ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Tα deflections, τα rebounds και η χαοτική βελτίωση!

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Διέλυσε όλα τα ρεκόρ στα ριμπάουντ! (photo)

Μετά τη νίκη του Παναθηναικού επί του Κολοσσού ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Ρικ Πιτίνο δήλωσε περιπαικτικά πως δεν έμεινε ευχαριστημένος, καθώς η ομάδα του δεν έφτασε ούτε τα 35 deflections. Τι είναι όμως τα περιβόητα deflections στη μπασκετική ορολογία;

H συγκεκριμένη ορολογία έχει γίνει πιο προσιτή και ακούγεται έντονα από τη στιγμή του ερχομού του Ρικ Πιτίνο στην Ελλάδα. Τα deflections λοιπόν δεν καταγράφονται ως επίσημα στατιστικά σε ένα παιχνίδι μπάσκετ, ωστόσο είναι εξ ίσου σημαντικά με τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες. Πρόκειται για την επιθετική άμυνα, για την προσπάθεια εξοστρακισμού κάθε μπάλας, κάθε πάσας του αντιπάλου, ενώ μέσα στα deflections περιλαμβάνονται βέβαια και τα κοψίματα και τα κλεψίματα. Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτά δεν επιτυγχάνονται πάντα, ακόμα και μια παρέμβαση αμυνόμενου στην μπάλα, ακόμα και μια απόπειρα κλεψίματος είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες σύμφωνα με τον Hall of Famer coach του ''τριφυλλιού'', καθώς με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά χαλάει το μυαλό του αντιπάλου και ταυτόχρονα ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση της ομάδας που αμύνεται. Σύμφωνα με τον 65χρονο τεχνικό και μια θεωρία που είχε διατυπώσει παλαιότερα, στο NBA μια ομάδα που καταφέρνει να επιτύχει πάνω από 35 deflections σε έναν αγώνα διάρκειας 48 λεπτών, είναι κατά 95 τοις εκατό νικητής του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Γι' αυτό και πιθανότατα χθες δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένος, αφού οι ''πράσινοι'' δεν έφτασαν στο επίπεδο που ήθελαν.

                             Το τρομακτικό ρεκόρ στα ριμπάουντ

 Μπορεί τα...35 deflections που ήθελε ο Πιτίνο να μην ήρθαν, ωστόσο από τον τομέα του ριμπάουντ δεν πρέπει να έχει κανένα απολύτως παράπονο από τους παίκτες του. Όπως είχε αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο, το ριμπάουντ είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης, αλλά και διάθεσης να διεκδικήσεις κάθε μπάλα, κάθε κατοχή. Και οι παίκτες του ''τριφυλλιού'' ξεχειλίζουν και από αυτοπεποίθηση και από εμπιστοσύνη και από διάθεση να μην αφήσουν τίποτα να...πέσει κάτω. Μπορεί ο Κολοσσός να έπαιζε κάποιες φορές με κοντύτερα σχήματα, κάτι που βοήθησε τον Παναθηναικό στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, ωστόσο σίγουρα ο αριθμός των 63 ριμπάουντ, έναντι 30 του αντιπάλου μπορεί να χαρακτηριστεί και εξωπραγματικός. 16 μάζεψε μόνος του ο Παπαγιάννης μάλιστα, ο οποίος από το παιχνίδι στην έδρα της Γκραν Κανάρια και έπειτα είναι σε μόνιμα ανοδική κατάσταση, αποτελεί βασικό γρανάζι του rotation και αυτό μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει στους ανθρώπους του ''τριφυλλιού'' αφού το πρότζεκτ τους αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Μια τελευταία επισήμανση σε σχέση με τα ριμπάουντ: Σας πηγαίνω δυόμιση μήνες πίσω, στην ήττα των ''πρασίνων'' στη Βαρκελώνη, όπου συνολικά και οι τρεις ψηλοί των ''πρασίνων'' είχαν μαζέψει ένα μόλις ριμπάουντ. Τότε, παρακολουθώντας την ομάδα, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η ομάδα θα μπορέσει με το υπάρχον υλικό να είναι έστω αξιοπρεπής σε αυτό τον τομέα. Και μη μου πείτε ότι βοήθησε ο Πέιν. Ο Αμερικάνος σέντερ ήρθε, είδε, δεν μπορούσε να εγκληματιστεί στο rotation και απήλθε. Καταλήγουμε λοιπόν σε αυτό που αναφέρεται και παραπάνω, ότι δηλαδή το ριμπάουντ είναι καθαρά θέμα όρεξης, αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης. Τώρα υπάρχει, τότε δεν υπήρχε!

                      Το...πολυεργαλείο Κιλπάτρικ

  Ο Σον Κιλπάτρικ ήρθε στον Παναθηναικό ως ένας παίκτης, ο οποίος θα μπορέσει να αλλάξει την εικόνα των ''πρασίνων'' κυρίως στο μακρινό σουτ, έναν τομέα που οι ''πράσινοι'' υπέφεραν αρκετά στο πρώτο μισό της σεζόν. Εξάλλου ο Αμερικανός ήρθε στην Αθήνα έχοντας συστάσεις ενός εξαιρετικού σκόρερ, αλλά και ενός αμυντικού αμφιβόλου ποιότητας. Γι' αυτό υπήρχαν και κάποιες ενστάσεις όταν προτιμήθηκε αντί του Νάναλι, ο οποίος φημίζεται και για τις αμυντικές του δεξιότητες. Ο Κιλπάτρικ λοιπόν στο τελευταίο κομμάτι, έχει διαψεύσει άπαντες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο ''ισορροπιστής'' του Παναθηναικού. Σκοράρει όταν η ομάδα τον έχει ανάγκη, έχει σημειώσει ορισμένες πολύ καλές επιδόσεις επιθετικά, ωστόσο παίζει και σκυλίσια άμυνα, κάτι που φερ ειπείν δεν έκανε ο Μάικ Τζέιμς. Clutch; Ασφαλώς! Ίσως λόγω του Κιλπάτρικ ο Παναθηναικός έχει σφιχταγγαλιάσει την πρόκριση, αφού στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Μπασκόνια, ήταν αυτός που τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση όταν οι Βάσκοι τον είχαν βάλει στα σχοινιά. Θυμηθείτε μια φάση σε επίθεση και άμυνα. Το σκορ 67-67 1'20 πριν το φινάλε. Αρχικά ο Κιλπάτρικ βάζει τρίποντο μαρκαρισμένο υπό πίεση και στην επόμενη φάση παίζει ασφυκτική άμυνα στον Χουέρτας και τον υποχρεώνει σε air ball στην λήξη του χρόνου. Δύο φάσεις, ολόκληρη η οχτάδα!

- Υπάρχουν πολλά ακόμα άξια αναφοράς, θα το πάμε σιγά σιγά. Προέχει η Ρεάλ σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ την Πέμπτη το βράδυ. Τα λέμε λοιπόν Πέμπτη βραδάκι μετά το 7x7.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code