ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Χαβίτο: «Στον Άρη πάντα ήμασταν μια οικογένεια»


Αποτελεί σίγουρα από τα πιο γνώριμα και αγαπητά πρόσωπα των Ελληνικών γηπέδων.Ο Φρανθίσκο Χαβίτο άφησε το στίγμα του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο κυρίως με την φανέλα του Άρη με πέντε χρόνια παρουσίας στην Θεσσαλονίκη και πέρα από σταθερή απόδοση και ταλέντο στις εμφανίσεις του, αυτό που τον ξεχώριζε ήταν πως βρισκόταν πάντα εκεί που έπρεπε. Πάντα έδινε το κάτι παραπάνω στους κιτρινόμαυρους, για αυτό και σκόραρε τα πιο κρίσιμα γκολ. Χαρακτηριστικά, έχει βάλει το κρίσιμο τέρμα στo Λα Ρομαρέδα κόντρα στην Σαραγόσα, με το οποίο έδωσε στους κιτρινόμαυρους την πρόκριση στους ομίλους του Uefa την σεζόν 2007-2008, το γκολ-νίκης επί της Ατλέτικο Μαδρίτης και πολλά αλλά.


Ο Ισπανός εξτρέμ γεννημένος στην Μοραλέχα της Εξτρεμαδούρα, αφίχθη στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2006 από τις ακαδημίες των μπλαουγκράνα και την Μπαρτσελόνα Β', στην οποία αγωνίστηκε δύο σεζόν, ενώ είχε και μια εμφάνιση με την πρώτη ομάδα στον αγώνα κόντρα στην Σαχτάρ Ντόνετσκ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, την σεζόν 2004-2005.


 Την σεζόν 2006-2007 οι κιτρινόμαυροι ανέβηκαν στην SuperLeague μετά από μια σύντομη περιπέτεια στην Β' Εθνική και δημιούργησαν μια ομάδα με 14 νέους παίκτες, οπού σκοπό είχε να πρωταγωνιστήσει και να επαναφέρει τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης στα υψηλά στρώματα, κάτι που το κατόρθωσαν αφού κατετάγησαν τέταρτοι στο Ελληνικό πρωτάθλημα και εντυπωσίασαν με το ποδόσφαιρο που έπαιζαν. Στον πρώτο χρόνο της θητείας του στον Άρη, ο Χαβίτο είχε 18 συμμετοχές, στις οποίες έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και μεταξύ άλλων σκόραρε τρία γκολ και μοίρασε μία ασίστ, με τον πρώτο του τέρμα να είναι σε μια εκτός έδρας ισοπαλία με τον Ατρόμητο (1-1). 


Στην δεύτερη χρονιά (2007-2008) στην Θεσσαλονίκη ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έκανε το βήμα παραπάνω,  αφού σε 37 συνολικά αγώνες σκόραρε έξι γκολ και έδωσε τρεις ασίστ, με το πρόγραμμα και τις απαιτήσεις να δυσκολεύουν, καθώς οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και το Κύπελλο Uefa μπήκαν στην εξίσωση. Η πρόκριση στους ομίλους ήταν μια δύσκολη υπόθεση, αφού οι κιτρινόμαυροι έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ισπανικής Σαραγόσα,  στην οποία αγωνίζονταν μεταξύ άλλων οι Αγιάλα, Αιμάρ και Μιλίτο. Ο Άρης κέρδισε το πρώτο ματς εντός έδρας με 1-0 χάρη σε γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 6' λεπτό, ενώ ηττήθηκε στην Αραγονία από την Σαραγόσα με 2-1, με το εκτός έδρας γκολ του Χαβίτο στο 63' λεπτό να μετράει διπλό και να δίνει την πρόκριση στους ομίλους του Uefa. Εκεί αντιμετώπισε τις Μπάγερν Μονάχου, Μπράγκα, Μπόλτον και Ερυθρό Αστέρα, μένοντας εκτός επόμενης φάσης για ένα πόντο. Οι Θεσσαλονικείς εδραιώθηκαν στην τέταρτη θέση και στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας, αλλά εκείνη η χρονιά θα μείνει ακόμη και για το ότι πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και μάλιστα διεξήχθη στο Καυτατζόγλειο στην Θεσσαλονίκη, αλλά ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 2-0.



Ανέβαζε το επίπεδο της ομάδας και την επόμενη σεζόν (2008-2009) ο Χαβίτο, τον οποίο χαρακτήριζε επαγγελματική σταθερότητα. Συνολικά είχε σε 33 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις (29 στο πρωτάθλημα και από δύο σε Κύπελλο Ελλάδας και Uefa), πέντε τέρματα και δύο ασίστ. Το πιο χαρακτηριστικό γκολ του εκείνη την χρονιά ήταν στην εντός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού με 1-0. Για τους Θεσσαλονικείς τα αποτελέσματα δεν ήρθαν όπως τα περίμεναν στα προκριματικά του Uefa, καθώς αποκλείστηκαν από την Κροατική Σλάβεν, αλλά και από τον ΠΑΟΚ στα πέναλτι στον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας. Σταθερά στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, αλλά κατετάγη έκτος στο πρωτάθλημα, μια θέση που δεν οδηγούσε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την επόμενη σεζόν.


Την αγωνιστική χρονιά 2009-2010, ο Χαβίτο ήταν και πάλι βασικός και αναντικατάστατος και σε 37 συμμετοχές (30 στο πρωτάθλημα και playoffs, επτά στο Κύπελλο Ελλάδας) είχε τρία γκολ και τέσσερις ασίστ. Σπουδαιότερες στιγμές του ήταν το γκολ και η ασίστ στην εντός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-2 στα playoffs, αλλά και τα γκολ στο Κύπελλο Ελλάδας κόντρα σε Ασπρόπυργο (είχε και μια ασίστ) και Καβάλα (στα ημιτελικά). Ο Άρης επέστρεψε στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος  και πήρε ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά και βρέθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό, οπού παρά την μεγαλύτερη οπαδική μετακίνηση και την δίψα και την διάθεση των κιτρινόμαυτων για ένα τίτλο, οι "πράσινοι" κατέκτησαν το τρόπαιο, νικώντας με 1-0 με γκολ του Λέτο στο 63' λεπτό.

Η σεζόν 2010-2011 ήταν η τελευταία χρονικά του Χαβίτο στον Άρη, οπού αποχώρησε από τις 31 Ιανουαρίου, αλλά σε εκείνη, χάρισε στους κιτρινόμαυρους δύο από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του με τα κιτρινόμαυρα. Αρχικά, το γκολ (59' λεπτό) του Ισπανού εξτρέμ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με το οποίο οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν την τότε τροπαιούχο ομάδα με 1-0, αλλά βέβαια και το γκολ στην εκτός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ με 1-0.


Ο Άρης είχε προκριθεί για ακόμη μια φορά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και έκανε αδιαμφισβήτητα μια μυθική πορεία με νίκες κόντρα σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρόζενμποργκ, αλλά και καλές εμφανίσεις κόντρα σε Μπάγερ Λεβερκούζεν, ενώ αποκλείστηκε στην φάση των "32" του Europa League από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Χαβίτο μέχρι εκείνη την στιγμή που αποχώρησε, σε 30 συμμετοχές (19 στο πρωτάθλημα, δέκα στο Europa League και μία στο Κύπελλο Ελλάδας) είχε τρία γκολ και πέντε ασίστ. Για την ιστορία, ο Άρης τερμάτισε έκτος στην Super League, όμως το πρωτάθλημα επηρέασαν αποκαλύψεις σχετικά με σκάνδαλα και υπήρξε υποβιβασμός της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου στην Δ' Εθνική.


Ο Χαβίτο ξεκίνησε στον Ολυμπιακό την σεζόν 2011-2012, όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί και πήρε μεταγραφή για την Τουρκική Ορντουσπόρ. Πέρα από τους ερυθρόλευκους, ο Ισπανός εξτρέμ αγωνίστηκε στην Ελλάδα και με τις φανέλες του Πανθρακικού και της Κέρκυρας, ενώ αργότερα επέστρεψε στην Ιβηρική χερσόνησο. 


Ο Χαβίτο συνολικά με τον Άρη αγωνίστηκε σε 155 παιχνίδια, 124 στο πρωτάθλημα, 13 στο Κύπελλο Ελλάδας και 18 στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σκόραρε 20 γκολ (15 στο Ελληνικό πρωτάθλημα, τρία στο Κύπελλο Ελλάδας και δύο στην Ευρώπη), αλλά και μοίρασε 15 ασίστ, ενώ συνείσφερε τα μέγιστα στο γήπεδο, ώστε οι κιτρινόμαυροι να βρεθούν τρεις φορές στην τέταρτη θέση, να βρεθούν σε δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και να κάνουν σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες με ιστορικές νίκες. 

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο Χαβίτο στο sportsnewsgreece.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Για το πώς έγινε η προσέγγιση με τον Άρη και πώς ήταν η προσαρμογή στον πρώτο χρόνο: "Την πρώτη χρονιά με πήρε τηλέφωνο ο Γκιγιέρμο Όγιος και με ήθελε στην ομάδα. Μίλησα μαζί του και μετά πήγα στον Άρη. Η προσαρμογή ήταν δύσκολη τους πρώτους μήνες λόγω γλώσσας και κουλτούρας στην Ελλάδα. Όλα ήταν νέα. Αλλά, μετά μας άρεσε πολύ η Ελλάδα".

Ο Άρης είχε τρεις 4ες θέσεις και έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο. Ποια πράγματα κατά την άποψη σου έκαναν την ομάδα να ξεχωρίζει και πετύχαινε υψηλές θέσεις: "Η ποιότητα των παικτών. Η όρεξη για να παίξουμε. Στην ομάδα πάντα ήμασταν εν τέλει μια οικογένεια και στα καλά και στα κακά".


Έχεις  παίξει σε δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας . Τί θυμάσαι  από εκείνα τα ματς και ποιες εικόνες σας έχουν μείνει από τότε; Θεωρείτε ότι άξιζε ένα τίτλο ο Άρης εκείνη την περίοδο; "Θυμάμαι τους οπαδούς που ήταν χαρούμενοι και μας έκανε εντύπωση το κλίμα στην κερκίδα, αλλά και στην πόλη. Έπρεπε να κερδίσουμε ένα τίτλο, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε".

Ο Άρης είχε μια σταθερότητα στην απόδοση του παρότι πηγαινοέρχονταν προπονητές. Με ποιον προπονητή θεωρείτε ότι έγινε καλύτερη δουλειά;: "Για εμένα έχω δύο που θεωρώ ότι έκαναν πολλή καλή δουλειά. Βέβαια και οι υπόλοιποι έκαναν δουλειά, αλλά οι Εκτόρ Ραούλ Κούπερ και Γκιγιέρμο Όγιος ήταν πολύ σημαντικοί για την ομάδα".

Ποιος ήταν ο πιο αποδοτικός συμπαίκτης, δηλαδή αυτός που έκανε την περισσότερη δουλειά στο γήπεδο και ποιος ο πιο ταλαντούχος;: " Αυτοί που έκαναν την περισσότερη δουλειά στο γήπεδο ήταν ο Ρονάλντ Γκαρσία, δηλαδή ο "Nacho" και ο Κάμπορα. Πιο ταλαντούχοι οι Κόκε και Τιάγκο Τζεντίλ.


Έχεις πετύχει μεταξύ άλλων δύο πολύ κρίσιμα ευρωπαϊκά γκολ. Το ένα με την Σαραγόσα και το άλλο με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Θα ήθελα να μας τα περιγράψεις όπως τα θυμάσαι και ποιες οι αναμνήσεις από εκείνα τα ματς;: "Στο ματς με την Σαραγόσα μπήκα ως αλλαγή μέσα στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας πολλή όρεξη και μόλις είχα ευκαιρία να κάνω γκολ, κατάφερα και το έκανα. Με την Ατλέτικο Μαδρίτης παίξαμε μέσα στην έδρα μας με μια πολύ καλή ομάδα και εκεί τα έδωσα όλα. Είχα την ευκαιρία και πέτυχα ένα πολύ σημαντικό και όμορφο γκολ".

Τι τίτλο θα έβαζες σχετικά με την καριέρα σου στον Άρη;  Επίσης, έχεις κάποιο πιο αγαπημένο γκολ ή κάποια πιο αγαπημένη στιγμή και ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;: " 
Τίτλος: Όνειρο
Τα αγαπημένα μου γκολ: Με την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την Σαραγόσα και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. 
Στιγμή που ξεχωρίζω: Επιστροφή από την Σαραγόσα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
Η κακή στιγμή: Η μέρα που έφυγα από τον Άρη

Ο κόσμος είναι πολύ θερμός με την ομάδα του Άρη και τους παίκτες. Πόσο πολύ τον νιώθατε στο πλευρό σας στους αγώνες;: " Εγώ ένιωθα πολύ τον κόσμο και με βοηθούσε, δίνοντας μου δύναμη για να τρέχω στους αγώνες. Μου αρέσουν πολύ". 


Θα ήθελα να μας κάνεις ένα σχόλιο και για την νέα εποχή του Άρη: "Η ομάδα πήγε πολύ καλά μετά από τις δυσκολίες που υπήρχαν στα οικονομικά και κάνουν καλή δουλειά στον σύλλογο. Άμα συνεχίσουν έτσι θα έρθουν πολλές καλές στιγμές για τους οπαδούς και την ομάδα". 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code