ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 63 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου


 63 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία του Μονάχου, που άλλαξε άρδην την σύγχρονη ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και προκάλεσε τη θλίψη σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου και η ώρα "3:04'' έμεινε χαραγμένη στους απανταχού φίλους της ομάδας και του αθλήματος.  

Το ημερολόγιο δείχνει 5 Φεβρουαρίου 1958 και οι ''Κόκκινοι Διάβολοι'', αντιμετωπίζουν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Βελιγράδι την ομάδα του Ερυθρού Αστέρα, με το παιχνίδι να έρχεται ισόπαλο 3-3, αλλά η ομάδα του Μπάσμπι είχε κερδίσει στην Αγγλία με 2-1 οπότε πήρε την πρόκριση. 



Ποιος θα περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε και η 6η Φεβρουαρίου του 1958 θα έμενε χαραγμένη στην μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων που αγαπούν την ''στρογγυλή΄ θεά''. Το κλίμα στην ομάδα ήταν ιδιαίτερα καλό μετά την πρόκριση και τίποτα δεν θα μπορούσε να το χαλάσει αυτό... εκτός από αυτό που συνέβη. 

Η Γιουνάιτεντ θα αγωνιζόταν το ερχόμενο Σάββατο, με την Γούλβς, η οποία τότε ήταν μία από τις πολύ δυνατές αντιπάλους στη μάχη του πρωταθλήματος και ως εκ τούτου, παίκτες και προπονητής ήθελαν να επιστρέψουν στη βάση τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την κατάλληλη προετοιμασία τους. Πάρθηκε η απόφαση η ομάδα να ταξιδέψει την επομένη για να επιστρέψει στο Μάντσεστερ. 

Η πτήση θα γινόταν με ένα μικρό αεροσκάφος της Βρετανικής εταιρίας BEA και στο ταξίδι από το Βελιγράδι με προορισμό στο Μάντσεστερ θα γινόταν μια στάση στο Μόναχο για τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους. 

Το χρονικό της Τραγωδίας

Το αεροπλάνο έφτασε στο Μόναχο, έχοντας μέσα την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μερικούς δημοσιογράφους. Ο καιρός στην διάρκεια του ταξιδιού ήταν καλός κάτι που βέβαια άλλαξε με την προσγείωση στην Γερμανική πρωτεύουσα, το κρύο ήταν τσουχτερό και η ομίχλη και το χιόνι δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 

Η διαδικασία του ανεφοδιασμού θα είχε διάρκεια 40 λεπτά και οι επιβαίνοντες κατέβηκαν από το αεροπλάνο. Μετά την ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού, επέστρεψαν στο αεροσκάφος και παρατήρησαν ότι μεγάλο μέρος του είχε ήδη καλυφθεί από το χιόνι. 

Στην 2:19 κυβερνήτης και συγκυβερνήτης πήραν άδεια από τον πύργο ελέγχου για να απογειωθεί το αεροπλάνο, αλλά μόλις άναψαν τις μηχανές και άρχισαν να κινούνται διαπίστωσαν ότι μία από τις  μηχανές έκανε ένα περίεργο θόρυβο. Ο λόγος ήταν η υπερτροφοδοσία καυσίμων. Μετά από περίπου 15 λεπτά δόθηκε εκ νέου το ''ΟΚ'' για να γίνει προσπάθεια για δεύτερη απογείωση. Η εξέλιξη ήταν η ίδια η απογείωση ματαιώθηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο και η ανησυχία ήταν έντονη. Τελικά τα μέλη της Μάντσεστερ και οι υπόλοιποι επιβάτες κατέβηκαν εκ νέου, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. 

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με τα μέλη του πληρώματος και οι επιβαίνοντες επέστρεψαν για να συνεχιστεί το ταξίδι τους, προς το μεγάλο λιμάνι της Αγγλίας. 3:02 δίνεται εντολή για να απογειωθεί για τρίτη φορά το αεροσκάφος, με την προϋπόθεση ότι έχουν μόνο 2 λεπτά για να συμβεί αυτό. Τότε ήταν που ο χάρος είχε στήσει καρτέρι και 23 άνθρωποι θα έχαναν τελικά την ζωή τους. 

Το αεροσκάφος ξεκίνησε και στην πορεία για την απογείωση και σταδιακά άρχισε να χάνει ταχύτητα καθώς έφτανε στο τέλος του διαδρόμου χωρίς να έχει καταφέρει να ανέβει στα σύννεφα. Αρχικά το αεροπλάνο προσέκρουσε πάνω στο φράχτη, στο τέλος του αεροδιαδρόμου, ενώ την ίδια ώρα το δεξί φτερό έπεσε πάνω σε ένα σπίτι που υπήρχε εκεί, στο οποίο έμενε μια γυναίκα με τα παιδιά της. Το φτερό καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ παραδόξως η γυναίκα με τα παιδία της δεν έπαθαν καμία ζημιά. Το αεροπλάνο μετά από αυτό, άρχιζε να στριφογυρίζει με μανία λόγω του πάγου που υπήρχε, το τέλος ήταν κοντά... Έγινε μία τεράστια έκρηξη και χάθηκαν όλα. Αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 





7 παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασαν τη ζωή τους: Ο Ρότζερ Μπερν, ο Τζεφ Μπεντ, ο Έντι Κόλμαν, ο Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πέγκ, αλλά και οι Τόμι Τέιλορ και Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν.

Οι τραυματίες από το δυστύχημα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, «Ρέχτς ντερ Ίζαρ», με τον Ντάνκαν Έντουαρντς, να είναι στην πιο σοβαρή κατάσταση από όλους και μετά από 2 βδομάδες που ήταν σε κόμμα έχασε τη μάχη και πέθανε. Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι, μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα, αλλά τα κατάφερε και επέζησε. Από τους παίκτες που έζησαν το δυστύχημα, μόνο 5 έπαιξαν εκ νέου με την φανέλα της Γιουνάιτεντ, οι Τσάρλτον, Βάιολετ, Μόργκανς, Φούλκς και Γκρεγκ και κατάφεραν με συμπαίκτες από την ακαδημία να φτάσουν στον τελικό Κυπέλλου την ίδια χρονιά με αντίπαλο την Μπόλτον, με την οποία και έχασαν, αλλά είχαν νικήσει το θάνατο... 



Οι 23 που έχασαν την ζωή τους:

 Ρότζερ Μπερν , 29 ετών.

Τζοφ Μπεντ, 25 ετών.

Ντάνκαν Έντουαρντς, 21 ετών.

Μαρκ Τζόουνς, 24 ετών.

Ντέιβιντ Πέγκ, ετών 22.

Τόμι Τέιλορ, 26 ετών.

Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν, 22 ετών.

Μπερτ Γουόλι.

Τομ Κάρι, γυμναστής.

 Αλφ Κλαρκ, δημοσιογράφος.

 Ντον Ντέιβις, δημοσιογράφος.

Τζορτζ Φόλοους, δημοσιογράφος.

Τομ Τζάκσον, δημοσιογράφος

Άρτσι Λέντβρουκ, δημοσιογράφος.

Χένρι Ρόουζ, δημοσιογράφος.

 Έρικ Τόμπσον, δημοσιογράφος.

Φρανκ Σουίφτ, δημοσιογράφος, παλιός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι και διεθνής με την εθνική Αγγλίας.

Κένεθ Ρέιμεντ, συγκυβερνήτης του αεροπλάνου.

Μπέλα Μίκλος, ταξιδιωτικός πράκτορας.

Γουίλι Σάτινοφ, φίλαθλος.

Τομ Κέιμπλ, αεροσυνοδός.

Οι 20 άνθρωποι που σώθηκαν:

Ματ Μπάσμπι, προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Τζόνι Μπέρι, παίκτης.

Τζάκι Μπλαντσφλάουερ, παίκτης.

Μπόμπι Τσάρλτον, παίκτης.

Μπιλ Φουλκς, παίκτης.

Χάρι Γκρεγκ, παίκτης (τερματοφύλακας).

Κεν Μόργκανς, παίκτης.

Άλμπερτ Σκάνλον, παίκτης.

Ντένις Βάιολετ, παίκτης.

Ρέι Γούντ, παίκτης.

Φράνκ Τέιλορ, δημοσιογράφος.

Πίτερ Χάουαρντ, φωτογράφος.

Τεντ Έλυαρντ, φωτογράφος.

Βέρα Λούκιτς και - η κόρη της.

Μίκλος, σύζυγος του ταξιδιωτικού πράκτορα που οργάνωσε το ταξίδι και σκοτώθηκε στο δυστύχημα Ν. Τομάσεβιτς, επιβάτης

Τζέιμς Θέιν, πιλότος, κυβερνήτης του αεροπλάνου.

Ροζμαρι Σέβερτον, αεροσυνοδός.

Μάργκαρετ Μπέλις, αεροσυνοδός.

Σαν σήμερα λοιπόν ακριβώς πριν από 63 χρόνια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έζησε μια απίστευτη τραγωδία και μέσα σε λίγες ώρες πέρασε από την χαρά την πρόκρισης, στην θλίψη και στον θάνατο και το ποδόσφαιρο έχασε μια ελπιδοφόρα γενιά παικτών με απίστευτο ταλέντο και άλλαξε την εξέλιξη της ομάδας.  


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code