ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ταμουρίδης: Ο συναρπαστικός κόσμος της προπονητικής στην ποδηλασία, μας γεμίζει αισιοδοξία η αναβίωση του Γύρου της Ελλάδας

 


Ο πολλάκις πρωταθλητής Ελλάδας στην ποδηλασία, Γιάννης Ταμουρίδης ανήκει στο δυναμικό της Intermarche-Wanty-Gobert, κάνοντας το επόμενο μεγάλο βήμα στην προπονητική του καριέρα.

 Υπενθυμίζουμε ότι ο Θεσσαλονικιός ποδηλάτης είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε σε Grand Tour, διότι με την φανέλα της Ισπανικής Euskatel-Euskadi πήρε μέρος στο γύρο της Ιταλίας του 2013. Ο  Γιάννης Ταμουρίδης έχει μια πλούσια ιστορία στον Γύρο της Ελλάδας, αφού μεταξύ άλλων έχει μια νίκη στον πρόλογο του 2002 στην Θεσσαλονίκη, αλλά και μία επικράτηση στο χρονόμετρο του δεύτερου ετάπ στην Πρέβεζα. Επίσης, πλασαρίστηκε στην γενική κατάταξη μια φορά στην 2η θέση (2011), σε δύο περιστάσεις στην 3η θέση (2003, 2012), αλλά έχει και μια τέταρτη θέση το 2004.  Υπό το πόστο του προπονητή βρέθηκε στην εθνική Κύπρου και στην seg racing academy και τώρα, είναι προπονητής της Βελγικής ομάδας, η οποία ανήκει στο world tour, δηλαδή στην υψηλότερη κατηγορία της επαγγελματικής ποδηλασίας.

Πως είναι η ζωή όμως ενός προπονητή ποδηλασίας στο πιο υψηλό επίπεδο; Ποια είναι η καθημερινότητα του;  Πώς βοηθάει τους αθλητές; Ο Έλληνας κόουτς μίλησε στο αποκλειστικά στο sportsnewsgreece.gr, περιγράφοντας αναλυτικά τις διαδικασίες της προπονητικής στο επαγγελματικό επίπεδο,  μας εξήγησε τις διαφορές, τις ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους προπονητές των άλλων αθλημάτων, αλλά και τι κάνει αυτήν την θέση τόσο ξεχωριστή.

Όλα όσα δήλωσε ο κ. Γιάννης Ταμουρίδης στο sportsnewsgreece.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Για το πώς είναι η ζωή του προπονητή (καθήκοντα, καθημερινότητα) σε μια ομάδα world tour, όπως η Intermarche-Wanty Gobert:

"Η ομάδα έχει βάση το Βέλγιο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται από το σπίτι και από την βάση μου που είναι στην Θεσσαλονίκη.  Οπότε, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μετακινούμε στο Βέλγιο για τις προπονήσεις και αυτό, διότι οι αθλητές που προπονώ βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

Γίνεται κατανοητό ότι η προπονητική στην ποδηλασία διαφέρει από τα άλλα αθλήματα, διότι ο προπονητής δεν είναι μαζί με τον αθλητή την ώρα που κάνει την προπόνηση εκτός από τα προγραμματισμένα προπονητικά camp.  Κάθε αθλητής έχει το δικό του προπονητικό πρόγραμμα και στέλνεται ανά τακτά διαστήματα. Από εκεί και πέρα υπάρχει καθημερινή σχεδόν επικοινωνία με τον αθλητή και παρακολούθηση μέσα από προγράμματα που μας δίνουν αυτήν την δυνατότητα. Πέρα από αυτήν την προπονητική καθοδήγηση και αξιολόγηση με τους αθλητές, μας δίνεται η ευκαιρία να τους συναντήσουμε από κοντά στα training camp που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία ξεκινούν από την αρχή της χρονιάς (Δεκέμβριο-Ιανουάριο) αλλά και στα camp υψομέτρου που γίνονται κατά την διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που κάποιο μήνα δεν έχει κάποιο training camp, λόγω συνεχών αγώνων, πηγαίνω στους αγώνες, όπως τώρα στην παρούσα περίπτωση βρίσκομαι στην Ιταλία , με σκοπό να μην χάνω την επαφή με τους αθλητές. Εκεί πέρα από τον ρόλο του προπονητή, έχω τον ρόλο του sports director, δηλαδή αυτού που τους καθοδηγεί στον αγώνα και θα τους δώσει τις τακτικές. Διότι ως γνωστόν άλλη η δουλεία του προπονητή που θα προετοιμάσει τον αθλητή και άλλη του sport director που θα τους καθοδηγήσει πάνω στον αγώνα".


Για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην γενική κατάταξη από τον αθλητή της

Intermarche Wanty Gobert, Jan Hirt στον Γύρο του Ομάν:

"Ο Jan Hirt είναι ένας από τους αθλητές που τυχαίνει να προπονώ προσωπικά. Για να σας εξηγήσω, στην ομάδα βρισκόμαστε δύο προπονητές, οι οποίοι έχουμε μοιραστεί τους 30 αθλητές της ομάδα. Προπονητικά αναλύοντας τα νούμερα του Hirt, γνωρίζαμε ότι ήταν σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση τον τελευταίο διάστημα. Για αυτόν αποτελούσε στόχο ο συγκεκριμένος αγώνας και είχε πάει στο υψόμετρο για να προετοιμαστεί κατάλληλα. Ο στόχος ήτανε το ανηφορικό ετάπ, το οποίο κέρδισε και μια καλή θέση στη Γενική. Σίγουρα η κατάκτηση του Γύρου είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία και για αυτόν και για την ομάδα. Προσωπικά δεν βρισκόμουν στο Γύρο του Ομάν, αλλά ήμουν στο Μιλάνο-Τορίνο, οπού ο Alexander Kristoff κατετάγη τρίτος. Στο συγκεκριμένο αγώνα είχα τον ρόλο του sport director".

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του sport director?

"Η δουλειά του sport director είναι πέρα από τις τακτικές πάνω στον αγώνα και την καθοδήγηση των αθλητών είναι και να συντονίζει το προσωπικό(μηχανικούς, μασέρ, soigneur). Γιατί φανταστείτε ότι σε μια διαδρομή 200 χιλιομέτρων, οι αθλητές δεν έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια. Υπάρχει ένας χάρτης και όλοι οι αθλητές είναι συνδεδεμένοι με GPS και μέσω ενός προγράμματος που μπορείς και βλέπεις πάνω στο  χάρτη που κινούνται ώστε να τους επισημαίνεις πότε είναι τα επικίνδυνα σημεία, πότε έρχεται ανηφόρα, πόσο μεγάλη είναι, πόσο τοις εκατό κτλ".



Η ομάδα σας έχει κάνει ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα με τέσσερις νίκες. Οπότε, θα ήθελα να

μας μιλήσετε για τους στόχους σας:

"Ουσιαστικά φέτος είναι μια χρονιά δύσκολη για όλες τις ομάδες, διότι από την φετινή βαθμολογία, η οποία συναθροίζεται με τα προηγούμενα δύο χρόνια, θα δοθούν οι pro tour ομάδες για τα επόμενα τρία χρόνια. Οπότε οι 18 κορυφαίες θα μπουν κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία της ποδηλασίας. Η Intermarche-Wanty Gobert έγινε πέρσι pro tour ομάδα, οπότε δυστυχώς από πέρσι άρχισε να μαζεύει περισσότερους βαθμούς. Δεν έχει το πλεονέκτημα των άλλων ομάδων που είχαν ήδη από πρόπερσι μια πολύ υψηλή βαθμολογία. Πέρσι τερμάτισε 14η συνολικά και φέτος αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην 7η θέση στην κατάταξη των ομάδων. Σκοπός είναι να βρεθούμε μέσα σε αυτές τις 18, γιατί όπως είπα υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα από την πρώτη χρονιά, για αυτό συνολικά βρισκόμαστε στην 15η θέση. Οι στόχοι της ομάδας είναι αντικειμενικοί πάντα με βάση τους αθλητές που έχουμε και προσπαθούμε σε κάθε αγώνα να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Σίγουρα μπορεί η πρώτη θέση στην γενική στα Grand Tour να μην είναι ο στόχος μας διότι δεν έχουμε και τους ανάλογους αθλητές, αλλά οι νίκες εκεί σε ετάπ και μονοήμερους αγώνες είναι πιο ρεαλιστικό για εμάς και εκεί δίνουμε περισσότερο βάρος.. Τώρα, στους αγώνες monuments που έρχονται, πάλι ξέρουμε ότι τρεις-τέσσερις ομάδες βρίσκονται σε άλλο επίπεδο, οπότε αυτό κάνει λίγο δύσκολο το βάθρο σε αυτούς τους αγώνες αλλά παρόλα αυτά προσπαθούμε το καλύτερο διότι όλα είναι εφικτά σε ένα αγώνα ποδηλασίας".



Για την pre-season και για το αν η Ελλάδα θα μπορεί στο μέλλον να είναι ένας

προορισμός για την προετοιμασία των ομάδων και των αθλητών:


"Έχει γίνει συζήτηση σχετικά με αυτό και έγιναν φιλότιμες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκινώντας από τον Βασίλη Αναστόπουλο, που έφερνε επί σειρά ετών μια από τις κορυφαίες development ομάδες, την Seg Racing Academy, συγκεκριμένα στο Λουτράκι. Παρότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα, ιδανικές διαδρομές με ποικιλία και μειωμένη κίνηση, το πρόβλημα παραμένει η μεταφορά και μετακίνηση. Όταν μια μεγάλη ομάδα κατεβαίνει για προετοιμασία χρειάζεται να φέρει ένα φορτηγό με τα ποδήλατα και όλα τα υλικά, και άλλα τρία-τέσσερα τουλάχιστον οχήματα υποστήριξης. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά εδώ για να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να περάσουν με καράβι από Ιταλία, οπότε και χρονικά και μεταφορικά τα έξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα δυστυχώς. Η Ελλάδα συνδυάζει  διαδρομές με υψομετρικές διαφορές και ομορφιά τοπίου, αλλά δεν διευκολύνει αυτήν την μετακίνηση. Για αυτόν τον λόγο προτιμούν όλοι να πηγαίνουν Ισπανία, σε ένα προορισμό που δεν χρειάζεται να μπει κανένας στο καράβι και έχει κλίμα εξίσου καλό με της Ελλάδας. Μακάρι να το είχαμε ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, αλλά παραμένει δύσκολο και σοβαρό για την απόφαση μιας μεγάλης ομάδας να κατέβει για προετοιμασία την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, μεμονωμένοι αθλητές έρχονται για προετοιμασία στην χώρα μας με πρόσφατο παράδειγμα τον κορυφαίο σπρίντερ Μαρκ Κάβεντις, του Βασίλη Αναστόπουλου".


Για τον Γύρο της Ελλάδας:


"Σίγουρα, η ανακοίνωση της αναβίωσης του χαροποίησε όλη την ποδηλατική κοινότητα και μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία ότι θα υπάρχει μέλλον για αυτή την μεγάλη  αθλητική διοργάνωση.  Πολλές βαλκανικές χώρες και η Τουρκία έχουν τους δικούς τους γύρους και οι περισσότερες από αυτές είναι αγωνιστικά υποδεέστερες από την χώρα μας.  Η Τουρκία ιδιαίτερα έχει τουλάχιστον πέντε-έξι γύρους και ο Γύρος της Τουρκίας είναι εδώ και χρόνια ένας από τους σημαντικότερους στο Eurosport, με τεράστια ποσοστά τηλεθέασης. Έπρεπε μα είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμα της πολύ νωρίτερα. Ο Γύρος της Ελλάδας είναι μια αθλητική διοργάνωση, η οποία έπρεπε να γίνει στοχεύοντας στον αθλητικό τουρισμό. Μόνο κερδισμένοι έχουμε να βγούμε από αυτό και δεν μιλάω μόνο αγωνιστικά. Σίγουρα, θα ανεβάσει το επίπεδο και το κίνητρο των Ελλήνων αθλητών, αλλά από εκεί και πέρα είναι μια τεράστια προβολή της χώρας μας, οπού μπορούμε να δημιουργήσουμε και ποδηλατικό τουρισμό. Όλες οι μεσογειακές χώρες έχουν πολύ αυξημένο ποδηλατικό τουρισμό. Πρέπει να υπάρχει μια προβολή των τοπίων, των διαδρομών και όπως πρωτοείπα μπορεί να μην είναι για τις επαγγελματικές ομάδες προσβάσιμα  εύκολη η Ελλάδα, αλλά για κάποιον που θέλει να έρθει εδώ για χόμπι, δεν είναι τίποτα να μεταφέρει το ποδήλατο του μέσα σε ένα αεροπλάνο και να έρθει να γυρίσει στην Ελλάδα, όλες εδώ τις υπέροχες διαδρομές. Οπότε, πιστεύω είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε αυτό το προϊόν, που έχουμε, γιατί νομίζω ο αθλητικός τουρισμός γενικότερα θα είναι και το μέλλον του τουρισμού".




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code