ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ANALYSIS: Ίδια συνταγή, ίδιο έργο και...4x4!


 Θαρρεί κανείς πως αν έχεις παρακολουθήσει έστω ένα από τα τελευταία τέσσερα ματς του Παναθηναικού, έχεις σχηματίσει εικόνα και για τα υπόλοιπα. Συμπαθητικό έως καλό πρώτο ημίχρονο, γκολ στο πρώτο μέρος και στη συνέχεια ''κατενάτσιο'', clean sheet και...νίκη. Είναι πολύ μικρές οι διαφοροποιήσεις από παιχνίδι σε παιχνίδι για το ''τριφύλλι''. Που όπως έγραψα και μετά το ματς με τον Άρη, μπορεί να μην ενθουσιάζει με την απόδοσή του, να μην αποτελεί ομάδα ''fun to watch'' για έναν ουδέτερο παρατηρητή, έχει γίνει όμως ομάδα ουσίας και αποτελέσματος, έχει αποκτήσει ταυτότητα και ποδοσφαιρική λογική, ξέρει να παίρνει το ζητούμενο και επιβραβεύεται. 

                                           Γράφει ο Αντώνης Παναγόπουλος

Στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στον ΟΦΗ, ειδικότερα στο πρώτο μισάωρο -μέχρι το γκολ-, ο Παναθηναικός έκανε κάτι που ελάχιστες φορές έχει κάνει φέτος. Ασφυκτικό πρέσινγκ, παιχνίδι αποκλειστικά στο μισό του αντιπάλου, πολλές κερδισμένες μονομαχίες, πολλά στημένα γύρω από την περιοχή του Βάτερμαν. Εδώ να βάλω και έναν αστερίσκο, το ''τριφύλλι'' αν είχε λίγο πιο αξιοπρεπείς εκτελέσεις στα κόρνερ θα είχε σκοράρει πολύ πιο νωρίς στο ματς. Όσο έχω παρακολουθήσει φέτος τους Κρητικούς έχουν αστεία άμυνα, κάνουν αδιανόητα λάθη, κάτι που φάνηκε και σήμερα με την ευκολία που ''πουλούσαν'' τη μπάλα μόλις πιέζονταν. Γι' αυτό και επιμένω πως είναι κρίμα ο Παναθηναικός να έχει τόσο καλή εικόνα, να βρίσκεται τόσο συχνά κοντά στα καρέ του αντιπάλου και να έχει τόσο κακές εκτελέσεις, πετώντας φάσεις στον κάλαθο των αχρήστων. Τελικά το γκολ ήρθε με τη συμπλήρωση του 1/3 του αγώνα. Συστημένη μπαλιά του Εμμανουηλίδη, άψογη κεφαλιά του Σένκεφελντ και 1-0. Ακόμα ένα παιχνίδι που ο πιτσιρικάς έχει επίδραση στο παιχνίδι, έπαιξε σαν να έχει εμπειρία χρόνων και δικαίωσε για μια ακόμα φορά τον Μπόλονι. 

                           Το έριξαν στο...μουρλό, ''πάγωσαν'' το παιχνίδι, τα υπόλοιπα γνωστά

 Μετά το γκολ του Σένκεφελντ, σαν να γύρισε ένας διακόπτης, με τους παίκτες του Παναθηναικού να κάνουν πολύ κακό φίνις στο πρώτο μέρος. Μπορεί να μην το πλήρωσαν, αλλά σίγουρα ''τσαλάκωσαν'' την μέχρι τότε αψεγάδιαστη εικόνα τους. Ένα ακυρωθέν γκολ του Σαρδινέρο, για μερικά εκατοστά οφσάιντ, σε μια φάση που ο σέντερ φορ του ΟΦΗ βγαίνει στην πλάτη του Σένκεφελντ, που κάνει κάκιστη εκτίμηση της φάσης και έπειτα ένα αβίαστο λάθος του Διούδη που δεν κόστισε. Η συνοχή στη μεσαία γραμμή χάθηκε εντελώς μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου, oι φιλοξενούμενοι ανέβαζαν στροφές και κάπως έτσι ήρθαν τα...προεόρτια για αυτό που θα ακολουθούσε.

Τι ακολούθησε; Το γνωστό και...μη εξαιρετέο πλέον σκηνικό του Παναθηναικού να περιμένει τον αντίπαλο στο δεύτερο ημίχρονο. Mε τους ''πράσινους'' να έχουν σαφή προσανατολισμό για το πώς να απορροφήσουν τους φιλοξενούμενους μακριά από την περιοχή τους με σωστά μαρκαρίσματα και αλληλοκαλύψεις, την ομάδα του Γιώργου Σίμου να πολιορκεί την άμυνα του ''τριφυλλιού'' χωρίς όμως να βρίσκει την καθαρή ευκαιρία για γκολ. Κάποια μακρινά σουτ εκτός στόχου, κάποια γεμίσματα που συνήθως ''καθάριζαν'' τα στόπερ των γηπεδούχων, ενώ τη μοναδική φορά που κάποιος παίκτης του ΟΦΗ απείλησε μέσα από την περιοχή (Διαμαντής), ο Διούδης ήταν σε ετοιμότητα. Και εκεί που όλα έδειχναν ακόμα ένα φινάλε με μπόλικο άγχος, η ''ζωγραφιά'' του Αλεξανδρόπουλου στο 86' έδιωξε οριστικά το άγχος. To σλάλομ του πιτσιρικά, αν το είχε κάνει χαφ άλλης ομάδας (π.χ Καμαρά- Σιμόες- Ουάρντα), θα ακούγαμε εκρηκτικούς διθυράμβους. Ο Αλεξανδρόπουλος πιστοποίησε για ακόμα μια φορά αυτό που ξεκίνησε σταδιακά να δείχνει από τα περσινά πλέι οφ. Ξέρει μπάλα, έχει αστείρευτες δυνάμεις, έχει τεχνική κατάρτιση και αν συνεχίσει έτσι, έχει όλα τα φώτα για να αφήσει εποχή. Το γκολ του Καμπετσή από την ενέργεια του Αλεξανδρόπουλου, είναι απλά η επισφράγιση της καταπληκτικής εμφάνισης του νεαρού φορ. 

                                Διώχνει τους ''δαίμονες'' και φωνάζει ''παρών''


Μπήκε 10 λεπτά με τη Λάρισα και πρόλαβε να δείξει πράγματα στον Μπόλονι που ανάγκασαν τον Ρουμάνο να τον ξεκινήσει βασικό στο ''Χαριλάου''. Ξεκίνησε βασικός στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκε μόλις 10 λεπτά για να βρει δίχτυα, δίνοντας μια υπερπολύτιμη νίκη στο ''τριφύλλι''. Σήμερα όμως, ο Αργύρης Καμπετσής πραγματοποίησε την πιο μεστή, την πιο ολοκληρωμένη του εμφάνιση. Και το γκολ που πέτυχε, ήταν το λιγότερο. Βγήκε από τη ναφθαλίνη, βρήκε χρόνο συμμετοχής από...συγκυρίες, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και αποδεικνύεται εσωτερική μεταγραφή, μια λύση από το συρτάρι για τον Ρουμάνο τεχνικό. Σήμερα πίεσε υποδειγματικά, δημιούργησε παιχνίδι, έκανε ωραίες ατομικές ενέργειες. Σήμερα ήρθε και το γκολ στο φινάλε, στο επόμενο μπορεί να μην έρθει, το ζήτημα για τον Καμπετσή είναι πως με τα πράγματα που κάνει στον αγωνιστικό χώρο αποδεικνύεται υπερβολικά χρήσιμος, ένα ακόμα σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του Μπόλονι. 


- Άσχετα αν τώρα νικάει, ο Παναθηναικός πρέπει να αυξήσει τα καλά του διαστήματα μέσα στα παιχνίδια του. Κάποια στιγμή θα το φάει το γκολ, κάποια στιγμή θα του στραβώσει το παιχνίδι, πρέπει να υπάρχει ένα plan b...

- Τα προβλήματα φυσικής κατάστασης παραμένουν. Το γράφω μετά από κάθε παιχνίδι, κάποιοι που μπορεί να με διαβάζουν χωρίς να βλέπουν τα παιχνίδια θα πουν ότι έχω πιάσει μια... καραμέλα και τη λέω, αλλά το τονίζω πως το ''τριφύλλι'' αυτή τη στιγμή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι η τελευταία ομάδα σε φυσική κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της σταδιακής οπισθοχώρησης μετά στο 55'- 60' σε κάθε παιχνίδι, δεν είναι μόνο ότι οι ''πράσινοι'' διαχειρίζονται αποτέλεσμα, δεν έχουν και τρεξίματα για να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.


 


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code