ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

46 πρωταθλήματα κι ακόμη μία φιλική συμμετοχή

 


Περίμενα το κείμενο αυτό να το γράψω με την ολοκλήρωση της κανονική διάρκειας του φετινού πρωταθλήματος. Για να μπορώ να έχω στα χέρια μου την συνολική εικόνα με νούμερα. Να γράψω με δεδομένα, καθώς τίποτα από όσα πρόκειται να ακολουθήσουν δεν αποτελούν προϊόν φαντασίας ή προτιμήσεων. Ο Ολυμπιακός έχει το 46ο πρωτάθλημα αγκαλιά του, κάνοντας τα play off τυπική διαδικασία για αυτόν. Πλέον βάζει πλώρη για ακόμη τέσσερα σερί, ώστε με την συμπλήρωση των 100 ετών ζωής να ράψει και το 5ο αστέρι. Εξαιρετικά δύσκολο έργο, αλλά διόλου ουτοπικό.

Το restart:

Την σεζόν 2017-2018 οι ερυθρόλευκοι τερματίζουν 3οι στην Superleague πραγματοποιώντας μακράν την χειρότερη σεζόν επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Τότε ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας της ομάδας πήρε την δύσκολη απόφαση, αλλάζοντας συθέμελα όλη την ομάδα. Με την παροχή των γνώσεων και της εξαιρετικής δουλειάς που πραγματοποιούν οι Μοντεστό και Καρεμπέ. Και με έναν εξαιρετικό προπονητή που μέχρι τότε ήταν παντελώς άγνωστος στο ελληνικό κοινό.

Ωστόσο για να γίνει η αρχή και να χτιστεί το σημερινό οικοδόμημα, έπρεπε να αλλάξει και η νοοτροπία της διοίκησης. Διότι μπορεί από κεφάλαιο οι Πειραιώτες να μην στερήθηκαν ποτέ, ωστόσο κάποιοι χειρισμοί με το συναίσθημα σε συνδυασμό με την επανάπαυση των σερί επιτυχιών, οδήγησαν την ομάδα σε νοσηρή κατάσταση. Έτσι σε μία σπάνια κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, ο σχεδιασμός ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στους ειδικούς, στην τριάδα που προαναφέρθηκε πάνω. Πραγματοποιήθηκαν προσεγμένες επιλογές ποδοσφαιριστών, με βλέψεις για το μέλλον, οι οποίοι θα γιγάντωναν ξανά των Ολυμπιακό σε όλους τους τομείς.

 "Τρομερό" και το γεγονός ότι στην αμέσως επόμενη σεζόν που Ολυμπιακός τερματίζει 2ος, ο οργανισμός αποφασίζει να συνεχίσει την στήριξη στον Πέδρο Μάρτινς. Ειδικά μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Λαμία στον κύπελο, όπου η πίεση έγινε αφόρητη. Mιλάμε για την Ελλάδα που οι προπονητές σε κάθε αποτυχία αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Πόσο μάλλον στον Ολυμπιακό που οι απαιτήσεις και η πίεση του κόσμου είναι αφόρητες. Παρ' όλα αυτά ο Πορτογάλος έμεινε, δούλεψε και η συνέχεια γνωστή.

Οι ανταγωνιστές που εθελοτυφλούν:


Το να μένουν δύο σερί σεζόν χωρίς πρωτάθλημα οι ερυθρόλευκοι είναι τρομερά σπάνιο. Το να κατακτά η ΑΕΚ τόσο γρήγορα τίτλο μετά την περιπέτεια του υποβιβασμού και την επόμενη χρονιά να έρχεται η σειρά του ΠΑΟΚ να σηκώνει το 3ο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Γεγονότα ορόσημα για την σύγχρονη ιστορία του πρωταθλήματος, η "εξυγίανση" δείχνει να λειτουργεί. Εκεί ωστόσο την πάτησαν οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού. Την πάτησαν διότι τον υποτίμησαν ολοσχερώς. Και ενώ είχαν πλέον τις καλύτερες συνθήκες ώστε να χτίσουν κάτι στέρεο για τα επόμενα χρόνια κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ιδίως ο Δικέφαλος του Βορρά. Διότι η Ένωση διέθετε και πολλούς ποδοσφαιριστές δανεικούς ή με μικρής διάρκειας συμβόλαια. Όπως και να 'χει αλλεπάλληλα διοικητικά λάθη οδήγησαν τις δύο ομάδες στο να φθίνουν αγωνιστικά, αντί να διατηρούν το υψηλό τους επίπεδο και να προοδεύουν. Ενώ την ίδια ώρα στο Ρέντη έχτιζαν τούβλο με το τούβλο μία πανίσχυρη ομάδα με στόχο να κερδίζει παντού. Μια ομάδα η οποία καταφέρνει να παίζει πειστικό ποδόσφαιρο και εκτός συνόρων, αποκομίζοντας μεγάλα αποτελέσματα και εξασφαλίζοντας προκρίσεις στις knock out φάσεις.

Έτσι δημιουργήθηκε ξανά το προ "εξυγίανσης" κλίμα. Οι υπεύθυνοι τύπου και οι διοικούντες μπήκαν ξανά στην διαδικασία χλευασμού και μείωσης των όσων πετυχαίνουν οι ερυθρόλευκοι. Μάλιστα δε λίγο έλλειψαν να χαρακτηρίσουν και το φετινό πρωτάθλημα στημένο για τα διαιτητικά λάθη που έγιναν στον αγώνα του Περιστερίου. Ένας αγώνας με δύο ανάποδα σφυρίγματα, σε ένα πρωτάθλημα που έληξε μήνα Μάρτιο. Το απίστευτο είναι ότι χλευάζεται και η κάθε ευρωπαϊκή αποτυχία του Ολυμπιακού, του μοναδικού ελληνικού εκπροσώπου εκτός συνόρων. Της μοναδικής πηγής συγκομιδής βαθμών για την χώρα εδώ και χρόνια. Από μέσα όμως, οι οργανισμοί των Δικεφάλων οι οποίοι άξια κατέκτησαν από ένα πρωτάθλημα, άρχιζαν να φθείρονται. Το επίπεδο έπεσε, αυτό των ερυθρόλευκων ανέβηκε και τα αποτελέσματα πλέον εμφανή. 

Το 46ο σε νούμερα:


Για να είμαι και τυπικός στον λόγο μου όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, χρήσιμο είναι να δούμε τα πεπραγμένα της ομάδας αποτυπωμένα σε νούμερα. Ο Ολυμπιακός για την σεζόν 2020-2021 τερματίζει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με συγκομιδή 67 βαθμών σε 26 αγώνες. Βρίσκεται στο +16 από τον Άρη, στο +19 από την ΑΕΚ, στο +20 από τον ΠΑΟΚ, στο +22 από τον Παναθηναϊκό και στο +25 από τον Αστέρα. Αυτή είναι η διαφορά που έχτισε απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες των play off. Παράλληλα διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 64 τέρματα αλλά και την καλύτερη άμυνα έχοντας δεχτεί 13, με το goal differnce να δείχνει +51! Τελειώνει την κανονική διάρκεια με 21 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόνο 1 ήττα από τον αιώνιο. Παράλληλα διαθέτει στις τάξεις του τον πρώτο σκόρερ Γιουσέφ Ελ Αραμπί με 19 τέρματα, αλλά και τον πρώτο σε ασίστ Κώστα Φορτούνη με 10. Δεν χάνει σε κανέναν από τους βασικούς τομείς και δεν χωράει η παραμικρή αμφισβήτηση για το πως ακόμη ένα πρωτάθλημα πιάνει λιμάνι.


Εν κατακλείδι, με αυτό το κείμενο σχόλιο δεν σας ανοίγω τα μάτια. Παραθέτω δύο, τρία γεγονότα τα οποία ήδη λίγο πολύ τα γνωρίζετε αρκετά καλά. Απλά θεωρώ ότι είναι ωφέλιμο να τα βλέπουμε και αποτυπωμένα, ώστε να μην χωρά η οποιαδήποτε αχτίδα αμφισβήτησης. Ο Ολυμπιακός όπως και πέρσι, κάνει φέτος ακόμη πιο πολύ διαδικαστικού χαρακτήρα την διαδικασία των play off. Tο mini τουρνουά θα έχει πλέον σημασία για το ποιοί θα κατακτήσουν τις ευρωπαϊκές θέσεις που οδηγούν στο Uefa Conference League. Η διαδικασία θα θυμίζει περισσότερο τα παλιότερα πρωταθλήματα όπου στο τέλος έπαιζαν μεταξύ τους ο 2ος μέχρι τον 5ο. Το 46ο σύντομα θα κατοχυρωθεί και βαθμολογικά στους ερυθρόλευκους, πολύ πιο εύκολα απ' ότι και οι ίδιοι φανταζόταν. 

*ΥΓ. Η σεζόν εγχώρια δε τελείωσε για κανέναν. Υπάρχει το πολυπόθητο κύπελο στην μέση, Ολυμπιακός-Γιάννενα και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ έδειξε η σημερινή κλήρωση. Χαμός για μία θέση στον τελικό, εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code