ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ντούμας: «Όντας μόνο αθλητής υγρού στίβου δεν θα μπορούσε να επιβιώσει κάποιος στην Ελλάδα»


Για όλους και για όλα μίλησε ο κολυμβητής του Ολυμπιακού Ευάγγελος – Εφραίμ Ντούμας στον Λευτέρη Τσαχουρίδη και το Sportsnewsgreece.

Ποτέ δεν ξεχνά τα χρόνια που πέρασε ως κολυμβητής του ΟΦΘΑ και κοιτάζει να απολαύσει κάθε στιγμή στην νέα του ομάδα τον Ολυμπιακό, στον οποίο και πήρε μεγάλη μεταγραφή το 2023.

Συνομιλώντας μαζί του ήταν εύκολο να καταλάβουμε την αγάπη του για τον αθλητισμό και συγκεκριμένα για την κολύμβηση αλλά  και το πάθος του για να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του; Οραματίζεται  την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποια η άποψη του για την στήριξη της πολιτείας στους κολυμβητές;

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

Για το πώς ξεκίνησε την κολύμβηση και τον ρόλο που έπαιξε η ενασχόληση της μητέρας του με αυτή:

Ξεκίνησα την κολύμβηση στην ηλικία των 5 όταν οι γονείς μου με έγραψαν για πρώτη φορά κολυμβητήριο, από τότε δεν έχω δοκιμάσει κανένα άλλο άθλημα. Κόλλησα στον χώρο της πισίνας! Η μητέρα μου απλά, μου μετέδωσε την αγάπη για το κολύμπι!

Για την κινητήρια δύναμη του:



Κινητήριος μου δύναμη είναι να κολυμπάω δυνατά για να τα βρίσκω με τον εαυτό μου, να κάνω υπερήφανους αυτούς που με νοιάζονται και είναι γύρω μου καθημερινά και να τελειώνω την  κάθε χρόνια με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σχετικά με τις παλαιότερες δηλώσεις του ότι θα ήθελε να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός, τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση, το αν παίζει ρόλο το χρηματικό κομμάτι και το αν θα τον ενδιέφερε η επαγγελματική ενασχόληση του με την κολύμβηση :

Το κεφάλαιο κολύμβηση για εμένα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο θα ήθελα εάν πάνε όλα καλά να το εξαντλήσω ηλικιακά, συνεπώς να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την κολύμβηση στο μέλλον. Έχω μπει στην διαδικασία να σκέφτομαι το ενδεχόμενο του ηλεκτρολόγου μηχανικού καθώς θα ήθελα να έχω ένα πτυχίο και να έχω μάθει και να κατέχω και μια «κανονική» εργασία σε περίπτωση που συμβεί κάτι με την κολύμβηση ή στο μέλλον που θα έχω σταματήσει πια να κολυμπάω λόγω ηλικίας να μπορώ να δουλέψω και να έχω ένα επιθυμητό εισόδημα. Το χρηματικό κομμάτι παίζει έναν τεράστιο ρόλο καθώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα όταν δεν υπάρχει οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Συνεπώς, όντας μόνο αθλητής υγρού στίβου στην Ελλάδα πιστεύω δεν θα μπορούσε κάποιος να επιβιώσει εύκολα.

Αναφορικά με το πώς καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά σχολείο και προπόνηση:


Η εναρμόνιση του σχολείου με το κολυμβητήριο είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς πρέπει και να είμαι παρών στο σχολείο, να κάνω εργασίες, να αφιερώνω χρόνο για διάβασμα αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να προπονούμαι και εντός αλλά και εκτός νερού. Τον τελευταίο καιρό είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση καθώς δεν προλαβαίνω να τα συγχρονίζω όλα!

Για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των προπονήσεων του:

Το πρόγραμμα των προπονήσεων μου διαφέρει ανάλογα και με την περίοδο που βρίσκομαι, τόσο τα μέτρα όσο και η ένταση και ο αριθμός προπονήσεων ανά εβδομάδα. Το πρόγραμμα μου συνήθως περιέχει αρκετό αερόβιο και εντάσεις αλλά σε κάποιες προπονήσεις επικεντρωνόμαστε στα καθαρά τεχνικά κομμάτια αλλά και στα σπριντ.

Σχετικά με τα μυστικά μια καλής κούρσας στο πρόσθιο :

Τα κυρία μυστικά για μια καλή κούρσα στο πρόσθιο είναι το να είσαι συγκεντρωμένος και συνειδητοποιημένος πριν αγωνιστείς, δηλαδή να ξέρεις τι θέλεις και τι πας να κάνεις, να έχεις σκεφτεί πολύ όλη σου την κούρσα και να μην αγχώνεσαι πριν την κούρσα σου. Το άγχος το θεωρώ περιττό και κάτι που βαραίνει τον αθλητή και συνήθως έχει αρνητική επίδραση στο τελικό του αποτέλεσμα.

Αναφορικά με τα επιτεύγματα του ( Πανελλήνια Ρεκόρ, Αργυρό στο Ολυμπιακό φεστιβάλ νέων, Χρυσό και Αργυρό στους μεσογειακούς αγώνες), το αν αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρών προπονήσεων αλλά και το αν ο δρόμος προς την επιτυχία περιλαμβάνει στερήσεις :

Η αλήθεια είναι πως στερούμαι πολλά από τις παρέες και τις βόλτες όπως και από τον ελεύθερο μου χρόνο, αλλά από την στιγμή που είμαι αποφασισμένος για κάποια πράγματα θα πρέπει να στηρίζω την απόφαση μου και να είμαι αφοσιωμένος στον τελικό στόχο.    

Για τα συναισθήματα του όταν έλαβε το βραβείο για τα επιτεύγματα του το 2023

 Η αλήθεια είναι πως όταν έλαβα το βραβείο αναπόλησα όλες τις στιγμές του 2023 και ένιωσα χαρούμενος με τον εαυτό μου που κατάφερα και έκανα μια καλή χρόνια αλλά και συγκινημένος που οι κόποι μου ανταμείφθηκαν.

Για την μεγάλη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και το πόσο δύσκολο ήταν να εγκαταλείψει τον ΟΦΘΑ στον οποίο βρισκόταν από μικρό παιδί και το αν μετάνιωσε που άλλαξε ομάδα :


Στον ΟΦΘΑ ήμουν από όταν ξεκίνησα δηλαδή είμαι παιδί του ΟΦΘΑ. Ο σύλλογος αυτός είναι μια τεράστια οικογένεια και παρόλο που στεναχωρήθηκα που άφησα αυτό το κεφάλαιο πίσω ήξερα πως είναι για το καλό μου. Ο Ολυμπιακός πιστεύω πως είναι η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει στην έως τώρα πορεία μου καθώς με στηρίζει πάντα και με υποδέχτηκαν σαν παιδί τους. Δεν έχει υπάρξει στιγμή που να μην ένιωσα μέλος την οικογένειας του Ολυμπιακού. Αν θα μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, όσες φορές και να το έκανα θα έπαιρνα την ίδια απόφαση και θα έλεγα ναι πάντα πίστευα πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και έτσι καθημερινά συναγωνίζομαι τον εαυτό μου ώστε να μέσα από αυτό να βγει ένα καλύτερο και πιο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι φυσικά πολύ δύσκολο αλλά είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις και τρελαίνομαι να συναγωνίζομαι τον εαυτό μου και να τον πιέζω στα όρια του καθημερινά.

Αναφορικά με την στήριξη της πολιτείας :

 Η πολιτεία τον τελευταίο καιρό μας στηρίζει έμπρακτα με τα καινούρια μηχανήματα που φέρνει στο κολυμβητήριο αλλά πιστεύω πως θα μπορούσαν και πολύ καλύτερα καθώς το κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης έχει αρχίσει και έχει τεράστιες φθορές τις οποίες κάποιος πρέπει να βγει μπροστά και να τις αναλάβει. Πιστεύω το κύριο πρόβλημα είναι η ανάληψη ευθύνης και η αντιμετώπιση του προβλήματος, εδώ στην Αλεξανδρούπολη.

Για τους στόχους του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βίλνιους που θα λάβει χώρα 2-7 Ιουλίου: 

Η πρώτη σκέψη όταν ξυπνάω και η τελευταία πριν κοιμηθώ είναι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Έχω μια τεράστια δίψα και προσμονή για αυτό το πανευρωπαϊκό καθώς πέρσι δεν μου πήγε τίποτα καλά στο πανευρωπαϊκό και το φετινό το θεωρώ μια ευκαιρία εξιλέωσης και να δείξω τι αξίζω. Δουλεύω πολύ σκληρά μόνο και μόνο για να νιώσω το συναίσθημα της ευχαρίστησης μόλις καταφέρω τον απώτερο μου στόχο, ο οποίος είναι το μετάλλιο. Πιστεύω φέτος θα είναι ένα πολύ δυνατό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καθώς θα υπάρχουν μεγάλες μάχες για τις θέσεις.

Σχετικά με το αν υπάρχει στην άκρη του μυαλού του μια συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι κάτι το οποίο υπάρχει στο μυαλό μου από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Θυμάμαι στους Ολυμπιακούς του 2016 να λέω στον πατέρα μου: «Μπαμπά θέλω κάποια στιγμή να βρεθώ και εγώ εκεί». Από εκείνη τη στιγμή ήξερα πως θα πρέπει να δουλέψω σκληρά αλλά θα το καταφέρω. Δε το έβαλα ποτέ κάτω και ούτε θα το βάλω. Θα κάνω ότι καλύτερο ώστε να βρεθώ το συντομότερο δυνατόν σε μια τέτοια διοργάνωση που σωστά θεωρείται η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που υπάρχει!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code