Ο Θανάσης Μαγκλάρας αναλύει τον πολύ δύσκολο όμιλο, στον οποίο κληρώθηκε η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, τα σημαντικά στοιχεία των αντιπάλων της Ένωσης και την υπέρβαση που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ, για να συνεχίσει, έστω στο Conference League.
Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνομωτεί για να το αποκτήσεις. Άπαντες στην ΑΕΚ ήθελαν τη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Champions League, όμως ο αποκλεισμός από την Άντβερπ έκοψε τα φτερά. Έφερε όμως μπροστά της, αυτό που ζητούσε. Έναν όμιλο με ομάδες από το κορυφαίο επίπεδο και ας είναι στο Europa League.
Η Ένωση μετά την υπέρβαση με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ (θέση 39 στο ranking της UEFA), δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το όνειρο κόντρα στους νταμπλούχους Βελγίου. Η μοίρα της έπαιξε όμως ένα πολύ περίεργο παιχνίδι, φέρνοντάς της, στο δρόμο των ομίλων αυτή τη φορά, τον Άγιαξ, τη φιλική Μαρσέιγ και τη νέα μεγάλη δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Μπράιτον του Ντε Τσέρμπι. Πάμε να δούμε αναλυτικά, τι πρέπει να περιμένουν οι φίλοι της ΑΕΚ, μετά από αυτή την κλήρωση.
ΑΓΙΑΞ
Θα ξεκινήσουμε με τον Αίαντα, που είναι και επικεφαλής του ομίλου. Ο μόνιμος πρωταθλητής Ολλανδίας τα τελευταία χρόνια, είδε την περσινή κακή σεζόν του, να τον οδηγεί στη 3η θέση, πίσω από την πρωταθλήτρια Φέγενορντ και τη δευτεραθλήτρια Αϊντχόφεν. Μετά από τέσσερα σερί πρωταθλήματα ο Άγιαξ επιστρέφει στο Europa League, συνεχίζοντας την παρουσία του σε ευρωπαϊκό όμιλο, για 14η φορά τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Οι αλλαγές σημαντικές, καθώς ο Μόρις Στέιν, γεννημημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1973, ανέλαβε τη τεχνική ηγεσία του συλλόγου, μετά από μία εκπληκτική σεζόν με την Σπάρτα Ρότερνταμ, την οποία οδήγησε στην 6η θέση του πρωταθλήματος, από τη 14η τη σεζόν 21/22, κατακτώντας και 20 περισσότερους βαθμούς. Μετά από μόλις μία σεζόν είδε τη μεγάλη ευκαιρία στον Άγιαξ και ετοιμάζεται να την αρπάξει από τα μαλλιά. Ένας Ολλανδός προπονητής με το κλασσικό 4-3-3, που όμως δε διστάζει να κάνει και λίγο πιο συμπαγή και επιφυλακτική την ομάδα του. Μιλάμε για ένα προπονητή που μπαίνει στο 13ο έτος της προπονητικής του καριέρας και μόνο στην πρώτη ομάδα που ανέλαβε, την Ντεν Χάαχ, είχε τα συνολικά expected goal κατά του (1,28-1,92) σε μίνιμουμ 40 παιχνιδιών.
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
Σημαντικές οι απώλειες για τον Άγιαξ, όμως και αναμενόμενες, ειδικά για την ποιότητα των ποδοσφαιριστών, καθώς οι Τζούριεν Τίμπερ (Άρσεναλ), Έντισον Άλβαρες και Μοχάμεντ Κούντους (Γουέστ Χαμ) ήταν δεδομένο, πως θα έπαιρναν το δρόμο για μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Από κοντά και η σημαντική απώλεια τη τελευταία ημέρα των μεταγραφών, του Ντάβι Κλάασεν στην Ίντερ, ενός εκ των αρχηγών των Ολλανδών, όπως και του Ντούσαν Τάντιτς, που άφησε την Ολλανδία μετά από πέντε χρόνια.
Στις προσθήκες, μεγάλο ποσό επενδύθηκε για τον απόκτηση του Γιόσιπ Σούταλο από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ο οποίος θα βρει εκ νέου μπροστά του την ΑΕΚ, ενώ η κίνηση από την οποία περιμένουν πολλά στον Άγιαξ είναι φυσικά η απόκτηση του Τσούμπα Άκπομ, που σάρωσε τα νούμερα με τη Μίντλεσμπρο στην Τσάμπιονσιπ. Από κοντά και η προσθήκη του Γκιόργκε Μικαουτάντζε από τη Μετς, ενός σύγχρονου περιφερειακού επιθετικού, με δημιουργία και σκορ. Το μεγάλο αστέρι παραμένει φυσικά ο Στίβεν Μπέργκβαιν, με τον πολύπειρο Ολλανδό να είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΌ ΣΗΜΕΙΟ
Αν θα έπρεπε να σταθούμε μόνο σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού των Ολλανδών θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για τα άκρα τους. Τα μπακ και οι ακραίοι επιθετικοί είναι η μεγάλη δύναμη της ομάδας και το κομμάτι του γηπέδου, που θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή η ομάδα του Αλμέιδα. Στα πλην σίγουρα η συνοχή, που δεν έχουν βρει ακόμη στο παιχνίδι τους και φάνηκε τόσο στην εκτός έδρας ισοπαλία με την Εξέλσιορ, αλλά κυρίως στην εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Λουντογκόρετς, που όμως δεν τους στοίχισε την πρόκριση.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Ο Άγιαξ δείχνει τις τελευταίες δύο σεζόν, να έχει κάνει ένα βήμα πίσω, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, που παρουσιάζει, βγάζοντας αρκετά αρνητικά κομμάτι του παιχνιδιού στην επιφάνεια. Δύσκολα θα περάσει Μαρσέιγ και Μπράιτον και θα κριθούν όλα στα παιχνίδια με την ΑΕΚ για τη 3η θέση.
ΜΑΡΣΕΙΓ
Ο γαλλικός κολοσσός βρίσκεται στο δρόμο της ΑΕΚ. Ο σύλλογος από τη Μασσαλία, με τον οποίο οι φίλαθλοι της Ένωσης διατηρούν αδελφοποιημένες σχέσεις εδώ και δεκαετίες, ήταν η ομάδα από το δεύτερο γκρουπ, που θα κληθεί η ΑΕΚ να αντιμετωπίσει. Δεν μετράει κάποια κατάκτηση στη διοργάνωση, πλην όμως έχει κατακτήσει το μακρινό πια, 1993, το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League. Η Μαρσέιγ τερμάτισε πέρυσι στη 3η θέση, πίσω από Παρίσι Σεν Ζερμέν και Λανς, με τον Τούντορ να απομακρύνεται και τον Μαρθελίνο να αναλαμβάνει ομάδα, για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Στην προκριματική φάση αποκλείστηκε στο 3ο γύρο από τον Παναθηναϊκό στη διαδικασία των πέναλτι και βρέθηκε κατευθείαν στους ομίλους του Europa League. Τα τελευταία 15 χρόνια, μόλις τρεις φορές δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην Ευρώπη, ενώ μετράρει επτά παρουσίες στο Champions League και πέντε στο Europa League.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο Μαρθελίνο Γκαρθία Τοράλ έχει παρουσιάσει εξαιρετικό έργο στην Ισπανία και του δόθηκε η ευκαιρία να ανέβει στο επόμενο επίπεδο, οικονομικά και από άποψη στόχων. Ο γεννηθείς στις 14 Αυγούστου του 1965 προπονητής, με 377 παιχνίδια στη La Liga και ρεκόρ 154 νίκες, 109 ισοπαλίες και 114 ήττες, οδήγησε τη Βιγιαρεάλ στη 4η θέση το 2016 και τη Βαλένθια τις δύο επόμενες σεζόν, με τη συνέχεια όμως να μην ανάλογη. Η Μαρσέιγ αναζητά εκ νέου την αίγλη του παρελθόντος και ο Ισπανός τεχνικός με το θετικό πρόσημο στα expected goals και στις νίκες, σε ομάδες με 40+ παιχνίδια, προσπαθεί να τη βάλει στο σωστό μονοπάτι.
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
Σημαντικές οι προσθήκες το φετινό καλοκαίρι για τους Μασσαλούς, με τους Ομπαμεγιάνγκ, Εντιαγέ, Σαρ να αυξάνουν κατακόρυφα την επιθετική ποιότητα. Η προσθήκη του Μαλινόφσκι δεν κατέληξε όπως θα την περίμεναν στο σύλλογο, με τον Ρούμπεν Μπλάνκο να δίνει βάθος στην εστία. Ο Λόντι και ο Κοντόγκμπια θα βοηθήσουν σημαντικά με την εμπειρία τους, ενώ οι αποχωρήσεις των Λιρόλα, Σάντσες και Λουίς Σουάρες δε χαρακτηρίζονται ως πρώτης γραμμής. Ο δανεισμός του Χοακίν Κορέα από την Ίντερ στις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών, δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα, σε ένα ήδη γεμάτο επιθετικά ρόστερ.
ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
Δεδομένα μιλώντας για τη τωρινή Μαρσέιγ είναι η επίθεσή της. Με επιλογές, όπως οι Ομπαμεγιάνγκ, Βιτίνια, Εντιαγέ, Σαρ, Κορέα, δεν μπορεί μια ομάδα παρά να είναι θελκτική στο μάτι και αρκετά επικίνδυνη, θα λέγαμε κυρίως στο μεγάλο χώρο και με τη ταχύτητα, που διαθέτουν όλοι οι προαναφερθέντες. Στο κομμάτι, που θα πρέπει να την χτυπήσει η ΑΕΚ είναι η ομοιογένεια, την οποία διαθέτει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη στιγμή το σύνολο του Αλμέιδα, καθώς και στις αργές μεταβάσεις της ομάδας, από την επίθεση στην άμυνα.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Η Μαρσέιγ αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρα ένα δεμένο σύνολο και φαίνεται και από τα εγχώρια παιχνίδια της, όπου αδυνατεί να κερδίσει ομάδες στα μέτρα της. Η Ευρώπη όμως είναι διαφορετικό κομμάτι και η επιθετική της υπεροπλία θα της δώσει, έστω και δύσκολα τη 2η θέση.
ΜΠΡΑΙΤΟΝ
Ναι κυρίες και κύριοι, έχουμε νέο γίγαντα, που συνεχώς εξελίσσεται στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Στην Premier League έχουμε πάψει εδώ και σεζόν να μιλάμε μόνο για Big-6 και πλέον θα φτάσουμε στο Big-8 ίσως και στο Big-9. Η Μπράιτον είναι η ομάδα, που αναγκάζει τους πάντες να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αγοράζουν ακριβά τους παίκτες, που δημιουργεί, γεμίζοντας με πάρα πολλά χρήματα τα ταμία της. Είναι η πρώτη φορά, που θα τη δούμε σε ευρωπαϊκό όμιλο, μετά την περσινή 6η θέση στο πρωτάθλημα και ο ενθουσιασμός στο Φάλμερ Στάντιουμ δε λέει να κοπάσει.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Φυσικά καμία ομάδα δε χτίστηκε από τη μία ημέρα στην άλλη, ούτε έκανε τόσο σημαντικά άλματα, χωρίς κάποιον ικανό στην άκρη του πάγκου. Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι διανύει το7 έτος της προπονητικής του καριέρας και η Μπράιτον βρήκε στο πρόσωπό του γρήγορα και μεθοδικά τον αντικαστάτη του Γκρέιαμ Πότερ. Ο Ιταλός τεχνικός, γεννημένος σις 6 Ιουνίου του 1979,από το 2018 και όταν ανέλαβε τη Σασουόλο, διαγράφει μόνο θετικές πορείες και αυτό παρουσιάζει και στο δείκτη των expected goals, με τις ομάδες του, με μίνιμουμ 40 παιχνιδιών, περισσότερα από 1,6xG ανά αγώνα, με την Μπράιτον να έχει αυτή τη στιγμή το συγκλονιστικό 2,26!
ΡΟΣΤΕΡ
Ρίχνοντας μία ματιά στις μεταγραφικές απώλειες του καλοκαιριού, θα έλεγε κανείς πως έγινε κανονική λεηλασία στην Μπράιτον. Ο Μόισες Καισέδο, ο εγκέφαλος στο κέντρο της ομάδας αποχώρησε έναντι 127 εκατομμυρίων για την Τσέλσι, με το τερματοφύλακα Ρόμπερτ Σάντσες να τον ακολουθεί. Ο εκ των βασικών αμυντικών πέρυσι, Λέβι Κόλγουιλ, δεν παρέμεινε στο ρόστερ με τη μορφή δανεισμού και τα 100 εκατομμύρια που ζητούσε η Τσέλσι ήταν πολλά. Ο Ιγκόρ θα πάρει σταδιακά τη θέση του στην ενδεκάδα, με τους Μίλνερ, Νταχούντ και κυρίως το νεαρό Κάρλος Πολέμπα να καλύπτουν το κενό του Καισέδο στον άξονα.
Εκεί που δεν αποδυναμώθηκε η ομάδα, είναι και το κομμάτι του παιχνιδιού που συναντάμε τη μεγαλύτερη υπεροπλία και το μεγάλο της αστέρι, η επίθεση δηλαδή. Οι προσθήκες τον Ζοάο Πέδρο και εσχάτως του top ταλέντου Άνσου Φάτι, δίνουν επιπλέον ταχύτητα και έκρηξη, σε μία επίθεση, που μπορεί να απειλήσει με κάθε δυνατό τρόπο και έρχονται να προστεθούν στους Γουέλμπεκ, Φέργκιουσον, Ενσίσο και στον κορυφαίο παίκτη της ομάδας, τον Ιάπωνα Μιτόμα. Ο Μιτόμα κάνει συγκλονιστικά πράγματα στο Νησί και από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες ντρίμπλες. Ένας ακραίος επιθετικός, που απειλεί τόσο με διείσδυση και εκτέλεση αλλά και με δημιουργία.
ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
Είναι δεδομένα η επίθεσή της, που διαθέτει και τη μεγαλύτερη ποιότητα στο γήπεδο, με τρομερή ταχύτητα και κάθε δυνατό τρόπο να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες. Επιπλέον στα συν της, θα βάλουμε και τη τρομερή κυκλοφορία μπάλας, με την ομάδα να παίζει μεν γρήγορο ποδόσφαιρο, αλλά να μη στερείται και την ικανότητα του build-up από την άμυνα. Εκεί που θα εστιάζαμε για να βρούμε ένα αδύνατο σημείο, θα ήταν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, καθώς όταν δεν αγωνίζεται ο Ίγκορ, οι Φέλτμαν και Ντανκ δε διαθέτουν αρκετή ταχύτητα, ώστε να προλάβουν καταστάσεις στο transision.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Θα μου κάνει τρομερή έκπληξη, μία σοβαρή και καλή ομάδα όπως η Μπράιτον, με το ρυθμό μάλιστα στον οποίο αγωνίζεται, να μην τερματίσει πρώτη σε αυτό τον όμιλο. Ακόμη και το εκτεταμένο rotation, που χρησιμοποιούν οι αγγλικοί σύλλογοι στο Europa League, της κρατά τα επίπεδα απόδοσης σε εξαιρετικά υψηλά στάνταρ.
Η ΑΕΚ δεν είχε δεδομένα τη τύχη με το μέρος της και μπήκε στον πιο δύσκολο όμιλο από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Όποια πρόκριση, είτε συνέχεια στο Europa League, είτε στο Conference, θα γύρει σε θετικό πρόστιμο την πλάστιγγα της ευρωπαϊκής της συμμετοχής. Θα ανταγωνιστεί ομάδες, με περισσότερη ποιότητα και ταχύτητα από αυτή, οι οποίες παίζουν σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς από το ελληνικό πρωτάθλη,α.
Η ίδια έδειξε πέρυσι, πως μπορεί, σίγουρα ως ένα σημείο, να ακολουθήσει αυτές τις ταχύτητες. Αν χρειάζεται κάποια προσθήκη; Ναι, ειδικά στο κέντρο της άμυνας, γιατί είναι και αριθμητικό το μειονέκτημα. Εκεί όμως που πρέπει να εστιάσει ο Αλμέιδα και οι ποδοσφαιριστές του, δεν είναι σε απλώς μία τιμια μάχη. Κανείς δε θα της πει μπράβο αν γίνει ο Τομ Κρου στο "Τελευταίος Σαμουράι" και δεχθεί ανελέητα χτυπήματα. Η Ένωση έχει την ευκαιρία να αλλάει το στάτους της, οικονομικά και αγωνιστικά στην Ευρώπη. Τα λάθη θα πληρωθούν και δεδομένα θα υπάρξουν απώλειες και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως όταν θες να είσαι στη βιτρίνα εκτίθεσαι και αν δεν είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα, οι αδυναμίες σου θα γίνουν κραυγαλέες.
0 Σχόλια