ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΑΕΚ: Η ΑΕΚ δε γλίτωσε την τίσιν της

 


Ο Θανάσης Μαγκλάρας αναλύει τα όσα σκληρά και επώδυνα βίωσε ο οργανισμός της ΑΕΚ στο χθεσινό παιχνίδι-αποκλεισμό με την Βελέζ του Μόσταρ, φέρνει στο προσκήνιο μία παλαιότερη προφητεία του, που τη διάβασε (λίγο) λάθος, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Καλημέρα σε όλους, όσο καλή και αν μπορεί να είναι για τους φίλους της ΑΕΚ και για τους ανθρώπους γύρω και μέσα στον οργανισμό της. Η 29η Ιουλίου θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας της Ένωσης ως μία μαύρη σελίδα, μία από τις πολλές που έχει γράψει ο οργανισμός ΑΕΚ τα τελευταία τρία χρόνια. Ευθύνες υπάρχουν και θα τις αναλύσουμε. Επειδή όμως βρισκόμαστε στις 30 Ιούλη και ήδη η σεζόν είναι κατά 50% χαμένη, είναι υποχρεωτικό να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα.

Τα λάθη ξεκινούν αμέσως με το τέλος της σεζόν. Ο προγραμματισμός κρίθηκε ερασιτεχνικού χαρακτήρα. Ονόματα τεχνικών έδιναν και έπαιρναν, με τους δύο πρώτους στόχους (Λουτσέσκου, Ρεμπρόφ) να αρνούνται τη θέση. Προς θεού δε θεωρώ κακή επιλογή τον Μιλόγεβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός είναι μια προσωπική μου αδυναμία και πιστεύω ότι έχει να δώσει πολλά στην ομάδα. Βρέθηκε όμως στην πιο περίεργη συγκυρία της ΑΕΚ στον πάγκο της. Τα λάθη που μπορεί κάποιος να του καταλογίσει είναι η ψυχολογική ανετοιμότητα των παικτών και το γεγονός ότι άργησε να πάρει ρίσκα, στο δεύτερο παιχνίδι, ενώ και στο πρώτο όταν η ομάδα του έχανε με 2-1, έβγαλε φορ και έβαλε φορ, μη βάζοντας επιπλέον πίεση στην άμυνα των Βόσνιων.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα λάθη του Βλάνταν Μιλόγεβιτς και ξεκινούν να φανερώνονται οι πραγματικοί υπεύθυνοι της κατάστασης. Αυτοί είναι όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα, που έχει διοικητικές θέσεις, οι παίκτες και φυσικά ο ηγέτης αυτής της ομάδας, ο κύριος Μελισσανίδης. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός, ενώ έδειχνε ότι θα τρέξει γρήγορα, με τη μεταγραφή του Στάνκοβιτς να κλείνει σχεδόν αμέσως με τον προπονητή και τα ονόματα των Εντσάμ και Αραούχο να είναι οι κλειδωμένοι στόχοι για το κέντρο και την επίθεση, ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες άλλαξαν όλα. Ο «κλεισμένος» Εντσάμ παρέμεινε στην Σέλτικ, ο Αραούχο άργησε ένα μήνα να έρθει, ενώ η ενίσχυση στα ακραία μπακ είναι μηδενική. Σε θέσεις δηλαδή που ο Μιλόγεβιτς πήγε στην προετοιμασία με έξι παίκτες, τρεις για τα δεξιά, τρεις για τα αριστερά, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΣ να θεωρείται βασικός.

Στα θετικά και στη γρήγορη μεταγραφή του Στάνκοβιτς, ήταν η επιλογή του Γιώργου Τζαβέλλα, ενώ και η επιλογή Βράνιες θα δώσει στην ΑΕΚ στοιχεία που της έλειπαν και το έδειξε από το πρώτο ματς. Πέρα λοιπόν από τις μεταγραφές που έχουν καθυστερήσει, αυτό που δεν έχει γίνει και δεν μπορούσε ο Μιλόγεβιτς να δουλέψει σωστά στην προετοιμασία, είναι η δήλωση που είχε κάνει ο κύριος Μελισσανίδης, που είχε τονίσει λίγο πριν το τέλος της σεζόν πως «αν χρειαστεί θα σας αλλάξω όλους». Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο χρειάζεται να δει ένας άνθρωπος, που γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα του χώρου του ποδοσφαίρου, για να αλλάξει παίκτες, που αποδεδειγμένα έχουν φτάσει εδώ και καιρό το ταβάνι τους. 

Θεωρώ αδιανόητο να μη έβλεπαν χθες πως η ΑΕΚ ήταν κομμένη στον άξονα και δεν μπορούσε να περάσει ούτε ΜΙΑ κάθετη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, χωρίς οι Βόσνιοι να τους βάζουν τη τρομερή πίεση στο χώρο του κέντρου. Αναγκαστικά έστειλε το παιχνίδι της στα πλάγια, όπου ο ΜΟΝΟΣ παίκτης που είναι επιπέδου βασικής ενδεκάδας της ΑΕΚ είναι ο Λιβάι Γκαρσία. Όσο παραμένει μόνος ο εξτρέμ από το Τρινιντάντ θα βυθίζεται και αυτός στη γενικότερη μετριότητα, που περιβάλει την ομάδα και αρκετούς παίκτες. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός πλέον αλλάζει στην ΑΕΚ. Υπάρχει μπροστά της ένας μήνας, όπου θα δούμε σίγουρα διαφορετικές επιλογές (πλέον ούτε η περίπτωση Χατζισαφί δε θεωρείται δεδομένη) και πιθανότατα θα δούμε και αποδεσμεύσεις. Αν θέλει πραγματικά ο οργανισμός ΑΕΚ να δείξει ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ομάδα που θέλει να βάλει στην Αγιά Σοφιά, τότε πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα τη φέρουν αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, θα κοιτάξει τον καθρέφτη της και θα πάψει να κρύβει όλα τα προβλήματα της κάτω από ένα χαλί επιστροφών και μικρών εκλάμψεων αισιοδοξίας.

Υ.Γ. 1) Όταν τα φορ σου κάνουν μαζί δέκα(!) προσπάθειες για γκολ, βάζω και τα πέναλντι που εκτέλεσαν, και δε σκοράρουν, αντιλαμβάνεσαι τη γενικότερη ψυχολογία και πίεση που επικρατεί στην ομάδα.

Υ.Γ. 2) Ο αποκλεισμός είναι οδυνηρός και το ευρωπαϊκό ranking της ΑΕΚ. Φέτος η ΑΕΚ προσθέτει μια μηδενική σεζόν και βγαίνει από τη τελευταία πενταετία της η καλή χρονιά με την πορεία μέχρι τους 32 του Europa League το 2017-18. Αυτό σημαίνει πως του χρόνου οι κληρώσεις της θα είναι πιο δύσκολες.

Υ.Γ. 3) Ήταν λυπηρό και συνάμα συγκλονιστικό το γεγονός πως ο μόνος που ένιωθε πραγματικά τι συνέβαινε χθες βράδυ, τι σήμαινε για τον κόσμο και την ομάδα η πρόκριση και τι βάρος κουβαλούσε, να ήταν ο Τζαβέλλας που δεν έχει κλείσει ούτε μήνα στην ομάδα. Πολλά μπράβο στο Γιώργο.

Υ.Γ. 4) Στις 4 Μαρτίου είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Ύβρις, Άτις, Νέμεσις και... έχουμε ακόμα για τη τίσιν». Η τίσιν, η συντριβή δηλαδή της ΑΕΚ θεωρούσα τότε πως θα είναι να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Έκανα λάθος καθώς η απόλυτη συντριβή για την ΑΕΚ ήρθε χθες το βράδυ και εδώ είναι που πρέπει να τραβήξουν μια γραμμή, να πουν ΦΤΑΝΕΙ και να τα αλλάξουν όλα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code