Αναμφισβήτητα, ο Ηρακλής Τσίκινης αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες διαιτητές όλων των εποχών.
Η κόσμια και άμεμπτη συμπεριφορά του, η αντικειμενικότητα που διαθέτει αλλά και η ικανότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να εξελιχθεί σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Όντας ενεργός για 8 χρόνια στον τομέα της διαιτησίας ποδοσφαίρου, κατάφερε να διευθύνει με επιτυχία πάρα πολλά σημαντικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Μετά την απόσυρσή του, παραμένει ακόμα στον χώρο, έχοντας διατελέσει γενικός διευθυντής σε αρκετές ομάδες αλλά και τηλεκριτικός διαιτησίας σε πολλά ειδησεογραφικά μέσα, όπου αποτελεί έναν εκ των πιο ακριβοδίκαιων κριτών στη χώρα μας. Παράλληλα το 2021 εξέδωσε το βιβλίο του «Ο άρχοντας του αγώνα». Σε αυτό, κατέγραψε διάφορα βιώματα της καριέρας του, ενώ με την εμπειρία που διαθέτει, δίνει πολύτιμες συμβουλές στους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτό το μετερίζι.
Ο Ηρακλής Τσίκινης παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον Χρήστο Καταφυότη για λογαριασμό του Sportsnewsgreece στην οποία μίλησε -μεταξύ άλλων- για την καριέρα του, τους τωρινούς Έλληνες διαιτητές, την ΚΕΔ, αλλά και για τη συμβουλή που δίνει στους επίδοξους διαιτητές.
«Η πίεση είναι συνηθισμένη λέξη για έναν διαιτητή - Κορυφαίος ο Ρονάλντο Ναζάριο»
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη διαιτησία;
Μου άρεσε να παίζω ποδόσφαιρο από τα σχολικά μου χρόνια. Οπότε σε ένα σχολικό παιχνίδι, ο γυμναστής μου με έβαλε να κάνω τον διαιτητή. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το ταξίδι της διαιτησίας
Ποια ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματά σας όταν «σφυρίξατε» για πρώτη φορά παιχνίδι της Super League;
Ήταν πολύ έντονα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης αλλά και ευθύνης απέναντι στις ομάδες ώστε να φανώ αντάξιος της επιλογής μου να παίξω στη Super League.
Στην καριέρα σας, έχετε βρεθεί σε αρκετά και κρίσιμα ντέρμπι. Πώς διαχειριστήκατε την πίεση σε τέτοιου είδους παιχνίδια;
Η πίεση είναι μια συνηθισμένη λέξη για έναν διαιτητή. Εγώ πάντα προσπαθούσα πριν από ένα μεγάλο ντέρμπι να έχω πλήρη αυτοσυγκέντρωση και ανάλυση του παιχνιδιού, χωρίς να επηρεάζομαι για το οτιδήποτε.
Στη συνέχεια, εξελιχθήκατε σε ρέφερι της FIFA. Έχοντας «σφυρίξει» σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, ποιος ήταν ο πιο αξέχαστος αγώνας;
Έπαιξα αρκετά παιχνίδια σαν διεθνής διαιτητής. Όλα ήταν ξεχωριστά. Όμως δύο ξεχώρισα. Το Μπάγερν Μονάχου - Ίντερ και το Ρουμπίν Καζάν - Ουντινέζε
Ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε παιχνίδι με εσάς διαιτητή;
Ένας και μοναδικός που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν ο Ronaldo Nazario. Τεράστιος παίκτης που εξαιτίας ενός τραυματισμού αποχώρησε σχετικά γρήγορα.
Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος και αντιδραστικός παίκτης που θυμάστε να έχετε διαιτητεύσει;
Δεν είχα ιδιαίτερα αντιδράσεις από παίκτες. Όλοι είχαν τις καλές και τις κακές στιγμές στο παιχνίδι τους.
«Έχει σκαμπανεβάσματα η ΚΕΔ - Θετικό «πρόσημο» το VAR»
Πώς είναι η ζωή μετά τη διαιτησία;
Η ζωή μου συνεχίστηκε κανονικά. Ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά επειδή υπηρετώ τη διαιτησία από αλλά πόστα, κάπου αυτό μου φέρνει ισορροπία. Όμως μου λείπει αρκετά.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το επίπεδο των σημερινών διαιτητών στην Ελλάδα;
Έχουμε πολύ καλούς διαιτητές, απλά τους λείπει η αυτοπεποίθηση και η προσωπικότητα.
Ποια είναι η άποψή σας για τη ΚΕΔ και τον αρχιδιαιτητή, Στέφαν Λανουά;
Η επιτροπή έχει σκαμπανεβάσματα. Έχει πάρει κάποιες σωστές αποφάσεις, παρακολουθεί από κοντά όλους τους διαιτητές. Όμως γίνονται λάθη σε ορισμούς και πιστεύω πως πρέπει να δουλέψει περισσότερο με τους νέους διαιτητές.
Με αφορμή την περιβόητη φάση του Μαντσίνι στο Λαμία - Παναθηναϊκός 3-1, θεωρείτε πως οι ομάδες πρέπει να δίνουν περισσότερη βάση στην εκμάθηση των κανονισμών στους ποδοσφαιριστές;
Αυτή η φάση έδειξε πως οι παίχτες οι παράγοντες διαθέτουν ελλιπή γνώση των κανονισμών. Και αυτό πρέπει να διορθωθεί.
Ποια είναι η άποψή σας για το VAR;
Το VAR είναι ένα μέσο που μπήκε στη ζωή μας για να μειώσει το «μεγάλο λάθος» στο ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι έχει θετικό «πρόσημο».
Ποια είναι η γνώμη σας για την έλευση διαιτητών αλλοδαπής προελεύσεως; Μήπως θεωρείτε οπισθοδρομική αυτή την «τακτική»;
Ήταν ένα αναγκαίο κακό η έλευση ξένων διαιτητών διότι με την τοξικότητα και την προκατάληψη που υπάρχει ήταν αδύνατο να συνεχίσουν, ειδικά στα ντέρμπι, οι Έλληνες διαιτητές.
Πιστεύετε ότι η καχυποψία για τους διαιτητές πρέπει να σταματήσει να υφίσταται από τους φιλάθλους;
Αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει επειδή αποτελεί θέμα νοοτροπίας και παιδείας. Θέλει πολύ δουλειά.
Επίσης, έχετε γράψει βιβλίο για την εμπειρία σας από το μετερίζι της διαιτησίας. Ποια ήταν η αφορμή για αυτό το έργο; Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε μέσω αυτού του συγγράμματος;
Το βιβλίο μου, που αποτελεί την πρώτη αυτοβιογραφία Έλληνα διαιτητή, ήταν μια εσωτερική ανάγκη να καταγράψω εμπειρίες και να προσφέρω την άποψή μου για τη διαιτησία.
Τέλος, θα παροτρύνατε έναν νεαρό να ασχοληθεί με τη διαιτησία. Και αν ναι, τι συμβουλή θα του δίνατε;
Και βέβαια θα τον παρότρυνα, αρκεί να αγαπήσει τη διαιτησία. Η διαιτησία σου ανοίγει μια μεγάλη «πόρτα» στη ζωή σου.
0 Σχόλια