ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Άρης, η πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος!

 


Ο Θανάσης Μαγκλάρας εστιάζει στην πολύ καλή πορεία του Άρη στο φετινό πρωτάθλημα, τα άλματα σε συγκεκριμένους τομείς, σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ έχει και υστερόγραφα.


Καλημέρα σας καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε. Ένα Σαββατοκύριακο που φέρνει στην πόρτα μας την έναρξη των play-offs, μια διαδικασία που θα κρίνει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, δυστυχώς, για το ποδόσφαιρο, είναι απίθανο να κρίνει τον πρωταθλητή, διότι ο Ολυμπιακός και πολλούς βαθμούς μπροστά είναι από το δεύτερο Άρη, αλλά και καλύτερη ομάδα από τους υπόλοιπους διεκδικητές. 

Ξεκινώντας αυτό το blog σκεφτόμουν ότι δε χρειάζεται να αναφέρω το προφανές. Ο Άρης είναι πράγματι η πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στη βαθμολογία θα το καταλάβει. Οι «Κίτρινοι» την περσινή σεζόν τερμάτισαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 34 βαθμούς και μέσα από τη διαδικασία των play-offs έφτασαν τους 42, μένοντας στην πέμπτη θέση. Φέτος έχει συγκεντρώσει ήδη 51 βαθμούς, όντας στη δεύτερη θέση και το ταβάνι του κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Αυτό λοιπόν ήταν το προφανές. Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι άλλαξε στον Άρη με τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο, αλλά και με τις προσθήκες που έγιναν το καλοκαίρι.

Ο Άρης όταν ξεκίνησε τη σεζόν με τον Μίκαελ Έενινγκ είχε σημαντική μεταγραφική ενίσχυση, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς πως τερμάτισε τα περσινά play-offs με 12(!) παίκτες. Η ενίσχυση ήταν σημαντική, με τους Τζέκο και Κάτσε στα χαφ, τον Σάκιτς στα μπακ και τους Μπερτόγλιο, Σίλβα και Ματέο Γκαρσία στην επιθετική γραμμή. Παρά την ενίσχυση όμως, τα προβλήματα του περσινού Άρη παρέμειναν. Για αυτό ακολούθησε και η απομάκρυνση του Γερμανού τεχνικού με την πρόσληψη του Άκη Μάντζιου. Ο Έλληνας προπονητής είναι ο πρωτεργάτης του φετινού οικοδομήματος. Διαπίστωσε γρήγορα πως πρέπει να αγωνιστεί η ομάδα του, ή πιο ορθά πως τη συμφέρει να αγωνιστεί.

Τα νούμερα δείχνουν πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης υστερεί στο τομέα της ανάπτυξης σε open play, όταν βρίσκει απέναντί της κλειστές άμυνες. Με τον Μπερτόλιο μάλιστα να είναι ο πιο κομβικός παίκτης της ανάπτυξης του Άρη και να βρίσκεται χαμηλά στο κομμάτι της δημιουργίας ασσίστ ανά παιχνίδι ο Άκης Μάντζιος αναζήτησε διαφορετικό τρόπο επιβολής του παιχνιδιού της ομάδας του. Ο Μπερτόλιο, μιας και αναφερθήκαμε σε αυτόν, είναι από τους κομβικούς παίκτες του Άρη στο επιθετικό transision. Σχεδόν όλες οι φάσεις στην πρώτη γραμμή αντεπίθεσης περνάνε από τον Αργεντινό. Ο επόμενος που είναι τόσο κομβικός σε αυτό το κομμάτι είναι Λούκας Σάσα. Πολλά χιλιόμετρα σε κάθε αγώνα, στη τριάδα με τα περισσότερα τρεξίματα παικτών ανά αγώνα στο πρωτάθλημα, ο Σάσα έχει γίνει φέτος ένας σύγχρονος box-to-box μέσος, από τον περιορισμένο ρόλο της περσινής σεζόν.

Η διαφορά στον φετινό Άρη ξεκίνησε από το τερματοφύλακα για να οδηγηθεί και στη συνολική αμυντική λειτουργία. Γίναμε μάρτυρες στη γρήγορη παραγκώνιση του Κουέστα τη φετινή σεζόν. Ίσως άδικα να αναρωτιέται κανείς. Όμως ο Κουέστα στα πρώτα 720 λεπτά του στη σεζόν είχε δεχθεί δύο τέρματα σε τρεις(!) τελικές προς την εστία. Το επόμενο κομμάτι που βοήθησε τον Άρη είναι η βελτίωση στην άμυνα, δεχόμενος φέτος 16 γκολ, με τα στατιστικά να δείχνουν πως με βάση τις ευκαιρίες των αντιπάλων, έπρεπε να δεχθεί 22. Πέρυσι είχε δεχθεί 32. Το στοιχείο της απογείωσης όμως είναι η ευστοχία των παικτών του Μάντζιου στο πρώτο κομμάτι της σεζόν. Σε 9 μεγάλες ευκαιρίες είχαν σημειώσει 8 τέρματα. Όταν λέω μεγάλες ευκαιρίες, εννοώ ότι έχουν τεράστιο ποσοστό να σημειωθεί γκολ. Ο Άρης το απογείωσε αυτό το ποσοστό. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως ο μέσος όρος είναι στο 4 στα 9. Στα υπόλοιπα 14 παιχνίδια σε 24 μεγάλες ευκαιρίες σημείωσε 7 τέρματα. Εκεί είναι και το κομμάτι που έδειχνε να κολλάει ο Άρης με ένα γκολ σε 8 παιχνίδια σε open play και ξεμπούκωσε με τέρματα από στατικές φάσεις και διπλά σε Απόλλωνα και ΑΕΚ.

Όλα αυτά ο Άρης τα πέτυχε με τον Μάνο να έχει σημειώσει μόλις 4 τέρματα. Εκεί αναδεικνύει και την αμυντική του λειτουργία που παίρνει σχεδόν άριστα. Με τον Δεληζήση να καθαρίζει κάθε εναέρια μονομαχία, όντας ο αμυντικός με τις περισσότερες κερδισμένες εναέριες μονομαχίες και τον Σάκιτς να αποτελεί αναβάθμιση στο αριστερό άκρο της άμυνας, κυρίως στο κομμάτι της μονομαχίας ένας με έναν. Ο Σούντγκρεν έγινε ένας αξιόπιστος δεξιός μπακ, από τον αφελή Σουηδό που βλέπαμε πέρυσι, ενώ ο Ρόουζ έδειξε πως μπορεί και να ηγηθεί στη τετράδα. Ακόμα και όταν ο Άρης δυσκολευόταν με το γκολ και αναγκάστηκε να κάνει περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει, δέχθηκε μεγαλύτερη πίεση και την άντεξε. Με τον Τζέκο μάλιστα, με βάση το ποσοστό κατοχής της ομάδας του Άρη να είναι ο κορυφαίος «κλέφτης» του πρωταθλήματος (2,4 κλεψίματα). Ως κλεψίματα καταλογίζονται, όταν κλέβεις τη μπάλα και ξεκινάς κατοχή για την ομάδα σου και τη βγάζεις μπροστά, όχι απλά η παρέμβαση στη μπάλα. Επίσης είναι ψηλά στα εύστοχα τάκλιν (2,4). Έδεσε αρκετά γρήγορα με τον Σάσα ο Τζέκο και κάλυψαν και την απουσία του Ματίγια, κυρίως στο κομμάτι της κατοχής μπάλας, γιατί δε διαθέτουν τη δημιουργία του Ισπανού.

Ο Άρης χωρίς να πάρει πράγματα από την καλύτερη μεταγραφή του το καλοκαίρι (Ματέο Γκαρσία), κερδίζοντας όμως έναν αναγεννημένο Μπρούνο Γκάμα και ένα σημαντικό εργαλείο τον Σαντέ Σίλβα, ανήκει στη μία στις δέκα ομάδες στην Ευρώπη, που είναι καλύτερες φέτος σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ομάδα ανεπηρέαστη από την πανδημία στην ουσία. Το πρόβλημα του Άρη τώρα στα play-offs είναι το περιορισμένο ροτέισον, που θα έχει διαθέσιμο ο Μάντζιος. Όμως αυτά τα παιχνίδια είναι που βολεύουν τον Άρη. Να δώσει κατοχή στον αντίπαλο να πρεσσάρει να κλέψει μπάλες και να βγει γρήγορα μπροστά. Στη διαδικασία αυτή ο Άρης δεν έχει να αποδείξει τίποτα, το βάρος βρίσκεται σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Αστέρα. Οι «Κίτρινοι» αν διατηρήσουν την ηρεμία τους και τη συνοχή θα πάρουν τη δεύτερη θέση, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα δικαιούνται στο 100%.

Υ.Γ. 1) Ο Άκης Μάντζιος δικαιούται μεγάλη στήριξη στη θερινή μεταγραφική περίοδο, πράγμα που ίσως τον βοηθήσει να απογειώσει και επιθετικά τον Άρη.

Υ.Γ. 2) Ο Άρης δεν πρέπει να μπει στα play-offs στην παγίδα «Αν δε βγω δεύτερος είναι αποτυχία». Το κλειδί είναι να συνεχίσει την πορεία του και να δίνει όσες περισσότερες ανάσες γίνεται σε παίκτες κλειδιά.

Υ.Γ. 3) Θα χρειαστεί ο Άρης τον υγιή Μήτρογλου σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά στα ματς που θα κολλήσει η ομάδα. Η διακοπή είναι υπέρ του πολύπειρου Έλληνα επιθετικού με τη θλάση που τον ταλαιπωρεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code