ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ολυμπιακός: Η Φενέρ που φέρνει όμορφες αναμνήσεις, ο "πύρινος" κόσμος που τον κρατά αήττητο και ο συνδετικός κρίκος!

Ώρα μηδέν για τον Ολυμπιακό, ο οποίος υποδέχεται την Φενέρμπαχτσε στο κατάμεστο "Γ. Καραϊσκάκης", έχοντας την προϊστορία, αλλά και τον... "γούρικο" κόσμο στο πλευρό του. 

Δυόμιση δεκαετίες ήταν πολλές για τους Πειραιώτες, οι οποίοι "ξόρκισαν" επιτέλους τους δαίμονες  και κατόρθωσαν να βρεθούν ξανά στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έπειτα από την μακρινή σεζόν 1998/99 και τις ομηρικές μάχες του Champions League με αντίπαλο την Γιουβέντους. Στο πλαίσιο λοιπόν των "οκτώ" κορυφαίων ομάδων του Europa Conference League υποδέχεται την Φενέρμπαχτσε στο Φάληρο, με μοναδικό στόχο τη νίκη, η οποία θα του δώσει ώθηση για να πανηγυρίσει το πολυπόθητο εισιτήριο στην ρεβάνς της Πόλης.

Απέναντι του ένα ισχυρό σύνολο, του οποίου οι διοικούντες πραγματοποίησαν εντυπωσιακή επένδυση το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να φέρουν ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κλάσης (βλ. Τζέκο, Φρεντ, Τάντιτς), οι οποίοι εκτόξευσαν το market value του συλλόγου στα 201,45 εκ. ευρώ, σχεδόν 100 παραπάνω από τους "ερυθρόλευκους". Παρ' όλα αυτά οι Πειραιώτες έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως δεν λογαριάζουν αριθμούς και ονόματα, πόσο μάλλον στις καλές τους βραδιές... πόσο μάλλον αγωνιζόμενοι στο "κάστρο" τους. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για ομάδες από την Τουρκία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την σημερινή (11/04) του αντίπαλο.

Αήττητος με τον "πύρινο" του κόσμο

Καλός οιωνός για τον Ολυμπιακό το γεγονός πως δεν έχει ηττηθεί ποτέ από ομάδα που προέρχεται από την γειτονική χώρα. Σε σύνολο έξι εντός έδρας αναμετρήσεων μετρά τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες με συνολικό επιμέρους σκορ 8-1! Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό το ρεκόρ που χτίστηκε με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η πρώτη χρονικά μάχη δόθηκε το μακρινό 1962 με αντίπαλο την Γαλατασαράι (σ.σ. 1-0) και η τελευταία με την Φενέρ, όπου τον Δεκέμβρη του 2021 επικράτησε με το ίδιο ακριβώς σκορ.

Ευχάριστες μνήμες απέναντι στα "καναρίνια"

Όσον αφορά τους προληπτικούς, οι "ερυθρόλευκοι" όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι διατηρούν καλή (αν και μικρή) παράδοση απέναντι στα κίτρινα "καναρίνια" της Κωνσταντινουπόλεως. Μόλις δύο φορές έχουν συναντηθεί στο παρελθόν και μάλιστα στο πρόσφατο, όταν προ τριετίας κλήθηκαν να αναμετρηθούν στο πλαίσιο των ομίλων του UEFA Europa League. Τότε λοιπόν, πραγματοποιώντας δύο εξαιρετικές εμφανίσεις από τακτικής φύσεως, οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έκαναν το απόλυτο 2/2, επικρατώντας εκτός έδρας με 3-0 χάρη στο κρεσέντο του Μασούρα και εντός με 1-0, με λυτρωτή τον Τικίνιο.


Το μικρό "ποδήλατο", ο θρύλος που τους ενώνει

Υπάρχουν παίκτες με κοινό παρελθόν στις δύο ομάδες, όπως οι Κόλιν Καζίμ - Ρίτσαρντς, Εμενίκε και Εμρέ Μορ, ωστόσο μονάχα ένας κατόρθωσε να αφήσει το "μελάνι" του ανεξίτηλο. Ο λόγος για τον σπουδαίο Ματιέ Βαλμπουενά, το μικρό "ποδήλατο" όπως τον αποκαλούσαν κάποτε στην πατρίδα του, ο οποίος φόρεσε το περιβραχιόνιο τόσο στην Πόλη όσο και στον Πειραιά, όντας αποδέκτης της λατρείας του κόσμου εκατέρωθεν. Μπορεί με την φανέλα της Φενέρ να μην κατόρθωσε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, ωστόσο παρέμεινε εκεί για μία διετία, ώστε να μετακομίσει το καλοκαίρι του 19' με προορισμό το ελληνικό λιμάνι. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα παρακολουθήσει την σπουδαία μάχη από το σπίτι του στην Λεμεσό, πιθανότατα αναπολώντας όμορφες στιγμές του παρελθόντος. 

Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο μυαλό για να αναλογιστεί κανείς το μεγάλο διακύβευμα. Από την μία ο Ολυμπιακός ο οποίος βρίσκεται (μάλλον) εκτός διεκδίκησης των εγχώριων τίτλων και ονειρεύεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκό τελικό, με έξτρα κίνητρο την διεξαγωγή του στην Αθήνα και τη νεόδμητη "OPAP Arena". Από την άλλη η Φενέρμπαχτσε η οποία έχει κάνει κρότο στην Ευρώπη με τα επεισόδια απέναντι στην Τραμπζονσπόρ και την αποχώρηση στην μάχη του κυπέλλου με αντίπαλο την Γαλατασαράι, η οποία επιθυμεί να δει την πλειάδα αστέρων που έφερε το καλοκαίρι να φέρνει αποτέλεσμα. Τα πάντα θα κριθούν μέσα σε μία εβδομάδα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code