ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο Παναθηναϊκός κυριαρχεί γιατί είναι στο σωστό δρόμο

 


Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει την πρώτη φετινή νίκη του Παναθηναϊκού σε ντέρμπι, τον Άρη που και λόγω απουσιών δεν εμφανίστηκε επιθετικά, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Λένε πως ότι κάνεις την πρώτη μέρα του χρόνου θα το κάνεις για όλη τη χρονιά. Για να κάνουμε μια παράφραση για τον Παναθηναϊκό, αν κάνει σε όλη τη χρονιά ότι και στο πρώτο του παιχνίδι για το 2022 θα κυριαρχήσει αγωνιστικά απέναντι στους αντιπάλους του. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέδειξε και στο παιχνίδι απέναντι στον Άρη, όπου κατέκτησε την πρώτη του φετινή νίκη σε ντέρμπι, ότι βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.

Ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε φέτος για πρώτη φορά να αγωνιστεί χωρίς τους Ρούμπεν Πέρεθ και Μαουρίτσιο. Υπήρχαν φέτος παιχνίδια που είτε έλειπε ο ένας είτε ο άλλος, αλλά σε ένα ματς να λείπουν και οι δύο έγινε για πρώτη φορά. Ο προπονητής των «Πρασίνων» γνώριζε τις απουσίες των δύο παικτών και είχε προετοιμάσει το πλάνο του με Αλεξανδρόπουλο σε ρόλο «6» και εσωτερικούς τους Βιγιαφάνιες και Λούντγκβιστ. Ο Έλληνας χαφ και ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός ήταν εκ των κορυφαίων του Παναθηναϊκού, μαζί με τη τετράδα της άμυνας και τον Αϊτόρ. Ο Βιγιαφάνιες γύριζε αρκετά πίσω για να πάρει την πρώτη μπάλα, καθώς οι Τζέγκο και Εντιαγέ έπεφταν γρήγορα πάνω στον Αλεξανδρόπουλο για να εκμεταλλευτούν τυχόν λάθος του νεαρού χαφ. Είχε εστιάσει ο κύριος Μάντζιος πάνω στον Αλεξανδρόπουλο, γιατί πήρε τη θέση του Πέρεθ στον αγωνιστικό χώρο, όμως το διπλό μαρκάρισμα πάνω στον Βιγιαφάνιες άφηνε αρκετούς χώρους σε Αλεξανδρόπουλο, Αϊτόρ και Παλάσιος. 

Οι δύο τελευταίοι κινούνταν συνεχώς κεντρικά, αφήνοντας πολύ χώρο στα άκρα για Χουανκάρ και Σάντσες. Ειδικά ο πρώτος στο πρώτο ημίχρονο είχε πάρα πολύ χώρο στα αριστερά. Οι βοήθειες του Ιτούρμπε πάνω στον Σούντγκρεν ήταν ελάχιστες και έτσι προήλθε και το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού, με τον Παραγουανό να μην ακολουθεί την κίνηση του Χουανκάρ στην καταπληκτική μπαλιά του Βιγιαφάνιες με το εξωτερικό και τον Ισπανό να σεντράρει ανενόχλητος. Ο Μάντζιος φώναξε τρεις φορές στον πάγκο τον Ιτούρμπε για να του κάνει παρατήρηση μέχρι να αρχίσει ο εξτρέμ του Άρη να ακολουθεί τις κινήσεις του αριστερού μπακ του Παναθηναϊκού. Ο Μακέντα έδωσε πολλές μάχες και οι κινήσεις του μακριά από την περιοχή άνοιγαν συνεχώς χώρους για Αϊτόρ, Παλάσιος και Λούντγκβιστ. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός απειλήθηκε ελάχιστα στο αμυντικό κομμάτι, παρόλο που ο Λόπες έδωσε πολλές μάχες με Σένκεφελντ και Βέλεθ, δεν μπόρεσε να ανοίξει χώρους για να κινηθούν οι συμπαίκτες του ή για να εκτελέσει ο ίδιος.

Μιλάμε μάλιστα για ένα παιχνίδι που οι κερδισμένες μονομαχίες είναι απολύτως μοιρασμένες, όχι όμως και οι κερδισμένες εναέριες μονομαχίες που είναι συντριπτικά υπέρ του Άρη σε ποσοστό 83%. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε ο Μακέντα να κερδίσει στον αέρα τους Μπεναλουάν και Μπράμπετς, καθώς και οι υψομετρικές διαφορές στον άξονα και ακραία μπακ που ήταν υπέρ του Άρη. Για αυτό και ο Γιοβάνοβιτς ζητούσε συνεχώς από τους παίκτες του να μένουν στο πλάνο και να μη σηκώνουν ψηλά τη μπάλα. Μέσα από το γήπεδο ήταν χαρακτηριστικές οι κινήσεις του Σέρβου προπονητή. Από τη μεριά του ο Άκης Μάντζιος είχε συνεχώς παράπονα από τους παίκτες του. Ο Άρης επιθετικά εμφανίστηκε μόνο στο πεντάλεπτο 40-45'.

Ήταν επιλογή του τεχνικού του Άρη να ξεκινάει το πρέσσινγκ λίγο πάνω από τη μεσαία γραμμή και όχι από τα στόπερ του Παναθηναϊκού. Ήθελε να πιέσει την πρώτη πάσα και ενώ είχε τη βασική του τριάδα στον άξονα, φάνηκε το πόσο δουλεμένη είναι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς στο να ελευθερώνει τη μπάλα από την άμυνα της. Οι «Κίτρινοι» δεν είχαν χθες διαθέσιμους τους Μαντσίνι, Γκάμα, Γκαρσία και τον Καμαρά που είναι στο Κόπα Άφρικα. Δεν είχε δηλαδή τα 12 από τα 17 του γκολ. Για μια ομάδα που παρουσιάζει δυσκολία στο σκοράρισμα αυτό ήταν κομβικό, όμως χθες είχε δυσκολία και στη δημιουργία και είναι επίσης λογικό γιατί ο Καμαρά είναι ο καλύτερος δημιουργός ευκαιριών στον Άρη και με τις πάσες του και με τις κινήσεις του.

Σημαντική επίσης αποδείχθηκε για ένα ακόμη παιχνίδι και η απουσία του Φαμπιάνο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός είναι αυτός που κρατάει τις σταθερές στην άμυνα του Άρη και κατευθύνει όλη τη λειτουργία. Όπως και στο παιχνίδι με τα Γιάννενα έτσι και χθες η απουσία του αποδείχθηκε καθοριστική. Η επιλογή του Λούμορ σαν εξτρέμ δεν απέδωσε, ούτε και όταν τον άλλαξε πλευρά, σε αντίθεση με τον Ιτούρμπε που όταν πήγε αριστερά μέσα σε πέντε λεπτά δημιούργησε όσα προβλήματα δεν είχε ο Παναθηναϊκός σε όλο το παιχνίδι. Σε εκείνο το διάστημα ο Άρης είχε και το δοκάρι με τον Μπεναλουάν στην καλύτερη φάση του στο παιχνίδι και στη μοναδική που η άμυνα του Παναθηναϊκού πιάστηκε αδιάβαστη.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να ανεβαίνει αγωνιστικά και βαθμολογικά. Έχει να δώσει και το παιχνίδι με τον Απόλλωνα, όπου με ενδεχόμενη νίκη θα φτάσει στο -4 από τη δεύτερη ΑΕΚ. Οι «Πράσινοι» ακολουθούν από την προετοιμασία ευλαβικά το πλάνο του Γιοβάνοβιτς και με την αλλαγή που έκανε ο Σέρβος τεχνικός στα μέσα Νοέμβρη φέρνοντας Βιγιαφάνιες και Μαουρίτσιο στο πλευρό του Πέρεθ έδειξε πως ο Παναθηναϊκός έχει τα υλικά να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο και να επικρατήσει άνετα στους αντιπάλους του, ακόμα και όταν λείπουν τα 2/3 των βασικών χαφ. Αυτό μόνο ένα πράγμα αποδεικνύει, δουλεμένη ομάδα που ξέρει τι θέλει στον αγωνιστικό χώρο και έχει μπροστά της μια μεταγραφική περίοδο που η προσθήκη έξτρα ποιότητας μεσοεπιθετικά είναι ικανή να την απογειώσει.

Υ.Γ. 1) Σωστά ο Παναθηναϊκός απαιτεί λεφτά για να παραχωρήσει τον Μαουρίτσιο. Θεωρώ ότι οι Άραβες θα επανέλθουν και τότε οι «Πράσινοι» θα πρέπει να κινηθούν για δύο χαφ.

Υ.Γ. 2) Ο συνεχώς ανεβασμένος Αϊτόρ δικαιώνει αφενός τον Γιοβάνοβιτς για την επιμονή στο πρόσωπό του και προσθέτει έξτρα προβληματισμό στο σύλλογο ως προς το γιατί δεν είχε εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του παίκτη στο προηγούμενο διάστημα.

Υ.Γ. 3) Ο Άρης χθες ξεκίνησε με επιθετικό τον Κρίστιαν Λόπεθ, που στο περασμένο εξάμηνο του στο πρωτάθλημα δεν είχε καν τελική στη στατιστική του. Απολύτως λογικό το 2,04 έναντι του 0,18 στα expected goals για τις δύο ομάδες, χωρίς ο Ισπανός φορ να είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Υ.Γ. 4) Ο Άρης προερχόταν από τρία συνεχόμενα διπλά στον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα και play-off, σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο. Αυτό πρόσθετε φυσικά έξτρα βάρος στους παίκτες του Γιοβάνοβιτς, που δείχνουν ότι ο χαρακτήρας τους δοκιμάζεται και ανταπεξέρχεται. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code