ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ολυμπιακός: Μίστερ έχουμε πρόβλημα, άλλαξε το

 

Ο Βαγγέλης Συλλέκτης αναλύει στο blog του στο Sportsnewsgreece την βαριά ήττα του Ολυμπιακού.

«Τίποτε δεν είναι τόσο κακό που μπορεί να γίνει χειρότερο» λένε και ο Ολυμπιακός ήταν κάκιστος. Δίκαια ο ΠΑΟΚ, που δεν είχε… μαγέψει με τις εμφανίσεις του στα προηγούμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, επικράτησε 4-2 βγάζοντας πάνω στο χορτάρι όλες τις αγωνιστικές ατέλειες των «ερυθρολεύκων».

Το μεγαλύτερο λάθος του Ολυμπιακού στο χθεσινό ματς είναι ότι επέτρεψε στον αντίπαλό του να νιώσει άνετα και να κάνει το δικό του παιχνίδι. Οι παίκτες του έχαναν τις «μονομαχίες» σώμα με σώμα, πήγαιναν δεύτεροι στην μπάλα, δεν είχαν ρυθμό, δεν μπορούσαν να επιβληθούν πνευματικά, να κυριαρχήσουν για να βάλουν τις βάσεις να κερδίσουν. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα τις προηγούμενες ημέρες ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ίδια με πέρσι, αλλά λίγο πιο κάτω. Όλα έδειχναν ότι θα έπαιζε ένα παιχνίδι με το κλασικό του σύστημα και δεν θα πήγαινε στο 4-3-3 που του βγήκε με τη Γουέστ Χαμ.

Επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του με έναν σχηματισμό που του στέρησε πολλά στο δημιουργικό κομμάτι. Έκανε πολύ πιο εύκολο το έργο του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος ήθελε να πάει το ματς σε χαμηλό τέμπο και να εκμεταλλευτεί την πολύ καλή μετάβαση που έχει η ομάδα του από την άμυνα στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός έτσι όπως είχε παραταχθεί δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα του ΠΑΟΚ, δεν μπορούσε να βρει χώρους, δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει και να κρατήσει την μπάλα. Η αίσθηση που υπήρχε στο γήπεδο ήταν πως ο ΠΑΟΚ πιο εύκολα θα βγει στην επίθεση και θα κάνει τη ζημιά, όπως και έγινε. Για τρίτο μεγάλο ματς στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω στο σκορ μόνο που αυτή τη φορά ήπιε θάλασσα ο Μαρτίνεθ μετά το 0-2, ξεχαρβάλωσε την ομάδα του στη συνέχεια με την αδιανόητη αλλαγή του Κίνι με τον Σολμπάκεν τοποθετώντας τόσο νωρίς τον Νορβηγό σε θέση αριστερού; μπακ που δεν είχε αγωνιστεί εκεί ούτε όταν ήταν στο Κ13 της Μπόντο Γκλίμτ και έφτασε στο σημείο να τρέχει ο Φορτούνης να σώσει τα προσχήματα και να συμμαζέψει το μέγεθος της ήττας.

Η βραδιά ήταν πολύ κακή και αν θέλουμε να το πάμε και πιο μακριά οι ρίζες της υπάρχουν στον καλοκαιρινό σχεδιασμό. Η ομάδα "χτίστηκε" από τον Αντόνιο Κορδόν που έφερε καμιά 20αριά παίκτες, εκ των οποίων ήρθαν και κάποιοι εντελώς ανεξήγητα μιας και είχαν να παίξουν μπάλα από ένα ως και δυο χρόνια όντας με σοβαρούς τραυματισμούς από τη Νότιγχαμ ή περισσέματα όπως ο Σκάρπα που πριν από λίγους μήνες τονιζε κατηγορηματικά στα βραζιλάνικα ΜΜΕ ότι "η  Ελλάδα δεν ήταν στις πρώτες του επιλογές". Ή ο έμπειρος αλλά βαρύς και σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία, Ιμπόρα που λείπει σχεδόν 2 μήνες και δεν προσφέρει τα δέοντα έστω σαν λύση στο ροτέισον στα χαφ. Επίσης, μεσοεπιθετική υπεροπλία του Ολυμπιακού θεωρητικά δεν αξιοποιείται από τον προπονητή, που είναι ο ποιοτικός Γιόβετιτς; O Eλ Αραμπί δεν μπορεί ούτε ένα 20λέπτο να παίξει έχοντας παρκαριστεί στον πάγκο και γιατί είναι στο ρόστερ ακόμα εφόσον δεν υπολογίζεται; Οι Μπρίνιτς, Μπιέλ επίσης που είναι επενδύσεις της ομάδας δεν προσφέρουν τίποτα γιατί δεν παίζουν προφανώς. Βλέπεις ότι ο Ποντένσε και ο Ελ Καμπί είναι σε κάκιστη κατάσταση στο παιχνίδι, τους έχουν κλείσει, άλλαξε τους, φρέσκαρε την ομάδα δηλαδή τα αυτονόητα που όμως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν είναι και τόσο αυτονόητα πολλές φορές.

Αλλά ποιο ήταν η μεγάλη τρύπα-αδυναμία; Ήταν ξεκάθαρα στην άμυνα. Με τον ΠΑΟΚ φάνηκε ξανά η "γύμνια" όπως είχε φανεί και με τον Παναθηναϊκό πριν από 15 μέρες που άνετα θα μπορούσε να είναι 0-2 ή και 0-3 το πρώτο ημίχρονο. Το θλιβερό της υπόθεσης; Πέραν του ότι ολόκληρος Αντόνιο Κορδόν δεν μερίμνησε να έχει μια δυνατή αμυντικά τετράδα και είναι η βάση για όλα, υπάρχει και το γεγονός ότι οι αντίπαλοι κατέβασαν... ταχύτητα μετά το 0-4. Φοβάμαι ότι αν δεν έπεφτε ο ρυθμός οικειοθελώς από τους Θεσσαλονικείς πιο πιθανό θα ήταν να γίνει το 0-5 παρά το 1-4 στο στο τέλος το 2-4. Ειλικρινά αυτή η αμυντική λειτουργία ήταν για γέλια και για κλάματα, με το βάρος για μένα να πέφτει κατά 80% στην τετράδα των μετόπισθεν καθώς και ο Ροντινέι ανασταλτικά ήταν πολύ κακός και ο Κίνι ασχολίαστος σε άλλο γήπεδο και οι δυο κεντρικοί μονίμως μπλούπερς, με τον Πασχαλάκη να βάζει το αυτογκόλ της χρονιάς. Η τριάδα στα χαφ σε κάκιστη βραδιά, άνευρα και χωρίς τρεξίματα έχαναν όλες τις μονομαχίες και αδυνατούσαν να κρατήσουν το τέμπο του αγώνα στα μέτρα του Ολυμπιακού.

Συν τοις άλλοις, ήταν εντελώς σε άλλο κόσμο ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ που νόμιζε πως επειδή ήρθε η νίκη με τη Γουέστ Χαμ, τελείωσε η αποστολή η δικιά του και των παικτών του. Πνευματική προετοιμασία μηδέν, στήσιμο ποδοσφαιριστών στο χορτάρι και αγωνιστικό πλάνο υπό του μηδενός, αλλαγές σε ροή αγώνα για σεμινάριο προς αποφυγή. Γενικώς, ένας αχταρμάς που πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Ας αλλάξει πρόσωπα, ας αλλάξει σύστημα, ας αλλάξει προσέγγιση αγώνων. Δεν ξέρω, ας κάνει κάτι.

Το να τρως 4 από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και μάλιστα να κατεβάζει... στροφές ένας αντίπαλος που δεν πετούσε και φωτιές πριν έρθει στην έδρα σου και που θα μπορούσε να σου βάλει κι άλλο, είναι κάτι μακριά από αυτό που είναι ο Ολυμπιακός. Μπορεί η Γρανάδα και η Εσπανιόλ να έχουν μάθει να "ζουν" με τέτοια αποτελέσματα, ο Ολυμπιακός όμως όχι. Ή διορθώνεται το πρόβλημα ή μετατοπίζεται στον προπονητή που δυστηχώς πάντα είναι και θα είναι το ευκολότερο θύμα στο πολύ μεγάλο και δύσκολο καράβι γεμάτο φουρτούνες όπως είναι ο Ολυμπιακός.

Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός θα πρέπει να μάθει να αποδέχεται και τα σκληρά αποτελέσματα και να τα διαχειρίζεται. Θα πρέπει να μάθει να προχωράει και όχι να έχει την τάση ο ίδιος ο Ολυμπιακός να βγάλει τα μάτια του, διότι αυτή η τάση υπάρχει στο λιμάνι. Δεν το είχε πει άλλωστε τυχαία ο Μαρτίνεθ μετά τη νίκη επί της Γουέστ Χαμ ότι χρειάζεται μία διαχείριση και η νίκη και η ήττα. Ο προπονητής ήταν σε μεγάλη πίεση πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τώρα αυτή θα γίνει μεγαλύτερη. Είναι γεγονός ότι έχει κάνει λάθη, αλλά χτίζει και αυτό είναι το δύσκολο. Είναι πραγματικά όμως τα δεδομένα και μιλούν από μόνα τους συνδυαστικά με την εικόνα της ομάδας και κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά και στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ που για μεγάλο διάστημα δεχόταν "βομβαρδισμό" και έπρεπε να βγάλει ο Πασχαλάκης τις... κάλτσες του, έχει όχι καλό πρόσημο στα ντέρμπι.

Αλλά ας μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Οι ίδιοι που αποθέωναν τον Μαρτίνεθ μετά την Γουέστ Χαμ τώρα τον διασύρουν. Οι ίδιοι που έλεγαν «ύπνο» τον Λουτσέσκου μετά την ΑΕΚ, τώρα τον θεοποιούν. Όμως, άλλο Ολυμπιακός και άλλο ΠΑΟΚ (και όχι μόνο). Ας μην κρυβόμαστε. Το ξέρουν όλοι, αφήστε τι λένε. Μπορεί να αποφασιστεί το ένα ή το άλλο, να γίνουν διάφορα, να δοθεί πίστωση, να νικήσει ο Ολυμπιακός στην Αγγλία και στην Τρίπολη, να αλλάξει πάλι το κλίμα. Μπορεί και να μη συμβούν αυτά, να αποφασιστεί κάτι διαφορετικό, αρμόδιοι είναι εκείνοι που πρέπει να είναι αρμόδιοι. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως να προχωρήσει μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό με ηρεμία, ενέργεια, διάθεση για αντίδραση, καλό κλίμα και αυτοπεποίθηση όταν έχει γράψει «0-4» σε αγώνα του και μάλιστα εγχώριας διοργάνωσης, απλά δεν γίνεται...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code