ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Νίκολας Ρότσε: «Θέλω να επισκεφτώ την Ελλάδα, στην ομάδα μας πρέπει να ακολουθείς το πλάνο»


Ο 36χρονος Ιρλανδός ποδηλάτης της DSM , Νίκολας Ρότσε μίλησε αποκλειστικά στο Sportsnewsgreece και τον Άρη Κατσίδη για τους στόχους και τις απόψεις του για την νέα σεζόν που έχει ξεκινήσει και για το τι προσδοκά. 

Μας μοιράζεται εμπειρίες του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την μοναδική φιλοσοφία της Γερμανικής ομάδας, αλλά και...για την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ελλάδα και τα νησιά, αυτή τη φορά ως τουρίστας.

Ο Ρότσε είναι ένας από τους πυλώνες της Γερμανικής ομάδας, αφού με τις ικανότητες του και την εμπειρία του θα προσπαθήσει να την καθοδηγήσει με επιτυχία στις αποστολές της στους αγώνες. Είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στους αγώνες και στο πελοτόν, οπού αποπνέει τον σεβασμό όλων και πάντα θεωρείται απειλή και φαβορί για την νίκη στους αγώνες. Ο Ρότσε συμμετέχει σε αγώνες από το 2004 και σε Grand Tour από το 2007, ενώ έχει αγωνιστεί τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει  πολλές ατομικές διακρίσεις αφού μεταξύ άλλων έχει καταταχθεί και ως έκτος και πέμπτος τις σεζόν 2010 και 2013 αντίστοιχα στην Vuelta, ενώ έχει προσφέρει τα μέγιστα σε όποιο πόστο και όποια αποστολή έχει βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Όλα όσα δήλωσε ο Νίκολας Ρότσε στο sportsnewsgreece.gr και τον Άρη Κατσίδη:

Ξεκινάει μια νέα σεζόν. Ποιοι είναι οι στόχοι για φέτος για την ομάδα και για εσένα; Τι θα ήθελες να πετύχεις περισσότερο την νέα σεζόν;

Δεν έχω το πλήρες πρόγραμμα για το υπόλοιπο της σεζόν. Σχετικά με την ομάδα σίγουρα θα επιστρέψω πολύ σύντομα. Ο κύριος στόχος μου για να είμαι ειλικρινής είναι να δώσω υποστήριξη στους ανηφορίστες κυρίως στους Bardet ή Hindley περισσότερο στα Grand Tours, δεν ξέρω όμως ακόμη σε ποια. Δεν μου έχει δοθεί το πλήρες πρόγραμμα από την ομάδα, οπότε δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά, σε ποιο Grand Tour θα συμμετέχω. Αυτό που σίγουρα είναι πιο πιθανό είναι να έχω το ρόλο του road captain (δηλαδή του έμπειρου οδηγού που κατευθύνει την στρατηγική της ομάδας)  για τον Romain Bardet και τον Jai Hindley. Φυσικά, οι στόχοι μου είναι πάντα να προσπαθώ να επιτυγχάνω κάποιες προσωπικές επιτυχίες που θα έρθουν είτε σε breakaways (αν αποσπαστώ από το πελοτόν) και πιο πιθανόν στο δεύτερο μέρος της σεζόν. Ως προσωπικό στόχο, έχω στο μυαλό μου πάντα τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά για τώρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Θα ήθελα να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί αυτή θα είναι η τέταρτη μου Ολυμπιάδα. Είμαι στην μεγάλη λίστα της προεπιλογής και ελπίζω τον Ιούνιο ότι θα το πετύχω οπότε το εύχομαι αυτό και...χτυπάω ξύλο για να πάνε όλα καλά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επειδή αναφέρθηκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ήθελα να μας μιλήσεις για τις αναμνήσεις σου από τις προηγούμενες Ολυμπιάδες.

Ποτέ δεν ήμουν καλύτερα όπως το 2008, έκανα πολλές επιθέσεις στον τελικό αγώνα, αλλά δεν πήρα το αποτέλεσμα που περίμενα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ήταν η απόλυτη καταστροφή. Βρισκόμουν σε πάρα πολύ φυσική κατάσταση και κατά την γνώμη μου, είχα βάση στον αγώνα την πορεία της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας και του Μάρκ Κάβεντις περισσότερο, οπότε περίμενα, περίμενα, περίμενα και ίσως... ακόμη περιμένω (γέλια), γιατί ένα γκρουπ με 50 ποδηλάτες αποσπάστηκε και ξέφυγαν. Οπότε, στο πλαίσιο της τακτικής είναι από τα πράγματα που μετανιώνω κατά κύριο λόγο, φυσικά είμαι κάποιος που πάντα πηγαίνει και κάνει επιθέσεις σε έναν αγώνα και εκείνη την χρονιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έκανα επίθεση και κατάλαβα το να περιμένω ήταν 100% λάθος. Δυστυχώς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 παρότι ήμουν σε μια από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας μου είχε δύο μηχανικά προβλήματα στα τελευταία 40 χιλιόμετρα και έχασα πολύ ενέργεια, ενώ τερμάτισα με το δεύτερο γκρουπ στην 29η θέση, κάτι που με στεναχώρησε γιατί όπως πρωτοείπα ήμουν σε καλή κατάσταση, είχε δύο μηχανικά προβλήματα στο τέλος και έπρεπε να σταματήσω, να αλλάξω τους τροχούς, να χάσω κάποιον χρόνο και ενέργεια. Για αυτό την φετινή χρονιά θέλω πραγματικά πολύ να πάω και επικεντρώνομαι να ζήσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να είμαι διανοητικά καλά και να έχω τουλάχιστον έναν αγώνα από Ολυμπιακούς Αγώνες που τα πράγματα, όλα θα πάνε καλά. 


Είδαμε φωτογραφίες από την Γκραν Κανάρια στην Ισπανία. Πως αξιολογείς την φετινή pre-season; Τι θεωρείς ότι δουλέψατε περισσότερο; 

Αυτή τη σεζόν έκανα κάποιους αγώνες τον Φεβρουάριο. Κανονικά, τρέχω σε πολλούς αγώνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά φέτος πολλοί αγώνες έχουν καταργηθεί, με αποτέλεσμα το πρόγραμμά μου να αλλάξει. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να πάω στην Gran Canaria για καλύτερη προετοιμασία. Όταν είσαι στο σπίτι σου για πολύ καιρό, είναι πολύ εύκολο να χάσεις λίγο την συγκέντρωση σου, επειδή έχεις πολλά πράγματα να κάνεις για παράδειγμα να πας στο ταχυδρομείο, στο μπακάλικο, να επισκεφτείς την οικογένεια σου και τους φίλους. Για αυτό το λόγο, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό για εμένα να φύγω για δύο εβδομάδες στην  Gran Canaria και να σκεφτώ μόνο για την ποδηλασία και για τίποτα άλλο στον κόσμο. Τώρα, θα είμαι στο σπίτι μου για άλλες δέκα μέρες και μετά θα πάω στην Καταλονία και έπειτα στην Τενερίφη τον Απρίλιο, πολύ πιθανό να κάνουμε κάποιες προπονήσεις για αναβάσεις με το υψόμετρο. Στην Τενερίφη θα πάμε για το δεύτερο μέρος στο πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν.

Αυτή θα είναι η 17η σεζόν σου στην ποδηλασία. Τι θεωρείς ότι σε έκανε καλύτερο μέσα στα χρόνια;

Νομίζω αδιαμφισβήτητα η εμπειρία είναι η λέξη-κλειδί και νομίζω ότι με τα χρόνια γινόμουν καλύτερος. Πιστεύω ότι μερικές φορές ότι συνεχίζω να προχωράω, αλλά ολοφάνερα θεωρώ ότι το επίπεδο του πελοτόν συνεχίζει να προοδεύει. Αυτό μπορείς να το δεις στο πώς ξεκίνησαν οι αγώνες της σεζόν από το Paris-Nice, το Stade de Biance ή το Tirreno Adriatico. Εκεί μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι το επίπεδο είναι πραγματικά πολύ υψηλό και γίνονται πολύ εντυπωσιακοί αγώνες. Υπάρχει βελτίωση μέσα στα χρόνια, αλλά θεωρώ το πιο δυνατό μου σημείο την εμπειρία μου και πώς είμαι σε θέση να διευθύνω μια ομάδα και να "διαβάζω" για το πώς θα εξελιχθεί ένας αγώνας. Φυσικά σήμερα υπάρχουν πολλοί ποδηλάτες που είναι πιο δυνατοί από εμένα και ο κύριος στόχος μου είναι να χρησιμοποιώ την εμπειρία μου ώστε να πλασάρονται στις καλύτερες θέσεις και να παίρνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 


Πάμε λίγο τώρα στην DSM. Θα ήθελα λίγο να μας μιλήσεις για την φιλοσοφία της ομάδας και για την χημεία που υπάρχει.

Η φιλοσοφία της DSM είναι ξεχωριστή, αφού δεν είναι μια ομάδα που έχει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και ακολουθεί διαφορετικές τακτικές, από ότι συνηθίζουν να έχουν οι άλλες ομάδες. Ενδιαφέρονται πολύ να αναπτύξουν νέους ποδηλάτες και μερικές φορές για την ομάδα είναι πιο σημαντικό για το πώς θα αγωνιστούν και πώς θα ακολουθήσουν το πλάνο, περισσότερο για το πραγματικό αποτέλεσμα. Εδώ το να ακολουθείς το πλάνο και την στρατηγική που πρέπει είναι αρκετό, αφού σύμφωνα με την ομάδα αν δουλέψεις πάνω στην στρατηγική και την ακολουθήσεις, τότε θα δουλέψει σωστά και θα διακριθείς ή θα το πετύχεις αν ξαναγωνιστείς το ίδιο και να το ξαναεπαναλάβεις με τον ίδιο τρόπο. Δεν αρκεί το να νικήσεις μια τυχαία μέρα, επειδή θα έχεις ένα δυνατό ποδηλάτη. Είναι πιο σημαντικό για την ομάδα να είναι σε θέση να οργανώσει ένα σπουδαίο πλάνο, το οποίο οι ποδηλάτες να το ακολουθήσουν και να το εκτελέσουν με την σωστή σειρά. Έτσι τα αποτελέσματα θα έρθουν. 


Θα ήθελα να μας πεις ποιο είναι το αγαπημένο σου Grand Tour που έχεις ξεχωρίσει μέσα στα χρόνια;

Δεν είναι μυστικό, είμαι πάντα ένας μεγάλος fan της Vuelta. Ο Γύρος της Ισπανίας για μένα είναι ο αγώνας που για πρώτη φορά πάλεψα για μια θέση στην γενική κατάταξη σε ένα Grand Tour, πήρε δύο νίκες σε ετάπ, μια νίκησε σε ομαδική χρονομέτρηση, έχω κερδίσει την φανέλα κάποιες φορές, ενώ έχω τερματίσει στην πέμπτη (2013) και έκτη θέση (2010) της Γενικής κατάταξης. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να βρίσκεσαι στην καλύτερη σου κατασταση και πάντα αποτελεί στόχο μου. Φυσικά, το Tour de France είναι ιστορία, είναι πάθος, είναι αυτό που έχει ονειρευτεί από τότε που ήσουν παιδί και πάντα θα είναι κάτι σπέσιαλ.

Τελευταία ερώτηση. Θέλω να μας πεις ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα και ποια είναι η άποψη σου για την χώρα μας;

Έχω να βρεθώ στην Ελλάδα από το 2004 από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θυμάμαι ότι είχα μικροπροβλήματα με τον προπονητή μου, γιατί ήμουν τόσο χαρούμενος που πήγα στον Όλυμπο και για αυτό τραγουδούσα τα tempos και όλα τα τραγούδια. Μια μέρα, ήμουν σε μουντ τουρισμού, γιατί για εμένα ήταν σημαντικό. Ποτέ δεν ήταν εύκολο να πάω σε κάποιο προορισμό όπως στην Ελλάδα, αφού έπρεπε όλα αυτά να τα δω. Όταν πήγαμε να δούμε τους ναούς και τις αρχαιολογικές τοποθεσίες, θυμάμαι τον προπονητή μου να μου λέει "Πρέπει να κάνουμε προπόνηση". και του είχα απαντήσει "Έχετε δίκιο. Θα κάνουμε προπόνηση πριν και μετά από αυτό". Έχω αναμνήσεις από την Αθήνα αλλά δεν έχω ξαναπάει από το 2004. Κάποιοι φίλοι μου, έχουν πάει διακοπές εκεί και μου έχουν προτείνει να επιστρέψω. Βέβαια εγώ ταξιδεύω συνέχεια και έχω πολύ φορτωμένο πρόγραμμα λόγω της ποδηλασίας, όταν σταματάμε τον Οκτώβριο, ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη σεζόν για να επισκεφτώ την Ελλάδα. Θα ήθελα να πάω το καλοκαίρι, όταν θα είναι ωραία και ζεστά. Μόλις αποσυρθώ, σίγουρα θέλω να επισκεφτώ τα νησιά, θα ήθελα να πάω στην Σαντορίνη και στην Αθήνα αυτή την φορά ως τουρίστας και όχι για αγώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code