ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΠΑΟΚ : Ο χρόνος κυλάει υπέρ του


Ολοκληρώθηκε και η 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τον πρώτο γύρο να τελειώνει και τις ομάδες να ετοιμάζονται για μια δεύτερη άτυπη προετοιμασία, ενόψει της μεγάλης διακοπής λόγω μουντιάλ. 
Μετά από σχεδόν 2,5 μήνες αγωνιστικής δράσης, έχουν δώσει  η κάθε μία, ένα ικανοποιητικό δείγμα γραφής για τις δυνατότητες τους, έχοντας αρχίσει να προκύπτουν και τα πρώτα συμπεράσματα.

Ανάμεσα στις ομάδες αυτές, βρίσκεται φυσικά και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος μετά από ένα περίεργο εξάμηνο, με αρκετά σκαμπανευάσματα, μπόλικη συζήτηση και πολλά ερωτηματικά, φαίνεται πως αρχίζει να βρίσκει τις σταθερές του και να βλέπει αισιόδοξα το μέλλον του. Ο χρόνος θα είναι σύμμαχος και οι άνθρωποι του δικεφάλου, έχουν λόγους για να χαμογελούν. 

Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει τον ΠΑΟΚ στην 3η θέση της βαθμολογίας με 25 βαθμούς σε 13 αγώνες, έχοντας διαφορά 12  από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και 4 από την δεύτερη ΑΕΚ.

 Καθόλου άσχημα θα πώ εγώ, με δεδομένο πως ο σύλλογος βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες, σε μια κατάσταση μεταβατική, έχοντας προτεραιοποιήσει συγκεκριμένα πράγματα. 

Κανείς από τον οργανισμό του ΠΑΟΚ εξ αρχής, δεν έθεσε ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ή έστω, κανείς δεν βγήκε να το πεί. Αντίθετα, στόχος ήταν η δημιουργία ενός κορμού, η μείωση του μ.ο. ηλικίας καθώς και η ομαλή ενσωμάτωση μίας φουρνιάς νέων παιχτών, που θα στελεχώσουν την ομάδα τα επόμενα χρόνια. Και αυτό οι άνθρωπο του, το έλεγαν σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία... 

Το νέο πρότζεκτ, ο Λουτσέσκου και η δύσκολη αρχή. 

Μετά την απόφαση για αλλαγή φιλοσοφίας και πλάνου, ο κλήρος για την διαχείριση της προσπάθειας αυτού του γενικού rebuilding, έπεσε (πρωτίστως) στον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με μια άγνωστη κατάσταση γι αυτόν : Ο Ρουμάνος τεχνικός σε όλες τις ομάδες από τις οποίες πέρασε, στηριζόταν κυρίως σε παίχτες έμπειρους, με κύριο χαρακτηριστικό την μεταξύ τους ομοιογένεια . 

Αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ διαφορετικό και για εκείνον, με την αναδιαμόρφωση του ρόστερ και την προσπάθεια να ενσωματώσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό νέων παιχτών, στο υπόλοιπο ασπρόμαυρο γκρούπ. Γνώριζαν όλοι τον βαθμό δυσκολίας που θα μπορούσε να συναντήσει το όλο εγχείρημα, με πρώτο από όλους τον ίδιο... Δυσκολίες τις οποίες και συνάντησε τελικά, από το πρώτο κιόλας διάστημα. 

Αποκλεισμός νωρίς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συνεχή σκαμπανευάσματα στην απόδοση, πολλές αλχημείες και συνεχής αλλαγές σε πρόσωπα και διάταξη. Ο ΠΑΟΚ για αρκετό καιρό προσπαθούσε να βρει τα βήματα του. Όλα αυτά, σε έναν σύλλογο που υπάρχει υψηλή πίεση, ακόμα και την περίοδο των καλοκαιρινών φιλικών. Ένας συνδυασμός εκρηκτικός. 

Εβδομάδα χαμόγελων και αισιοδοξίας. 

Η τελευταία βδομάδα πριν την μεγάλη διακοπή, έμελλε να είναι και η καλύτερη αγωνιστικά για τον Δικέφαλο. 

Τριάρα εμφατική την Πέμπτη, μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα και με έναν πολύ καλό αντίπαλο. Νίκη επίσης με 3-0 και την Κυριακή, απέναντι στον Βόλο, που παίζει παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και βρίσκεται σταθερά μέσα στην πρώτη τετράδα. Το πράγμα άρχιζε να αλλάζει πάντως, από το δεύτερο ημίχρονο με αντίπαλο τον Αστέρα, ακριβώς πριν μια εβδομάδα. Κι ας μην ήρθε η νίκη... 

Τα κέρδη από την εβδομάδα που πέρασε, πολλά : Οι πόντοι που τον ανέβασαν τρίτο βαθμολογικά, οι νίκες που δίνουν αυτοπεποίθηση (κυρίως) στους νέους παίχτες, το πλάνο που ακολουθείται και φαίνεται να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της ομάδας και τα παιδιά του ρόστερ, που ενώ δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής, κατάφεραν με την αγωνιστική τους παρουσία να το... γυρίσουν.

Για όλα τα παραπάνω προκύπτουν δύο συμπεράσματα. Πρώτον, πως ο χρόνος κυλάει υπέρ των ασπρόμαυρων και η διακοπή, παρότι ήρθε σε καλό φεγγάρι, μπορεί να λειτουργήσει (πολύ) βοηθητικά. Και δεύτερον, πως οι άνθρωποι του δικεφάλου έχουν σοβαρούς λόγους να αισιοδοξούν για την συνέχεια, στηρίζοντας το πλάνο του καλοκαιριού. 

Ομοιογένεια - Σκληράδα 

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ομάδων του Λουτσέσκου, από τον καιρό που βρισκόταν στον πάγκο της Ξάνθης, ήταν η σκληράδα που έβγαζαν οι ομάδες του. Συμπαγή σύνολα, με παίχτες μπαρουτοκαπνισμένους, με σχετικά μεγάλο μ.ο. ηλικίας που είχαν εξαιρετική αμυντική συνέπεια και ήξεραν να παίρνουν αποτελέσματα. 

Ήταν εξαρχής δύσκολο να δούμε κάτι τέτοιο στον φετινό ΠΑΟΚ, με την τελευταία αγωνιστική εβδομάδα όμως, να μας θυμίζει κάτι από αυτά, βλέποντας μια ομάδα δυσκολοκατάβλητη και (κυρίως) αποτελεσματική. 

Όσο περνάει ο καιρός, αυτά τα χαρακτηριστικά νομίζω, θα τα βλέπουμε περισσότερο, με μεγαλύτερη συνέπεια και διάρκεια στον αγωνιστικό χώρο. 

Προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, ένταση και ταχύτητα. 

Οι δοκιμές και οι αλχημείες φαίνεται να ελαχιστοποιούνται και το μεγάλο όπλο της ομάδας του ΠΑΟΚ των επιτυχιών και των τροπαίων, δείχνει να είναι και το κομμάτι που προσθέτει σταδιακά περισσότερο στο παιχνίδι του. 

Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει καταλήξει τόσο στα πρόσωπα όσο και στην αγωνιστική φιλοσοφία που πρόκειται να ακολουθήσει, με τους παίχτες να δείχνουν πως αρχίζουν να το καταλαβαίνουν, να το ακολουθούν και να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά τους. Όσο περνάει ο καιρός και οι ασπρόμαυροι μοντάρονται, τόσο θα ενισχύεται (και) η συγκεκριμένη παράμετρος. 

Η μεγάλη διαφορά με την περσινή ομάδα, έχω την εντύπωση πως βρίσκεται στην ταχύτητα. Ο φετινός ΠΑΟΚ, ακόμα και σε ματς που δεν ήταν καλός, φαίνεται πιο φρέσκος, με μεγαλύτερη ένταση και δύο ταχύτητες πιο γρήγορος. Ένα νέο στοιχείο, σε σχέση και με τα προηγούμενα χρόνια, στο οποίο επένδυσαν και επιζητούσαν το καλοκαίρι οι άνθρωποι του. 

Ενίσχυση εκ των έσω 

Παίχτες που στην αρχή της σεζόν έδειχναν να μην έχουν πρώτο λόγο στην εξίσωση της 11αδας, όχι μόνο πήραν φανέλα βασικού αλλά έχουν βάλει το λιθαράκι τους για την βελτίωση του συνόλου. 

Πρώτος και καλύτερος, φυσικά ο Κωνσταντέλιας. Στα 19 του χρόνια, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του Ελληνικού ποδοσφαίρου και φαίνεται πως "ήρθε η ώρα του". Εκπληκτική εμφάνιση με τον Ιωνικό, καθοριστική η συμβολή του απέναντι στον Βόλο. Από παιχνίδι σε παιχνίδι φαίνεται να βελτιώνεται και να παίρνει πρωτοβουλίες, δείχνοντας μέρος των ικανοτήτων αλλά και της δουλειάς του. 

Φιλίπε Σοάρες. Ο ρόλος που του έχει δώσει ο Λουτσέσκου φαίνεται να του ταιριάζει και ο Ιβηρας άσσος δείχνει να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά, δίνοντας ηρεμία και ισορροπία στο χώρο της μεσαίας γραμμής. 

Σάστρε - Ράφα Σοάρες. Μπήκαν στην 11αδα από... σπόντα, προσδίδοντας πράγματα (κυρίως αμυντικά) και σταθερότητα στο παιχνίδι των ασπρόμαυρων. 

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και την επικείμενη επιστροφή Μιχαηλίδη.  Η προσωπική μου γνώμη είναι πως, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και επιστρέψει δυνατός, ο διεθνής στόπερ θα πλαισιώσει τον Ίγκανσον στο κέντρο της άμυνας ως βασικός, μέχρι το τέλος της σεζόν. 

Μεταγραφές 

Το καλοκαίρι υπήρχε μεγάλη συζήτηση γύρω από τα μεταγραφικά θέματα και η αλήθεια είναι, όχι εντελώς άδικα. Αποκορύφωμα ήταν η μη ενίσχυση της ομάδας στην μέσοεπιθετική γραμμή, τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών, αντίθετα με όσα έλεγαν τα ρεπορτάζ. 

Αυτή είναι η μία όψη. Αλήθεια είναι επίσης, πως η διοίκηση των ασπρόμαυρων για άλλη μια φορά, ξόδεψε πολλά εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη φορά τα ξόδεψε, με το ρίσκο να είναι πολύ υψηλό. 

Παίχτες μικρής ηλικίας με κίνητρο και προοπτικές αλλά χωρίς πολλές παραστάσεις σε τοπ επίπεδο. 

3,5 εκκ ευρώ για τον Φιλίπε Σοάρες, 1 εκκ ευρώ για τον Κοτάρσκι, 2,5 εκκ ευρώ για τον Νάρει και άλλα 2,5 εκκ ευρώ για τον Κουάλιατα κλπ κλπ Κόστος πάνω από 10 εκκ ευρώ. Ποσό υπέρογκο για τα μέτρα της εποχής. 

Η διοίκηση Σαββίδη έβαλε για άλλο ένα καλοκαίρι το χέρι (πολύ) βαθιά στην τσέπη, με στόχο να στηρίξει το νέο πρότζεκτ. 

Τώρα, ενόψει και της μεταγραφικής περιόδου, που ατυπα έχει αρχίσει ήδη, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές γνώσεις, για να καταλάβει την ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσης του ρόστερ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το ρεπορτάζ, με την αγορά βέβαια της χειμερινής περιόδου, να είναι πιο περιορισμένη. 

Ο ΠΑΟΚ κατά την γνώμη μου χρειάζεται (τουλάχιστον) δύο παίχτες, που να προορίζονται για το βασικό ροτέισον. Αυτές οι προσθήκες  υποθέτω θα γίνουν, είτε ακολουθώντας την πεπατημένη του καλοκαιριού, είτε βάζοντας τον πήχη λίγο ψηλότερα, κρυφοκοιτάζοντας και λίγο πιο πάνω από την τρίτη θέση. 

Με το πρωτάθλημα να ξαναρχίζει σε σχεδόν 1,5 μήνα, ο ΠΑΟΚ έχει πολύ χρόνο μπροστά του για να δουλέψει όλα τα παραπάνω, να ηρεμήσει, να ενισχυθεί και να παρουσιάσει εξέλιξη με την έναρξη του δεύτερου γύρου. 

Οι συνθήκες διαμορφωνόνται ευνοϊκές. Σε ένα πρότζεκτ που χρειαζόταν ούτως ή άλλως πίστωση χρόνου. Η συνέχεια θα βρεί τον δικέφαλο βελτιωμένο. Ο βαθμός βελτίωσης θα εξαρτηθεί από τον ίδιο. 


Υ. Γ. : Δεν περιμέναμε το χθεσινό ντέρμπι, για να καταλάβουμε πως η ΑΕΚ διαθέτει στο κέντρο μια τριάδα ελίτ παιχτών. Γκατσινοβιτς, Πινέδα και Γιόνσον όχι απλά την άλλαξαν σε σχέση με το περσινό μαρτύριο αλλά την κάνουν απολαυστική. 

Υ. Γ. 2 : Η νίκη του Παναθηναϊκού χθές, ήταν η πιο κομβική για τους πράσινους από την αρχή του πρωταθλήματος. Υποθέτω πως καμμία ομάδα δεν θα ξαναβρεί το τριφύλλι , χωρίς καθαρό εξτρέμ και χωρίς δημιουργικό μέσο στον άξονα. Δύσκολα επίσης θα ξαναγίνει τόσο μικρό ροτέισον σε 3 ματς, μέσα σε μόλις 7 μέρες. Όλα αυτά αναδεικνύουν την σπουδαιότητα του χθεσινού 2-0.

Υ.Γ. 3 : Ματς - τελικός ο σημερινός για τον ΟΦΗ απέναντι στον Λεβαδειακό. Εάν δεν κερδίσει, παρουσιάζοντας την σόφτ ομάδα των τελευταίων βδομάδων, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα ενόψει της συνέχειας. 







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code