ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts






























Βασίλης Τριντής στο Sportsnewsgreece: «Το γυναικείο μπάσκετ έχει ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη»


Ο Βασίλης Τριντής ασχολείται με την προπονητική στο μπάσκετ γυναικών. Έχει καταγωγή από την Ρόδο και ζει στη Αθήνα. Ως παίκτης αγωνίστηκε σε ΓΑΣ Ιάλυσο Ρόδου (τοπικό), Αρίων Πτολεμαΐδας (τοπικό) , Εθνικός Κοζάνης (Γ' εθνική), Κουκάκι (Α' ΕΣΚΑ)Ένωση Ιλίου (Γ' Εθνική). 

Σήμερα είναι προπονητής του ΑΟ ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ , σε παγκορασίδες σε μίνι αγόρια. Ασχολήθηκε βοηθητικά από ηλικία των 15 , αλλά ενεργά από τα 20 έως και τα 23 που είναι τώρα. 

Ο ίδιος μίλησε στους Νίκο Κατσάτσο και Λευτέρη Τσαχουρίδη στο Sportsnewsgreece για το γυναικείο μπάσκετ και την εξέλιξη που αυτό έχει παρουσιάσει με την πάροδο των χρόνων, ενώ μίλησε και για το επερχόμενο Eurobasket των γυναικών, το οποίο και θα λάβει χώρα στο ΣΕΦ.

 Ας το πάρουμε από την αρχή. Ποιος είναι ο λόγος που επέλεξες να ασχοληθείς με το γυναικείο μπάσκετ (προπονητική) και όχι με το ανδρικό που θεωρείται πιο διαδεδομένο;



 Από πολύ μικρός, παίζοντας μπάσκετ στην τοπική ομάδα της Ρόδου τον ΓΑΣ Ιαλυσό, είχα ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την προπονητική. Θυμάμαι σε ηλικία 13-14 χρόνων, ακολουθούσα τον προπονητή μου Χρήστο Αβεκλουριο και τον βοηθούσα σε προπονήσεις άλλων τμημάτων, μεταξύ άλλων, και κάποιων γυναικείων τμημάτων. Περνώντας ο καιρός, και έχοντας αρκετές διακρίσεις με την τοπική ομάδα σε πανελλήνιο επίπεδο ως παίκτης, αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με το κομμάτι της προπονητικής. Η αρχή έγινε στην Αθήνα και στην ομάδα όπου εργάζομαι και τώρα, τον ΑΟ ΈΝΩΣΗ ΙΛΊΟΥ, όπου ανέλαβα και το τμήμα των μίνι τότε κοριτσιών. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει το "κλισέ" ότι το μπάσκετ είναι ανδροκρατούμενο άθλημα. Εγώ διαφωνώ κάθετα, διότι οι δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες στην κατανόηση και εκτέλεση οδηγιών στο άθλημα είναι τεράστιες. Αν θα έπρεπε να απαντήσω τον κύριο λόγο που ανέλαβα γυναικείο τμήμα αντί ανδρικού, θα απαντούσα στην αρχή, ότι ήταν κάτι τυχαίο, αλλά πλέον μετά από 2 χρόνια, θα έλεγα ότι ήταν ένα σημαντικότατο σημείο εκκίνησης που θα έπρεπε να έχει κάθε προπονητής στην σταδιοδρομία του. Εδώ θα ήθελα αν μου επιτραπεί, να κάνω μια ειδική αναφορά στον προπονητή που με βοήθησε στα μέγιστα στο κομμάτι του γυναικείου μπάσκετ, τον Νίκο τον Κατσούλη.

Πόσο διαδεδομένο θεωρείς ότι είναι το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα ;


Το γυναικείο μπάσκετ, όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια έχει μια ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του στην Ευρώπη, γεγονός που ωθεί στην αύξηση της διάδοσης του και στον ελληνικό χώρο. Θεωρώ, πως ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσει στα επίπεδα που μπορεί να φτάσει , αλλά έχει γίνει μια καλή αρχή και αυτό είναι ορατό. Βλέπουμε πολύ μεγάλη ανταγωνιστικότητα στο ελληνικό πρωτάθλημα, ειδικότερα φέτος, όπου οι τελικοί ήταν συναρπαστικοί, έχοντας σπάσει αυτή τη μονοτονία Ολυμπιακού - Παναθηναϊκόυ των τελευταίων χρόνων.  

Στην χώρα μας είναι εντονος ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ανδρικά και γυναικεία αθλήματα. Θεωρείς ότι το μπάσκετ παύει να είναι ένα ανδροκρατούμενο άθλημα;

Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή που ανοίγεις τώρα. Όπως προείπα, κυριαρχεί το κλισέ αυτό, αλλά κατά την άποψη μου δεν ισχύει εις βάθος. Σαφώς, και οι άνδρες αθλητές είναι περισσότεροι σε σχέση με τις γυναίκες αθλήτριες στον χώρο του μπάσκετ, αλλά αυτό στα μάτια μου δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Μπορεί σε θέμα πλειονότητας και σε θέμα ακροαματικότητας , να θεωρείται το μπάσκετ ως ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, αλλά αν λάβουμε υπόψη, την προσπάθεια και την προσήλωση που υπάρχει από πλευράς του γυναικείου μπάσκετ, θα μπορούσαμε να πούμε πως , πλέον στις μέρες μας, το μπάσκετ είναι ένα σπορ που τα καταφέρνουν άκρως ικανοποιητικά και οι γυναίκες! Στο σημείο αυτό, αν το δούμε εντελώς βιολογικά, οι κινήσεις που χρειάζονται στο μπάσκετ είναι ιδιαίτερα δύσκολες, και απέχουν πολύ από τις κινήσεις της καθημερινότητας, γεγονός που καθιστά το μπάσκετ το πιο δύσκολο άθλημα, κατά την γνώμη μου. Για έναν άντρα, εντελώς βιολογικά, θα είναι πιο εύκολο να ανταποκριθεί σε κινήσεις εκτός της καθημερινότητας του , λόγω και της φυσικής και βιολογικής του δύναμης. Εν αντιθέσει, οι γυναίκες με την χρήση του μυαλού τους , και της ικανότητας να ανταπεξέρχονται σε καταστάσεις, αποδίδουν σε ικανοποιητικό βαθμό στις απαιτήσεις του μπάσκετ, και παράλληλα, καθιστούν το γυναικείο μπάσκετ ένα πολύ ελκυστικό άθλημα.

Πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας και την διάδοση του γυναικείου Basket η διοργάνωση του επερχόμενου Eurobasket των γυναικών στο ΣΕΦ;

Η διοργάνωση του EuroBasket 2025 , στην Ελλάδα και στο ΣΕΦ, είναι ένα τεράστιο βήμα της ΕΟΚ για την διάδοση και αύξηση της δημοτικότητας του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα. Είναι μια τρομερή πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να γεμίσει το γήπεδο με νέα παιδιά, νέους αθλητές και νέες αθλήτριες, γεγονός που θα φέρει πιο κοντά την νέα γενιά στο γυναικείο μπάσκετ. Μην ξεχνάμε, ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και ανάπτυξη του ανδρικού μπάσκετ στην Ελλάδα το 1987, όπου η εθνική μας ομάδα κατέκτησε στο ίδιο γήπεδο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. 

Πιστεύεις ότι φετινό Eurobasket θα φέρει περισσότερα νεαρά κορίτσια στο άθλημα;

Είμαι σίγουρος. Αρκεί αυτά τα νέα κορίτσια να απορροφηθούν σωστά από τους συλλόγους και να υπάρξει σωστή καθοδήγηση από τους προπονητές τους.

Θεωρείς ότι έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Είναι ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί με πλήρη σαφήνεια. Όλοι λένε ότι όλα κρίνονται από τα αποτελέσματα, και αυτή την εποχή δεν έχουμε τα ιδανικότερα αποτέλεσματα σε εθνικό επίπεδο , τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της εθνικής τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν σπουδαίοι αθλητές που διακρίνονται στο εξωτερικό και κάνουν καθημερινά την Ελλάδα υπερήφανη. Δεν θα κάνω κάποια ειδική αναφορά, μην αδικήσω κανέναν. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, κυρίως των υποδομών και της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες των συλλόγων. Κατά την γνώμη μου , έχουμε την τάση να κοιτάμε τι γίνεται στην Ισπανία, τι γίνεται στην Ιταλία, στην Γερμανία κτλ.., γεγονός που μας επηρεάζει αρνητικά στο να δουλέψουμε με τον δικό μας τρόπο. Τρόπος που αποδεδειγμένα και έβγαλε τεράστιους παίκτες, και είχε μεγάλες εθνικές αλλά και συλλογικές επιτυχίες. " Οι Έλληνες Ισπανοί δεν γίνονται και οι Ισπανοί Έλληνες δεν γίνονται ". Έχουμε διδάξει και παίξει ταυτόχρονα το καλύτερο μπάσκετ αν όχι στον κόσμο, στην Ευρώπη, δεν έχουμε κανένα λόγο να μιμηθούμε οτιδήποτε. Σαφώς και πρέπει να συμβαδίζουμε με τις αλλαγές, γιατί το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που συνεχώς εξελίσσεται, και με αυτό θα πρέπει να εξελίσσονται οι προπονητές και οι παίκτες, κρατώντας βέβαια την ταυτότητα ΜΑΣ , την μπασκετική ΜΑΣ ταυτότητα.

Την φετινή σεζόν η Ερντεμ τράβηξε τα βλέμματα πάνω της, αρχικά με τον ΠΑΣ Γιάννινα και μετέπειτα με τον ΠΑΟ. Θεωρείς ότι προσωπικότητες σαν αυτή θα είναι η αρχή παρουσίας περισσότερων προπονητριών στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Η αλήθεια είναι ότι έχω μάθει να κρατάω την ουσία από όλα τα πράγματα στην ζωή. Το ότι η συγκεκριμένη προπονήτρια έχει ένα ιδιαίτερο στυλ στον αγώνα, μου είναι εντελώς αδιάφορο και δεν με επηρεάζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Έχει παράξει, ένα πολύ μεγάλο έργο με τον ΠΑΣ ΓΙΆΝΝΙΝΑ, γεγονός που θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς, και όχι το τι φοράει και το πώς κοουτσαρει. Ο κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο να κοουτσαρει και εμφανίζεται στο γήπεδο ( στα πλαίσια της λογικής) , και δεν θα έπρεπε να κρίνεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά από το ντύσιμο του. Εγώ κρατάω, ότι η συγκεκριμένη προπονήτρια έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα και τρομερή ικανότητα να γίνεται ηγετική προς τους παίκτες της . Φυσικά, και θα αποτελέσει πρότυπο για πολλές γυναίκες για να ασχοληθούν με τη προπονητική, αλλά θεωρώ πως η αγάπη για το άθλημα είναι το σημείο αναφοράς για κάθε προπονητή να ξεκινήσει την καριέρα του. 

Από τον χώρο του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα έχουν περάσει πολλά ονόματα. Αν σου ζητούνταν να ξεχωρίσεις κάποιο ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Είναι ερώτημα που αρχικά, δεν θέτει σκέψη, αφού σαφώς και η μεγαλύτερη αθλήτρια που είδα τουλάχιστον εγώ, στον χώρο του μπάσκετ είναι η Εβινα Μάλτση. Εγώ , ξέρεις... μεγάλωσα με την εθνική της Μάλτση, της Καλτσίδου, της Σπανού... , επομένως μου είναι δύσκολο να αναφερθώ στις πιο σύγχρονες. 

Κλείνοντας έχεις κάποια πρόβλεψη για την πορεία της Εθνικής μας;

 Δεν μου αρέσει να κάνω προβλέψεις. Οι προβλέψεις είναι για τους παίκτες στοιχήματος και τους δημοσιογράφους. Όλα θα φανούν στο γήπεδο και το πώς θα παρουσιαστεί η εθνική μας. Μακάρι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, και να έχουμε την τύχη με το μέρος μας. 

Ποιον θα έδινες πιθανό νικητή;

Θα πάω εκ του ασφαλούς, και δεν θα δώσω καμία πρόβλεψη, αλλά σαφώς και η Γαλλία, στα μάτια μου είναι το μεγάλο φαβορί! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement