Ο Πανιώνιος 14 Σεπτεμβρίου 2024 γιορτάζει τα 134 χρόνια και το Sportsnewsgreece δεν θα μπορούσε να παραλείψει ένα αφιέρωμα είς την μνήμη της πιο ιστορικής ομάδας στην Ελλάδα.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1890. Το 1893, ιδρύθηκε ένας νέος σύλλογος με το όνομα “Γυμνάσιον” με σκοπό την ανάπτυξη του γυμναστικού αθλήματος. Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου δημιουργήθηκε το 1895 με την ονομασία Γυμνάσιον Σμύρνης, στη συνέχεια επανενώθηκε με τον Ορφέα τον Οκτώβριο του 1898 και μετονομάστηκε σε Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Προσφυγιάς δημιουργήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1922, έφοροι ήταν οι ποδοσφαιριστές Αγγελομάτης και Γροσομανίδης.
Ο Πανιώνιος το 1922 πέρασε μια από της ασχημότερες στιγμές της ιστορίας του, την Μικρασιάτικη καταστροφή, ο σύλλογος βρέθηκε διασκορπισμένος με 23 αθλητές χάθηκαν, ενώ ο πρόεδρος του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Εκείνη την στιγμή βρέθηκε ως απο μηχανής θεός Δημήτριος Δάλλας ακόμα ένας που αγάπησε τον Πανιώνιο και αφιέρωσε όλη του την ζωή στο σύλλογο έως το θάνατο του, την πορεία του θα την αναφέρουμε στο επόμενο κεφάλαιο.
Ο Δάλλας έσωσε την ομάδα και έφυγε με μεγάλα επιτεύγματα
Ο Δάλλας γεννήθηκε το 1867 και απεβίωσε το 1929. Επί την δικιά του προεδρία η ομάδα αγωνίστηκε πρώτη φορά το 1922 στο ΕΠΣ Αθηνών, εναντίον του Παναθηναϊκού. Το 1923 αγωνίστηκαν οι Πανιώνιοι αγώνες στο Παναθηναϊκό στάδιο(συμμετείχαν 240 αθλητές ). Την ίδια χρονιά αθλητές του Πανιωνίου κατέκτησαν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Επίσης το 1923 συμμετείχαν πρώτοι φορά πέντε γυναίκες στην ομάδα του Ιστορικού.
Το 1924 έστειλε τρείς αθλητές στην Ολυμπιάδα του Παρισιού. Ο Δάλλας εισήλθε στην πόλη του Παρισιού για να μεταλαμπαδεύσει την ιδέα του για τους Βαλκανικούς αγώνες
Στην συνέχεια οι γυναικοίοι αγώνες αθλητισμού έγιναν με 28 γυναίκες το 1926, 1927 και το 1928 συμμετείχαν 45 αθλήτριες σε μια χρονιά που ο πρόεδρος του Πανιωνίου διατέλεσε πρόεδρος στο ΣΕΓΑΣ . Το τελευταίο επίτευγμα του ήταν ότι ίδρυσε την Ένωση Συντακτών. Απεβίωσε το 1929 αφήνοντας στον Πανιώνιο μια τεράστια παρακαταθήκη.
Μετά εποχή Δάλλα
Εφόσον απεβίωσε τον διαδέχθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα Ρινόπουλος, Ορφανίδης Αθηνογένης από το 1932 μέχρι το 1937 ο Κίτσος και στην συνέχεια ο Καραμπάτης. Ο Καραμπάτης ιδρύθηκε στην Σμύρνη το 1899, συμμετείχε σε τρείς Ολυμπιάδες(1920,1924,1928). Κατέκτησε τρείς Πανιώνιους αγώνες το 1923 και κατέκτησε μετάλια στους Βαλκανικούς αγώνες 1929, 1930 και 1931.
Στην καταστροφή του 1922 θεωρήθηκε χαμένος αλλά κατέφυγε στην Κύπρο και στην συνέχεια μετέβηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατέρριψε τα ρεκόρ στην δισκοβολία και στην σφαίρα. Το 1936 εξελέγει πρόεδρος και ήταν σημαντικό μέλος για την ίδρυση του γηπέδου Νέα Σμύρνης.
Δραστηριοποιήθηκε στα αθλητικά συσσίτια και στην περίθαλψη των αθλητών. Με το κομμάτι του ποδοσφαίρου ασχολήθηκε την περίοδο του 1943 μέχρι το 1946.
Θα αναφερθούμε για ένα σημείο που δεν γνωρίζουν αρκετοί φίλαθλοι του Πανιωνίου ανάμεσα σε εκείνον και έναν από τους καλύτερους αστέρες τερματοφυλάκων που έβγαλε ποτέ ο Πανιώνιος και το ελληνικό πρωτάθλημα ονόματι Νίκος Πεντζαρόπουλος .
Επέστρεψε μετά από έξι μήνες στην Ίντερ και ήθελε μεταγραφή εκεί αλλά ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος, ένα γεγονός, όπου ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου δεν μπορούσε να ξεπεράσει. Η Εθνική ομάδα έδωσε αγώνα προετοιμασίας με την ομάδα των Αμπελοκήπων στο Παναθηναϊκό στάδιο, ο Πεντζαρόπουλος αγωνίστηκε με την αντίπαλη ομάδα, διότι ο προπονητής των ήθελε εκεί για να δει την αγωνιστική δυνότητα των συμπαικτών του. Σε αυτό το παιχνίδι πραγματοποίησε την χειρότερη του εμφάνιση. Οι συμπαίκτες του και οι φίλαθλοι απορούσαν,, παρακολουθούσαν ένα θρύλο να γίνεται έρμαιο της πικρίας του.
Ιστορία γηπέδο Πανιωνίου
Ο Πανιώνιος έπρεπε να ξεριζωθεί από το σπίτι του να αφήσει της ελπίδες του, της αναμνήσεις του ότι είχε αγαπήσει και να ξεκινήσει από την αρχή, όπως είχαν κάνει τόσοι και τόσοι άνθρωποι που εκείνη την μέρα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, , διότι σε έναν πόλεμο δεν κερδίζεις αλλά πάντα χάνεις. Η Σμύρνη δεν ήταν πια ελληνική τιο 1922 και, όπως οι άνθρωποι έπρεπε να πάνε σε άλλες πολιτείες , έτσι και ο Πανιώνιος έπρεπε να απομακρυνθεί από την βασική του έδρα του Σταδίου της Σμύρνης.
Αναγκαστικά στεγαζόταν στο Παναθηναϊκό στάδιο. Το 1937 με προτροπή του τότε πρόεδρου Δημήτριου Καραμπάτη και του Κοινοτάρχη Αθανάσιου Κορύλλου. Ένα χρόνο αργότερα επιτεύχθηκε η έκταση σε στάδιο στίβου. Δημιούργησε την ίδια χρονιά στο γυμναστήριο τους Λαϊκούς Αγώνες Εργαζομένων. Το 1940 αγωνίζεται και εκεί ο Πανιώνιος, όπου μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στο Παναθηναϊκό στάδιο.
Οι εξέδρες χτίστηκαν σταδιακά. Από το 70΄η νότια πλευρά δεν είχε χτιστεί. Έπρεπε να αφαιρεθεί η βόρια πλευρά, όπου ήταν χωματένιο ανάχωμα για να δημιουργηθεί η εξέδρα στο νότιο πέταλο.
Από το 1999 λόγω του σεισμού το νότιο πέταλο δεν χρησιμοποιείται λόγω της κακής κατάστασης του άνω διαζώματος. Το 2003 κατασκευάστηκε καινούργιο σκέπαστρο από τη δυτική κερκίδα. Από το 2007 η χωρητικότητα έως και σήμερα η χωρητικότητα του σταδίου ανέρχεται στης 11.115 θεατές.
Η υψηλότερη προσέλευση ήταν 20.950 στις 27 Ιανουαρίου του 1974 στο παιχνίδι του Πανιωνίου εναντίον του Παναθηναϊκού αλλά τότε δεν υπήρχαν καθίσματα και η χωρητικότητα ανερχόταν από 20.000 και πάνω.
Η άνοδος στα μεγάλα σαλόνια και η πορεία του
Το διάστημα του 1945 μέχρι το 1959 που παρουσιάστηκε η Α’ Εθνική κατηγορία, η ομάδα του Πανιωνίου συμμετείχε κανονικά στο πρωτάθλημα Αθηνών, το οποίο κατέκτησε το 1951.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι έξι φορές προκρίθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο οποίο κατέληξε στην δεύτερη θέση το 1951. Η επόμενη χρονιά, η ομάδα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όμως έχασε στον τελικό από τον Ολυμπιακό.
Δεκαετία 60΄
Ήταν μια περίοδος, η οποία ο Πανιώνιος συγκαταλεγόταν στις 16 ομάδες της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Μια δεκαετία, στην οποία η ομάδα βρισκόταν στην πρώτη εξάδα με κάποιες εξαιρέσεις. Έφτασε κοντά στον τελικό το 1960, όμως έβαλε εμπόδιο ο Ολυμπιακός για άλλη μια φορά.
Έξι χρόνια αργότερα βρέθηκε στον τελικό αλλά αυτήν την φορά τον σταμάτησε ο Παναθηναϊκός. Πρώτος σκόρερ ανακηρύχθηκε ο Θωμάς Ιντζόγλου με 24 τέρματα το 1968. Στη συνέχεια, το 1969 ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Πανιώνιο, διότι συμμετείχε στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, όπου αποκλείστηκε από την Χάνσα Ροστόκ.
Δεκαετία του 70΄
Στην αρχή της δεκαετίας, λίγο έλειψε να στεφθεί πρωταθλητής αλλά τερμάτισε πίσω από την ΑΕΚ, σε μια χρονιά που πρώτος σκόρερ ήταν ο Γιώργος Δέδες και τρίτος στην Ευρώπη.
Ένα χρόνο αργότερα, συμμετείχε στο Βαλκανικό Κύπελλο επικρατώντας της Μπέσα Δυρράχιου στον τελικό. Συμμετείχε και το 1975 δίχως να πραγματοποιήσει ανάλογη πορεία.
Το 1971-72, είχε μεγάλη πορεία στην Ευρώπη. Στον πρώτο γύρω, απέκλεισε ένα από τα μεγάλα ονόματα της Ισπανίας Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην συνέχεια, όμως ηττήθηκε από την Φεντερσβάρος, σε έναν επεισοδιακό αγώνα, όπου αποβλήθηκαν οι ποδοσφαιριστές του και οδηγήθηκε η ομάδα να απουσιάζει από τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα
Στα υπόλοιπα χρόνια, η ομάδα ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία διότι πολλοί παίκτες πήραν μεταγραφή σε άλλα σωματεία, με αποτέλεσμα συχνά η ομάδα να κινδυνεύει με υποβιβασμό.
Στο τέλος της δεκαετίας κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας της ΑΕΚ με 3-1.
Την δεκαετία του 80΄ακολούθησε η ομάδα την κακιά πορεία, όμως το θετικό ήταν ότι ανέδειξε το Δημήτρη Σαραβάκο ένα από τα αστέρια της ομάδας.
Στο τέλος και αυτής της δεκαετίας συμμετείχε στον τελικό Κυπέλλου, όμως ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.
Δεκαετία του 90΄
Αν εξαιρέσουμε ότι στην αρχή της δεκαετίας η ομάδα συμμετείχε στον τελικού Κυπέλλου, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο σύλλογος έκανε τις χειρότερες εμφανίσεις της ιστορίας του, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί δύο φορές το 1992 και 1996.
Το 1998 κατέκτησε το Κύπελλο επικρατώντας του Παναθηναϊκού χάρις το τέρμα του Ναλιτζή
Τελικό, τον επόμενο χρόνο ο Πανιώνιος έφτασε στον προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
Τσολακάκης Χωρίς έργο αλλά με πάθος
Ένας θαυμαστής του Πανιωνίου αλλά το έργο του δεν εντυπωσίασε, διότι είχε επιμονή να υποστηρίζει προσωπικά του σφάλματα. Επί προεδρίας Τσολακάκη ήταν δεδομένο ότι η ομάδα θα ήταν δύσκολο να αποφύγει τον υποβιβασμό. Το κλίμα δεν ήταν καλό για τον πρόεδρο αλλά εκείνος έμεινε στην θέση του πεισματικά. Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος έτρεχε παντού για τον Πανιώνιο και αναγνωρίστηκε από τους φίλαθλους του Πανιωνίου. Ένας άνθρωπος που αγάπησε την ομάδα και την ακολούθησε από πολλά πόστα.
Σταματελάτος η αγάπη και η φυλάκη
Ο Μιχάλης Σταματελάτος είχε διατελέσει πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου την δεκαετία του 80. Είναι για πολλούς ο καλύτερος πρόεδρος της πρώτης δεκαπενταετίας από την εφαρμογή του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Επί των ημερών του, κυρίως το πρώτο εξάμηνο της συνεργασίας του με τον Νίκο Αλέφαντο, οι Πανιώνιοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι η ομάδα τους θα μπορούσε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να φτάσει, ακόμη και στον τίτλο του πρωταθλητή.
Το πόσο φιλόδοξος για την ομάδα υπήρξε ο Σταματελάτος αποδεικνύεται με βάση ενός περιστατικού. Τον τίτλο του πρωταθλητή τον κατέκτησε την χρονιά 1984-85 ο ΠΑΟΚ. Η κλήρωση για την Ευρώπη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ιταλίας Βερόνα αλλά πρώτα θα έδινε το πρώτο αγώνα πρωταθλήματος στο “Καυταντζόγλειο”, Αντίπαλος του ο Πανιώνιος, όπου οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με σκορ 2-1. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Καλαφάτης έψαξε στα αποδυτήρια για να βρει τον Σταματελάτο και του ανάφερε : « Κύριε πρόεδρε συγχαρητήρια για την νίκη σας αλλά πείτε μου τι σημαίνει για εσάς αυτή η νίκη;» Ο Μιχάλης, με μισό χαμόγελο και ελαφρά δόση ειρωνείας ψιθύρισε : «Τίποτα απολύτως κύριε Καλαφάτη. Το περίμενα διότι έχουμε καλύτερη ομάδα από την δική σας.»
Ο Μιχάλης Σταματελάτος έχει μείνει στην μνήμη των φίλαθλων του Πανιωνίου ως ένας εξαιρετικός πρόεδρος, απλός φιλότιμος, με έναν καλό λόγο για όλους τους εργαζόμενους στον σύλλογο. Αυτός ο άνθρωπος που τόσο αγάπησε και φυσικά θυσιάστηκε για την ομάδα του, από την ημέρα αποφυλάκισης έως τον ξαφνικό θάνατο του όχι μόνο δεν ήθελε να ακούσει για τον Πανιώνιο αλλά ούτε πέρασε μπροστά από το γήπεδο. Προφανώς για θέμα ρήξης με την διοίκηση.
Ο στόχος του ήταν να δει τον αγαπημένο του Πανιώνιο να πρωταγωνιστεί στην πρώτη τετράδα.
Ως υποδιευθυντής της Ιονικής τράπεζας στην πολιτεία της Νέας Σμύρνης, ήταν έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του να χαράξει μεγάλη πορεία. Οι υποστηρικτές της ομάδας τον λάτρεψαν. Οι λοιποί διοικητικοί της ΠΑΕ διέκριναν φυσικά ροή μεγάλων ποσών στο ταμείο της ΠΑΕ αλλά ποτέ δεν το έψαξαν. Όταν έσκασε το θέμα με την κατηγορία τις υπεξαίρεσης ποσού 220 εκατομμυρίων δραχμών σε βάρος του Σταματελάτου, επικράτησε μεταξύ των στελεχών σύγχυση αλλά και μια σχεδόν ενοχοποιητική σιγή αν και στο δικαστήριο απαλλάχτηκαν όλοι για την κατηγορία της αποδοχής παράνομου οικονομικού οφέλους. Όλα τα πήρε στην πλάτη του ο Μιχάλης Σταματελάτος. Τότε ήταν που πλήθος δικηγόρων της τράπεζας φρόντισαν να φορτώσουν το προϊόν υπεξαίρεσης πάνω του προς όφελος της ομάδας του. Με άλλα λόγια το δικαστήριο πήγαν στην ποδοσφαιρική εταιρεία του Πανιωνίου.
Σε ένα προσκλητήριο στο γήπεδο πριν από την σύλληψη του προέδρου, πλήθος φίλων και οπαδών του συλλόγου συγκεντρώθηκαν και υπήρξε τάση να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ του προέδρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το πληρέστερο ρεπορτάζ του θέματος Σταματελάτου, δημοσιεύτηκε στα “ΝΕΑ”,στο φύλλο του Σαββάτου της 25ης Απριλίου με τον τίτλο “ Ο Μιχάλης Σταματελάτος δανειοδότησε την εταιρεία με 92.000.000 δραχμές”, δίνοντας μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός ότι η αθλητική ηγεσία γνώριζς από το 1984 τις ατασθαλίες στην ΠΑΕ Πανιώνιος, όμως δεν έκανε τίποτα. Από το υφυπουργείο αθλητισμού δόθηκαν χθές ατην δημοσιότητα στοιχεία του ελεγκτικού συμβουλίου για τις χρήσει 1/7/1982 έως 30/061984, όπου παρουσιάζονται σωρεία παραβάσεων, ενώ φαίνεται ο Μιχάλης Σταματελάτος να έχει χρηματοδοτήσει την ΠΑΕ με 92 εκατομμύριο δραχμές. Στη συνέχεια η εφημερίδα σημειώνει αναλυτικά τα ποσά.
Η πολιτεία δεν αναρωτήθηκε πως ένας υπάλληλος τράπεζας βρέθηκε με 92 εκατομμύριο δραχμές και δανειοδότησε την ΠΑΕ Πανιώνιος, γιατί η πολιτεία δεν φρόντισε να αποδοθούν από την ΠΑΕ τα χρέη στο ΙΚΑ και το δημόσιο; γιατί η πολιτεία δεν διέλυε την ΠΑΕ Πανιώνιος, αφού ήταν υποχρεωμένη να το κάνει;.
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτήν την ιστορία είναι η αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Την ίδια μέρα, η διοίκηση μετά από δραματική συνεδρίαση αποφάσισε να πραγματοποιηθεί “Πανιώνια συγκέντρωση” στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από τον Σταματελάτο να παραιτηθεί, κίνηση που θα αποσκοπούσε στο καλό της ομάδας. Ο Σταματελάτος ήταν ανένδοτος και δήλωσε πως θα παραμείνει στην προεδρία. Στην συνεδρίαση, παρευρέθηκαν εκ μέρους των ποδοσφαιριστών, ο Μήτσος Μαυρίκης και ο Γιάννης Γραβάνης, οι οποίοι δήλωσαν, πως θα δείξουν κατανόηση για τα οικονομικά του θέματα. Μάλιστα όλοι οι παίκτες υπέγραψαν ανακοίνωση με το εξής περιεχόμενο.
“Εμείς οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου, σαν ένας άνθρωπος με μια φωνή εκφράζουμε προς κάθε κατεύθυνση την απόλυτη συμπαράσταση μας προς τον άνθρωπο Μιχάλη Σταματελάτο και δίνουμε υπόσχεση ότι τονβ Πανιώνιο που εκείνος υπηρέτησε τόσο πιστά και με αίσθημα αγάπης και αυτοθυσίας θα τον υπηρετήσουμε και θα τον προστατέψουμε, όπως και εκείνος πάντα έκανε για εμάς , σαν ποδοσφαιριστές και σαν ανθρώπους. Άσχετα με το ποια κατάληξη θα έχει για τον Μιχάλη Σταματελάτο το όλο θέμα, στην δική μας ψυχή ήταν και θα παραμείνει για πάντα ο πρόεδρος”
Το δικαστήριο υπήρξε πολύ σκληρό. Ο Σταματελάτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών και εννέα μηνών, κλείστηκε στον Κορυδαλλό, εκεί, όπου ο γλυκός χαρακτήρας του, η καλλιέργεια και η εργατικότητα του τον έκανε αμέσως αγαπητό σε όλους τους συγκρατούμενους του, καταδικασθέντες για οικονομικά εγκλήματα. Στη φυλακή επέλεξε να αναλάβει το πόστο της διανομής των εφημερίδων και των περιοδικών και αυτό του επέτρεψε να διαβάζει τα πάντα γύρω από την ειδησεογραφία της κάθε ημέρας και να θυμώνει καμιά φορά, όταν διαπίστωνε πως είχε συμβεί κάτι ανάποδο στον Πανιώνιο η κάποιοι κάλπηδες προσπαθούσαν να περάσουν μια δικιά τους γραμμή που ήταν προς το συμφέρον τους, διότι εκείνος δεν κράτησε στην τσέπη του ούτε ένα χιλιάρικο για το καλό του Πανιωνίου.
Το εγχείρημα του να ασχοληθεί με τα διοικητικά της ομάδας της Σμύρνης αποδείχθηκε καταστροφικό τουλάχιστον για την οικογένεια του, καθώς το διαμέρισμα του βγήκε στον πλειστηριασμό για λογαριασμό της τράπεζας.
Όταν διάβαζε κάτι για τον Πανιώνιο που δεν ήταν σύμφωνος σήκωνε το ακουστικό και τηλεφωνούσε σε δημοσιογράφο μεγάλης απογευματινής εφημερίδας τον οποίο εμπιστευόταν, διότι από την σχέση τους είχε καταλάβει πως δεν είχε καμία σχέση με την διαπλοκή. Όταν λοιπόν ο δημοσιογράφος σήκωνε το ακουστικό του, άκουγε την ήπια φωνή του Σταματελάτου να μπαίνει κατ’ ευθείαν στο ψητό, δηλαδή να εκφράζει την παραίτηση του και να καληνυχτίζει, ξαφνικά, όπως και το ολόκληρο το τηλεφώνημα. Αν και ο εν λόγω δημοσιογράφος τον πίεζε ασφυκτικά να μιλήσει μέσα από την φυλακή για κάποιες λεπτομέρειες της περίπτωσης του που θα ενοχλούσαν διάφορα άτομα της εξουσίας, εκείνος πάντα έσπευδε να αφήσει την καληνύχτα του.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το σωματείο αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Το 2001, μπήκε σε ειδικό οικονομικό καθεστώς, όπως προβλεπόταν από τον νόμο περί ειδικής εκκαθάρισης. Αγωνιστικά επέδειξε σημαντικές διακρίσεις και σχεδόν κάθε χρόνο τερμάτιζε υψηλά στο πρωτάθλημα και διεκδικούσε την έξοδο στο Κύπελλο UEFA, κάτι που κατάφερε για τρείς περιόδους 2002-03(5ος), 2003-2004(6ος) και 2006-07(5ος).
Τσακιρης άλλος ένας που αγάπησε τον Πανιώνιο
Το καλοκαίρι του 2006 μετά από μια χρονιά απαξίωσης και με τον κίνδυνο υποβιβασμού και διάλυσης, το πλειοψηφικό πακέτο πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Τσακίρη, ο οποίος ήταν ήδη πρόεδρος του ερασιτεχνικού Πανιωνίου. Το 2008 συμμετείχε στην τελευταία διοργάνωση του Κυπέλλου Ιντερτότο, όπου αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από την Ιταλική Νάπολι.
Ο Τσακίρης ξόδεψε συνολικά γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία 11 δαπανήθηκαν για αγορά κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην ανατολική Αττική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, όταν οι οπαδοί αποφάσισε να ανοίξει για τα καλά το χρηματοκιβώτιο και να αποσπάσει αρκετές μερίδες χρημάτων, ώστε να υπάρξει ένα κλίμα αισιοδοξίας στους οπαδούς. Με ποσό που άγγιζε τα δύο εκατομμύρια. Με αυτά τα χρήματα έφερε δύο Ουρουγουανούς σταρ τον Ρεκόμπα και τον Εστογιάνοφ.
Η πρώτη εμφάνιση των δύο άσων γέμισε το γήπεδο της Νέας Σμύρνης με 14.000 κόσμο, ενώ κάποιο αθλητικό έντυπο είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε να γεμίσει και μέχρι είκοσι και πλέον χιλιάδων θέσεων. Ο στόχος του Τσακίρη αυτός ήταν, όπως παραδέχθηκε και αργότερα ο ίδιος, ώστε να αποκομίσει αρκετά χρήματα και ο Πανιώνιος να αποκτήσει το δικό του γήπεδο στον χώρο που βρισκόταν το παλαιό του σπίτι και να έχει μόνιμο κέρδος από εμπορικές κινήσεις που θα συνόδευαν την κατασκευή. Αυτό το εγχείρημα δεν πέτυχε.
Στην συνέχεια τον απομάκρυναν από το τιμόνι του συλλόγου. Στην θητεία του στην ομάδα ποτέ δεν αρνήθηκε να βοηθήσει οικονομικά και άλλα ομαδικά τμήματα του Πανιωνίου, ενισχύοντας τόσο το μπάσκετ, όσο και την ομάδα πόλο, η οποία επί παρουσίας του έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης, χάνοντας το τρόπαιο στην παράταση
Τσόβαλος με νέους λόγω οικονομικών
Ο Πρόεδρος της ομάδας από το 2011 έως το 2014 ήταν ο Βασίλης Τσάβαλος.
Τα επόμενα χρόνια η ομάδα δεν κατάφερε να βρει ξανά τον δρόμο προς τις επιτυχίες. Η οικονομική δυσπραγία οδήγησε την διοίκηση στην πώληση αρκετών ποδοσφαιριστών διεθνών η εξελίξιμων.
Την περίοδο 2012-13 ο σύλλογος αναγκάστηκε να στηριχθεί σε νέους ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τα τμήματα υποδομής με λιγοστές προσθήκες, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει να εξασφαλίσει, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, άδεια για μεταγραφές ποδοσφαιριστών άνω των 23 ετών.
Η απαγόρευση μεταγραφών συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο 2013-14, καθώς τα οικονομικά προβλήματα παρέμειναν, ενώ αποχώρησαν οι σπουδαιότεροι μεγάλη ποδοσφαιριστές.
Ζαμάνης και Δάρας ανέλαβαν σε κρίσιμη κατάσταση
Το 2014, ήταν μια διαφορετική σελίδα για τον Πανιώνιο. Εκείνη τη χρονιά, ο Πανιώνιος άλλαξε σελίδα, διότι την ομάδα την ανέλαβε ο Ζαμάνης και ο Δάρας. Οι οικονομικές υποχρεώσεις ανερχόταν στο ποσό των 8 εκατομμυρίων. Μετά την φυγή Τσακίρη και την έλευση του Τσόβολου η ομάδα ήταν να πέσει στην Γ’ Εθνική.
Τα προβλήματα ήταν πολλά και γι’ αυτό το λόγο φώναξαν τον Σκούρα για να τους βοηθήσει. Στην αρχή, ο στόχος του ήταν να προσπαθήσουν με νέα παιδιά με χαμηλό μπάτζετ. Μια προοπτική που είχε αποτέλεσμα, καθώς βγήκαν 7-8 νέα παιδιά που πήραν μεταγραφές σε άλλες ομάδες, αυτό ήταν ευτύχημα για τον Πανιώνιο, καθώς δεν διέθετε μεγάλο μπάτζετ.
Ο Σκουρής φοβόταν πολύ τις υπογραφές, γιατί δεν ήθελε να καταστραφεί για τον Πανιώνιο.
Το όραμα για μεγάλη διάκριση οδήγησε την διοίκηση να παρασυρθεί. Ο Σκούρας δεν συμφωνούσε έχει άλλη άποψη και έτσι αποσύρθηκε
Ο Δάρας και ο Ζαμάνης καταστράφηκαν για την ομάδα, ο οποίος έφτασε στην Γ’ Εθνική και αυτό χάρη σε κάποιους ανθρώπους που ανύψωσαν ανάστημα αλλιώς θα αγωνιζόταν αυτή τη στιγμή σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Ο απολογισμός
Ζαμάνης: «Δεν ζήτησα ουδέποτε χρηματικό αντάλλαγμα για τις μετοχές μου(43%). Το προσύμφωνο διαπραγμάτευσης είχε υπογραφεί από τον κύριο Δάρρα, ο οποίος ήταν αποκλειστικά ο υπεύθυνος για τα οικονομικά της εταιρείας. Επίσης τον προηγούμενο Ιανουάριο, δεν κάναμε μεταγραφές των Τζανδάρη και Ρουβίκα, γιατί ο κύριος Δάρας δεν έκανε εγκαίρως τον εξωδικαστικό διακανονισμό».
Οι υποψήφιοι επενδυτές ήταν η Ουκρανική εταιρεία Devetia Limited Investment, ενώ ο οικονομικός έλεγχος πληρώθηκε από τον Πανιώνιο με το αντίτιμο των 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό χρέος της ΠΑΕ ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ και ενώ το 2015 είχε αποτιμηθεί σε 11 εκατομμύρια ευρώ”.
Κλείνοντας τόνισε ότι: “Στον τελικό με τον Παναιτωλικό αποδείχτηκε ότι υπήρχαν παράξενες σκιές. Ο Χρήστος Δάρας ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο του Πανιωνίου για τον υποβιβασμό στην ερασιτεχνική κατηγορία, υποστήριξε ότι τα χρέη βαραίνουν τον ίδιο και θα πληρώσει από την περιουσία του, ενώ χαρακτήρισε λάθος του την υπογραφή αλόγιστων μεταγραφών από εισηγήσεις του διευθυντή αγωνιστικού τμήματος Νίκου Ζαμάνη.”
Η χρονιά που θα ήθελαν να ξεχάσουν οι φίλαθλοι του Πανιωνίου ήταν εκείνη του 2019-20. Μια περίοδος στην οποία η ομάδα δεν πήρε αδειοδότηση και ξεκίνησε το πρωτάθλημα στους -6 βαθμούς και με απαγόρευση μεταγραφών. Έπειτα από μια περίεργη χρονιά τερμάτισε τελευταίος με ένα βαθμό πίσω από την προτελευταία Ξάνθη και υποβιβάστηκε στην Super League 2. Τελικά δεν δήλωσε συμμετοχή λόγω χρεών, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στην Γ’ Εθνική.
Θα ζούν αιώνια στον Πανιώνιο
Κάποιοι μεγάλοι παίκτες του Πανιωνίου μπορεί να έφυγαν από τον σύλλογο αλλά ποτέ δεν ξεχάστηκαν, εμείς θα μιλήσουμε για ορισμένους που έχουν φύγει από την ζωή αλλά και τον θρύλο, Θωμά Μαύρο.
Δημήτρης Μαυρίκης
Θα ξεκινήσουμε από τον Δημήτρη Μαυρίκη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε στον Πανιώνιο για 15 χρόνια. Συνδέθηκε με την ομάδα, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1979 και το 1998. Το 1995 ανακηρύχθηκε από την ΠΣΑΤ ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής Αργότερα έγινε αρχηγός και ήταν από τους καλύτερους επιθετικούς που πέρασαν από την ομάδα. Ένας ποδοσφαιριστής που τον κυριαρχούσε το ήθος, αφού ποτέ δεν ζήτησε αύξηση αποδοχών, διότι το μόνο που τον ένοιαζε ήταν το πάθος για την ομάδα. Υπήρχε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων αλλά εκείνος μια ομάδα αγάπησε και έμεινε πιστός. Η παραμονή του στον Πανιώνιο του στοίχισε οικονομικά, κάποτε ο Βούλγαρος συμπαίκτης του Τόντορ Μπόρζοφ του ζήτησε να έχουν μειωμένη απόδοση σε κάποιον αγώνα στην Βόρεια Ελλάδα αλλά δεν ήξερε ότι το ζήτησε σε έναν από τους πιο ηθικούς ανθρώπους στο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Ενημέρωσε άμεσα την διοίκηση και ο Βούλγαρος αποχώρησε απ' την ομάδα.
Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι το μεγάλο του παράπονο ήταν για τον διαιτητή και συγχωριανό του Κωνσταντίνο Δέδε. Σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο Καλαματιανός διαιτητής ευνοούσε τους πράσινους και Μαυρίκης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας του, "γιατί μας αδικείς ρε πατριώτη". Τότε του καταλόγισε την κίτρινη κάρτα, με αποτέλεσμα να του απαντήσει "ντρέπομαι που είσαι κοντοχωριανός μου. Ο Δέδες του έδωσε δεύτερη κίτρινη και αποβλήθηκε από το παιχνίδι.
Νίκος Πεντζαρόπουλος
Ένας παίκτης που εάν δεν παρέμεινε στον Πανιώνιο και έπαιρνε μεταγραφή για εκτός συνόρων ομάδα θα ήταν αυτή τη στιγμή παγκοσμίου φήμης παίκτης. Εντάχθηκε στον Πανιώνιο το 1943, έναν παίκτη που τον ανακάλυψε ο Γιώργος Ρωσσόπουλος που απ' την πρώτη στιγμή ανακάλυψε το σπουδαίο του ταλέντο. Σε κάθε αγώνα ήταν όλο και καλύτερος, έδινε ρεσιτάλ με τις αποκρούσεις του. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν αθλητής του στίβου, ένα άθλημα που τον βοήθησε και τον ανέδειξε.
Οι καλές του εμφανίσεις τον οδήγησαν και στην Εθνική, όπου αγωνίστηκε 11 φορές. Ο καλύτερος του αγώνας ήταν στην Ολυμπιάδα στο Ελνίνκι το 1952 εναντίον της Φιλανδίας. Ήταν εξαιρετικός σε αυτόν τον αγώνα, πραγματοποιώντας εξωπραγματικές αποκρούσεις και χάρις αυτόν η χώρα μας γλύτωσε μια συντριβή, χάνοντας μόνο με 2-1.
Αυτή η εμφάνιση δεν έμεινε απαρατήρητη στο εξωτερικό. Η Ίντερ, μάλιστα ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση του και συγκεκριμένα ο προπονητής της Αλμπέρτο Φόνι. Οι αποδοχές που πρόσφεραν ικανοποίησαν τον Νίκο Πεντζαρόπουλο, όπου αποχώρησε για να αγωνιστεί σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ιταλίας. Υπέγραψε και ξεκίνησε να προπονείται ελπίζοντας και στην συγκατάθεση της ομάδας της Νέας Σμύρνης να αποδεχθεί το συμβόλαιο. Δεν δέχθηκαν, όμως οι κυανόρεθροι να τον παραχωρήσουν και έτσι δεν απέδωσαν τα οικονομικά ανταλλάγματα. Έμεινε ένα χρόνο στην Ιταλία αλλά η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε.
Σε ένα φιλικό που αγωνίστηκε με την Ίντερ πραγματοποίησε εξαιρετικές επεμβάσεις και η ιταλική εφημερίδα έγραψε: "Ο ιπτάμενος τερματοφύλακας".
Το 1953 επέστρεψε απογοητευμένος στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος όσο αφορά την απόδοση, έκανε τραγελαφικά λάθη, ο κόσμος του Πανιωνίου τον παρακολουθούσε σαστισμένος και αποχώρησε από την ενεργό δράση στα 28 του χρόνια γεμάτος πίκρα για μια μεταγραφή που δεν καρποφόρησε ποτέ.
Θωμάς Μαύρος
Ένα όνομα μια ιστορία, ένας ποδοσφαιριστής που ακόμα και τώρα που έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο τον γνωρίζουν και νέες γενιές. Πως θα γινόταν άλλωστε, εφόσον ήταν ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα Ελλάδας, σημειώνοντας 260 τέρματα, περνώντας στην λίστα τον Κρίστοφ Βαζέχα και τον Μίμη Παπαϊωάννου. Αγωνίστηκε με την φανέλα του Πανιωνίου από το 1970 έως το 1976, πραγματοποιώντας 135 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας 35 τέρματα. Εμφανίσεις που οδήγησαν την ΑΕΚ να τον αποκτήσει ως ελεύθερο.
Στην Ένωση πραγματοποίησε τις καλύτερες του εμφανίσεις αλλά επιθύμησε να τελειώσει την καριέρα του στην ομάδα που αγαπήθηκε και αγάπησε τον Πανιώνιο. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι σε ηλικία 36 ετών και για τέταρτη φορά στην καριέρα του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Την επόμενη χρονιά δεν κατέγραψε αρκετές συμμετοχές 5 συμμετοχές και ένα γκολ και ήταν η χρονιά που σταμάτησε από την ενεργό δράση.
Νίκος Αναστόπουλος
Μπορεί τα μεγάλα επιτεύγματα να τα πραγματοποίησε με τον Ολυμπιακό Πειραιώς αλλά η ομάδα που αναδείχθηκε και τον οδήγησε στην μεταγραφή στους Πειραιώτες ήταν ο Πανιώνιος. Να αναφέρουμε ότι στην αρχή αγωνίστηκε στον Α.Ο Δάφνης και στην συνέχεια πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο.
Με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Κύπελλο το 1979 και στο Κύπελλο Κυπελούχων σκόραρε τρείς φορές απέναντι σε Γκότεμποργκ και Τβέντε. Στην πρώτη του θητεία από το 1976 έως το 1980, κατέγραψε 117 συμμετοχές και πέτυχε 25 τέρματα και στην συνέχεια πήρε μεταγραφή στην μεγάλη του αγάπη τους ερυθρόλευκους που έκανε το μεγάλο μπαμ της καριέρας του, βγαίνοντας τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ και κατακτώντας το χάλκινο παπούτσι στην Ευρώπη.
Το 1988 τον απέκτησε ο Πανιώνιος από την Αβελίνο αλλά δεν πραγματοποίησε αρκετές εμφανίσεις, δηλαδή 11 εμφανίσεις και πέντε τέρματα. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που αγωνίστηκε ως παίκτης με τον Πανιώνιο. Να θυμίσουμε ότι ασχολήθηκε με τον Πανιώνιο και ως προπονητής για σύντομο χρονικό διάστημα το 2014.
Δημήτρης Σαραβάκος
Κλείνοντας το κεφάλαιο με τους ποδοσφαιριστές που θα μείνουν αιώνια στην μνήμη των φίλαθλων του Πανιωνίου δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον Δημήτρη Σαραβάκο, όπου πριν κάνει την αρκετά καλή πορεία με τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε από τον Πανιώνιο.
Ήταν και εκείνος στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1979. Η καλύτερη του χρονιά με τους "κυανόρεθρους", ήταν το 1981-82, όπου σε 31 εμφανίσεις σημείωσε 13 τέρματα. Εμφάνιση που τον οδήγησε στην Εθνική Ελλάδας.
Μια στιγμή που δεν θα μπορέσουν να ξεχάσουν οι φίλαθλοι του Πανιωνίου ήταν στις 19 Μαίου του 1984, όταν η ομάδα έδινε μπαράζ παραμονής με τον ΠΑΣ Γιάννινα, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση με τον Σαραβάκο να πετυχαίνει γκολ στην παράταση, δίνοντας προβάδισμα. Εν τέλει επικράτησε με 2-0.
Αγωνίστηκε με την φανέλα του Πανιωνίου από το 1977 έως το 1984, καταγράφοντας 132 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 35 τέρματα.
Σοφοί Δάσκαλοι παύλα προπονητές του Πανιωνίου
Ντέζο Μπούντζακ(1968-70)
Ήταν εκείνος που εξέλιξε τον Βίκτωρα Θεοφιλόπουλος, ο οποίος διέθετε πλούσιο ταλέντο και μπορούσε να γίνει σπουδαίος στόπερ. Τον ξεχώρισε, τον παρακολούθησε στις προπονήσεις και αργότερα τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Καισαριανή είπε στους γονείς του θετικά λόγια. Μετά την προπόνηση τον φώναξε στο γραφείο του και του είπε ότι έχει ταλέντο αλλά ακόμα θέλει δουλειά. Τον συμβούλεψε ότι θα πρέπει να κάνει βάρυ και να μην χτυπάει την μπάλα μόνο με το αριστερό πόδι.
Ως αποτέλεσμα ήταν ο βασικός κρίκος στο παιχνίδι με την Ατλέτικο Μαδρίτης με ασίστ και κερδισμένο πέναλτι. Ο Θεοφιλόπουλος ανέφερε ότι χρωστάει την καριέρα του στον Μπούντζακ, διότι ήταν εκείνος που τον ανέδειξε και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ.
Πιστώνεται για την σπουδαία πορεία του Πανιωνίου το 1971. Κέρδισε την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης και την απέκλεισε από το Κύπελλο Ευρώπης. Με τον Μάλετ κατέκτησαν το Βαλκανικό Κύπελλο αλλά δεν κατάφεραν να πάρει ένα πρωτάθλημα που ΄ήταν ο διακαείς πόθος του.
Πάνος Μάρκοβιτς(1976-77/1978-79/1981-83)
Ένας προπονητής, ο οποίος ανέλαβε τον Πανιώνιο τρείς διαδοχικές φορές. Η πρώτη ήταν το 1976-77, όπου ήρθε μετά από τρία χρόνια στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ, όπου κατάφερε να επιτύχει με την ομάδα του ντάμπλ. Η δεύτερη του θητεία ήταν και η πιο επιτυχημένη το 1979-80, διότι κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Μια χρονιά που κατάφερε να σώσει την ομάδα και να επικρατήσει έναντι της ΑΕΚ με 3-1 στον τελικό. Η τρίτη του θητεία ήταν το 1981-83 δεν κατάφερε να κερδίσει κάποια διάκριση και στην συνέχεια επέστρεψε στον ΑΠΕΟΛ, όπου κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου.
Υρμπάιν Μπράμς(1985-88)
Ο Μπράμς ήταν ένας δραστήριος προπονητής, εξαιρετικός ψυχολόγος που ετοίμαζε τους ποδοσφαιριστές ακόμα και στις λεπτομέρειες που είχαν την σημασία τους. Παραδείγματος χάρη η ομάδα ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη για αγώνα πρωταθλήματος. Η ομάδα διέμενε στο ξενοδοχείο ο Μπράμς ζήτησε να μάθει τα ονόματα των παικτών που θα κοιμηθούν μαζί στα δωμάτια. Την ώρα που έμαθα ποια ήταν επέμβει και είπε στον παράγοντα ότι δεν μπορείς να βάζεις τους αναπληρωματικούς μαζί γιατί που θα βρεθούν στο πρωινό της επόμενης μέρας θα με βρίζουν που δεν τους βάζω στο αρχικό σχήμα. Θα κοιμούνται ζευγάρι με βασικούς, γιατί έτσι θα φοβούνται, θα σέβονται και δεν θα βγάζουν μιλιά. Ένας προπονητής που μέχρι το διάστημα που ήταν προπονητής έχτισε καλές σχέσεις με τους δημοσιογράφους, δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο.
Γιάννης Κυράστας(1993-94/1997-98)
Ήταν ένας έξυπνος και ταλαντούχος προπονητής δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο to 1997--98 κατέκτησε η ομάδα το Κύπελλο Ελλάδας αλλά με προπονητή τον Χρήστο Εμβολιάδη. Κατάφερε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να φτιάξει ένα αξιοπρεπείς σχήμα και ήταν, επίσης εκείνος που ανακάλυψε τον Αποστόλη Μάντζιο και τον καθιέρωσε. Στην δεύτερη θητεία παραιτήθηκε αρκετοί εκείνη την περίοδο, τον καταλόγιζαν ως προδότη αλλά η αλήθεια ήταν διαφορετική. Είχε διαπιστώσει ότι η διοίκηση δεν πλήρωνε τους μισθούς και πριμ στους ποδοσφαιριστές, ενώ ο ίδιος αμειβόταν κανονικά και στην ώρα του. Παραιτήθηκε, διότι οι ποδοσφαιριστές θα έχαναν το ενδιαφέρον τους λόγω της πείνας. Δεύτερον θεώρησε ότι η ομάδα θα υποβιβαζόταν και γι' αυτό αποχώρησε.
Γιόζεφ Μπουμπένκο(2002-04)
Ανέλαβε προπονητής στον Πανιώνιο την περίοδο του 2002 έως το 2004 και κατάφερε να οδηγήσει τους "κυανόρεθρους" στον δεύτερο γύρο της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στην οποία αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα. Στον Πανιώνιο για δύο χρόνια τον οδήγησε στην Ευρώπη αλλά η πρώτη του χρονιά ήταν πιο επιτυχημένη όσο αφορά την πορεία. Μετέπειτα έφυγε, γιατί ήθελε να προπονήσει την ομάδα ελπίδων της Σλοβακίας. Επέστρεψε στην ομάδα το 2005 αλλά χωρίς την ίδια πορεία. Στην Ελλάδα προπόνησε και άλλες ομάδες, όπως τον Ηρακλή το 2007 και τον Ολυμπιακό Βόλου το 2008.
Έβαλντ Λίνεν(2006-08)
Μετά από μια χρονιά που ο Πανιώνιος άλλαξε τρείς προπονητές έπρεπε να βρει κάποιον που θα τον οδηγήσει ξανά στις μεγάλες διακρίσεις και αυτόν το βρήκε στο πρόσωπο του Έβαλντ Λίνεν. Την περίοδο 2005-06 η ομάδα ξεκίνησε με τον Τσέχο Γιόσεφ Τσάπλαρ και ακολούθησαν στην μέση της σεζόν ο Σέρβος Γιόσεφ Μπουμπένκο και στο τέλος ο Βαγγέλης Βλάχος.
Ο Έβαλντ Λίνεν , ο 70 χρονος πλέον τέως προπονητής ανέλαβε το 2006 και παρέμεινε έως το 2008. Είχε μια επιτυχημένη χρονιά στην αρχή, οδηγώντας την ομάδα στην 5η θέση εξασφαλίζοντας θέση στο Κύπελλο UEFA.
Στην δεύτερη χρονιά στην Ευρώπη πραγματοποίησε πετυχημένη πορεία, αφού κατέγραψε μια νίκη και μια ισοπαλία εκτός έδρας αλλά αποκλείστηκε, διότι δεν μπόρεσε να κερδίσει δύο φορές την Γαλατάσαραϊ. Την πρώτη ηττήθηκε στο γήπεδο του με 0-3 και στο στάδιο της Τούρκικης ομάδας ηττήθηκε με σκορ 2-3.
Στο πρωτάθλημα κατέλαβε την δεύτερη θέση και στο μίνι πρωτάθλημα κατάταξης παρέμεινε στην 5η θέση, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο Κύπελλο UEFA, όμως συμμετείχε στον Κύπελλο Ιντερτότο. Πέρασε στον πρώτο γύρο αλλά αποκλείστηκε από την Νάπολι στον δεύτερο γύρο.
Τα χρόνια στην Γ’ Εθνική
Την πρώτη του σεζόν σε ερασιτεχνική κατηγορία έκανε μια καταπληκτική πορεία και τερμάτισε στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου αήττητος, κατακτώντας το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ύστερα αγωνίστηκε στα μπαράζ ανόδου για την Super League 2, στα οποία βγήκε τρίτος. Κέρδισε Ζάκυνθο, Θύελλα Ραφήνας και ηττήθηκε από Ηρόδοτο και Κηφισιά.
Του δόθηκε, πάντως το δικαίωμα στην Super League 2 αλλά λόγω αποχωρήσεων αλλά και λόγω χρεών που εισέρχονταν στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά παρέμεινε στην Γ’ Εθνική.
Μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα.
Την σεζόν 2021-22 εντάχθηκε τον 7ο όμιλο με ομάδες της Κρήτης και μία της Αθήνας, τερμάτισε δεύτερος με τρεις βαθμούς πίσω από τον πρώτο ΠΑΟ Ρούφ .
Η φαγούρα της Γ' εθνικής έλαβε τέλος
Ο Πανιώνιος αγωνιζόταν τα τελευταία χρόνια στην Γ' Εθνική μια κατηγορία που δεν ανταποκρινόταν με βάση τα ιστορικά του επιτεύγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και λόγω του ονόματος του. Έβγαλε ανάστημα και προβιβάστηκε στην Super League 2, αφού τερμάτισε στην 1η θέση στον 4ο όμιλο, αφήνοντας πίσω άλλη μια ιστορική ομάδα των Εθνικό Πειραιώς.
Ο Πανιώνιος συγκέντρωσε 84 βαθμούς και ο Εθνικός 72. Ένα επίτευγμα που χρεώνεται στον προπονητή του τον Κώνσταντίνο Γεωργιάδη, ο οποίος φέτος θα είναι προπονητής του Καμπανιάκου. Στους κυανόρεθρους θα βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία ο Αντώνης Νικοπολίδης, μέχρι στιγμής έχει προπονήσει Ολυμπιακό Πειραιώς, Εθνική κ 21 και Προοδευτική.
0 Σχόλια