυτόν τον αγώνα της μόνο για αυτήν, αλλά ελπίζει να δώσει ελπίδα και αφύπνιση για χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, γιατί σε κάποια μέρη η γυναίκα δεν έχει την δυνατότητα καν να κάνει ποδήλατο.

Η 25χρονη ποδηλάτρια μπορεί να τερμάτισε ως 25η και τελευταία με χρόνο 44:04:31, 13,5 λεπτά πιο αργή από την πρώτη Ολλανδή Αννεμίεκ βαν Βλεούτεν που έκανε χρόνο 30:13:49, αλλά επιθυμεί με την συμμετοχή της, να εμπνεύσει τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για την κατάσταση που επικρατεί σε κάποιες περιοχές του κόσμου.

Η Ζαντά σύμφωνα με το BBC Sport δυσκολευόταν απλώς για να πάει στο δρόμο για το πατρικό της στο Αφγανιστάν, αφού ήθελε να αποφύγει τις στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων από μαχητές Ταλιμπάν, οι οποίοι επιτίθονται κυρίως σε γνωστές και εξέχουσες γυναίκες. 

Η κατάσταση έγινε τόσο επικίνδυνη οπού η Ζαντά και η οικογένεια της το 2016 πήγαν με το αεροπλάνο από το Αφγανιστάν στην Γαλλία και ζήτησαν άσυλο. Κέρδισε μια Ολυμπιακή υποτροφία ως αθλήτρια πρόσφυγας, κάτι που την βοήθησε στην προετοιμασία της στην ποδηλασία και τον Μάιο επέλεξε να εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, την ομάδα των προσφύγων. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε αγώνα της ατομικής χρονομέτρησης αλλά πέρα από την χαρά της συμμετοχής, κατάφερε να περάσει πολλά μηνύματα σημαντικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η Ζαντά δήλωσε στο BBC Sport ότι: "Είναι μεγάλη ευθύνη γιατί εκπροσωπώ  82 εκατομμύρια πρόσφυγες και όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να οδηγούν ποδήλατο. Νιώθω περήφανη που εκπροσωπώ την ομάδα των προσφύγων στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και ειρήνης. Ήταν η πρώτη φορά που έτρεξα σε αγώνα ατομικής χρονομέτρησης στην ζωή μου, γιατί προετοιμάστηκα για αγώνα μεγάλων αποστάσεων, αλλά στο τελευταίο λεπτό αποφάσισα να κάνω την ατομική χρονομέτρηση, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για εμένα".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code