ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ANALYSIS: Το ένστικτο της επιβίωσης

 

Ήταν ηλίου φαεινότερο, πριν ξεκινήσει το αποψινό ντέρμπι στο ''Κλεάνθης Βικελίδης'' πως τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευνοούν ιδιαίτερα τον Παναθηναικό. Για να γίνω και λίγο πιο σαφής, αν οι ''πράσινοι'' στη Θεσσαλονίκη έχαναν από τον Άρη θα έμεναν 11 πόντους πίσω από την 4η θέση, με λίγα...αντίο Ευρώπη. Και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το ''τριφύλλι'' ρίχτηκε στη μάχη έμοιαζαν μάλλον προβληματικές, προμήνυαν μια δύσκολη νύχτα. Με νωπά τα σημάδια από την περιπέτεια με τον κορωνοιό (Βιγιαφάνες εκτός αποστολής, Σάντσεζ ανέτοιμος, Μαουρίτσιο αρκετά πίσω σε θέμα φυσικής κατάστασης), με τον Κουρμπέλη τραυματία και με τους ''κίτρινους'' να έρχονται από αρνητικό σερί αποτελεσμάτων και να ψάχνουν restart απέναντι στην ομάδα του Λάζλο Μπόλονι. Σε κόντρα όσων αναλύω τόση ώρα, στο χορτάρι του ''Χαριλάου'' εμφανίστηκε ένας ψυχωμένος Παναθηναικός, που με περίσσιο κυνισμό, ένστικτο της επιβίωσης, αλλά και μπόλικη τύχη πέτυχε το τέταρτο διπλό του στο πρωτάθλημα και...τούμπαρε τα δεδομένα προς το μέρος του, αφού πλέον οι ''πράσινοι'' είναι ολοζώντανοι στη μάχη της Ευρώπης. 

O Mπόλονι έβγαλε...λαγούς από το καπέλο

Το πρώτο πράγμα που παραξένεψε αρκετούς απόψε ήταν η τριάδα της επίθεσης. Έξω οι πεπειραμένοι Αιτόρ, Χατζηγιοβάννης και Μακέντα, μέσα οι νεαροί Εμαννουηλίδης, Ιωαννίδης και Καμπετσής. Και όσο κι αν πριν καλά καλά ξεκινήσει το ματς άρχισε η γκρίνια και η αμφισβήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αυτό το πείραμα του Ρουμάνου, οι τρεις τους φρόντισαν από νωρίς να αποδείξουν πως μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του προπονητή τους. Πέρα από την επιβράβευση του Μπόλονι για την καλή παρουσία που είχαν οι προαναφερθέντες στα διαστήματα που έπαιξαν στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, είχε απόλυτη ποδοσφαιρική εξήγηση. Σε έναν παιχνίδι που ο Παναθηναικός είχε κατά κύριο λόγο παθητικό ρόλο και περίμενε στο δικό του μισό τους ''κιτρίνους'', ο Μπόλονι προτίμησε να ρίξει στη μάχη τρεις παίκτες με...πνευμόνια που θα βοηθούν ανασταλτικά και θα πιέζουν στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενώ επιθετικά θα έχουν την ευελιξία να εναλλάσσονται (ειδικά ο Ιωαννίδης με τον Καμπετσή), μεταξύ ''φτερών'' και κορυφής. Μετρήσατε πόσα κλεψίματα είχε σήμερα ο Εμαννουηλίδης και πόσες βοήθειες έδωσε στην δεξιά πλευρά των ''πρασίνων''; Πόσο πολύ βοήθησαν οι Καμπετσής και Ιωαννίδης, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου; Και σε δεύτερη ανάλυση υπήρχαν στον πάγκο κάποιες ποιοτικές αλλαγές για να ριχτούν ανά πάσα στιγμή στη μάχη, ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. 

Υπηρετώντας ακριβώς αυτό το πλάνο, ο Παναθηναικός ήταν και αυτός που ευτύχησε να προηγηθεί με γκολ του Καμπετσή στο 9'. Ο οποίος Καμπετσής πριν τα τέλη του 2020 θεωρούταν εκτός πλάνων, έμοιαζε να μην έχει θέση στον Παναθηναικό. Και ενδεχομένως αν δεν είχε προκύψει το πρόβλημα με τα κρούσματα στην ομάδα που ανάγκασαν τον Μπόλονι να κοιτάξει πιο βαθιά στο ρόστερ και να αναζητήσει εναλλακτικές, ο Καμπετσής δε θα είχε πάρει αυτές τις ευκαιρίες. Κάπου εδώ παίρνει σάρκα και οστά και το ''ουδέν κακόν αμιγές καλού''. Ο Καμπετσής το πάλεψε, δεν το έβαλε κάτω -προς τιμήν του- και τελικά έμελλε να ξορκίσει τη δική του απίστευτη γκίνια και κακοδαιμονία στο κρισιμότερο (μέχρι το επόμενο) παιχνίδι της χρονιάς. 

Πιέστηκε, έμεινε αλύγιστος, κέρδισε

Κάτι που δευτερευόντως σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα είναι η τεράστια πίεση που δέχτηκε ο Παναθηναικός, το συντριπτικό ποσοστό κατοχής του Άρη και η κυνική παραδοχή του ''ο σκοπός αγιάζει τα μέσα'' για την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι. Και πράγματι, ο Παναθηναικός δεν ήταν γοητευτικός στο ''Χαριλάου''. Αλλά όπως είχα πει και μετά τη δύσκολη νίκη στη Ριζούπολη, όταν δε μπορείς λόγω υλικού και ελλείψεων να γίνεις ιδιαίτερα ελκυστικός, όταν έχεις...καεί άπειρες φορές, όταν παίζεις σε ένα 90λεπτο τους κόπους μιας χρονιάς, ακολουθείς την περπατημένη. Και εν προκειμένω η περπατημένη είναι: ''κάθομαι πίσω, κλείνω τους χώρους και εναποθέτω τις ελπίδες μου στην πολύ καλή μου άμυνα (ο Παναθηναικός διαθέτει τη 2η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με μόλις 12 γκολ παθητικό, χειρότερος μόνο από τον Ολυμπιακό)''. Φυσικά το παρουσιάζω απλουστευμένο, σίγουρα εμπεριέχει ρίσκο, αλλά ήταν η πιο ασφαλής συνταγή για τη νίκη. Ο Άρης έχασε ευκαιρίες, ο Διούδης κατέβασε ρολά και το ''τριφύλλι'' άντεξε, για να φτάσει στο τρίποντο. Όσο για τις ευκαιρίες της ομάδας του Άκη Μάντζιου, που ανέφερα παραπάνω, αυτές προέκυπταν κατά κύριο λόγο από παιχνίδι στον άξονα, καθώς στα άκρα της άμυνας, τόσο ο Χουάνκαρ, όσο και ο Μολό πραγματοποίησαν καταπληκτική εμφάνιση. Και νομίζω ότι ειδικά για τον τιμιότατο Ισπανό, είναι εξαιρετικά άδικο να συνεχιστεί η καραμέλα ''δεν παίζει ο Ζαγαρίτης για να παίζει κάποιος Χουάνκαρ''. Δεν είμαι οικονομικός σύμβουλος για να μπορώ να κρίνω πόσα πρέπει να παίρνει ο Χουάνκαρ έναντι του νεαρού Έλληνα μπακ, ωστόσο αυτό που κρατάω είναι πως ο Ισπανός στα τρία τελευταία παιχνίδια είναι εκ των κορυφαίων, αν όχι ο κορυφαίος του ''τριφυλλιού''.

Υ.γ 1: Ό,τι έγραψα μετά τη νίκη με την ΑΕΚ θα το γράψω και σήμερα. Ο Παναθηναικός πρέπει να νικήσει τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο το Σάββατο για να πάρει αξία το διπλό στο ''Βικελίδης'' και σιγά σιγά να αρχίσει να αποκαθίσταται η τάξη. 

Υ.γ 2: Στο δυσκολότερο δεκαπενθήμερο της σεζόν (από άποψη απουσιών και πίεσης, ψυχολογικής και βαθμολογικής), η ομάδα ανταπεξήλθε με 10 βαθμούς σε 4 παιχνίδια. Στο αντίστοιχο διάστημα στον πρώτο γύρο, με τις ίδιες ομάδες, οι ''πράσινοι'' είχαν συλλέξει όλους κι όλους δύο βαθμούς. Αυτό ως απάντηση σε όσους δεν έχουν καταλάβει τι δουλειά έχει ρίξει ο Μπόλονι από τη μέρα που ανέλαβε. Με τα καλά του, με τα άσχημά του, με τα λάθη του και τις παραξενιές του, είναι ένας κανονικότατος προπονητής, που από την πρώτη μέρα ως και σήμερα παράγει έργο...

Υ.γ 3: Τουλάχιστον τρεις φορές στο πρώτο ημίχρονο παίκτες του Παναθηναικού δέχονται χτύπημα (εκούσια ή ακούσια) στο πρόσωπο, οι γηπεδούχοι δεν κάνουν fair play και ο Σιδηρόπουλος δεν διακόπτει το ματς. Δύο φορές στο ματς ο Μπεναλουάν πηγαίνει με τα γόνατα στη μέση αντιπάλου, κι όμως κατάφερε να βγάλει 90λεπτο αυτός ο ποδοσφαιριστής. Και το αποκορύφωμα όλων, το γεγονός πως σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, από το μικρόφωνο του συνδρομητικού περνούσαν οι ιαχές των ''επίσημων'' προσκεκλημένων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ που έβριζαν μανάδες παικτών, σπίτια και οικογένειες. Αυτά αντιμετώπισε ο Παναθηναικός σήμερα, γι' αυτό και επιμένω πως ήταν η πιο αντρική νίκη της σεζόν. Κι ας...δυσανασχετεί ο εκφωνητής για το ταμπούρι.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code