ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts






























Το σταυροδρόμι του Ιβάν και το upgrade στο ρόστερ

    


Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει τα δεδομένα στο ρόστερ των «Πρασίνων», τις επιλογές του Σέρβου τεχνικού για την πρώτη μεγάλη μάχη της σεζόν με τη Ντνίπρο-1, καθώς και τη δεδομένη αναβάθμιση του έμψυχου υλικού, που όμως έχει και άλλα περιθώρια βελτίωσης.

Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει, είναι το κουράγιο να συνεχίζεις. Η φράση αυτή του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, θα μπορούσε να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την περασμένη σεζόν του Παναθηναϊκού, καθώς και το τρόπο με τον οποίο έχει μπει το τρένο στις ράγες και φέτος. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έκανε μετά από 11 χρόνια, πορεία πρωταθλητισμού, ήταν σχεδόν σε όλο το πρωτάθλημα στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως η διαδικασία των play-offs δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα για το «τριφύλλι», με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη σεζόν στη δεύτερη θέση, παίρνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Ο πρώτος που δεν το έβαλε κάτω και βρήκε το κουράγιο να συνεχίσει ήταν φυσικά ο Γιοβάνοβιτς, ο αναμορφωτής του Παναθηναϊκού τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Σέρβος τεχνικός είδε τον αρχηγό του και εκ των πιο κομβικών παικτών στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, τον Δημήτρη Κουρμπέλη, να αποχωρεί ως ελεύθερος από το σύλλογο, μαζί με τους Σάρλια και Πούγγουρα, όμως δε σημείωσε άλλη σημαντική απώλεια στο υλικό του. Ο ερχομός του Γιάννη Παπαδημητρίου στην ομάδα, στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή, άνοιξε και άλλους δρόμους, ώστε να αναλάβουν ακόμη περισσότερα άτομα τη στελέχωση του ρόστερ. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις επιλογές και τις επόμενες απαιτήσεις του Γιοβάνοβιτς.

ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ



Ο περσινός MVP του Παναθηναϊκού, Αλμπέρτο Μπρινιόλι, παρά τις σειρήνες από την πατρίδα του παραμένει και φέτος στα «πράσινα» και θα αποτελέσει εκ νέου τη βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του, με τον Γιούρι Λοντίγκιν να είναι η αξιόπιστη επιλογή ερχόμενος από τον πάγκο, σε ένα διαφορετικό ρόλο στην καριέρα του, τον οποίο "δέχθηκε", υπό τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς. O Μπρινιόλι κατέγραψε πέρυσι τα περισσότερα clean sheets, που έχει σε μία σεζόν στην καριέρα του, έχοντας 21, σε περισσότερα από 3.000 λεπτά συμμετοχής, με 34 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και play-offs, ενώ δεν αγωνίστηκε στο κύπελλο καθόλου. Ο νεαρός Ξενόπουλος, μετά την ανανέωση του συμβολαίο του, θα αποτελέσει τη τρίτη επιλογή για τον Σέρβο τεχνικό.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ



Αν κάτι ήταν από τα δεδομένα στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου, με αρκετά δημοσιεύματα να κάνουν την εμφάνισή τους, ήταν ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει φέτος βασικό δεξιό μπακ. Η μεταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς η, αριθμητική ανάγκη, σε στόπερ, αριστερό μπακ και χαφ απέσπασαν όλη την προσοχή των ανθρώπων της ομάδας, χωρίς όμως να παύουν να εξετάζονται οι υπόλοιπες επιλογές για τον παίκτη που θα πλαισιώσει τους Κώτσιρα και Βαγιαννίδη. Οι δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές προέρχονται από καλή σεζόν, με τον Βαγιαννίδη να είχε ίσως ένα θετικό πρόσημο περισσότερο, λόγω και του τραυματισμού του Κώτσιρα, που τον ανάγκασε να χάσει αρκετά παιχνίδια. Αν μπορούσαμε να ποντάρουμε κάπου, είναι πως ο πρώην ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης θα ξεκινήσει βασικός στα παιχνίδια με τη Ντνίπρο-1, δείχνοντας μεγαλύτερη σιγουριά στο αμυντικό τρίτο και με τον Γιοβάνοβιτς να ψάχνει την ισορροπία στο παιχνίδι της ομάδας του.

ΤΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΙ Ο PLAYMAKER ΓΕΝΤΒΑΙ



Οι «Πράσινοι», από την αρχή του καλοκαιριού ήξεραν ότι θα αναγκαστούν να βρουν δύο τουλάχιστον κεντρικούς αμυντικούς, με τον ένα να αποτελεί σίγουρα επιλογή για το βασικό σχήμα. Το δίδυμο των Σένκεφελντ και Μάγκνουσον τα πήγε πολύ καλά την περσινή σεζόν, όμως και οι δύο αντιμετώπισαν μικροπροβλήματα τραυματισμών και μετά τις αποχωρήσεις των Σάρλια και Πούγγουρα δεν υπήρχε και επιλογή στον πάγκο, πέρα από τους νεαρούς. Ο Γιοβάνοβιτς είχε στην προετοιμασία τους δύο έμπειρους αμυντικούς του, όμως από εκεί και πέρα οι επιλογές ήταν των νεαρών Σιδερά και Φίκαι, που έδειξαν θετικά στοιχεία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιούν στα παιχνίδια με τους Ουκρανούς. Ο Κροάτης Τιν Γεντβάι αποτελεί δεδομένα αναβάθμιση στο ρόστερ, ειδικά με την ευχαίρεια που έχει στο παιχνίδι του, να βγάζει την μπάλα από την αμυντική του γραμμή, ενώ και οι τοποθετήσεις του παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι και καλύπτουν την έλλειψή του σε ταχύτητα. Παραμένουν τρεις οι πρωτοκλασσάτες επιλογές, με τον Παπαδημητρίου να ψάχνει έναν ακόμη στόπερ, που θα προστεθεί μετά τα πρώτα προκριματικά παιχνίδια.

Η ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΓΚΑΝΕΑ



Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε τη τύχη να έχει στην ομάδα του έναν εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ του πρωταθλήματος, τον Χουάνκαρ, με τον Γκάνεα πέρυσι να αποτελεί σημαντική λύση από τον πάγκο. Ο Ρουμάνος μπακ έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορωνοϊό και ήδη βρίσκεται σε πρόγραμμα επανένταξης, που όμως δεν του επιτρέπει να ανεβάσει ρυθμό, ώστε να βρίσκεται σε θέση να αγωνιστεί, έστω στα φιλικά. Σίγουρα θα χρειαστεί υπομονή για την περίπτωσή του, για αυτό και στον Παναθηναϊκό η πρώτη μεταγραφή ήταν ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς. Μιλάμε για ένα αριστερό μπακ, που ήρθε μεν από το πολωνικό πρωτάθλημα, όμως έχει εξαιρετικά στοιχεία δημιουργίας στο επιθετικό και στα 29 του είναι από τα βασικά κομμάτια του ρόστερ της Εθνικής Σερβίας. Ο Μλαντένοβιτς πιστεύω, ότι σε βάθος χρόνου θα πάρει τη θέση βασικού από τον Χουάνκαρ, με τον Ιβάν στην προετοιμασία να τον χρησιμοποιεί σε ένα ρόλο αλά Ζιντσένκο στη Σίτι, όπου ο Ουκρανός γινόταν έξτρα χαφ για να δώσει το εξτρέμ πλάτος στην επίθεση. Ο Σέρβος τεχνικός ψάχνει διαφορετικούς τρόπους για να γίνει η ομάδα του απειλητική και η υπεροπλία στα αριστερά του το δίνει αυτό.

Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΖΕΚΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ



Ο Παναθηναϊκός έχασε τον αρχηγό του, με τον Δημήτρη Κουρμπέλη, μετά από σχεδόν 7 χρόνια στην ομάδα, να αποχωρεί με προορισμό την Τράμπζονσπορ. Οι «Πράσινοι» έδειχναν σε όλο το περσινό πρωτάθλημα, την ανάγκη που υπήρχε για έναν παίκτη στο «8», ο οποίος θα μπορεί να κουβαλάει μέτρα την μπάλα και να την περνάει κάθετα στην αντίπαλη περιοχή. Οι δευτεραθλητές ψάχτηκαν αρκετά για την περίπτωση του Λινγκρ από την Σπάρτα Πράγας, πριν καταλήξουν στον Φίλιπ Τζούρισιτς. Ο Σέρβος με τεράστια θητεία στη Serie A, αποτελεί έναν εξαιρετικό δημιουργικό χαφ, που η προτεραιότητα στο παιχνίδι του, είναι οι μπαλιές στην πλάτη της άμυνας.Το γκολ δεν αποτελεί το βασικό του στοιχείο, πράγμα που έλειψε επίσης πέρυσι από το «τριφύλλι», το γκολ από τα χαφ του δηλαδή, για αυτό και προχώρησε η ομάδα στο "μπαμ" με την απόκτηση του Τόνι Βιλένα. Ο Ολλανδός χαφ, με μεγάλη θητεία σε Φέγενορντ, Κράσνονταρ, Εσπανιόλ και Σαλερνιτάνα, αποτελεί τον χαφ, ο οποίος θα πατήσει περισσότερο απ' όλους περιοχή και έχει την δυνατότητα να σκοράρει και με τα πόδια, αλλά και να απειλήσει με σουτ από μέση απόσταση. Μόλις βρουν την απαραίτητη χημεία οι δύο τους, πιστεύω ότι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα δουν τρομερά πράγματα. 



Σημαντική θα είναι και η βοήθεια από τον Κλεϊνχέισλερ, ο οποίος θα αγωνίζεται πλέον αποκλειστικά στη βασική του θέση στον άξονα και ίσως έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο στο αρχικό κομμάτι της σεζόν. Από εκεί και πέρα δεδομένα θα χρησιμοποιεί και ο Μπερνάρ στον άξονα σε δημιουργικό ρόλο, ενώ το πρόβλημα παραμένει στο «6». Ο Ρούμπεν Πέρεθ προέρχεται από δύο τρομερά γεμάτες σεζόν, ενώ μπαίνει πλέον και στα 35. Σίγουρα αποτελεί τη νο.1 επιλογή του Ιβάν, καθώς είναι ο "προπονητής" εντός γηπέδου, όμως χρειάζεται και ανάσες, με τον Τσέριν να είναι τραυματίας και να μένει μοιραία εκτός λίστας, τον Τσόκαι να βοηθάει αλλά να είναι περιορισμένα αυτά που μπορεί να κάνει στον αγωνιστικό χώρο και τον Ζέκα να προέρχεται από χιαστό και να μένει εκτός λίστας επίσης. Η ετοιμότητα που θα δείξει ο Ζέκα, ο οποίος αγωνίζεται και ως ξένος στην Ευρώπη και είναι ένας έξτρα λόγος που έμεινες εκτός, θα κρίνει και τη μεταγραφή στη συγκεκριμένη θέση, με την απόφαση να κρίνεται μετά τα παιχνίδια με τους Ουκρανούς.

ΤΑ "ΓΕΜΑΤΑ" ΑΚΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΙΤΟΡ



Αν υπήρχε μία θέση στην ενδεκάδα που πιθανότατα δε θα χρειαζόταν "αναβάθμιση", ήταν αυτή στα άκρα της επίθεσης. Ο Παναθηναϊκός έχει για αυτές τις θέσεις 4+2 ποδοσφαιριστές, με μεγάλη ποιότητα και ικανότητα στη δημιουργία και την εκτέλεση. Αν μπορούμε να βρούμε ένα αρνητικό, είναι πως με εξαίρεση τον Αϊτόρ, κανείς εκ των Παλάσιος, Μαντσίνι, Βέρμπιτς και Μπερνάρ-Βαγιαννίδη που χρησιμοποιούνται εκεί, δεν έχει μεγάλη ικανότητα στο ένας με έναν. Το ποδόσφαιρο του Ιβάν απαιτεί καλή κυκλοφορία και γρήγορες συνεργασίες στο επιθετικό τρίτο, καθώς και την απαίτηση να πατούν περιοχή και να σκοράρουν οι ακραίοι. Ειδικά οι Παλάσιος, Βέρμπιτς και Αϊτόρ έχουν δείξει, ότι μπορούν αυτό να το κάνουν με επιτυχία. Η κατάσταση του Ισπανού θα κρίνει τις θέσεις σε αυτό το κομμάτι του γηπέδου, με τον Μπερνάρ να έχει το προβάδισμα σε αυτό το κομμάτι της σεζόν για να ξεκινήσει βασικός στη θέση του στα αριστερά, ενώ ο Παλάσιος δύσκολα θα χάσει τη θέση του βασικού από τον Μαντσίνι στα δεξιά. Ο περσινός Αϊτόρ σίγουρα θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την επιθετική απειλή των «Πρασίνων».

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΓΚΟΛ Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΡΕΜΕΓΙΕΦ ΚΑΙ Ο ΦΩΤΗΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ



Το κεφάλαιο του επιθετικού στον Παναθηναϊκό πέρασε πέρυσι από πολλά στάδια. Η μεγάλη επένδυση έγινε στον Άντραζ Σπόραρ. Ο Σλοβένος επιθετικός ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν και η πτωτική του πορεία φάνηκε μετά από έναν τραυματισμό, καθώς και από την έλλειψη του Παναθηναϊκού να βρει καθαρές και επικίνδυνες απειλές στο επιθετικό τρίτο. Ο Σπόραρ σκόραρε 14 γκολ σε 37 συμμετοχές πέρυσι, προσφέροντας παράλληλα και 6 ασίστ. Δεν πρέπει να εστιάσουμε εκεί όμως αλλά στην απειλή του Σπόραρ. Ο Σλοβένος κατέγραψε τη μεγαλύτερη απειλή, που είχε επιθετικός του «τριφυλλιού» τα τελευταία πέντε χρόνια, με 3,42 τελικές μέσα από την περιοχή ανά παιχνίδι. Η αμέσως επόμενη επίδοση ήταν τη σεζόν 21/22 του Καρλίτος με 2,10 τελικές μέσα στην περιοχή ανά παιχνίδι. Η διαφορά είναι σημαντική. Παράλληλα ο Σπόραρ βρισκόταν και δεύτερος στις ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή (6,3 ανά παιχνίδι), πίσω μόνο από τον Λιβάι Γκαρσία (7,9).

Ο Ιωαννίδης έδωσε σημαντικές λύσεις και βαθμούς στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς, όμως η απειλή του ήταν περιορισμένη και δεν μιλάμε μόνο για τα 7 γκολ και τις 4 ασίστ σε 42 παιχνίδια. Ο Έλληνας επιθετικός έβαλε 7 γκολ, με τα expected του, με βάση τις τελικές που εκτέλεσε να είναι στο 6,48. Το νεαρό της ηλικίας του σίγουρα δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω εξέλιξη, καθώς και τα σωματικά προσόντα βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όμως να πάει σε περισσότερες τελικές και με καλύτερες συνθήκες εκτέλεσης από κεντρικές θέσεις, κάτι που διαθέτει ο τρίτος επιθετικός της ομάδας. Ο Γερεμέγιεφ αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και έμεινε δανεικός στον Λεβαδειακό μέχρι το τέλος της σεζόν, όμως η καλή του παρουσία στην προετοιμασία και το πρόβλημα τραυματισμού του Ιωαννίδη τον έβαλε στην ευρωπαϊκή λίστα. Έχει τη δυνατότητα να εκτελεί και με τα δύο πόδια και με το κεφάλι, όμως η ταχύτητα είναι βασικό του μειονέκτημα, πράγμα που θα οδηγήσει τον Σπόραρ εκ νέου βασικό στα παιχνίδια με τη Ντνίπρο-1.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο ετοιμότητας ενόψει των προκριματικών του Champions League. Τα δύο παιχνίδια που έρχονται, έχουν χαρακτηριστεί ως μισή σεζόν και έχουν απόλυτο δίκιο. Ενδεχόμενη πρόκριση εξασφαλίζει απευθείας ομίλους Europa League και ευρωπαϊκά παιχνίδια μέχρι τουλάχιστον το Δεκέμβριο, ενώ και τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολλά και θα βοηθήσουν στο ακόμη μεγαλύτερο upgrade, που ψάχνει ο Σέρβος τεχνικός. Τα νέα στοιχεία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, που είδαμε στα φιλικά, δηλαδή το press ψηλά και η μεγαλύτερη ένταση, πιθανότατα θα ισορροπηθούν στα δύο παιχνίδια με τη Ντνίπρο-1, όμως είναι ο οδηγός για να δούμε μία καλύτερη version των «Πρασίνων», με την απαραίτητη μεταγραφική "ένεση" στο σύλλογο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement