ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Όταν ο αείμνηστος Γουλανδρής έταξε πριμ στον "αίωνιο" αντίπαλο!


29/03/1971: Ο θρυλικός πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, τάζει πριμ στους παίκτες του Παναθηναϊκού σε περίπτωση ευρωπαϊκής πρόκρισης και το SNG ξετυλίγει το "κουβάρι" μίας εκ των πιο περίεργων ιστοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Μισός αιώνας και κάτι πέρασε από μία... όχι και τόσο γνωστή ιστορία στις νέες γενιές, με πρωταγωνιστές (ποιούς άλλους;) τους δύο "αιώνιους" αντιπάλους. Σωτήριο έτος 1971, σεζόν όπου το "τριφύλλι" μεσουρανούσε και εν τέλει χωρίς να το γνωρίζει εκείνον τον Μάρτιο θα έφτανε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στα προημιτελικά λοιπόν του θεσμού αντιμετώπιζε την Έβερτον, με το πρώτο σκέλος να λαμβάνει χώρα στο Λίβερπουλ και το ξακουστό "Γκούντισον Παρκ". Άκουσον, άκουσον, την αποστολή της ομάδας ακολούθησε ο τότε ηγέτης του Ολυμπιακού, ο αείμνηστος Γουλανδρής, ο οποίος με περίσσιο τακτ θέλησε να υποστηρίξει το εγχώριο αντίπαλο δέος.

Εν τέλει ο Παναθηναϊκός με προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας απέσπασε την υπερπολύτιμη ισοπαλία (σ.σ. 1-1), αποτέλεσμα που άνοιγε τον δρόμο για τους τέσσερις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Προς έκπληξη όλων, ο πρόεδρος των Πειραιωτών προέβη σε μία μικρή χειρονομία καλής θελήσεως, δωρίζοντας στους παίκτες χίλιες δραχμές για να πανηγυρίσουν το αποτέλεσμα.


Η "απλοχεριά" του ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί... Ανήμερα του επαναληπτικού που έλαβε χώρα στo «Απόστολος Νικολαϊδης», αποφάσισε - προς έκπληξη όλων - να τάξει πριμ πρόκρισης ύψους 225 χιλ. δραχμών στους "πράσινους". Μάλιστα ο ίδιος επιβεβαίωσε την παραπάνω φημολογία, τοποθετούμενος στην "Αθλητική Ηχώ": «O Ολυμπιακός είναι μαζί σας. Η ευκαιρία να φτάσετε στα ημιτελικά είναι μοναδική στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Όλοι οι Έλληνες ανά την υφήλιο απαιτούν η Έβερτον να μην φύγει νικήτρια από τη Λεωφόρο».

Εν τέλει το "τριφύλλι" εξασφάλισε το επιθυμητό αποτέλεσμα (σ.σ. 0-0) και εξασφάλισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού. Ακολούθησε γιορτή μέχρι το ξημέρωμα στο κέντρο διασκέδαση «Δειλινά», παρουσία και πάλι του ισχυρού ανδρός των "ερυθρόλευκων", ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, δηλώνοντας: «Ήρθα να εκπληρώσω τις υποσχέσεις μου. Ήλπιζα να δω και τον Ομάρ Σαρίφ, που έχω καλέσει. Θα έρθει σε λίγο, μου το υποσχέθηκε. Υποσχέθηκα πέντε χιλιάρικα στον.... Φούσκα, έτσι τον λέω. Σας δίνω από πέντε χιλιάρικα. Έζησα στιγμές πολύ καλύτερες απ’ ό,τι περίμενα, δείξατε στους Εγγλέζους τι σημαίνει ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον Δέδε είχαμε προβλέψει και το σκορ».

Και κάπου εδώ, μέσα σε αυτή την ουτοπία για τα ελληνικά δεδομένα, επανήλθε η "κανονικότητα"... Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του Παναθηναϊκού αποδέχτηκε την γενναιόδωρη κίνηση του μεγάλου εφοπλιστή, ένα συμβάν που έλαβε χώρα τέσσερις μέρες μετά έμελλε να δυναμιτίσει το κλίμα. Ντέρμπι "αιωνίων" στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τους Πειραιώτες να προηγούνται με 2-0 και το φίλαθλο κοινό των γηπεδούχων να αποδοκιμάζει τον Γουλανδρή. Αυτός ξέσπασε σε άσεμνες χειρονομίες και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Την αμέσως επομένη και με αφορμή το παραπάνω συμβάν, οι "πράσινοι" αποφάσισαν να επιστρέψουν τις επιταγές. Ωστόσο ο σπουδαίος Μίμης Δομάζος θεωρεί πως η μίνι κόντρα με τους οπαδούς αποτέλεσε την αφορμή και όχι την πραγματική αιτία για την με αποδοχή του "δώρου". Σύμφωνα με αυτόν, ο σύλλογος αποφάσισε να μην εξαργυρώσει τα χρήματα διότι θα δημιουργούταν δυσπιστία για χρηματισμό στο πρώτο κιόλας αρνητικό αποτέλεσμα της ομάδας του απέναντι στον Ολυμπιακό. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, στο όριο του σουρεάλ ιστορίες που μας υπενθυμίζουν το πόσο διαφορετικό και ίσως πόσο πιο εξευγενισμένο ήταν το ελληνικό ποδόσφαιρο πριν από μισό αιώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code