ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η τακτική ανάλυση ενός τελικού, Άρης - ΑΕΚ


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθήσαμε τις αναμετρήσεις της 9ης αγωνιστικής των playoffs της Superleague, η οποία έφερε την ΑΕΚ ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο. 

 ομάδα του Ματίας Αλμέιδα πήρε το πολυπόθητο "διπλό" μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης και πλέον βρίσκεται 1 βαθμό μακριά από την κατάκτηση του τίτλου. 

Βέβαια για να τα καταφέρει εφάρμοσε το πλάνο της το οποίο και θα αναλύσουμε εκτεταμένα στην συνέχεια. 

Από τη άλλη η ομάδα του Τόλη Τερζή, όντας στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας κλειδώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, έπαιξε στα ίσια το παιχνίδι με την Ένωση, πραγματοποιώντας μια καλή σε μέσες άκρες εμφάνιση και ακολουθώντας πιστά το πλάνο του προπονητής της. 

Ας ξεκινήσουμε από τους γηπεδούχους. Ο Άρης σε σχηματισμό 4-3-3 είχε ως στόχο να επιτεθεί από τις πτέρυγες με Λάζαρο και Ματέο Γκαρσία προσπαθώντας να χτυπήσει τον αντίστοιχο σχηματισμό του Αλμέιδα ο οποίος χρησιμοποιεί το γνωστό πλέον 4-1-2-1-2. Όταν οι Γκατσίνοβιτς και Ελίασον έκλειναν στον άξονα, υπήρχαν (θεωρητικά) χώροι για τους εξτρέμ των Θεσσαλονικέων να βγουν στην κόντρα επίθεση. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην φάση όπου ο Πινέδα ανέτρεψε τον Ματέο Γκαρσία και ο Άρης προηγήθηκε με 1-0. 

Οι κιτρινόμαυροι του Βορρά είχαν ένα άμεσο στυλ παιχνιδιού ψάχνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις άκρες, αλλά και στον άξονα τον Γκρέι κάτι που δεν λειτούργησε καθώς ο Μουκουντί δέσποζε στα μετόπισθεν, κυριαρχώντας στις περισσότερες μονομαχίες που έδωσε με τον Άγγλο φορ. 

Θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός, ότι ο Άρης είχε έναν παίκτη λιγότερο στον άξονα σε σχέση με την ΑΕΚ και γι'αυτό παρατηρήθηκε πως η Αθηναϊκή ομάδα είχε καλύτερη κυκλοφορία και πιο γρήγορες μετατοπίσεις, αλλά και ανακτήσεις κατόχων, οι οποίες και έδωσαν την δυνατότητα στην Ένωση να απειλήσει περισσότερες φορές κατά την διάρκεια του αγώνα. 

Συνεχώς οι ακραίοι μέσοι της ΑΕΚ έκλειναν προς τον άξονα, δημιουργώντας "παγίδες" στους κεντρικούς χαφ του Άρη περιορίζοντας την ανάπτυξη των γηπεδούχων ιδίως στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου. Ντουκουρέ, Ρουπ και Νταρίντα ελάχιστες φορές κατάφεραν να υποδεχθούν την μπάλα στο επιθετικό τρίτο την ομάδας τους, κάτι που δυσκόλεψε συνολικά την ομάδα τους. 

Το πλάνο του Αλμέιδα γνωστό, με πίεση ψηλά στο γήπεδο και επιθετικότητα στις διεκδικήσεις. Ο Αργεντινός τεχνικός ανέβασε ψηλά την ομάδα του στο γήπεδο έχοντας σε πολλές περιπτώσεις τους στόπερ του στο κέντρο του γήπεδο σε φάση επίθεσης. Κάτι που κόστισε στην ΑΕΚ που βρέθηκε πίσω στο σκορ για αυτόν ακριβώς τον λόγο καθώς στην φάση του πέναλτι οι Βίντα και Μουκουντί δεν πρόλαβαν την αντεπίθεση του Άρη και έτσι ο Πινέδα αναγκάστηκε να ανατρέψει τον Γκαρσία. 

Παρ' όλα αυτά αυτό το γκολ έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να αντεπιτεθεί. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή ο Σιμάνσκι, ο πιο καθοριστικός και επιδραστικός παίκτης της ΑΕΚ την εφετινή σεζόν, σου έδινε την εντύπωση ότι είναι παντού στο γήπεδο, πίεσε περισσότερο και μαζί με τους Πινέδα αλλά και τους Γκατσίνοβιτς, Ελίασον έβγαλαν επιθετικούς συνδυασμούς με τον Βαν Φερτ και Τζούμπερ να ολοκληρώνουν την ανατροπή πριν από το ημίχρονο. 

Η ΑΕΚ για ακόμη μια φορά είχε πλουραλισμό στο παιχνίδι της καθώς ανέβασε και τους πλάγιους μπακ, δημιουργώντας συνθήκες 2ν1 στα πλάγια του γηπέδου. Έπαιξε και κάθετα με τον Τζούμπερ να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους στα μεσοδιαστήματα, εκτελώντας αρκετές φορές προς την εστία του Κουέστα. Σε μια από αυτές ήρθε και το γκολ της ανατροπής. 

Στο δεύτερο ημίχρονο και ιδίως από την ώρα που η Ένωση ήταν μπροστά στο σκορ είδαμε την ΑΕΚ να αμύνεται εκτός από το να επιτίθεται. Βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τους εξτρέμ του Άρη, τους οποίους και ο Τερζής αντικατέστησε αργότερα για να περάσουν οι Ιτούρμπε και Καμάτσο. Δεν άλλαξε κάτι με τις αλλαγές προσώπων καθώς αυτό που μετρούσε περισσότερο ήταν, εκτός των άλλων και το πάθος αλλά και η ένταση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Σωστά κατ εμέ επέλεξε τους Γιόνσον και Μάνταλο, φρεσκάρωντας την ομάδα και κάνοντας την λίγο περισσότερο αμυντική. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε το ίδιο πλάνο. Ένα πλάνο επιτυχίας του "Πελάδο" που στην ουσία δίνει και το πρωτάθλημα στην ομάδα του, αν και εφόσον κερδίσει ή έρθει ισόπαλη με τον Βόλο την ερχόμενη Κυριακή. 

Κάπως έτσι λοιπόν Άρης-ΑΕΚ έδωσαν στο φίλαθλο κοινό έναν ωραίο ποδοσφαιρικό αγώνα με νικήτρια τελικά την ομάδα που το ήθελε περισσότερο με τις σωστές κατευθύνσεις του προπονητή της και την εξυπνάδα που τον διακατέχει στο να μετουσιώνει σε παίκτες κλειδιά, κάποιους παίκτες με λίγη συμμετοχή στο εφετινό πρωτάθλημα όπως τον Ολλανδό σέντερ φορ Φαν Φερτ ο οποίος με καταπληκτική κίνηση είχε ισοφαρίσει σε μια φάση που θύμισε ΑΕΚ.

Τέλος και η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει κάποια καλά στοιχεία στο παιχνίδι της και αν και εφόσον δουλέψει πάνω στο κομμάτι της χημείας μεταξύ των παικτών αλλά και στο αμυντικό τρανζίσιον θα είναι μια αρκετά ανταγωνιστική ομάδα και του χρόνου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code