ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

TOP 5 απογοητεύσεις της φετινής Euroleague: Παναθηναϊκός

Σ' αυτή τη νέα ενότητα θα σας παρουσιάσουμε τις, κατά την άποψή μας, πέντε μεγαλύτερες απογοητεύσεις της φετινής κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ. 

Η αρχή θα γίνει με την ομάδα του Παναθηναϊκού, η οποία και φέτος... κολύμπησε σε ρηχά νερά, τερματίζοντας προτελευταία στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης.

Το περυσινό καλοκαίρι

Από το καλοκαίρι κιόλας, έπειτα από μια πολύ κακή περυσινή σεζόν, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωνε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ότι η ομάδα θα επανερχόταν σε επίπεδα κανονικότητας για το σύλλογο και το brandname του.

Αρχικά, έπειτα από τους Πρίφτη και Βόβορα, το τιμόνι της ομάδας πέρασε στον Μαυροβούνιο coach, Ντέγιαν Ράντονιτς, με τον ίδιο να υπογράφει συμβόλαιο δύο ετών με το Τριφύλλι. Προσωπική επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη, με τον Έλληνα- πρώην πλέον- GM του Παναθηναϊκού να επιλέγει τον πρώην προπονητή του Ερυθρού Αστέρα για την επόμενη μέρα της ελληνικής ομάδας. Αδιαμφισβήτητα, ό, τι καλύτερο κυκλοφορούσε (πλην Λάσο) στην έτσι κι αλλιώς φτωχή αγορά των προπονητών της Ευρωλίγκας. Την προηγούμενη χρονιά κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα της ABA League απέναντι στον σπουδαίο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ με τον Ερυθρό Αστέρα, του μικρού μπάτζετ, έφτασε μόλις δύο νίκες μακριά από την οκτάδα της Euroleague.

Την πρόσληψη του Μαυροβούνιου τεχνικού ακολούθησαν και οι πρώτες δύο μεταγραφές της ομάδας. Πρώτος ο πολύ καλός Αμερικάνος κοντός της Αρμάνι, Πάρις Λι που υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Οι Πράσινοι κινήθηκαν αστραπιαία και έκλεισαν τον "παρτενέρ" του Μάικ Τζέιμς από τη Μονακό. Παίκτης που διακρίνεται για τα αμυντικά του καθήκοντα και που είχε αντιμετωπίσει εξαιρετικά τον Σλούκα στα play-offs της προηγούμενης σεζόν. Μάλιστα στην rookie του σεζόν στην Ευρωλίγκα με τη γαλλική ομάδα μέτρησε 7.2 πόντους, 1.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο σε 19 λεπτά συμμετοχής. Δεύτερος ήταν ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. Μετά από μια εξαιρετική σεζόν στο Eurocup όπου είχε 13.0 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,3 κλεψίματα σε 28 λεπτά κατά μέσο όρο, πήρε την ευκαιρία για το βήμα παραπάνω με τον Παναθηναϊκό, που υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Αρκετές μέρες μετά και έπειτα από τη φυγή του καλύτερου παίκτη του, του Νέντοβιτς, που επέστρεψε στον Ερυθρό Αστέρα, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε την πρώτη μεταγραφική του βόμβα για το καλοκαίρι, που άκουγε στο όνομα Μάριους Γκριγκόνις. Παίκτης πολύ υψηλών προδιαγραφών από το πάνω ράφι της Ευρωλίγκας ερχόταν για να καλύψει το κενό της αποχώρησης του Νέντοβιτς, υπογράφοντας κλειστό διετές συμβόλαιο με την ομάδα. Τότε όμως υπήρξε και μια απρόσμενη αποχώρηση. Ο, μέχρι πρότινος αρχηγός, Ιωάννης Παπαπέτρου, άφηνε τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει στην Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς, με τον Γιώργο Παπαγιάννη να γίνεται ο αρχηγός του συλλόγου. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι προσθήκες των Ουόλτερς και Ουίλιαμς, με τους δύο παίκτες να υπογράφουν μονοετές συμβόλαιο αμφότεροι. Ο πρώτος ερχόταν για να αποτελέσει ποιοτική αναβάθμιση του Οκάρο Ουάιτ, ενώ ο δεύτερος για να γίνει ο κλασικός Point Guard που έψαχνε ο Παναθηναϊκός, έπειτα από τη φυγή του Νικ Καλάθη, δύο χρόνια πριν. Στη συνέχεια αποκτήθηκε σαν backup του Γκριγκόνις για τη θέση του Shooting Guard ο Άντριου Άντριους, με τον Αμερικανό να ερχόταν από μια breakout σεζόν στο Eurocup με την Frutti Extra Bursaspor με την οποία έφτασε μέχρι τον τελικό του Eurocup, έχοντας 14 πόντους, 4.2 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Έπειτα, τον χορό των καλοκαιρινών μεταγραφών ήρθαν να κλείσουν η επιστροφή του Γιώργου Καλαϊτζάκη μετά το πέρασμά του από το NBA, ενώ στο ρόστερ προστέθηκε και ο πολύ ποιοτικός Λιθουανός Center, Αρτούρας Γκουντάιτις. Μετά το Eurobasket και έπειτα από εξαιρετική του παρουσία στο τουρνουά, ήρθε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό και ο Ματέους Πονίτκα, με τον Πολωνό να υπογράφει για ένα χρόνο στο Τριφύλλι στα τέλη του Σεπτέμβρη.


Η πορεία στη διοργάνωση

Στο πρώτο του παιχνίδι ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στο ΟΑΚΑ τη φιναλίστ της περυσινής διοργάνωσης, Ρεάλ Μαδρίτης. Έπειτα από μια μεγάλη μάχη, ο Παναθηναϊκός χάνει το παιχνίδι στις λεπτομέρειες με 68-71. Στη δεύτερη αγωνιστική η ομάδα πήρε σπουδαίο διπλό στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα, δείχνοντας σκληράδα και ικανότητα για καλά πράγματα στη φετινή διοργάνωση. Από κει και μετά ήρθε μια σχετική κατηφόρα. Η ήττα απ' την Άλμπα με 29 πόντους, έφερε τριγμούς στην ομάδα, με το Τριφύλλι να προβαίνει στην άμεση προσθήκη του Ντουέιν Μπέικον, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και να ντύνει στα πράσινα για τα επόμενα δύο χρόνια τον Αμερικάνο σταρ. Η συνέχεια μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη δεν ήταν καλή, αφού οι Πράσινοι έκαναν ακόμα δυο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια για την Ευρωλίγκα, με το ρεκόρ τους να διαμορφώνεται στο 1-4.

Στις αρχές του Νοέμβρη, όταν και μπήκε ο Μπέικον, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε βελτιωμένος και με ορισμένες ψυχωμένες νίκες που συνδυάστηκαν και από πολύ καλές εμφανίσεις, κατάφερε να κερδίσει τις Μπασκόνια, Βίρτους και Βιλερμπάν. Έχασε στις λεπτομέρειες από την Παρτίζαν στο ΟΑΚΑ, ενώ ηττήθηκε με κάτω τα χέρια κόντρα στην Φενέρ του Ιτούδη στην Πόλη. Ο επόμενος μήνας ήταν ο τελευταίος μήνας που οι Πράσινοι διεκδικούσαν ουσιαστικά την είσοδό τους στα play-offs. Με σπουδαίες νίκες απέναντι στην Ζάλγκιρις και την Αρμάνι, το ρεκόρ έγινε 6-6, με το πρόγραμμα που ακολουθούσε να ήταν ένας μικρός Γολγοθάς. Ακολούθησαν τρία σερί εκτός έδρας με παιχνίδια με τη Βαλένθια και τις πανίσχυρες Μπαρτσελόνα και Εφές. Στα ματς επί ισπανικού εδάφους το Τριφύλλι είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, όμως δεν τα κατάφερε, ενώ απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές ηττήθηκε πολύ εύκολα. Η κακή πορεία συνεχίστηκε με συνεχόμενες ήττες από Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με το ευρύ 71-95, Μπάγερν στο Μόναχο και Φενέρ στην Αθήνα, με το αρνητικό σερί ηττών να διευρύνεται στις έξι, το ρεκόρ να διαμορφώνεται στο 6-12 και οι ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση ουσιαστικά να... σβήνουν. Παράλληλα, το πολύ κακό μπάσκετ που απέδιδε η ομάδα, χωρίς αυτοματισμούς και με πολύ "ένας εναντίον ενός" προκαλούσε "δυσφορία" στους οπαδούς με την θέση του Ράντονιτς στον πάγκο των Πρασίνων να κρίνεται επισφαλής. 

Στο τέλος του μήνα αποκτήθηκαν μάλιστα οι Ματ Τόμας και Δημήτρης Αγραβάνης. Ο μεν Αμερικάνος σουτέρ ήρθε για να δώσει σκορ από μακριά αφού βασικό στοιχείο στο παιχνίδι του είναι η ευχέρεια στο τρίποντο, ενώ ο Έλληνας φόργουορντ ήρθε για να τονώσει το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα και να δώσει ανάσες στον Ουίλιαμας στο "4".

Ο Φεβρουάριος ήταν και ο τελευταίος μήνας του Ράντονιτς στον Παναθηναϊκό. Μια απομάκρυνση που πιθανόν και να άργησε, αλλά οι τρεις σερί ήττες στην Ευρωλίγκα και η ήττα στον ημιτελικό κυπέλλου από τον Ολυμπιακό αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε απ' το ποτήρι. Μετά την απόλυση του Μαυροβούνιου, ανέλαβε ο Χρήστος Σερέλης ως υπηρεσιακός μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Επί coach Σερέλη οι Πράσινοι παρουσιάστηκαν αρκετά βελτιωμένοι, αλλά το σερί στις ήττες συνεχίστηκε, φτάνοντας για δεύτερη φορά στη σεζόν τις έξι σερί για την Ευρωλίγκα. Στη συνέχεια ήρθε η νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα για να ξεκολλήσει το Τριφύλλι από αυτό το αρνητικό σερί. Παρά τις βελτιωμένες εμφανίσεις, κατάφερε να χάσει τρεις συνεχόμενες φορές για το ελληνικό πρωτάθλημα από ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, έπειτα από 32 χρόνια. Σίγουρα μια σεζόν που πολλά αρνητικά ρεκόρ σπάσανε...

Τον Απρίλιο ο Παναθηναϊκός γνώρισε ακόμα δύο ήττες για την Ευρωλίγκα, μία από Άλμπα και μία από Παρτίζαν, ενώ ενδιάμεσα έχασε και από το Περιστέρι. Η σεζόν στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε με 11 νίκες σε 34 παιχνίδια, ρεκόρ που σίγουρα δεν αρμόζει στην ιστορία και τη φανέλα του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης...

 

Τι κρατά απ' τη φετινή ευρωπαϊκή σεζόν 

Η πιο λογική απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν, ίσως, μία και μονολεκτική: τίποτα. Όμως, αν πρέπει να κρατήσει κάτι είναι σίγουρα η παρουσία του, παρκαρισμένου στον πάγκο επί Ράντονιτς, Μαντζούκα από όταν ανέλαβε ο Σερέλης και μετά. Ο Έλληνας Forward έδειξε έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα και σίγουρα αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τον Εξάστερο. Παίκτης ο οποίος πρέπει να έχει ρόλο και του χρόνου σε έναν κανονικό, ελπίζουμε, Παναθηναϊκό.


Τι του μένει να διεκδικήσει στη χρονιά 

Σίγουρα η χρονιά για τον Παναθηναϊκό δεν έχει τελειώσει. Του μένει ένας στόχος που δεν είναι άλλος από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ένας στόχος που, κακά τα ψέματα, δεν θα λέγαμε ότι είναι και ρεαλιστικός, μιας και αν οι Πράσινοι φτάσουν στους τελικούς, θα αντιμετωπίσουν, εκτός απροόπτου, τον Ολυμπιακό, την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και με μειονέκτημα έδρας, έχοντας ένα 13-0 αρνητικό σερί στις πλάτες του. Σίγουρα πολύ δύσκολο το εγχείρημα, αλλά στο μπάσκετ τίποτα δεν είναι αδύνατο. Πάντως, συνήθως σε σειρά αγώνων κερδίζει η καλύτερη ομάδα, δηλαδή εν προκειμένω ο Ολυμπιακός.

 

Η επόμενη μέρα - Η νέα σεζόν 

Εδώ και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έπειτα και από την απόλυση του Ράντονιτς και τον ερχομό του Χρήστου Σερέλη, η ομάδα του Παναθηναϊκού έχει... μεταφερθεί αρκετούς μήνες μπροστά με τα μεταγραφικά σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Όσον αφορά τον προπονητή, αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για τον πράσινο πάγκο ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής της Εφές, έπειτα από τρία χρόνια πολύ σπουδαίου μπάσκετ με δύο κατακτήσεις Ευρωλίγκας, φέτος δεν κατάφερε να προκριθεί στα play-offs. Φαίνεται να είναι αρκετά προχωρημένο το θέμα, με τις εξελίξεις να αναμένονται σύντομα.

Όσον αφορά το νέο ρόστερ, ο Εξάστερος φαίνεται να έχει προχωρήσει αρκετά τις περιπτώσεις του Λούκα Βιλντόσα του Ερυθρού Αστέρα, του Κώστα Αντετοκούμπο και του Δημήτρη Μωραΐτη, ενώ βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις και με τον Ελληνο-Καναδό γκαρντ, Ναζ Μήτρου-Λονγκ. 

Παράλληλα, επιθυμεί να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γιώργου Παπαγιάννη, με τον Έλληνα ψηλό να αποτελεί κεφάλαιο για το σύλλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το υπάρχον ρόστερ έχουν συμβόλαιο για τη νέα σεζόν ο Γκριγκόνις, ο Μπέικον, ο Λι και τα αδέρφια Καλαϊτζάκη, ενώ υπάρχει και option ανανέωσης στα συμβόλαια των Τόμας και Αγραβάνη.

Τέλος, στους στόχους του, όπως ακούγεται, βρίσκονται επίσης οι Φακούντο Καμπάτσο, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ζακ ΛεΝτέι, Ματίας Λεσόρ, ενώ υπό προϋποθέσεις θα απασχολήσει και ο πρώην παίκτης της ομάδας, Ντίνος Μήτογλου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code