ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Tόσο κοντά, τόσο μακριά




To τέλος του αιώνιου ντέρμπι της 4ης Ιανουαρίου έβρισκε τον Ολυμπιακό θριαμβευτή και τον Παναθηναϊκό βυθισμένο στην εσωστρέφεια για τη διαφαινόμενη αποτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία.
Έπειτα από ένα σκάρτο τρίμηνο, η κατάσταση στις δύο ομάδες είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Δυο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της regular season της euroleague, η διαφορά των δυο αιωνίων δείχνει αρκετά μεγαλύτερη από τον ένα βαθμό που τους χωρίζει στη βαθμολογία.

Όταν ο διάσημος Πιτίνο αντικατέστησε τον Τσάβι Πασκουάλ στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, η αποστολή που αναλάμβανε έμοιαζε κάτι παραπάνω από δύσκολη. Η ομάδα έδειχνε σημάδια διάλυσης, ειδικά όταν αγωνιζόταν μακριά από το ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πλήρωνε τον κακό μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού και η δωδέκατη θέση στην Euroleague αποτελούσε αδιάψευστο μάρτυρα της αγωνιστικής του εικόνας. Παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Πιτίνο μάθαινε όλο και καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της ομάδας, κάτι που τον βοήθησε στο να καταστρώσει το σχέδιο με το οποίο θα παρουσίαζε τον καλύτερο δυνατό Παναθηναϊκό. Η σφραγίδα που έχει αφήσει στην τρίμηνη θητεία του, είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού. 

Ο Καλάθης απολαμβάνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και όλα στην ομάδα αρχίζουν και τελειώνουν από αυτόν. Εκτός από τον Νικ, ο Πιτίνο έχει καταφέρει να δημιουργήσει κι άλλες σταθερές με τις οποίες φαίνεται πως θα πορευτεί μέχρι τέλους. Τόμας , Παπαπέτρου και Γκιστ αποτελούν σημαντικά κομμάτια του παζλ , με τους Λάνγκφορντ και Κιλπάτρικ να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις στο σκοράρισμα. Ένα ακόμη παράσημο για τον Πιτίνο, αποτελεί η ενεργοποίηση του Παπαγιάννη, που επί ημερών Πασκουάλ θεωρείτο καμένο χαρτί. Επιπροσθέτως, η αισθητή βελτίωση στον τομέα των ριμπάουντ και η δραματική μείωση των σουτ από τα 6,75 φανερώνουν τη διαφορετική φιλοσοφία του νέου προπονητή.

Οι δυο τελευταίες αγωνιστικές, βρίσκουν τον Παναθηναϊκό υποδεχόμενο στο ΟΑΚΑ τις Ρεάλ και Μπουντούτσνοστ. Με μια νίκη θα είναι σίγουρα στα playoffs, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος-με μειονέκτημα έδρας- με μια εκ των Φενέρ,Ρεάλ, ΤΣΚΑ Μόσχας. Όποια κι αν είναι η αντίπαλος, ο Παναθηναϊκός θα δώσει τη μάχη του κουβαλώντας την ταμπέλα του αουτσάιντερ. Ωστόσο, τα 4 σερί διπλά, με κυριότερα εκείνα σε Μόσχα και Μιλάνο , γέμισαν τον κόσμο του Παναθηναϊκού με την αισιοδοξία, ότι η ομάδα που μακριά από την έδρα της παραδινόταν άνευ όρων , ανήκει πια στο παρελθόν.


Στην αντίπερα όχθη, ο ενθουσιασμός από το καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση, έχει δώσει τη θέση του στον προβληματισμό και την αμφισβήτηση. Ο Ολυμπιακός διανύει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος με τραγικές εμφανίσεις και διαδοχικές ήττες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι στόχοι της ομάδας έχουν αλλάξει τρεις φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το εντυπωσιακό ξεκίνημα έδινε την εντύπωση πως ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας για μια ακόμη χρονιά. Όταν το σενάριο αυτό άρχισε να απομακρύνεται, η ομάδα πόνταρε στην πέμπτη θέση, ώστε να γλιτώσει το ζευγάρωμα με τα μεγαθήρια της διοργάνωσης. Δυο αγωνιστικές πριν το φινάλε, η ομάδα του Μπλατ βρίσκεται εκτός οκτάδας, με την πρόκριση να μην κρίνεται πλέον αποκλειστικά από τα δικά της αποτελέσματα.

Η έλευση του Ντέιβιντ Μπλατ το καλοκαίρι ενθουσίασε τον κόσμο του Ολυμπιακού. Η πλειοψηφία των φιλάθλων του είχε κουραστεί από το κάπως παλιομοδίτικο μπάσκετ της τετραετίας Σφαιρόπουλου και ονειρευόταν έναν Ολυμπιακό πιο γρήγορο, πιο επιθετικό, πιο μοντέρνο. Ωστόσο, η μετάβαση από τον ένα τρόπο παιχνιδιού στον άλλο δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Οι ξένοι που αποκτήθηκαν δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τη μετριότητα, με τον Ολυμπιακό εν τέλει να στηρίζεται για μία ακόμη χρονιά στον ελληνικό του κορμό (συν τον Μιλουτίνοφ). Είναι φανερό, ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες δε μπορούν να υπηρετήσουν το "μπάσκετ του Μπλατ" , ο οποίος μοιάζει ακόμα έξω από τα νερά του. 

Εφόσον επικρατήσει των Ζάλγκιρις και Νταρουσάφακα , ο Ολυμπιακός λογικά θα πάρει το εισιτήριο για την οκτάδα, κάτι που δείχνει να είναι και το φετινό του ταβάνι. Η επιστροφή των τραυματιών Σπανούλη και Στρέλνιεκς, σε συνδυασμό με την  εμπειρία και την ποιότητα ορισμένων παικτών του, είναι τα μόνα χαρτιά στα οποία μπορεί να ποντάρει ο Ολυμπιακός για να πετύχει την υπέρβαση στα playoffs. Οι πιθανότητες σαφώς και δεν θα είναι με το μέρος του, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα δεδομένα αλλάζουν εύκολα στη διαδικασία των best of five παιχνιδιών.

Η Euroleague μπαίνει σιγά σιγά στην τελική ευθεία και οι δυο ομάδες μας θα δώσουν τα πάντα για τη διάκριση. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν πολλές υπερβάσεις, καθώς Φενέρ,ΤΣΚΑ και Ρεάλ θα έχουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στο final 4. Αν πάντως κάποιος δείχνει πιο έτοιμος για την έκπληξη, αυτός δεν είναι άλλος από τον απίστευτα βελτιωμένο Παναθηναϊκό του Ρικ Πιτίνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code