ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ζεράρ Νους: «Θα έπρεπε να πρωταγωνιστούμε σε τελικές φάσεις»


Ο βοηθός προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, και άμεσος συνεργάτης του Γκουστάβο Πογιέτ, Ζεράρ Νους, μίλησε αποκλειστικά στο Sportsnewsgreece και στον Νίκο Κιοσσέ, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 2ο όμιλο του Nations League και την άνοδο στην B' κατηγορία, την εξέλιξη των νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών και του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά μας αποκάλυψε και ποια ομάδα θα ήθελε να δει στην κορυφή του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Από τα παιδικά ξεκινήματα του στην Ταραγόνα της Ισπανίας, σε βοηθό προπονητή του Ράφα Μπενίτεθ στην Λίβερπουλ και στην γνωριμία του με τον Γκουστάβο Πογιέτ στην Μπράιτον, στην συνεργασία του με τον πρώην προπονητή της Εθνικής μας ομάδας Τζον Φαν Σχίπ στην Αυστραλία και το σύντομο πέρασμα του από την Εθνική της Γκάνας με προπονητή τον Αβράμ Γράντ, ο Ισπανός έχει διατελέσει βοηθός προπονητή δίπλα σε μεγάλα ονόματα και έχοντας γυρίσει αρκετές χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, την Ινδίας, αλλά αποτέλεσε και τεχνικός διευθυντής στην Σουηδία.

Επίσης, αποτελεί συνιδρυτής της πλατφόρμας Efficiency Match Sports, μιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται από κορυφαίες ομάδες του πλανήτη όπως η Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Τότεναμ, Εσπανιόλ αλλά και η Εθνική Αργεντινής του Μέσσι, με σκοπό να προσφέρει πιο αποτελεσματική και οργανωμένη προπόνηση των παιχτών βασιζόμενη σε στατιστικές πληροφορίες. Συναντήσαμε τον 37χρονο Ισπανό προπονητή και μας έδωσε μια ιδέα για το όραμα που έχουν μαζί με τον κ. Πογιέτ αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και τι θεωρούνε πως μπορεί να γίνει για να βγάλει η χώρα μας περισσότερους νέους, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά όλη η μεγάλη συνέντευξη του Ζεράρ Νους:

για την ζωή του στην Αθήνα και την Ελλάδα: Η αλήθεια είναι πως απολαμβάνω πολύ την ζωή μου στην Αθήνα. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα και πόλη και και πλέον έχουμε την ρουτίνα μας και το πρόγραμμα μας, με τις προπονήσεις, την προετοιμασία της ομάδας και την έρευνα για να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Βοηθάει που έχουμε αρκετές ομάδες με έδρα την Αθήνα και μπορούμε να παρακολουθούμε όλες τις ελληνικές ομάδες συχνά από κοντά.

για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Nations League: Όλοι στην ομάδα είμαστε πολύ χαρούμενοι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και την άνοδο στην Β' κατηγορία αλλά η δουλειά μας δεν σταματάει εδώ. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά μας για τα προκριματικά του EURO 2024 της Γερμανίας τον Μάρτιο, και να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά αγώνα με τον αγώνα, με σκοπό να βελτιωνόμαστε.

για την κλήρωση μας στα προκριματικά του Euro 2024: Σίγουρα είναι ένας δυσκολότερος όμιλος από ότι θα θέλαμε, αλλά αυτό μας δίνει κίνητρο για να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά και να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ομάδας. Θα είναι ένα πραγματικό τεστ του χαρακτήρα των παιχτών μας απέναντι σε ομάδες τόσο υψηλού επιπέδου, αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε πως δεν έχουμε ελπίδες καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο σε μια πρόκριση.

για το εάν θεωρεί πως είναι ώρα για την Ελλάδα να επιστρέψει στα τελικά μεγάλων διοργανώσεων: 

Σίγουρα η απουσία αυτή είναι πολύ μεγάλη, και μπορεί να μην βρισκόμαστε τόσο ψηλά στο Ranking όπως πριν από 10-15 χρόνια αλλά έχουμε βελτιωθεί πολύ και η πραγματική μας δουλειά ξεκινάει τώρα. Όλοι οι παίχτες που έχουμε αυτήν την στιγμή στην ομάδα και είναι παιδιά που θέλουνε να αναδειχτούνε μέσα από την εθνική ομάδα, θέλουν να αποδείξουν πράγματα και έχουν κίνητρο προσωπικό. Έχουμε παίχτες που θέλουν να αγωνίζονται με την Εθνική τους ομάδα, είναι περήφανοι, γι' αυτό το σημαντικότερο πλέον είναι να χαρούμενοι που βρίσκονται μαζί μας.

για την μικρή χρήση Ελλήνων παιχτών από τις ελληνικές ομάδες και εάν αυτό είναι κάτι που τους ανησυχεί: Είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε και σίγουρα δεν μας αρέσει. Εάν δεν χρησιμοποιούνε οι ελληνικές ομάδες Έλληνες παίχτες, τότε εμείς πού θα τους βρούμε για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την εθνική ομάδ;. Εάν δείτε άλλες εθνικές ομάδες όπως η Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, οι περισσότεροι παίχτες τους πρωταγωνιστούν στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου και υπάρχουν ομάδες που αποτελούνται από την πλειοψηφία τους με παίχτες της εθνικότητας τους.

για το αν πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η συμβολή των ομάδων σ' αυτό: Όλες οι ελληνικές ομάδες πρέπει να ξεκινήσουν να σκέφτονται πως εάν δώσουν περισσότερο χρόνο σε Έλληνες παίχτες και ειδικά σε νέους παίχτες, αυτό θα βελτιώσει και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να ξεκινήσουν να εμπιστεύονται τους γηγενείς παίχτες, γιατί αυτό θα αποτελεί και κίνητρο για τους νεότερους, ώστε να εξελιχθούν. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις ακαδημίες, στις εγκαταστάσεις τους, σε προπονητές. Οι ομάδες νέων της κάθε ομάδας αλλά και τα μικρότερα κλιμάκια των Εθνικών (Κ19-Κ21) θα πρέπει να δίνουν το παρόν συνέχεια σε διεθνή τουρνουά και μεγάλες διοργανώσεις για να μπορέσουν να πάρουν παραστάσεις και να αναπτυχθούν. Εάν δεν τους εμπιστευτούν οι ομάδες στην χώρα τους, τότε αρκετοί καταφεύγουν στο εξωτερικό και πολλές φορές, ενώ εξελίσσονται και πρωταγωνιστούν, είτε έχουμε υπεραριθμία σε εκείνη την θέση, είτε είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε τους χάνουμε επειδή διαλέγουν να αντιπροσωπεύσουν κάποια άλλη εθνική ομάδα.

για την σκέψη να μπει υποχρεωτικότητα στην συμμετοχή νέων και Ελλήνων παιχτών στις ομάδες μας: Σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει ώστε να έχουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και θα είναι μια αρχή και όχι η λύση. Δεν πρέπει η χρήση τους να γίνεται επειδή είναι υποχρεωτικό από κάποιον κανόνα αλλά να υπάρχει κίνητρο. Η ΕΠΟ και η πολιτεία πρέπει να βρουν έναν τρόπο να δώσουνε κίνητρα στις ομάδες ώστε να θέλουν να αναπτύξουν τις εγκαταστάσεις και τις ακαδημίες τους, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει και στην εξέλιξη νέων παιχτών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το το E.P.P.P. Project (Elite Player Performance Plan), το οποίο εφαρμόζεται στην Αγγλία και την Premier League, και δίνει κίνητρα οικονομικά για την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των ακαδημιών των ομάδων. Οι ομάδες θα πρέπει να δουν τα θετικά που θα τους προσφέρει η εξέλιξη νεαρών παιχτών, καθώς μελλοντικά η εξέλιξη ενός παίχτη μπορεί να τους προσφέρει και οικονομικό κέρδος από μια πιθανή πώληση. Γενικά σαν χώρα πρέπει να πάρετε τα παραδείγματα που υπάρχουν από τις υπόλοιπες χώρες και όχι μόνο να αντιγράψουμε τα θετικά τους αλλά να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα, γιατί στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις όραμα και στρατηγική για το μέλλον.

για την πορεία των ελληνικών και εθνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: 


Δεν γίνεται να είμαστε περήφανοι για την πορεία των ελληνικών ομάδων. Δεν είναι δυνατόν να μην συνεχίζουν ελληνικές ομάδες στις διοργανώσεις μετά την φάση των ομίλων ή να μην μπαίνουν καθόλου σε αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα κλιμάκια των εθνικών ομάδων. Θα έπρεπε να πρωταγωνιστούμε σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε. Πρέπει να βρούμε ένα σχέδιο, να πιστέψουμε σε αυτό και να μείνουμε πιστοί με πάθος.

για το τι πιστεύει ότι θα βοηθήσει την Εθνική μας να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις: Αυτή την στιγμή έχουμε ένα καλό σύνολο παιχτών στην ομάδα, το οποίο έχει κατανοήσει πλήρως το σχέδιο του προπονητή της και το σημαντικότερο ότι θέλουνε να βρίσκονται μαζί μας. Το πρώτο βήμα στο σχέδιο μας έγινε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο του Nations League, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Σίγουρα έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση για την πρόκριση στα τελικά του EURO 2024 απέναντι σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά εμείς πρέπει να εμφανιζόμαστε συνεπείς στην απόδοσή μας, να έχουμε συνέχεια και να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Το θετικό είναι πως όταν έχουμε απέναντί μας κάποια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ποδοσφαίρου αποδίδουμε καλύτερα και μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο.

για την στελέχωση της εθνικής ομάδας με νέους παίχτες: Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία στην οποία κοιτάμε κάθε φορά ποιοι παίχτες ταιριάζουν στο πλάνο μας, ποιοι είναι διαθέσιμοι και ποιοι θα είναι απών με τραυματισμούς και προσπαθούμε να είμαστε ενεργοί, έχοντας τα μάτια μας παντού, όπου παίζουν Έλληνες παίχτες, για να εντοπίσουμε αυτόν που μπορεί να ταιριάζει στα σχέδια μας, κοιτώντας σε αρκετές χώρες όπως Αυστραλία, Γερμανία, Αμερική, Αγγλία.

για το αν υπάρχει κάποιος ξένος παίχτης που παίζει στην Super League που θα τον ήθελε στην Εθνική: Δεν μπορώ να διαλέξω μόνο έναν, γιατί όλες οι κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας έχουν τουλάχιστον 2-3 παίχτες που παίζουν στον κορυφαίο επίπεδο και όλοι αυτοί θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.

για τον λόγο που θεωρεί ότι παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, αρκετοί ποιοτικοί παίχτες και μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου διαλέγουν να έρθουν στις ομάδες μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Μαρσέλο στον Ολυμπιακό: Η Ελλάδα έχει πολλά θετικά που την κάνουν θελκτικό προορισμό, αρχικά είναι ευρωπαϊκή χώρα και αυτό έχει μεγάλη σημασία για αρκετούς ποδοσφαιριστές από την Λατινική Αμερική που δεν θέλουν να φύγουνε, έχει πολύ καλό κλίμα και αυτό βοηθάει τους παίχτες με οικογένειες. Επιπλέον οι οπαδοί έχουνε μεγάλο πάθος για τις ομάδες και αυτό βγαίνει και δίνει μεγάλο κίνητρο σε ένα παίχτη. Η Ελλάδα έχει αρκετές ιστορικές ομάδες όπου για πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσαν στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο και αρκετοί ποδοσφαιριστές θέλουν να βοηθήσουν τις ομάδες να επιστρέψουν σε εκείνο το επίπεδο. Μην ξεχνάμε πως το κατόρθωμα του EURO 2004 είναι ακόμα στο μυαλό και των ανθρώπων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να έρθουν και άλλα μεγαλύτερα ονόματα στο μέλλον: Οι ομάδες μας θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται ανταγωνιστικές χρόνο με τον χρόνο, συλλογικά αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Όσο πιο ανταγωνιστικές είναι... τόσο πιο εύκολα θα έρχονται και ποιοτικότεροι παίχτες. Οι ομάδες πρέπει να επενδύσουν στις εγκαταστάσεις που προπονούνται αλλά και στην κατασκευή νέων σύγχρονων σταδίων. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να ανεβάσουν το επίπεδό τους.

για τα στοιχεία που βλέπει ότι έχει η ομάδα από τους προκατόχους, όπως τον κ. Φαν Σχίπ και τι διαφορετικό προσπαθεί να φέρει μαζί με τον κ. Πογιετ στην Εθνική: 


Ένα από τα στοιχεία που είχε η ομάδα όταν ήρθαμε ήταν το πάθος της και η θέληση να μην εγκαταλείπουν ποτέ. Αυτό είναι και κάτι που το ψάχνουμε και εμείς στους παίχτες μας. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί αρκετά η θέση της Ελλάδας στο FIFA Ranking, αλλά δεν σταματάμε να ζητάμε περισσότερα. Θέλουμε η ομάδα μας να μπορεί να κρατάει την κατοχή της μπάλας αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να τιμωρεί τους αντιπάλους της όταν την χάνει εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του. 

Βασιζόμαστε στην συμπαγή άμυνα μας, κρατώντας σταθερή την τακτική μας προσέγγιση, κάτι το οποίο είδαμε ότι έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Σκοπός μας είναι να μπορεί η ομάδα να σκοράρει στον αντίπαλο με παραπάνω από έναν τρόπους, είτε αυτό θα είναι μέσα από στημένες φάσεις, είτε σε αντεπιθέσεις, είτε σε ανοιχτό παιχνίδι από τα φτερά, και σε αυτό βασιζόμαστε στην ατομικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών. Εάν μπορούμε να είμαστε επικίνδυνοι με πολλούς τρόπους, τότε οι αντίπαλοι μας θα μας φοβούνται γιατί ξέρουν ότι θα μπορούμε να σκοράρουμε απέναντι τους, ενώ θέλουμε να εστιάσουμε στο να είμαστε σταθεροί στην άμυνα χωρίς να δεχτούμε γκολ. 

Στόχος μας είναι οι παίχτες να μπορούν να αλλάζουν γρήγορα νοοτροπία από το συλλογικό επίπεδο σε αυτό της Εθνικής, ασχέτως σε ποια ομάδα παίζουν αλλά ταυτόχρονα να έχουμε την πλήρη ετοιμότητα και συγκέντρωση ανεξαρτήτως με την δυναμικότητα του αντιπάλου που παίζουμε. Ας μην ξεχνάμε πως με την εθνική ομάδα δεν έχεις την πολυτέλεια να βρίσκεσαι με τους παίχτες κάθε ημέρα. Τους βλέπεις για μερικές ημέρες μόνο πριν από το κάθε παιχνίδι και πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ακριβώς τι ζητάς από αυτούς.

για το εάν η εφαρμογή που έχει βοηθήσει να δημιουργηθεί (Efficiency Match Sports) είναι κάτι στο οποίο βοηθάει σε αυτήν την διαδικασία: Ναι, είναι κάτι το οποίο μας δίνει αρκετές λύσεις στην καθημερινότητα μας καθώς μέσω αυτής μπορούμε να δώσουμε στους παίχτες να καταλάβουν τι ακριβώς θα ζητήσεις από αυτούς στις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν, πόση ώρα ακριβώς θα κρατήσει η κάθε άσκηση και την ένταση της. Έτσι, ο παίχτης ξεκινάει την ψυχολογική του προετοιμασία πριν την σωματική και ξέρει τι θα ζητηθεί από αυτόν πριν ξεκινήσει η προπόνηση. Επίσης αυτό είναι κάτι που βοηθάει και εμάς τους προπονητές, καθώς μπορούμε να οργανώσουμε αποτελεσματικά ένα σχέδιο και να το μεταδώσουμε στους παίχτες.

για το πως νοιώθει που βλέπει όλο και περισσότερες μεγάλες ομάδες να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα: Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος, καθώς αυτός θεωρώ πως είναι ο τρόπος μου να δώσω πίσω στο ποδόσφαιρο για όλα όσα μου έχει προσφέρει από μικρό παιδί και θέλω να μπορώ να βοηθήσω όλους τους προπονητές, καθώς η πλατφόρμα απευθύνεται σε όλα τα αθλήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο και μπορεί να εφαρμοστεί και από ομάδες κάθε κατηγορίας. Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και πλέον ο οποιοδήποτε προπονητής μπορεί να επικοινωνήσει στο παίχτη του τι θα ζητήσει από αυτόν ακόμα και αν δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα.

για το μέλλον της εφαρμογής και τι έχει θέσει σαν προσωπικό στόχο του:


Θέλουμε να καταφέρνουμε με κάθε αναβάθμιση του να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες επιλογές στους χρήστες και με την εξέλιξη της τεχνολογίας να καλπάζει νομίζω δεν υπάρχουν όρια για το που μπορούμε να φτάσουμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε να την βελτιώνουμε, να μπορέσει να γίνει γνωστή στον οποιοδήποτε, και πάνω από όλα να καταφέρει να κάνει τους παίχτες αλλά και τους προπονητές πιο αποτελεσματικούς, καλύτερους αλλά και να μπορέσει να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τους παίχτες μας αλλά και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των ομάδων, των χωρών και των προπονητών που την χρησιμοποιούν.


και τέλος, για το εάν έχει κάποια πρόβλεψη του τον νικητή του επερχόμενου Μουντιάλ στο Κατάρ: Προφανώς η ομάδα που θα ήθελα να δω στην κορυφή είναι η Ισπανία, αλλά κυρίως αυτό που θέλω να δω είναι να το κατακτά μια ομάδα που θα είναι συμπαγής αμυντικά, όπου δείχνει πως έχει ένα εμφανές σχέδιο παιχνιδιού, είναι σταθερή και βγάζει μεγάλες προσωπικότητες κατά την διάρκεια του τουρνουά.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code