ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Εθνική: Για γέλια (χαράς) ή για κλάματα;

Το χθεσινό αποτέλεσμα της Εθνικής  ειδικά με τον τρόπο που έγινε, στα προηγούμενα χρόνια , προ Ρεχάγκελ εποχή, θα ήταν η αιτία για διθυραμβικά σχόλια και χαρακτηρισμούς. Θα ακούγαμε και θα διαβάζαμε για «εθνικούς ήρωες», για «ελληνικές ψυχές», για «έπος», για «λιοντάρια στη Ζένιτσα» και πολλά άλλα που όπως πάντα, θα τα ξεχνούσαμε με ένα κακό αποτέλεσμα σε κάποιον επόμενο αγώνα.
Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα καταπληκτικό δεν συνέβη με την ισοπαλία, ούτε κάτι τραγικό δεν θα γινόταν αν το αποτέλεσμα ήταν εις βάρος της ελληνικής ομάδας. Σ' έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπάρχουν τόσοι πολλοί παράμετροι που οδηγούν στο αποτέλεσμα που είναι απίθανο να αναφερθούν όλοι. Παρόλα αυτά, ο βαθμός που κέρδισε η Εθνική σε συνδυασμό με το ότι η Βοσνία δεν πήρε τους τρεις της νίκης, είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την μετέπειτα πορεία της στο όμιλο.


Υπάρχουν κάποια σημεία στο παιχνίδι που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής γιατί προφανώς είναι η ιστορία του χθεσινού παιχνιδιού. Καταρχήν έχουμε την επιλογή της ενδεκάδας και το τι επιδίωξε ο ελληνικός πάγκος να πετύχει. Είναι άξιο απορίας πως ένα 5-3-2, χωρίς τρεις καθαρούς κεντρικούς αμυντικούς , θα απέκρουε τις επιθετικές ενέργειες των Βόσνιων. Χωρίς την απαιτούμενη κατοχή της μπάλας όλη η άμυνα , έπαιζε μέσα στην περιοχή. Οκτώ αμυντικοί και αμυντικά χαφ ήταν αδύνατο να κρατήσουν μπάλα και να δημιουργήσουν , ψάχνοντας τον Φορτούνη και τον Δώνη που ήταν κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τους αντιπάλους. Φάνηκε ότι η κατασκοπεία για την Βοσνία ήταν ελλιπής. Δεν ήξερε ο πάγκος τι να περιμένει και πως να το διαχειριστεί. Το πρώτο ημίχρονο ήταν μια παρωδία. Ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Το ποδόσφαιρο έχει κανόνες. Εκτός αυτού πρέπει να το σέβεσαι. Οι θέσεις υπάρχουν για να τηρούνται. Κανείς παίκτης δεν μπορεί να υπηρετήσει μία θέση αν δεν είναι φτιαγμένος γι' αυτήν. Απ' όλη την ομάδα του πρώτου ημιχρόνου μόνο ο Φορτούνης είχε ξεκάθαρο ρόλο αλλά δεν είχε καμία συνεργασία με τους συμπαίκτες του. 
Από την άλλη η Βοσνία έκανε τα βασικά. Πίεσε , εκμεταλλεύτηκε τα λάθη, άνοιγε διαδρόμους και σκορπούσε πανικό σε κάθε επίθεση για 30' λεπτά. Το 2-0 την αδικεί για σκορ ημιχρόνου.

Το δεύτερο ημίχρονο είναι ένα άλλο ποδοσφαιρικό έργο. Μία αλλαγή της ελληνικής ομάδας, σε συνδυασμό με την ανεξήγητη οπισθοχώρηση των Βόσνιων, δημιουργεί συνθήκες υπεροχής και ανατροπής του αποτελέσματος υπέρ της γαλανόλευκης. Η πίεση έγινε πιο έντονη, η κατοχή μπάλας άλλαξε τα δεδομένα του πρώτου ημιχρόνου, οι προσωπικές μονομαχίες κερδίζονταν από τους Έλληνες και κάπως έτσι το timing του αγώνα έγειρε υπέρ της Ελλάδας. Με την μείωση του σκορ η ψυχολογία ανέβηκε σημαντικά και έφτασε στην κορύφωσή της με την αποβολή του Πιάνιτς. 

Το 2-2 ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη του αγώνα που άφησε τους πάντες ευχαριστημένους. Όμως η νοοτροπία που έδειξε ο ελληνικός πάγκος πρέπει να μας απασχολήσει. Δεν μπήκαν για να κερδίσουν αλλά για να μην ηττηθούν. Το διάβασμα του αντιπάλου ήταν λάθος. Οι θέσεις των παικτών δεν είχαν το ζητούμενο αποτέλεσμα. Οι αντιδράσεις μετά το 2-0 ήταν σπασμωδικές χωρίς σχέδιο. Για την ανατροπή του σκορ περισσότερο ευθύνονται οι Βόσνιοι με τις αντιδράσεις τους παρά οι επιλογές των Ελλήνων. Ο προπονητής θα έπρεπε να εξηγήσει αν θα έβαζε ποτέ Κολοβό και Κουλούρη αν η αντίπαλη ομάδα δεν έμενε με δέκα παίκτες. Ή να εξηγήσει γιατί έπρεπε να παίξει τόσο αμυντικά όταν η ομάδα απέναντί του δεν φημίζεται για την άρτια αμυντική της λειτουργία.

Στο δια ταύτα η Εθνική πήρε αποτέλεσμα, έκανε μία εμφάνιση που πρέπει να αναλυθεί για να βγουν συμπεράσματα για τις δυνατότητές της, χρειάζεται να ωριμάσει γρήγορα και φάνηκε πόσο πολύτιμος και σημαντικός είναι ο Φορτούνης για την ομάδα. Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο αλλά ταυτόχρονα και ανοιχτό να φτάσει όπου μπορεί. Σημασία έχει να αγωνίζεται και να διεκδικεί νίκες με ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code