ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ολυμπιακός - Λίβερπουλ: Θα τους ενώνουν για πάντα τα αδικοχαμένα παιδιά τους και ο... σπουδαίος Στίβεν Τζέραρντ!

Με αφορμή τη "μαύρη" επέτειο των αδικοχαμένων θυμάτων της Θύρας 7, το Sportsnewsgreece σκιαγραφεί την "αδερφική" σχέση που χτίστηκε ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Λίβερπουλ, με κοινό παρονομαστή... τα παιδιά τους που φύγαν νωρίς.

Σε αρκετές ποδοσφαιρικές ή "καφενειακές" κουβέντες θα ακουστεί πως οι υποστηρικτές των "ερυθρόλευκων" στηρίζουν και τη Λίβερπουλ, γεγονός που δεν ισχύει καθολικά, ωστόσο έγκειται σε μία ιστορική βάση. Εκ πρώτης ανάγνωσης θα παρατηρήσει κανείς ότι αμφότερες οι δύο ομάδες έχουν ως σήμα κατατεθέν το κόκκινο χρώμα, προέρχονται από δύο μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και διαχρονικά αποτελούσαν το αποκούμπι της εργατικής τάξης.

Ωστόσο οι πραγματικοί δεσμοί σε διοικητικό, αλλά και οπαδικό πλαίσιο προέκυψαν από δύο στενάχωρα ιστορικά γεγονότα. Πρόκειται για τη τραγωδία της Θύρας 7 (08/02/21) και του Χίλσμπορο (15/04/89) αντιστοίχως, όπου αμφότεροι οι σύλλογοι είδαν δεκάδες από τους φίλους τους να φεύγουν από την ζωή.


Επί της ουσίας αυτή η άτυπη σχέση επισφραγίστηκε στις 8 Δεκέμβρη του μακρινού 2004, όπου οι "Ρεντς" υποδέχτηκαν τους Πειραιώτες στο Άνφιλντ στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League. Την ώρα που ηχούσε ο ύμνος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το "Kop" (οπαδοί της Λίβερπουλ) ανάρτησε κορέο το οποίο ανέγραφε: «96 + 21 You' ll never walk alone». Αναφερόταν προφανώς στα θύματα των δύο ομάδων, συνοδευόμενο με το παγκοσμίως γνωστό μότο που τους ακολουθεί.

Λίγα χρόνια αργότερα οι ομόλογοι τους από το το ελληνικό λιμάνι θα κρεμάσουν στο "Καραϊσκάκης" το δικό τους πανό, το οποίο θα αναγράφει: «Justice for 96»... σύνθημα το οποίο παραπέμπει στην υπόθεση με τους υπαίτιους του Χίλσμπορο, στους οποίους δεν είχαν αποδοθεί ευθύνες.


Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο γιγάντων (του ελληνικού και του βρετανικού ποδοσφαίρου αντίστοιχα) επισφραγίστηκαν όταν η Λίβερπουλ προσκάλεσε τον Ολυμπιακό για να αγωνιστούν στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι (03/08/13) του θρυλικού Στίβεν Τζέραρντ. Από πλευράς της η πειραϊκή ΠΑΕ ανέφερε στη προαναγγελία της αναμέτρησης: "Η σαββατιάτικη αναμέτρηση (3/8) στο Άνφιλντ προς τιμήν του σπουδαίου Στίβεν Τζέραρντ έχει ιδιαίτερη σημασία και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι τυχαία η επιλογή του Ολυμπιακού από την αγγλική ομάδα γι’ αυτό το φιλικό. Οι φίλοι των δυο ομάδων έχουν εν πολλοίς αδελφοποιηθεί και η σχέση τους είναι ιδιαίτερη, μοναδική και σε μεγάλο βαθμό διαφορετική, διότι απλά έχουν βιώσει αυτό που κανείς δεν εύχεται ούτε στον χειρότερο εχθρό του, την ανθρώπινη απώλεια!

Η τραγωδία της Θύρας 7 στις 8/2/81 αποτελεί αναμφίβολα την πλέον σημαδιακή ημερομηνία στην ιστορία του λαοφιλέστερου ελληνικού συλλόγου. Τότε που 21 ψυχές άφησαν την τελευταία τους πνοή εντελώς άδικα εξαιτίας ενός μοιραίου λάθους. Εκείνο το εμφατικό 6-0 απέναντι στην ΑΕΚ έμελλε να βαφτεί με αίμα και είναι η χειρότερη στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο τιμάει την ιστορία του και μαζί με αυτόν την τιμάει και η Λίβερπουλ.

Οι οπαδοί των «ρεντς», για πρώτη φορά το 2007 είχαν επισκεφθεί το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και είχαν καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Θύρας 7. Έτσι και φέτος, έξι χρόνια μετά, μέσω της μεγάλης σελίδας των οπαδών της («Empire of the KOP»), θυμήθηκαν την μαύρη επέτειο του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου και δημοσίευσαν ένα κείμενο με τίτλο «Remembering the Gate 7 disaster». Ακόμη και το 2005, στον αγώνα των δυο ομάδων για το Champions League στο Άνφιλντ, στο περίφημο ΚΟΡ υπήρχε ένα τεράστιο κορεό που έγραφε «96+21 YNWA»."

Ενώ με το πέρας της γιορτής ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας και των "κόκκινων" του Μέρσεϊσαϊντ εξέφρασε την συμπάθεια του προς τους "ερυθρόλευκους" λέγοντας: "Πάντα θα έχω μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου για τον Ολυμπιακό! Αφενός γιατί πέρυσι, στο φιλικό παιχνίδι που δώσαμε στο Anfield ήταν μία πολύ επαγγελματική ομάδα και με τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο. Αφετέρου γιατί θυμάμαι το σημαντικό παιχνίδι που είχαμε παίξει το 2004. Ήταν ένα σπουδαίο παιχνίδι για εμένα, ενώ συνεχίσαμε εκείνη τη χρονιά και καταφέραμε να κατακτήσουμε το UEFA Champions League. Πάντα αναζητώ να δω τι κάνει ο Ολυμπιακός, να το μάθω όταν σκοράρει και ποια είναι τα αποτελέσματα του. Είμαι fan του Ολυμπιακού και θα τον υποστηρίζω για πάντα. Είναι μία από τις ομάδες μου πια και κρατάει μία ξεχωριστή θέση".



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code