ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts






























Περί κροτίδας, κανονισμών και "ευαισθησίας"


 Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει τα όσα θλιβερά έγιναν για ακόμη μία φορά σε ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος, κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης, ενώ στέκεται και στην επιλεκτική ευαισθησία, ανάλογα το θύμα.

Στην επιστήμη της ψυχολογίας, ευαισθησία, ορίζεται η ιδιότητα, βάση της οποίας, ένας άνθρωπος έχει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, απέναντι σε σχετικά ήπια ερεθίσματα. Μπορεί δηλαδή ένας υπάλληλος, που δέχεται τις φωνές του προϊσταμένου του να αισθανθεί τέτοια πίεση που θα βάλει τα κλάματα και κάποιος άλλος να αδιαφορήσει εντελώς. Είναι πιθανό ένα παιδί, που δέχεται ένα χαστούκι από τη μητέρα του, να το κουβαλάει μέσα του σαν ψυχικό τραύμα και ένα άλλο να το ξεχάσει στο επόμενο λεπτό.

Αυτός είναι ο ιατρικό όρος. Έχει συνηθίσει όμως να επικρατεί και ένας άλλος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που αφορά την επιλεκτική ευαισθησία. Διαλέγει δηλαδή η κάθε ομάδα, πότε θα συγκινηθεί με ένα εγκληματικό περιστατικό, ανάλογα με το αν συμβαίνει υπέρ της ή κατά της, αν ευθύνονται οι δικοί της οπαδοί ή του αντιπάλου. Για να έρθουμε και στην επίμαχη περίπτωση, αυτό που έγινε κατά του Χουάνκαρ είναι εγκληματικό, είναι κάτι που διώκεται ποινικά. Το γήπεδο είναι ο χώρος εργασίας συγκεκριμένων και διαπιστευμένων ανθρώπων. Όλοι οι υπόλοιποι είναι εκεί για να παρακολουθούν και να στηρίζουν ή να αποδοκιμάζουν, δικαίωμά τους. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα, να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των υπόλοιπων εργαζομένων.

Δε μιλάμε φυσικά μόνο για τους ποδοσφαιριστές. Στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι φορές, που και προπονητές και μέλη των τεχνικών τιμ και διαιτητές, έχουν γίνει στόχοι αντικειμένων και επιθέσεων, καθώς και άνθρωποι που αμοίβονται με πολύ λιγότερα στο γήπεδο, όπως οι σεκιούριτι. Το πρόβλημα είναι, ότι όλοι αυτοί πάνε σε ένα γήπεδο για να κάνουν τη δουλειά τους, σε κάτι, που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι γιορτή, όπως ο αθλητισμός και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν αρτιμελείς στο σπίτι τους και στους δικούς τους ανθρώπους.

ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ



Πάμε όμως να πιάσουμε το συγκεκριμένο περιστατικό. Το πέταγμα κροτίδας σε έναν αγωνιστικό χώρο είναι εγκληματική ενέργεια. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει, ότι περνάει από το χέρι του, για να τον βρει και όχι μόνο να τον τιμωρήσει με ισόβιο αποκλεισμό από το γήπεδο, αλλά να τον κυνηγήσει και νομικά για διαφυγόντα κέρδη, σε πιθανή τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών και προστίμου, προς την "αγαπημένη" του ομάδα. Ο ανεγκέφαλος αυτός τύπος, επέλεξε σε μία στιγμή, που η ομάδα του κόντρα στη ροή του παιχνιδιού βρήκε το γκολ της ισοφάρισης, να εκφράσει τη "χαρά" του, με εγκληματικό τρόπο.

Οι κροτίδες στα γήπεδα απαγορεύονται και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τα καπνογόνα και για κάθε λογής επικίνδυνο αντικείμενο. Όμως εδώ πρέπει να αναλογιστούμε, ποιοι κάνουν τους ελέγχους και ποιοι επιτρέπουν να περάσουν στις κερκίδες των γηπέδων τέτοια αντικείμενα. Το γεγονός, ότι αυτό το περιστατικό συνέβη τώρα, βαραίνει ακόμη περισσότερο την πολιτεία. Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη από τους Κροάτες χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλδεια, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει, ότι τους ελέγχους στα γήπεδα, ειδικά στις κερκίδες οργανωμένων οπαδών, θα γίνονται από την ίδια την αστυνομία, η οποία επέστρεφε στα γήπεδα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία φέρεται κατά της κυβέρνησης, μετά και το θλιβερό συμβάν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", θεωρώντας πως δεν είναι σωστό να επιρρίπτεται η ευθύνη για τον έλεγχο των οπαδών στις αστυνομικές δυνάμεις, αναφέροντας μάλιστα σε ένα σημείο της ανακοίνωσης: "Διατυπώσαμε την αντίθεσή μας για τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και κυρίως για εκείνα, που αφορούν την ανάθεση ξανά στην Ελληνική Αστυνομία, βοηθητικού ρόλου security, προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο".

Η Ελληνική Αστυνομία, δε δείχνει διάθεση να βοηθήσει λοιπόν στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας και η ίδια βρεθεί εκτεθειμένη πολλές φορές στο παρελθόν, έχοντας όμως και η ίδια, δημιουργήσει προβλήματα από το πουθενά πολλάκις, στα ελληνικά γήπεδα. Στην ταμπακέρα τώρα. Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, στο άρθρο 15 παράγραφος 3, που μιλά για ρίψη αντικειμένου, υπάρχει η πρόβλεψη για προσωρινή διακοπή, που τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο, η προσωρινή διακοπή με τραυματισμό νόμιμα ευρισκομένου προσώπου, που τιμωρείται με πρόστιμο και μπορεί να φτάσει και τιμωρία έδρας και η πρόβλεψη για οριστική διακοπή, μετά από ρίψη αντικειμένου και τραυματισμό προσώπου, το οποίο φτάνει στο μηδενισμό της υπαίτιας ομάδας, στην αφαίρεση ενός βαθμού και στην κατοχύρωση του αγώνα στην αντίπαλο ομάδα. Παράλληλα στη τελευταία τελευταία περίπτωση, υπάρχει και τιμωρία έδρας από 2 έως 4 αγωνιστικές.

 Ο ΡΟΛΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥ



Ο διαιτητής Φάμπιο Μαρέσκα, είχε διακόψει προσωρινά τον αγώνα, όταν μετά την ισοφάριση του Μαντί Καμαρά, άναψαν πολλά καπνογόνα και είχε γίνει δύσκολη η ορατότητα. Σε εκείνο το σημείο έριξε ο οπαδός την κροτίδα, που έσκασε στο σημείο, που έκαναν προθέρμανση οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Ο Ιταλός ρέφερι, έγραψε στο φύλλο αγώνα πως αντιλήφθηκε την πτώση του Χουάνκαρ, όμως η αντίδρασή του δεν ήταν άμεση. Οι φωνές των αναπληρωματικών του "τριφυλλιού", ανάγκασαν του ανθρώπους και των δύο ομάδων και το διαιτητή να κινηθούν σε εκείνο το σημείο. 

Άρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο διαιτητής είχε διακόψει προσωρινά τον αγώνα. Δεν έκανε κανένα νόημα προς τις ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια και αυτό φαίνεται και στο φύλλο αγώνα στο οποίο τονίζει: "Μετά από πέντε λεπτά στην εξέταση του Χουάνκαρ, οι γιατροί αποφάσισαν να τον στείλουν στο ιατρείο και οι υπεύθυνοι και οι παίκτες του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο και να επιστρέψουν στα αποδυτήρια". Ο διαιτητής έφυγε μετά από λίγο για τα αποδυτήρια, όπου περίμενε την απόφαση του γιατρού για να συνεχίσει τον αγώνα. Μια απόφαση που δεν ερχόταν και ο ίδιος αποφάσισε να μην αρχίσει ξανά ο αγώνας, δυόμιση ώρες μετά τη διακοπή.

Ο γιατρός του αγώνα (όχι δε θα αναφέρουμε εδώ το όνομά του, διότι θα μπορούσε να είναι στη θέση του ο καθένας), προχώρησε σε μία λύση "Νίπτω τας χείρας μου". Ναι μεν εξέτασε τον Χουάνκαρ και αποφάνθηκε αρχικά, ότι είχε μερική απώλεια ακοής, μετά ανέφερε ότι στην επόμενη εξέταση ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής του έλεγε, ότι δεν μπορεί να σταθεί, επειδή ζαλιζόταν. Άρα ο παίκτης δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Υπάρχουν δύο μέρη στο σώμα του ανθρώπου, που ο πόνος δε χρειάζεται καμία εξωτερική εξήγηση και είναι η μέση και το κεφάλι. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στους πόνους σε αυτά τα σημεία. Αν ο γιατρός υπέγραφε, ότι ο Χουάνκαρ είναι εντάξει, θα έπρεπε ο αγώνας να συνεχιστεί, όμως μαζί με το διαιτητή και χωρίς να υπάρχει συνεννόηση, αποφάσισαν να αποβάλλουν από πάνω τους την ευθύνη.

Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ "ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ" ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ



Το βράδυ της Κυριακής, έβγαλε στην επιφάνεια, δύο ακόμη προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την ευαισθησία, όταν γίνονται πράγματα μόνο κατά μας και την ανάγκη να καταστρέψουμε έναν άνθρωπο, που θεωρούμε ότι μας αδικεί (το δεύτερο είναι γενικότερα και της ελληνικής κοινωνίας). Η πλευρά του Ολυμπιακού, αφενός δε ζήτησε καμία συγγνώμη για το περιστατικό από τον Παναθηναϊκό και τον Χουάνκαρ και αφενός, μέσα από τα πιο επίσημα χείλη του συλλόγου, του Βαγγέλη Μαρινάκη, ανέφερε τι είχε συμβεί στο παρελθόν σε άλλα γήπεδα και άλλα παιχνίδια.

Καμία καταδίκη του συμβάντος και από πάνω υπαινιγμούς για θέατρο από την πλευρά του Χουάνκαρ, ενώ για τον υπαίτιο ούτε κουβέντα. Το πως θα αντιδράσει ο κάθε άνθρωπος στον πόνο είναι δικό του θέμα. Πέρυσι στην "OPAP-Arena" ο Μπρινιόλι σηκώθηκε μετά την κροτίδα που έσκασε δίπλα στο τέρμα του. Επίσης πέρυσι ο Άμραμπατ στην Τούμπα συνέχισε κανονικά, με την κροτίδα να σκάει στα πόδια του. Αυτά δε σημαίνουν, ότι πρέπει ο κάθε άνθρωπος να αντέχει τον πόνο και να συνεχίζει, σημαίνουν, ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η ηλίθια εγκληματική ενέργεια και δε θα σταματήσει, με το να θυμίζουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά με το να παίρνουμε μέτρα για το μέλλον.

Άλλωστε και η διάγνωση για τον Ισπανό αμυντικό, που αναφέρει διάσειση λαβυρίνθου, δε δείχνει ότι ο παίκτης έκανε θέατρο, δείχνει αυτό που ανέφερε ο κύριος Μαρινάκης, ότι έχει ευαισθησία στα αυτιά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά κροτίδα αυτή καθέ αυτή και η επιλεκτική "ευαισθησία". Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός, που θεωρούσε εαυτόν αδικημένο και πράγματι ήταν, επέλεξε σε μία φάση, που ο ποδοσφαιριστής του ήταν σε άσχημη κατάσταση στο ιατρείο του γηπέδου και η ομάδα με εντολή Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε καταφύγει στα αποδυτήρια, να στοχοποιήσει το γιατρό.

Όταν αντιλήφθηκαν, πως ο επίσημος γιατρός του αγώνα, δεν μπορεί να υπογράψει την αρχική του γνωμάτευση, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε δεν είχε τα κατάλληλα εργαλεία για περαιτέρω εξετάσεις, αποφάσισαν να του κάνουν πόλεμο στα social media. Το να δημοσιεύουν φωτογραφίες του από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε ως μοναδικό στόχο να πιεστεί ο γιατρός, για να υπογράψει τη γνωμάτευση και αυτό δεν μπορεί κανένας να μου το βγάλει από το μυαλό, διότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, είναι και φίλαθλος των Πρασίνων. Εκεί είναι που έχασε την μπάλα ο Παναθηναϊκός και έδωσε πάτημα για να γυρίσει μέρος της κατακραυγής κατά του.

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Πιθανότατα αύριο Τετάρτη (25/10) θα γίνει η πρώτη ακροαματική διαδικασία στα δικαστήρια της Super League, με τις ομάδες να πρέπει να απολογηθούν την Παρασκευή (27/10), αν και θεωρώ, ότι θα ζητήσουν λίγες ημέρες παράταση και θα πάει από βδομάδα. Με βάση το φύλλο αγώνα, στο νομικό κομμάτι, οι δύο ομάδες μοιάζουν καλλυμένες και εξηγώ γιατί. Ο Παναθηναϊκός αποχώρησε από το γήπεδο, διότι ο ποδοσφαιριστής του είχε τραυματιστεί, σε στιγμή που υπήρχε ήδη προσωρινή διακοπή και δεν του ζητήθηκε ποτέ από το διαιτητή να βγει να παίξει.

Είναι σημαντικό το κομμάτι, ότι υπήρχε προσωρινή διακοπή, για τη φυγή των Πρασίνων από τον αγωνιστικό χώρο, νομικά πάντα. Από τη μεριά του ο Ολυμπιακός, έχει "γλιτώσει" τη βαριά τιμωρία, διότι στο δικαστήριο, η γνωμάτευση, που θα γίνει δεκτή θα είναι από τον γιατρό του αγώνα και όχι από ιατρικό κέντρο, στο οποίο έγινε η μετέπειτα γνωμάτευση για τον Χουάνκαρ. Αυτά αναφέρει ο ΚΑΠ. Από τη στιγμή, που ο γιατρός του αγώνα δεν υπέγραψε επίσημο τραυματισμό του Χουάνκαρ και ο Παναθηναϊκός δεν έφυγε με το έτσι θέλω, ούτε του ζητήθηκε ποτέ να επιστρέψει, προσωπική εκτίμηση είναι πως ο αγώνας θα συνεχίστεί από το σημείο που διεκόπη.

Ακόμη και το φύλλο αγώνα είναι μία μεσοβέζικη λύση, που δεν ήθελε να κατοχυρώσει την αναμέτρηση σε καμία ομάδα. Με αυτά όμως θα ασχοληθούν οι νομικοί των δύο ομάδων. Το σημείο στο οποίο οι ομάδες πρέπει να δράσουν, είναι η καταπολέμηση των ηλιθίων στα γήπεδα. Σε κάθε γήπεδο, υπάρχουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται το γήπεδο ως το τσιφλίκι τους και θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους νόμο, το νόμο των 5,10,50 ατόμων, γιατί περισσότεροι δεν είναι, απέναντι στους υπόλοιπους χιλιάδες φιλάθλους.

Αυτά τα επιτρέπουν οι ομάδες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ότι δεν μπορούν να τα σταματήσουν. Όσο δεν σταματάει το γλύψιμο στον "υπέροχο λαό", τόσο θα καλούνται οι ίδιες οι ομάδες να είναι υπόλογες σε εγκληματικές ενέργειες, καθώς και οι υπόλοιποι φίλαθλοι θα πρέπει να απολογούνται για εγκληματικές ενέργειες άλλων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν και καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Η φράση το "ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", έχει εδώ τη μεγαλύτερη ταύτιση και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν να είναι υπόλογοι, όσοι πάνε στο γήπεδο να κάνουν τη δουλειά τους, όσοι πληρώνουν εισιτήριο (πόσω μάλλον διαρκείας) για να απολαύσουν την αγαπημένη τους και να στραφούμε στους πραγματικούς ενόχους, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Υ.Γ. Έχω βρεθεί σε όλα τα γήπεδα της Αττικής, στο κομμάτι των δημοσιογραφικών θεωρίων και όταν πέφτει κροτίδα, που δεν την περιμένω ταράζομαι. Σκεφτείτε τον άλλον που πέφτει δίπλα του και σταματήστε την καφρίλα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement