ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Με τον Τσάβι για την «ορθόδοξη» Μπαρτσελόνα


Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει την επιστροφή του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα και το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο εκ των θρύλων του συλλόγου.

«Μου προσφέρθηκε ένας ακόμη χρόνος συμβολαίου. Ευχαριστώ τους οπαδούς για την υποστήριξη και ειδικά στα τελευταία παιχνίδια, που μου ζητούσαν συνεχώς να μείνω στην ομάδα και ελπίζω να μην τους απογοήτευσα. Είναι καιρός να σκεφτώ το μέλλον και είναι στα πλάνα μου να επιστρέψω μία μέρα. Αυτό είναι το σπίτι μου, είτε επιστρέψω ως προπονητής, είτε από άλλο πόστο». Με αυτά τα λόγια στα τέλη Μαΐου του 2015 ο Τσάβι επέλεξε να αφήσει την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια σε όλα τα τμήματά της. Μια ολόκληρη ζωή άφησε πίσω του ο Ισπανός θρύλος του συλλόγου και όπως είπε ότι θα επιστρέψει μία μέρα το έπραξε.



Η 6η Νοεμβρίου 2021 είναι η μέρα που όλοι στην Μπαρτσελόνα θέτουν πλέον ως ορόσημο για την αρχή της νέας της εποχής. Ο Τσάβι Ερνάντεθ υπέγραψε το συμβόλαιό του και παρουσιάστηκε μπροστά σε σχεδόν 10 χιλιάδες φίλους της ομάδας, όπου και αποθεώθηκε. «Αυτή είναι η στιγμή που η Μπαρτσελόνα τον χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ. Θα ήθελα να του έχω προσφέρει μία ομάδα που τα πράγματα θα ήταν ευνοΐκότερα για να δουλέψει και για αυτό θα έχει όλη μας την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη». Ο Ζοάν Λαπόρτα επέλεξε αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, για να υποδεχθεί τον Τσάβι στη τεχνική ηγεσία, αλλά και να δώσει το στίγμα σε όλους, μέσα και έξω από την ομάδα, για ότι θα ακολουθήσει. Ο Τσάβι είναι η λύση που έχουν στο μυαλό τους και θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους, διαφορετικά σε ενδεχόμενη αποτυχία δεν ξέρουν τι θα κάνουν.

Το πανηγυρικό κλίμα θα κρατήσει για μέρες στις τάξεις των οπαδών της Μπαρτσελόνα. Ήδη τα εισιτήρια για το τοπικό ντέρμπι με την Εσπανιόλ στις 20 Νοεμβρίου έχουν εξαντληθεί, δείχνοντας και αυτοί έμπρακτα τη στήριξή τους στον Ισπανό προπονητή. Αυτό που πρέπει να διατηρηθεί μαζί με το πανηγυρικό κλίμα και τον ενθουσιασμό, που εύλογα υπάρχει, είναι η υπομονή και η πίστη στο αγωνιστικό πλάνο του Τσάβι. Ο 41χρονος τεχνικός ήταν ένας «μάγος» εντός γηπέδου, όμως αυτό δεν εγγυάται και την άνευ όρων επιτυχία έξω από τις αγωνιστικές γραμμές. Υπάρχουν πολλά που χρήζουν βελτίωσης στο αγωνιστικό πλάνο των Μπλαουγκράνα. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει τεράστιο έλλειμα και στην ποιότητα του συλλόγου ποδοσφαιρικά. Δεν υπάρχει πλέον Σουάρες, δεν υπάρχει Μέσσι, δεν υπάρχει καν Γκριεζμάν. Πικέ και Μπουσκέτς βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και μπορεί ο Τσάβι να δήλωσε πως θα τους πιέσει και θα ζητήσει από όλους τους βετεράνους να δείξουν το δρόμο στους νεότερους, υπάρχουν όμως όρια στην πίεση που μπορούν πλέον να δεχθούν.



Ο Τσάβι, που έχει μεγαλώσει ποδοσφαιρικά δίπλα σε κορυφαίους προπονητές, όπως οι Φαν Χαάλ, Αραγονιές, Ντελ Μπόσκε, Γκουαρντιόλα και έχει αφομοιώσει το σκεπτικό του Κρόιφ για τον οργανισμό Μπαρτσελόνα, είναι αυτή τη στιγμή μία στοχευμένη επιλογή για τον πάγκο των Καταλανών. Θα έλεγε κανείς πως το μόνο που κάνει η Μπαρτσελόνα είναι να ανακυκλώνει στους πάγκους πρώην θρύλους της ομάδας. Ο Τσάβι όμως δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιριστής για την Μπαρτσελόνα, ήταν ένα μέσο έκφρασης του Καταλανικού λαού, και αυτό το βάρος δεν προσπάθησε ποτέ να το αποβάλλει από πάνω του. Τη σημερινή κατάσταση στην Μπαρτσελόνα την έχει βιώσει και ως ποδοσφαιριστής. Λίγοι πλέον θυμούνται πως πριν τα χρόνια του Γκουαρντιόλα και της δυναστείας του Μέσσι η Μπαρτσελόνα δυσκολευόταν να σταθεί στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ποιότητας, όπως και τα τελευταία χρόνια.

Η Μπαρτσελόνα έφτιαξε το πιο ακριβό ρόστερ στον παγκόσμιο αθλητισμό (2019-20), με αποτέλεσμα αυτό να αποφέρει το πιο ακριβό τίποτα στην ιστορία του συλλόγου, έχοντας και στην πλάτη του τον ντροπιαστικό αποκλεισμό με 8-2 από την Μπάγερν Μονάχου. Ο Τσάβι το «Mes que un Club» το έχει υπηρετήσει, ξέρει τι πρεσβεύει και έδειξε από τις πρώτες του δηλώσεις πως θα το υποστηρίξει. «Πάνω από το σύστημα, τη διάταξη και την ιδέα, είναι τελικά η ιδέα του Κρόιφ. Ο πρώτος μου αμυντικός είναι ο επιθετικός μου και ο πρώτος μου επιθετικός ο τερματοφύλακάς μου. Θέλουμε να παίζουμε με σεβασμό, αλλά να είμαστε χαρούμενοι, να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, χωρίς μεγάλες αποστάσεις, με υψηλή πίεση και κατοχή. Να ξέρουμε γιατί κάνουμε οτιδήποτε στο γήπεδο».



Στο Κατάρ ο Τσάβι επέλεξε για μεγάλο διάστημα το 3-4-3 για την Αλ Σαντ και λιγότερο το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Αυτό φυσικά δεν είναι θέσφατο για τον Ισπανό. Αυτό που αποτελεί όμως είναι το 63% μέσο όρο κατοχής στα παιχνίδια του στην Αλ Σαντ. Θέλει η ομάδα του να είναι συμπαγής, να διατηρεί την κατοχή για να περιορίσει τις επιθέσεις που δέχεται (προτιμά την παρέμβαση στην μπάλα για κλέψιμο παρά το τάκλιν) και να φτιάχνει το παιχνίδι από την άμυνα. Σίγουρα αρκετοί ακούγοντάς το αυτό θα χλευάσουν τον 41χρονο τεχνικό. Ο ίδιος όμως βλέπει στα πρόσωπα των Πέδρι και Γκάβι τους νέους Ινιέστα και Τσάβι. Σε ανύποπτο χρόνο είχε τονίσει πως ο Ντε Γιονγκ μπορεί να κάνει με μεγάλη επιτυχία τη δουλειά του Μπουσκέτς. Σίγουρα δεν έχει Μέσσι, Ροναλντίνιο ή Ετο'ο όπως είπε ότι θα ήθελε να τους έχει προπονήσει, όμως οι Ντεπάι και Φατί στα χέρια του και με το τρόπο λειτουργίας της Μπαρτσελόνα, μπορούν να εκτοξευτούν. 

Οι κεντρικοί αμυντικοί και ο τερματοφύλακας για τον ίδιο παραμένουν ερωτηματικά. Στην Αλ Σαντ δεν υπήρχε αμυντικός του να ξεπερνά το 1,90 ύψος και να είναι βαρύ κορμί. Τέτοιοι παίκτες στο ποδόσφαιρο του Τσάβι με την αμυντική γραμμή στη σέντρα του γηπέδου δε νιώθουν άνετα. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει ήδη τρεις τέτοιους (Αραούχο, Πικέ, Λενγκλέ). Σε κανέναν δε θα έκανε εντύπωση η σταδιακή ενεργοποίηση του Ουμτιτί. Κανείς δε θα δει με κακό μάτι τον κακό με τη μπάλα στα πόδια Τερ Στέγκεν να μένει στον πάγκο. Ο Τσάβι γνωρίζει πως οι αλλαγές στο παιχνίδι των Μπλαουγκράνα θα έρθουν σταδιακά για να φτάσει η Μπαρτσελόνα να γίνει η «δική» του Μπαρτσελόνα. Η στήριξη στις ακαδημίες και η προώθηση παικτών θα είναι τα πρώτα σημάδια στο έργο του. Η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαθέσει μεγάλα ποσά για μεταγραφές και αυτό το γνωρίζει ο Τσάβι.



Ήδη ο Ισπανός τεχνικός έχει αποφασίσει να «κόψει» τα ταξίδια αναψυχής του Πικέ και θα ζητήσει από τους παίκτες του να περνούν περισσότερο χρόνο στο προπονητικό κέντρο (θα βρίσκονται σε αυτό δύο ώρες πριν την έναρξη της προπόνησης), χωρίς αυτό να αφορά ατομικές προπονήσεις. Θα μπει όριο στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους ποδοσφαιριστές, ενώ ήδη αποτελούν παρελθόν από την ομάδα ο επικεφαλής φυσιοθεραπευτής Χουάνχο Μπράου και ο επικεφαλής εκγύμνασης Άλμπερτ Ρόκα. Οι δυο τους αποτελούσαν επιλογές του Κούμαν. Σίγουρα το διάστημα των εθνικών ομάδων θα δυσκολέψει το έργο του Τσάβι, με την Μπαρτσελόνα να έχει πάνω από 13 διεθνείς ποδοσφαιριστές. Ο ίδιος όμως θέλει να το εκμεταλλευτεί για να βρει και τα δικά του πατήματα.



Ο Τσάβι στο τέλος της παρουσίασης του δέχθηκε δύο ερωτήσεις και με τα λεγόμενά του έθεσε δύο προσωπικά στοιχήματα. Το ένα αφορά τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Ο Ισπανός τεχνικός θεωρεί πως στην καλύτερή του κατάσταση σωματικά μπορεί να γίνει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και έθεσε ως προτεραιότητα την ανανέωση του συμβολαίου του, πετώντας το «μπαλάκι» στον Λαπόρτα. Το επόμενο στοίχημα είναι η ερώτηση που του έκαναν σχετικά με τις παλιές ποδοσφαιρικές δόξες των ομάδων, που ανέλαβαν τη τεχνική ηγεσία και απέτυχαν, όπως ο Κούμαν, ο Σόλσκιερ μέχρι τώρα στη Γιουνάιτεντ, ο Λάμπαρντ στη Τσέλσι και ο Πίρλο στη Γιουβέντους. Ο ίδιος δήλωσε «Προτιμώ να είμαι στο γκρουπ των Γκουαρντιόλα, Ζιντάν παρά στο άλλο». Ο Τσάβι έχει ζήσει την αρχή και το τέλος της κορυφαίας περιόδου στην ιστορία του συλλόγου και πλέον δείχνει έτοιμος να ηγηθεί της αρχής της επόμενης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code