ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts






























Εθνική Σκωτίας: Το προφίλ της αντιπάλου της Επίσημης Αγαπημένης

 


Ο Νίκος Κατσάτσος παρουσιάζει στους αναγνώστες του Sportsnewsgreece το προφίλ της Εθνικής Σκωτίας. Δηλαδή της αντιπάλου της Ελλάδας, στο πλαίσιο των μπαράζ ανόδου/υποβιβασμού του UEFA Nations League.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024. Νιόν Ελβετίας. Η UEFA διεξάγει την κλήρωση των Playoffs του Nations League, στην οποία υπήρχε μέσα στο μπολ το μπαλάκι με το όνομα Greece δηλαδή Ελλάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κάτω από τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, βρέθηκε στον δεύτερο όμιλο της Β' κατηγορίας με αντιπάλους την Αγγλία, την Ιρλανδία και την Φινλανδία. Έπειτα από έξι αγωνιστικές, η Εθνική μας είχε συγκομιδή πέντε νικών και μίας ήττας, με το αποτέλεσμα που ξεχώρισε να είναι το ιδιαίτερο διπλό στο Wembley την τρίτη αγωνιστική (10/10/2024). Ο Βαγγέλης Παυλίδης της Μπενφίκα σκόραρε δύο φορές για να χαρίσει την νίκη με 1-2 εναντίον των Άγγλων, η οποία ήταν αφιερωμένη στον πρώην διεθνή Τζορτζ Μπάλντοκ που άφησε την τελευταία του πνοή μια μέρα πριν τον αγώνα.

Παρόλη την πολύ καλή προσπάθεια που έκανε η χώρα μας, δεν κατάφερε να πάρει την πρωτιά του ομίλου, λόγω της ήττας από τα τρία λιοντάρια με 0-3 στο ΟΑΚΑ. Έτσι, τερμάτισε δεύτερη με 15 βαθμούς, σε ισοβαθμία με την Αγγλία που πήρε την άνοδο στην Α' Κατηγορία και την πρόκριση στην δεύτερη ευκαιρία για το μουντιάλ του 2026. Ωστόσο, θα συμμετέχει στα Playoffs ανόδου, όπου θα διασταυρώσει τα ξίφη της με την Σκωτία, όπως έβγαλε η κληρωτίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Πάμε λίγο να γνωρίσουμε την αντίπαλο της Ελλάδας στους αγώνες ανόδου/υποβιβασμού, ο οποίοι θα γίνουν στις 20 Μαρτίου στο Γ. Καραϊσκάκης και στις 23 Μαρτίου στο Hampden Park της Γλασκώβης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ UEFA NATIONS LEAGUE


Οι Σκωτσέζοι στο Nations League του 2022-23, επιδίωξαν να πάρουν την άνοδο από την Β' κατηγορία στην Α', τερματίζοντας με 13 πόντους στην πρώτη θέση κόντρα σε Ιρλανδία, Ουκρανία και Αρμενία. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2024, η κλήρωση για την καμπάνια του 2024-25 έφερε την Σκωτία στον ίδιο όμιλο με την Πορτογαλία, την Κροατία και την Πολωνία, ενόψει του πρώτου ομίλου της Α' κατηγορίας. Οι πρώτες τρεις αγωνιστικές είχαν πολύ κακή εξέλιξη, καθώς έχασε τα παιχνίδια κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Στιβ Κλαρκ έχασε τον πρώτο αγώνα από την Πολωνία με 2-3 στην Γλασκόβη, χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Νίκολα Ζαλέφσκι στο 90+7'. Στην συνέχεια ακολούθησαν εκτός έδρας ήττες με 2-1 από Πορτογαλία και Πολωνία, όπου ήρθαν από ανατροπή 0-1. Η τέταρτη αγωνιστική έφερε μια μεγάλη έκπληξη, καθώς η Σκωτία κατάφερε να φέρει ισοπαλία χωρίς σκορ με την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Hampden Park. Το γκολ του Τζον ΜακΓκιν στο 86' έδωσε στην πατρίδα του με 1-0 εναντίον της Κροατίας, ενώ με διπλό 1-2 στη Βαρσοβία της Πολωνίας ολοκλήρωσε η χώρα των κιλτ το φετινό Nations League.

Επτά βαθμοί, δύο νίκες και μια ισοπαλία, ήταν αυτά που κατάφερε να μαζέψει η Σκωτία, η οποία είχε από κάτω της μόνο την υποβιβασμένη Πολωνία με 4 βαθμούς. Για την ιστορία, με 14 βαθμούς η πρώτη θέση κατέληξε στην Πορτογαλία, ενώ οι Κροάτες κατέλαβαν την δεύτερη θέση με 8 βαθμούς. Η ατυχία των Βρετανών στους πρώτους αγώνες, ήταν αυτό που τους έστειλε στα Playoffs για να παραμείνουν στην Α' κατηγορία, όπου θα βρουν μπροστά τους την Ελλάδα. Οι πρώτοι σκόρερ της Σκωτία στην διοργάνωση, ήταν οι Σκοτ ΜακΤόμινεϊ της Νάπολι και ο Τζον ΜακΓκιν της Άστον Βίλα που σημείωσαν 2 τέρματα ο καθένας.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τερματοφύλακες: Κρεγκ Γκόρντον (Χαρτ οφ Μιντλόθιαν), Λίαμ Κέλι (Ρέιντζερς), Κίραν Σλίκερ (Ίπσουιτς).

Αμυντικοί: Γκράντ Χάλεϊ (Μπίρμιγχαμ), Τζακ Χέντρεϊ (Αλ-Ετιφάκ), Μαξ Τζόνστον (Στουρμ Γκρατς), Σκοτ ΜακΚένα (Λας Πάλμας), Ράιαν Πόρτρεους (Πρέστον), Άντονι Ράλστον (Σέλτικ), Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Τζον Σούταρ (Ρέιντζερς), Κίραν Τίρνεϊ (Άρσεναλ)

Μεσοεπιθετικοί: Ράιν Κρίστι (Μποόρνμουθ), Λιούις Φέργκιουσον (Μπολόνια), Μπίλι Γκίλμουρ (Νάπολι),Τζον ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), Κενι ΜακΛιν (Νόριτς), Σκοτ ΜακΤόμινεϊ (Νάπολι), Λένον Μίλερ (Μάδεργουελ).

Επιθετικοί: Τσε Άνταμς (Τορίνο) Τόμι Κόνγουεϊ (Μίντλεσμπρο), Κέβιν Νίσμπετ (Αμπερντίν), Τζέιμς Γουίλσον (Χαρτ οφ Μιντλόθιαν).

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ?


Ο προπονητής της Σκωτίας είναι ο Στιβ Κλαρκ, ο οποίος είναι στον πάγκο εδώ και έξι χρόνια. Ο δεξίος πλάγιος αμυντικός από το Σόλτκοτς έχει στην πλάτη του μια 16ετή (1982-1998) καριέρα με Σεντ Μίρεν και Τσέλσι, συμμετέχοντας σε πάνω από 500 αγώνες και σκοράροντας 14 τέρματα. Μάλιστα, ο Κλαρκ με τα λιοντάρια του Λονδίνου κατέκτησε τρεις τίτλους σε διάστημα 11 χρόνων, ως βασικό γρανάζι της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, πανηγύρισε το Κύπελλο Αγγλίας του 1997, το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1998. Επίσης, αγωνίστηκε με το εθνόσημο 6 φορές.

Όταν σταμάτησε να παίζει το 1998, Ο Στιβ έγινε βοηθός προπονητή του πρώην συμπαίκτη Ρουντ Γκούλιντ στη Νιουκαστλ, όπου κατάφεραν να πάνε τους Magpies στον Τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στις 22 Μαϊου του 1999. Εκείνο το απόγευμα Σαββάτου στο παλιό Wembley, η Νιούκαστλ έχασε με 2-0 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του τρεπλ, με τα γκολ των Σέριγχαμ και Σκόουλς.

Μετά από αρκετά χρόνια στο ρόλο του βοηθού, Ο Κλαρκ ανέλαβε για πρώτη φορά ως προπονητής το 2012, όταν και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Γουέστ Μπρομ. Εκεί έκατσε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, ένω ακολούθησαν αργότερα η Ρέντινγκ (2014-15) και Κιλμάνροκ (2017-19). Από τον Μάιο του 2019 μέχρι σήμερα, είναι στον πάγκο της Σκωτίας, όπου κατάφερε να γίνει ο πρώτος προπονητής της εθνικής που είχε συμμετοχή σε δυό μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2021 και Euro 2024), μετά τον Γκρεγκ Μπράουν (Euro 1996 και Μουντιάλ 1998).

Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2024, ο Κλαρκ κατέβασε την Σκωτία στον αγώνα της πρεμιέρας εναντίον της οικοδέσποινας, εφαρμόζοντας το σύστημα 5-4-1 που είχε χρησιμοποιήσει και σε αγώνες των προκριματικών. Βέβαια μετά από την ήττα με 5-1, έκανε αλλαγή του συστήματος και έπαιξε τους αγώνες με Ελβετία και Ουγγαρία με 3-4-3, το οποίο στην ισοπαλία 1-1 με τους Ελβετούς είχε κάτσει αρκετά καλά με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Ωστόσο στον τελευταίο αγώνα του ομίλου εναντίον των Μαγιάρων, οι Βρετανοί έπαιζαν κυρίως αμυντικά και την πάτησαν στις καθυστερήσεις, με τον Κσόμποθ να σκοράρει το γκολ νίκης για την Ουγγαρία.

Έπειτα από αυτό το κακό Euro που έκανε η πατρίδα του, ο Στιβ άλλαξε τον σύστημα της ομάδας και έβαλε το 4-2-3-1 στο δικό του παιχνίδι. Το εν λόγω σύστημα το χρησιμοποίησε και στους έξι αγώνες του UEFA Nations League, όπου στους τέσσερις (πλιν των δύο με τους Πορτογάλους) η Σκωτία έδειξε ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δούμε το συγκεκριμένο σύστημα του Κλαρκ στο Γ. Καραϊσκάκης την Πέμπτη (20/3, 21:45).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ?


Στους αγώνες που έδωσαν οι Σκωτσέζοι στο Nations League, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα περισσότερα γκολ στην καμπάνια τα έβαλε από οργάνωση παιχνιδιού στη δεξιά πλευρά. Αυτό οφείλεται στα πολύ γρήγορα και καλά εξτρέμ Ράιαν Κρίστι της Μπόρνμουθ και Μπεν Ντόακ της Μίντλεσμπρο, οι οποίοι μπορούν να παίξουν και από τις δύο μεριές. Δεν ξεχάμε επίσης τον δεξιό μπακ της Σέλτικ, Άντονι Ράλστον, ο οποίος είναι ο παίκτης που θα βάλει μια αφετηρία στην επίθεση.

Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, είναι ένα από τα κύρια σημεία που μπορούν οι παίκτες του Ίβαν Γιοβάνοβιτς να μελετήσουν για να μπορέσουν να φτάσουν πιο κοντά στο πρώτο πανπολύτιμο τέρμα της αναμέτρησης. Επίσης στις βρετανικές χώρες, το φαινόμενο του εν αέριου παιχνιδιού με ψηλές σέντρες είναι αρκετά συνηθισμένο. Ένας σωστός αμυντικός σχεδιασμός (π.χ. Man to Man και καλύψεις), μαζί με γρήγορο passing game σε ελεύθερους χώρους, είναι κάτι που μπορεί να φανεί αποτελεσματικό για την γαλανόλευκη. 

OPPONENT'S PLAYERS TO WATCH


Ο Στιβ Κλαρκ κατεβάζει στους αγώνες εναντίον της Ελλάδας ένα σχετικά δυνατό ρόστερ, καθώς οι περισσότεροι παίκτες που κλήθηκαν αγωνίζονται στην Αγγλία. Αν όμως πρέπει να κρατήσω κάποιον, το μυαλό μου  πάει σε τρεις παίκτες. 

Ο 28χρονος μέσος Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, ο οποίος έφυγε το καλοκαίρι από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το ιταλικό πρωτάθλημα, διανύει μια πάρα πολύ καλή σεζόν σε όλα τα επίπεδα. Ο πρώην παίκτης των «Κόκκινων Διαβόλων» έχει στο ενεργητικό του με τη φανέλα της Νάπολι 6 γκολ και δύο ασσίστ σε 26 αγώνες στη Serie A, με την ομάδα του να έχει απόσταση μόλις τριών βαθμών από την πρωτοπόρο Ιντέρ (61 Νάπολι-64 Ιντερ). Ωστόσο δεν κάνει μόνο καλή χρονιά σε διασυλλογικό επίπεδο, αφού στο Nations League είναι με 2 γκολ, μαζί με τον Τζον ΜακΓκιν, ο πρώτος σκόρερ της πατρίδας του. Μάλιστα, με μέσο όρο 0,2 κλεψίματα, 0,3 κερδισμένες κατοχές και 4,3 επαναφορές κατοχή, μας δείχνει ότι προσφέρει και ένα αμυντικό χέρι βοήθειας. Το ποσοστό των πασών του, το οποίο είναι 89%, απλά αποδεικνύει σε πόσο καλή φόρμα είναι. 

Ο δεύτερος που είναι για διάβασμα, είναι ο επιθετικός μέσος της Άστον Βίλα, Τζον ΜακΓκιν. Μπορεί την φετινή σεζόν να μην έχει σκοράρει στην Premier League, όμως είναι ο πρώτος παίκτης που φωνάζει παρόν σε σημαντικούς  αγώνες. Αυτό μπορούμε να το δούμε από τα στατιστικά του, καθώς έχει ασσίστ στην νίκη εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι με 2-1, ενώ στο Champions League μετράει 2 γκολ και 1 ασίστ με την Άστον Βίλα να ειναι στα προημιτελικά. Με τα χρώματα της Σκωτίας, Ο ΜακΓκιν μετράει σε τέσσερις αγώνες του Nations League 2 γκολ, όπου τα έβαλε και με τα δύο πόδια. Στην οργάνωση του παιχνιδιού έχει 83% ποσοστό στις εύστοχες πάσες, ενώ επίσης ο 30χρονος είναι πολύ δυνατός στις μονομαχίες. Πιο συγκεκριμένα με μέσο όρο 6 κερδισμένες σε κάθε αγώνα, το ποσοστό του φτάνει το 53%.

Σε αυτούς τους παίκτες δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί ο Άντριου Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι το μεγάλο όνομα της εθνικής Σκωτίας. Ο αριστερός πλάγιος αμυντικός της Λίβερπουλ, συμπαίκτης του δικού μας Κώστα Τσιμίκα, διανύει με τους «Reds» μια τίμια σεζόν με 43 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και την ομάδα του με 70 πόντους στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο Nations League, Ο Ρόμπερτσον έχει βοηθήσει την πατρίδα του να κρατήσει στο 0 την Πορτογαλία και την Κροατία στο Hampden Park. Ο 31 ετών μετράει 5,3 επαναφορές της μπάλας, ενώ έχει και ένα ποσοστό 82% στις πάσες. Δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε, ότι έχει και έναν καλό μέσο όρο στις μονομαχίες, έχοντας 2,8 ανα αγώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement