ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η αξία της ήττας


Η λέξη αυτή προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και σημαίνει με απλά λόγια να χάνεις σε έναν αγώνα, μια μάχη, μια συνάντηση.


Εμείς θα εστιάσουμε στην ήττα στον αθλητισμό, ξεκινώντας με την αντίθετη έννοια, την νίκη. Σε όλα τα αθλήματα η λέξη νίκη, συνοδεύεται από πληθώρα θετικών συναισθημάτων, δίνει μια εύθυμη διάθεση σε αθλητές, φιλάθλους και στο γενικότερο σύνολο που αποτελεί μια ομάδα. Όμως η νίκη πολλές φορές συνδέεται με αρνητικές συμπεριφορές και ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης, που πολλές φορές δημιουργεί την κατάσταση, όπου κάποια άτομα νιώθουν ανώτερα από τους αντιπάλους, εκδηλώνοντας το, με εριστικούς τρόπους που μόνο στον αθλητισμό δεν έχουν θέση.

Ο αθλητισμός από την αρχαία εποχή είναι μια Ένωση πνεύματος και σώματος, που στοχεύει στην ευεξία της ψυχής αλλά και του ίδιου του σώματος. Είναι μια κατάσταση, που όταν συνδέεται με την ομαδικότητα δημιουργεί ένα τέλειο σύνολο. Επιδεικνύει έτσι τον αλτρουισμό, την συνεργασία για την επίτευξη ενός στόχου... Το γκολ στο ποδόσφαιρο, το καλάθι στο μπάσκετ, την επικράτηση έναντι του αντιπάλου στο μποξ και ου το κάθε εξής.

Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα:
Ποια η αξία της ήττας;
Πολυπρόσωπη και πολυδιάστατη...
Μιλάμε για την δημιουργική κατάσταση στην οποία φτάνει ένας αθλητής, όπου δεν θέλει πλέον να επαναληφθούν τα ίδια συναισθήματα προσπαθεί ξανά και ξανά να αντιμετωπίσει τα ίδια του τα λάθη, τις αδυναμίες του και τα προβληματικά του χαρακτηριστικά για να επέλθει στην νίκη.
Η νίκη-επιτυχία δεν θα πρέπει να υπάρχει σαν μότο και ως μοναδική επιδίωξη των αθλητών ούτε των γονέων τους.

Άλλωστε πολλές φορές ακούμε και συνδυάζουμε την νίκη με την καλή προσπάθεια, ενώ την ήττα με μια απογοητευτική εικόνα ενός αθλητή ή μιας ομάδας.

Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, αφού αν δεν έρθει η ήττα δεν θα έρθει και η νίκη! Που και η ίδια με την σειρά της μπορεί να είναι η βελτίωση της ταχύτητας ενός αθλητή σε έναν αγώνα ή και της φυσικής του κατάστασης. Άλλωστε υπάρχει η ομαδική νίκη αλλά και η ατομική νίκη. Η προσπάθεια, μεγάλη λέξη... Πολύ δυνατή!
Αυτή φέρνει την μεγαλύτερη "επιτυχία", μαζί με την υπομονή και την επιμονή...

Τέλος για όλους τους γονείς των αθλητών κολλάει η φράση " Μην στεναχωρηθείς παιδί μου αν έπαιξες καλά και έχασες, αλλά αν έπαιξες κακά και κέρδισες ".



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code