ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Οι εκπλήξεις του Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός που διάλεξε να υποφέρει


 Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει την πρεμιέρα του Ολυμπιακού, τα θετικά και τα αρνητικά των πρωταθλητών Ελλάδας, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Τη τύχη σου ή τη ψάχνεις ή τη φτιάχνεις, αναφέρει ένα παλιό ρητό. Ο Ολυμπιακός στο Ισραήλ για σχεδόν 100 λεπτά, μαζί με τις καθυστερήσεις, την έψαχνε τη τύχη του ή ακόμη καλύτερα έπαιζε με αυτή και στο τέλος την πλήρωσε. Είναι ξεκάθαρα μια χαμένη ευκαιρία να πάει με άλλον αέρα στον επαναληπτικό, να διαχειριστεί το παιχνίδι, όπως έχουμε δει ότι ξέρει πολύ καλά να κάνει τέτοια εποχή, ενώ τώρα έχει υποχρέωση νίκης και μόνο.

Θα πουν οι φίλοι του Ολυμπιακού πως έτσι πρέπει να είναι η ομάδα σε κάθε παιχνίδι, να πηγαίνει για τη νίκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως το στάδιο της σεζόν που βρισκόμαστε, καθώς και το ότι οι ομάδες μπαίνουν σε ένα συμπιεσμένο καλεντάρι, ενόψει του Μουντιάλ το χειμώνα, που απαιτεί διαχείριση. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αντιληφθεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αυτή την εποχή να βγάλουν το 100% της ποιότητάς τους, δεν είμαστε όμως απολύτως σίγουροι αν έχει αντιληφθεί πως θα βγάλει τη δεδομένη ποιότητα που έχει η ομάδα του.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΙ.



Για να ξεκινήσουμε από τα πιο απλά. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στο Ισραήλ απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα έχοντας στην ενδεκάδα του δύο μόλις από τις μεταγραφές, τον δεξιό μπακ Βρσάλικο και τον μεσοεπιθετικό Ζινκερνάγκελ. Ο Βρσάλικο είναι ένα εξαιρετικά ποιοτικό δεξί μπακ, το οποίο όμως φημίζεται για τις αμυντικές του αρετές και τοποθετήσεις. Δύο πράγματα που τα είδαμε χθες, μέχρι να κουραστεί ο Κροάτης, διότι μετά έχανε μονομαχίες και φάσεις χωρίς να δεχόταν πίεση, όπως έγινε στο δοκάρι του Πιερό, που χάνει μια κεφαλιά ανενόχλητος, διότι σηκώθηκε για κεφαλιά σε λάθος timing.

Από την άλλη πλευρά ο Δανός μεσοεπιθετικός σκόραρε στο ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα, έστω και αν χρειάστηκε ο Ολυμπιακός τη συμβολή του δοκαριού για να συμβεί αυτό. Ο Ζινκερνάγκελ βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή για να πάρει το ριμπάουντ από το σουτ του Τικίνιο στο δοκάρι, όμως από εκείνο το σημείο και μετά επιδόθηκε στα ντουμπλαρίσματα στον Ρέαμπτσουκ, καταναλώνοντας πολλές δυνάμεις. Η αλλαγή του στο ημίχρονο υπέδειξε ότι η κούραση του Δανού είχε επηρεάσει και τη συνοχή της ομάδας.

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΡΤΙΝΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΜΠΑΛΑ.



Στο παιχνίδι ο Πέδρο Μαρτίνς παρουσίασε τον Ολυμπιακό με δύο εκπλήξεις στην ενδεκάδα, καθώς οι Μανωλάς και Τικίνιο σε κανένα σημείο των φιλικών δεν ήταν στα πλάνα της βασικής ενδεκάδας. Οι δύο ποδοσφαιριστές όμως έκαναν το έργο του Πορτογάλου τεχνικού, με τον Μανωλά στα λίγα μέτρα στα οποία έκανε άμυνα ο Ολυμπιακός να μη χάνει μονομαχία και το Τικίνιο να μην επιτρέπει στα στόπερ να περνούν την πρώτη εύκολη πάσα στα χαφ της Μακάμπι. Σε αυτό το κομμάτι φυσικά βοήθησε, όσο είχε δυνάμεις, και ο Κανέ. 

Ο χαφ από τη Γουϊνέα όταν ο Ολυμπιακός έκανε πρέσσινγκ ψηλά στο γήπεδο βρισκόταν στο πλευρό του Τικίνιο και όταν ο Ολυμπιακός αμυνόταν στο μισό γήπεδο ήταν στο πλευρό του Εμβιλά, δημιουργώντας ένα διπλό μπλοκ πριν τα στόπερ του Ολυμπιακού. Ο Εμβιλά σε φάση επίθεσης ήταν αυτός που έδινε βοήθειες στα πλάγια για στήριγμα, κυρίως στον Ρέαμπτσουκ, καθώς ο Τικίνιο έκανε την κίνηση να τραβήξει ψηλά τα στόπερ και οι δύο ακραίοι αμέσως συνέκλιναν κεντρικά για να γίνουν φορ, όπως και στη φάση του γκολ των Πειραιωτών.

Η Μακάμπι ξεκίνησε το παιχνίδι με πρέσσινγκ στα χαφ του Ολυμπιακού, πάνω από το κέντρο δηλαδή 15-20 μέτρα και όχι από τα στόπερ της ομάδας του Μαρτίνς, στόπερ μάλιστα που δε διακρίνονται για την ικανότητά τους να παίξουν με τη μπάλα χαμηλά και να τη βγάλουν αρκετά μέτρα μπροστά. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει από το 30' και μετά από τους Ισραηλινούς. Από εκείνο το σημείο και μέχρι να λήξει το ημίχρονο πέρασαν πέντε μπαλιές στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και πέτυχαν δύο γκολ, που σωστά ακυρώθηκαν ως οφσάιντ. Έφταναν όμως με τρομερή άνεση μέχρι την περιοχή του Ολυμπιακού, όπως στη φάση που βάζει το πρώτο γκολ-οφσάιντ ο Νταβίδ, που χρειάστηκαν τρεις μόλις πάσες, σε επίθεση που ξεκίνησαν από τα δεξιά, σημείο που και ο Ζινκερνάγκελ είχε χάσει τα μαρκαρίσματα.

Δεν είναι τυχαίες οι δύο αλλαγές του Μαρτίνς στο ημίχρονο. Είχε εντοπίσει τους δύο παίκτες που αποτελούσαν αδύναμους κρίκους στο οργανωμένο πρες, τον Αγκιμπού Καμαρά και τον Ζινκερνάγκελ και έβαλε Μαντί Καμαρά και Αμπουμπακάρ Καμαρά. Για ένα τέταρτο έφερε ξεκάθαρα το παιχνίδι στα μέτρα του, φτιάχνοντας μάλιστα και εξαιρετικές παγίδες τριών και τεσσάρων παικτών στα άκρα, τη στιγμή που η Μακάμπι δυσκολευόταν να βγάλει παίκτες από τα χαφ στα άκρα. Καθόλου τυχαία επίσης ο Μαρτίνς δεν ανέβασε ψηλά στο γήπεδο τον Ολυμπιακό. Σε μία φάση έγινε κλέψιμο ψηλά από τον Τσέρι και έβγαλε αμέσως τετ α τετ τον Πιερό στην πλάτη της άμυνας, άσχετα αν ο Γάλλος φορ πλάσαρε πολύ άστοχα. 

Το ζήτημα ήταν πως οι αλλαγές του Μαρτίνς διαμόρφωναν νέες συνθήκες στο παιχνίδι υπέρ του Ολυμπιακού, όμως αυτό δεν κρατούσε για περισσότερο από 15' λεπτά. Ειδικά οι τελευταίες αλλαγές με Άβιλα και Παπασταθόπουλο μέσα σε πέντε λεπτά έχασε τη συνοχή της και φάνηκε και από τη τηλεόραση αυτό, με τον Μανωλά να δείχνει έντονα στον Σωκράτη το πως έπρεπε να αμυνθούν σε μία φάση. Επιθετικά μόνο ο Αμπουμπακάρ Καμαρά έδωσε μία καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό, που ίσως ήταν και η καλύτερη ολόκληρης της ομάδας στο παιχνίδι.

ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ.



Στο παιχνίδι της επόμενης Τετάρτης θα μιλάμε όμως σε διαφορετική βάση. Ναι ο Τικίνιο έκανε τη δουλεία για την οποία τον έβαλε χθες ο Μαρτίνς, όμως στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός χρειάζεται μόνο νίκη και θα χρειαστεί και τον Ελ Αραμπί, όπως επίσης θα χρειαστεί και ένα έξτρα δημιουργικό χαφ. Δε θα απέκλεια το σενάριο να δούμε στην ενδεκάδα τον Βαλμπουενά ή τον Ζινκερνάγκελ πίσω από το φορ, όπου έκανε και τα καλύτερά του παιχνίδια πέρυσι με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. 

Πιθανότητα θα υπάρξει εντολή και στα ακραία μπακ για περισσότερα ανεβάσματα, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία του Άβιλα στο αρχικό σχήμα, για να δίνει περισσότερες βοήθειες επιθετικά στον Μασούρα, που χθες τέλειωσε το παιχνίδι χωρίς σουτ και με μόλις δύο επαφές με τη μπάλα στη μεγάλη περιοχή, ενώ αγωνίστηκε για 85' λεπτά. Ο Μαρτίνς αν αποφασίσει να κάνει μία ακόμα έκπληξη θα χρησιμοποιήσει και δύο φορ μαζί. Τους Ελ Αραμπί και Καμαρά. Το παιχνίδι στην Ελλάδα θα είναι δεδομένα διαφορετικό και ένα γρήγορο γκολ θα ξεδιπλώσει τον Ολυμπιακό. Σε περίπτωση προβαδίσματος δε θα βλέπαμε πάλι τον «μαζεμένο» Ολυμπιακό, αλλά αυτόν που θα πάει να τελειώσει το παιχνίδι.

Υ.Γ. 1) Κακά τα ψέματα, αν ήταν διαθέσιμος ο Γκάρι Ροντρίγκες θα έπαιζε βασικός και ο Ζινκερνάγκελ θα ήταν πίσω από το φορ. Αυτό έχει στο μυαλό του ο Μαρτίνς, όμως ο τραυματισμός του Ροντρίγκες του αναδιαμορφώνει τα πλάνα.

Υ.Γ. 2) Ο Εμβιλά μοιάζει ένα κλικ πίσω από τους άλλους. Οι ενοχλήσεις που είχε στην προετοιμασία τον πήγανε όμως και οι αντιδράσεις του είναι πιο αργές, ενώ δεν επιχειρεί και τις μακρινές μπαλιές που έσπαγαν το πρες του αντιπάλου τα προηγούμενα χρόνια.

Υ.Γ. 3) Το παράλογο είναι πως ο Μαρτίνς έχει καταλάβει ότι τα χαφ του υστερούν στη δημιουργία και θέλει να δώσει πλάτος στο γήπεδο με τα ακραία μπακ. Όμως όσο η εντολή είναι να μην ανεβαίνουν οι Ρέαμπτσουκ και Βρσάλικο ψηλά στο γήπεδο ο Ολυμπιακός θα εγκλωβίζεται και θα στερείται επιλογών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code