ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Χωρίς τον αρχηγό, αλλά με σύμμαχο την Ρώμη του και το έπος του... "Αγίου Γεωργίου" Πρίντεζη

Ώρα play offs για τον Ολυμπιακό, ο οποίος δοκιμάζεται στο "Παλαού Μπλαουγκράνα" με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και το SNG θυμάται θρυλικές στιγμές μαγείας που δείχνουν τον δρόμο στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτώκα.

Game time για τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι έτοιμος για για την αποστολή - καμικάζι και τα δύο παιχνίδια στην Καταλονία με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, τα οποία λίγο - πολύ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την σειρά πριν αυτή μεταφερθεί προς Πειραιά μεριά. Κομβική η απώλεια του αρχηγού Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος αποτελεί ρυθμιστή για τις καλές ή όχι εμφανίσεις της ομάδας του, ωστόσο χαρμόσυνη η κατάσταση της μέσης του Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος κατά την διάρκεια της αναχώρησης της ομάδας από το "Ελ. Βενιζέλος" δήλωσε πανέτοιμος.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι με ιστορία στις τελικές φάσεις της κορυφαία διασυλλογικής διοργάνωση της "Γηραιάς Ηπείρου", καθώς έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές σε Final Four (δύο τελικοί, ένας ημιτελικός και ένας μικρός τελικός) με την άτυπη σειρά να βρίσκεται σε ισορροπία (2-2). Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση επρόκειτο για μάχη play offs, όπου οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πολύ καλές μνήμες απέναντι στους "μπλαουγκράνα". 

Το έπος του "Άγιου Γεώργιου" Πρίντεζη

Πέρασαν εννέα χρόνια και μία μέρα (23/04/2015), από εκείνο το buzzer beater που σήκωσε το ΣΕΦ στον αέρα και "κλείδωσε" την συμμετοχή της ομάδας του Γιώργου Σφαιρόπουλου στην τελική φάση της Μαδρίτης. Σε ένα παρόμοιο σενάριο με το τωρινό... με τους Πειραιώτες να πηγαίνουν στην Βαρκελώνη με μειονέκτημα έδρας και με την σειρά τότε να ξεκινά δυσοίωνα, καθώς στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκαν με κατεβασμένα τα χέρια (73-57).

Και όμως, με το προσωνύμιο του "refuse to lose" να ακολουθεί πάντοτε τον σύλλογο, κατόρθωσαν να ανασυνταχθούν, να κάνουν το break και στο πρώτο παιχνίδι επί ελληνικού εδάφους να πάρουν "κεφάλι" στην σειρά, ώστε το Game 4 να τους δίνει την ευκαιρία να τελειώσουν την υπόθεση πρόκριση στο "σπίτι" τους. Έτσι και έγινε...

Το φαληρικό στάδιο έμοιαζε να βράζει, η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική, ωστόσο οι παίκτες του Πασκουάλ έδειχναν πιο έτοιμοι για να στείλουν το ζευγάρι πίσω στην Ισπανία. Και όμως οι Σπανούλης (15 π., 8 ασίστ.) - Μάντζαρης (12 π., 4/4 τριπ.), κατόρθωσαν να κρατήσουν τον "Έφηβο" ζωντανό και ενώ ο Ναβάρο (παραδόξως) αστόχησε σε μία από τις δύο τελευταίες - κρίσιμες βολές, οι γηπεδούχοι είχαν την τελευταία κατοχή στα χέρια τους με το σκορ ισόπαλο (68-68). 

Αυτό που χρειαζόντουσαν και εν τέλει διαδραματίστηκε ήταν μία στιγμή μπασκετικής μαγείας. Επαναφορά και η μπάλα στα χέρια του "Kill Bill", ο οποίος μετέφερε το παιχνίδι στον Σλούκα, ενώ αυτός με την σειρά του (βλέποντας κορμιά μπροστά του) βρήκε ευφυέστατα τον Πρίντεζη τοποθετημένο στην γραμμή των 6,75. Ο χρόνος "πάγωσε", η κόρνα ήταν έτοιμη να ηχήσει και ο Συριανός φόργουορντ σηκώθηκε στον ουρανό του Φαλήρου...

«Ναι, ναι, ναι, ο Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης στέλνει τον Ολυμπιακό στο Final Four. Αυτό δεν ξανάγινε, είναι καλύτερο και από την Κωνσταντινούπολη», μετέδιδε ο Βαγγέλης Ιωάννου και μπορεί το καλάθι να μην είχε την ίδια βαρύτητα με αυτό του τίτλου του 2012, ωστόσο εκείνη την στιγμή η έκρηξη των συναισθημάτων του κοινού, μαρτυρούσε το αντίθετο. Ήταν λυτρωτικό και οδήγησε σε μία από τις κορυφαίες νίκες στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου!

Καλός οιωνός η Ρώμη των ονείρων του

24/04/1997: Στην "αιώνια πόλη", στην πρωτεύουσα της Ιταλίας και έπειτα από μία σεζόν όπου όλα ξεκίνησαν στραβά και ανάποδα, οι "ερυθρόλευκοι" κατέκτησαν το πρώτο τους ευρωπαϊκό, κάνοντας την σπίθα - φλόγα, μπαίνοντας στο πάνθεον και χαρίζοντας την υπερηφάνια που τόσα χρόνια έψαχναν οι φίλοι του. Με "σοφό" στον πάγκο τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον αήμνηστο Ιωαννίδη και με μπροστάρη τον θρυλικό Ντέιβιντ Ρίβερς, απέναντι στην Μπαρτσελόνα!

Το έπος της Ρώμης πήρε μυθικές διαστάσεις καθώς για να φτάσουν εκεί χρειάστηκε να αφήσουν εκτός τον άσπονδο εχθρό, τον Παναθηναϊκό, επί του οποίου επικράτησαν με σχετική ευκολία σε δύο αναμετρήσεις play - offs όπου εξασφάλισαν ισάριθμες νίκες (49-69, 56-57 αντίστοιχα). Ακολούθησε ο ημιτελικός με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας (74-65), ώστε να έρθει η ώρα όπου τα όνειρα της Σαραγόσα και του Τελ Αβίβ πήραν εκδίκηση.

Έμελλε λοιπόν εκείνη την προ 27ετίας Μεγάλη Πέμπτη η ιστορία να γράψει με αντιπάλους τους Καταλανούς. Δύσκολο πρώτο ημίχρονο με τους Ισπανούς να δείχνουν "πιο καλά", αλλά εν τέλει τους "ερυθρόλευκους" να πηγαίνουν στην ανάπαυλα με μικρό προβάδισμα δύο πόντων (31-29) και στο δεύτερο μέρος να μπαίνουν με το πόδι "πατημένο στο γκάζι". Ένας εκκωφαντικός Ρίβερς, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες μίλησε στον Βασίλη Σκουντή για την τότε ανάγκη του να δώσει αποδείξεις στους επικριτές τους, οδηγήθηκε σε ένα μοναδικό επιθετικό κρεσέντο, με αποτέλεσμα η κούπα να καταλήγει στον Πειραιά.

Με προσωπικούς του 25 πόντους και συνολικά 54 στο Final Four, αναδείχθηκε MVP και χάρισε την επικράτηση με σκορ 73-58... ώστε να μείνει ανεξίτηλος στην μακρά και λαμπρή ιστορία του συλλόγου. Ακολούθησαν πανηγυρισμοί και μία ανεπανάληπτη υποδοχή στην Ελλάδα.

Επιστροφή στο σήμερα, ακριβώς 27 δωδεκάμηνα μετά, όπου ο Ολυμπιακός διεκδικεί ακόμη μία κομβικής σημασίας νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Σύμμαχος του η Ρώμη και το Game 4 του ΣΕΦ, αλλά και η αντεπίθεση του δεύτερου γύρου της EuroLeague, όπου έκανε εντυπωσιακό φίνις με ρεκόρ 10 νικών και μόλις μιας ήττας. Στα αρνητικά η απώλεια του αρχηγού και πρώην παίκτη των Καταλανών, Κώστα Παπανικολάου, αλλά και η αρνητική παράδοση του Γιώργου Μπαρτζώκα με μειονέκτημα έδρας, καθώς οι ομάδες του μέχρι και σήμερα δεν τα έχουν καταφέρει έπειτα από δύο απόπειρες. Ωστόσο η παρελθοντολαγνεία είναι όμορφη μόνο για την εξιστόρηση ιστοριών, καθώς τα πάντα αναμένεται να κριθούν στα παρκέ των "Παλαού Μπλαουγκράνα" και ΣΕΦ. Προσδεθείτε... 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code