ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts






























Ελένη Σκούρα: Η γυναίκα που άλλαξε την πολιτική ιστορία στην Ελλάδα



Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα διεκδικεί το ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα στην Ελλάδα, και όλα δείχνουν πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια άλλη γυναίκα όμως έγραψε ιστορία, σαν σήμερα το 1953.

Ο λόγος για την Ελένη Σκούρα, την πρώτη γυναίκα που εξελέγη βουλευτής στην Ελλάδα. Ανήκε στο κόμμα του Παπάγου, όταν το 1951 ανέλαβε το τμήμα γυναικών του κόμματος του Παπάγου, του Ελληνικού Συναγερμού, στη Θεσσαλονίκη. Μετά το θάνατο του βουλευτή Βασίλειου Μπακονίκα, τον Δεκέμβριο του 1952, ο Παπάγος,στις αναπληρωματικές εκλογές που προκηρύχθηκαν στις 18 Ιανουαρίου 1953, 'έριξε στη μάχη " την Ελένη Σκούρα, και τα κατάφερε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Ελένη Σκούρα έκανε τις καθιερωμένες δηλώσεις, όπου σε πρώτο πλάνο ανέδειξε την κομματική νίκη, και μόνο προς το τέλος αναφέρθηκε στη θέση της ως γυναίκας. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα συγκεκινημένη από την νίκην, που επετεύχθη ύστερα από ένα σκληρόν αγώνα. Η σκέψις μου στρέφεται με μεγάλην ευγνωμοσύνην προς τον στρατάρχην Παπάγον και τους συνεργάτας του. Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».
H Ελένη Σκούρα παρέμεινε βουλευτής έως το 1956 και ανέπτυξε κοινοβουλευτική δράση στους τομείς των κοινωνικών και γυναικείων θεμάτων. Τιμήθηκε με το Στρατιωτικό Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας, από τον τότε βασιλιά της Ελλάδος, Παύλο.
Μετά τον θάνατο του συζύγου της, το κράτος της είχε υποσχεθεί τιμητική σύνταξη, που ποτέ δεν δόθηκε και στα τελευταία χρόνια της ζωή της αναγκάστηκε να πουλήσει τα παράσημα και τα μετάλλιά της για να εισαχθεί στο Χαρίσειο Γηροκομείο της Θεσσαλονίκης.
Πέθανε πλήρης ημερών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στις 4 Φεβρουαρίου 1991.
Ο Δήμος Βόλου τίμησε την πρώτη γυναίκα βουλευτή της Ελλάδας, στήνοντας την προτομή της στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου το 2007.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement