ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Λίβερπουλ: Το απτό παράδειγμα της φράσης «ο επιμένων νικά»




Η Λίβερπουλ απέδειξε ότι αν υπάρχει θέληση, πείσμα και διάθεση για καταξίωση, η σωστή προσπάθεια, η αποφυγή των ίδιων λαθών και η επιμονή μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να φτάσει στην κορυφή.
Τον τελευταίο μήνα παγκοσμίως ζούμε σκηνές και καταστάσεις πρωτόγνωρες και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε σπίτι με σκοπό τη μη εξάπλωση του κορονοιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καθημερινότητα και οι ασχολίες μας να πάνε πίσω, το ίδιο και τα αθλητικά. Ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε πει κάποτε τη σοφή κουβέντα «το ποδόσφαιρο είναι από τα καλύτερα δεύτερα πράγματα στην ζωή», κάτι που αποδεικνύεται μεγάλη πραγματικότητα αφού πάνω από όλα προέχει η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων.

Το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός είναι μια από τις όψεις της καθημερινότητας και προσφέρουν όμως πολλά μαθήματα στους ανθρώπους, αφού πέρα τα καλά της γυμναστικής, οι αθλητές μαθαίνουν και ενστερνίζονται τις ιδέες της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθε αλλά και της κοινωνικοποίησης.  

Όλοι μας πάντα παίρνουμε μαθήματα και ποτέ δεν θα τα μάθουμε όλα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Σόλωνας με την φράση του «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Ιδιαίτερα από το ποδόσφαιρο έχουμε διδαχθεί πολλά από ιστορίες παικτών, πορείες ομάδων και συμπεριφορές διάφορων παραγόντων.

Ένα από τα μαθήματα που μάθαμε πρόσφατα και στο λεξικό ίσως έχει το σημερινό εξώφυλλο σε λίγα χρόνια, είναι ότι ο επιμένων νικά. Υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ, η Λίβερπουλ κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ τη περσινή αγωνιστική σεζόν. Όμως δεν ήταν αυτό το κατόρθωμα τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Από το 2015 που ο Γερμανός άρχισε να προπονεί την ομάδα έχουν αλλάξει πολλά, οι Κόκκινοι του Λίβερπουλ έχουν ανέβει επίπεδο και έχουν βρει την χαμένη τους αίγλη και κύρος.

Βήμα βήμα προς την άνοδο προχωρούσε η Λίβερπουλ, πετυχαίνοντας ένα στόχο τη φορά, ενώ δεν έλειψαν και οι αποτυχίες. Για παράδειγμα οι Κόκκινοι τη σεζόν 2015-16 είχαν αποκλειστεί στην φάση των 32 του Europa League από την τουρκική Μπεσίκτας. Μέσα στο επόμενο χρόνο κατάφεραν όχι μόνο να ξεπεράσουν την φάση των 32, αλλά και να βρεθούν στον τελικό του Europa League.

Η μεγαλύτερη εμπειρία των Ανδαλουσιανών σε ανάλογους τελικούς αλλά και η δεινότητα στο σκοράρισμα των Γκαμειρό (46’) και Κόκε (64’,70’) έδωσε το Κύπελλο στην Σεβίλλη, η οποία επικράτησε με 1-3. Ούτε αυτό όμως δεν πτόησε τον «τρελό» Γερμανό προπονητή, υπό τις οδηγίες του οποίου η Λίβερπουλ όχι μόνο πέρασε τη σεζόν 2017-18 για δεύτερη φορά μετά από μια δεκαετία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά βρέθηκε και με αξιώσεις στον τελικό της διοργάνωσης.

Στον τελικό συνέβη ότι και με την Σεβίλλη τον προηγούμενο χρόνο, η ομάδα της Ρεάλ έχοντας περισσότερες παραστάσεις τόσο σε τελικούς όσο και σε αγώνες Champions League κατάφεραν με συγκέντρωση, ηρεμία και σωστή τακτική να πάρουν το παιχνίδι νικώντας με 3-1 την Αγγλική ομάδα.

Πολλοί θα πουν πως ευθύνεται ο Κάριους και η «χαμηλή» απόδοση του, αλλά όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην λέξη απειρία. Βήμα προς βήμα, η ομάδα του Κλοπ έχοντας λάβει πολλά μαθήματα ανέβηκε απότομα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Για αυτό το λόγο την περσινή αγωνιστική σεζόν (2018-19) οι Κόκκινοι διεκδίκησαν με μεγάλη «δίψα για διάκριση» τόσο το Τσάμπιονς Λιγκ όσο και την Πρέμιερ Λιγκ.

Τι και αν είχε συγκομιδή ρεκόρ, 97 πόντων στο εγχώριο πρωτάθλημα, η ομάδα του Μέρσισαιντ δεν σήκωσε για ακόμη μια φορά την Πρέμιερ Λιγκ όντας μόλις ένα βαθμό πίσω από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Το Τσάμπιονς Λιγκ όμως είχε διαφορετική κατάληξη, με το ίδιο πείσμα, την ίδια στόφα πρωταθλητή και με μεγαλύτερο κίνητρο, η Λίβερπουλ ξαναβρέθηκε στον τελικό , αυτή τη φορά στην Μαδρίτη, κόντρα στην Τότεναμ του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Οι Κόκκινοι ξέροντας πια τα λάθη τους από τον περσινό τελικό, κατάφεραν να τα αποφύγουν και επικράτησαν τελικώς με 0-2 κόντρα στους Τσαλαπετεινούς.

Η φράση « ο επιμένων νικά» επαληθεύεται πανηγυρικά σε αυτήν την περίπτωση. Βέβαια το ίδιο θα ίσχυε και φέτος αν είχε κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά παρότι οι Κόκκινοι ήταν μπροστά πάνω από 20 πόντους, είναι ασαφές αν θα κατακτήσουν τελικώς το Αγγλικό πρωτάθλημα, το οποίο έχει διακοπεί λόγω της πανδημίας του κορονοιού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code