ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ποιός θα πάρει το φετινό πρωτάθλημα;


Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την λήξη της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, οι 4 πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα βρίσκονται σε απόσταση...βολής μεταξύ τους, ανεβάζοντας το σασπένς στα ύψη ενόψει της συνέχειας. 

Ακολουθούν 6 + 8 αγωνιστικές πρωταθλήματος - πλέι οφ, όπου θα αναδείξουν τον τελικό πρωταθλητή καθώς και συνολικά την τελική κατάταξη με τις υπόλοιπες θέσεις.

Παράλληλα, μετράμε... ώρες και για την λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι σύλλογοι δεν αναμένεται να κάνουν άλλη  προσθήκη, πέρα από αυτές που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί.

Πώς έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία; Τι έχουμε δει σε γενικές γραμμές έως και σημερα από την κάθε μία ομάδα; Τι περιμένουμε να δούμε από εδώ και στο εξής;

ΑΕΚ 47 βαθμοί 

Νικήτρια σε άλλο ένα εντός έδρας ντέρμπι, η Ένωση βρίσκεται μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας με 47 βαθμούς σε 20 αγώνες, επικρατώντας και του Άρη με το εμφατικό 3-0.

Την ακριβώς προηγούμενη αγωνιστική, πέρασε νικηφόρα από την Νίκαια, με ανατροπή μάλιστα του εις βαρος της σκόρ. Μία νίκη από αυτές που λέμε πως σου δίνουν τίτλο. Έχει κάνει κι άλλες τέτοιες φέτος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έχοντας...υπεροπλία από την μέση και μπροστά, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχει δημιουργήσει αγωνιστικές σταθερές, μέταλλο και προσωπικότητα. Κερδίζει τα παιχνίδια και σε μέρες που δεν αποδίδει καλό ποδόσφαιρο. Απαραίτητο στοιχείο για πρωταθλητισμό.

Ο Πάολο Φερνάντες έχει αρχίσει ήδη να κάνει απόσβεση ως μια εναλλακτική πολυτελείας, ενώ οι επιστροφές Ελίασον - Γκατσίνοβιτς καθιστούν τον δικέφαλο ακόμα πιο ισχυρό.

Λίγο πριν τις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος, στην ΑΕΚ έχουν κάθε λόγο να νιώθουν αισιόδοξοι. Η ποιότητα, το βάθος πάγκου και η αυτοπεποίθηση που έχει δημιουργηθεί στο κιτρινόμαυρο γκρούπ, με τον Αλμέιδα να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε όλα, εκπέμπει στο φίλαθλο κοινό μια σιγουριά, που δεν την είχε τα προηγούμενα χρόνια. Το αν είναι ή όχι φαβορί όπως λέγεται, μένει να φανεί και στην πράξη.

Παναθηναϊκός 45 βαθμοί

Ο παλιός...κακός Παναθηναϊκός έκανε την εμφάνιση του (και) στην Τρίπολη, συνεχίζοντας ένα σερί μέτριων εμφανίσεων και αρνητικών αποτελεσμάτων. Ως συνέπεια ήταν η πτώση από την πρώτη θέση, με την ΑΕΚ να βρίσκεται πλέον στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα έχοντας δύο βαθμούς διαφορά.

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί την πιό δύσκολη για το τριφύλλι, στην φετινή πολύ καλή πορεία του στο πρωτάθλημα. Είναι ξεκάθαρο πως μερικά από τα πρώτα βιολιά των πρασίνων, στον εκπληκτικό πρωτο γύρο, είναι παίχτες υπερφορτωμένοι από τα συνεχόμενα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ομαδα ξεκάθαρα να χασει την ψυχραιμία και την αυτοσυγκέντρωση της και η διαφορά των +8 να γίνει γρήγορα -2, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την διακοπή. Ένα βραχυκύκλωμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρόσθεσε 3 παίχτες στο ρόστερ της την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου: Έναν αριστερό μπακ-χαφ (Πούχατς), έναν επιθετικό μέσο (Κλάινχέισλερ) και έναν winger (Μαντσίνι). Από τις υπόλοιπες ομάδες και με βάση τις ανάγκες του (πολύ μικρού) ρόστερ, η προσαρμογή και η προσφορά των νέων παιχτών, θα κρίνει κατά πολύ την πορεία της μέχρι το τέλος.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να άργησε αλλά επέστρεψε. Επέστρεψε στην κανονικότατα του, διεκδικώντας πρωτάθλημα. Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν τον Αύγουστο, η μέχρι τώρα πορεία του κρίνεται άκρως επιτυχημένη, άσχετα με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην συνέχεια. 

Η ανάκτηση της χαμένης αυτοσυγκέντρωσης, η επανεκκίνηση παιχτών που έκαναν την διαφορά μέχρι πριν λίγο καιρό και ο βαθμός βοήθειας από τους νέους, θα κρίνουν αν μπορεί το τριφύλλι να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, μέχρι την λήξη των πλέι οφ. Ίσως και μία ακόμα μεταγραφή  να βοηθούσε... 

ΠΑΟΚ 42 βαθμοί

Αν και δυσκολεύτηκε, ο ΠΑΟΚ επικράτησε τελικά με 3-2 του Λεβαδειακού στην Τούμπα, συνεχίζοντας μια ευρεία νικηφόρα πορεία.

Μετά από ένα περίεργο καλοκαίρι και ένα νοθρό ξεκίνημα, ο δικέφαλος με τον Λουτσέσκου στον πάγκο του, κρατώντας συνεχώς χαμηλούς τόνους, έχει κάνει το απόλυτο come back. Πέρα από την εντός έδρας ισοπαλία με τον ΟΦΗ, οι ασπρόμαυροι πραγματοποιούν ένα on fire δίμηνο, με συνεχόμενες νίκες, ανάμεσα τους και αυτές στο Καραϊσκάκη και την Λεωφόρο. Παράλληλα απέκλεισαν τον Παναθηναικό από τον θεσμό του κυπέλλου, έχοντας μεγάλη ευκαιρία για να βρεθούν ξανά στον τελικό της διοργάνωσης.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω όμως χρειάστηκε υπομονή, καίριες αλλαγές στην 11αδα, βελτίωση σχεδόν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και στήριξη ενός συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου. 

Ο Ρουμάνος κόουτς έδωσε ευκαιρία στον Κωνσταντέλια, ο οποίος στα 20 του χρόνια οδηγεί τον δικέφαλο στην διοργάνωση. Στήριξε τον 19χρονο Κουλιεράκη στα στόπερ δίπλα από τον mvp Ίγκανσον, ενεργοποίησε τους Σάστρε- Σοάρες στα μπάκ οι οποίοι προσδίδουν εμπειρία ενώ φαίνεται να παίρνει λύσεις και από τους Σβάμπ και Φελίπε, οι οποίοι αρχικά ήταν εκτός εξίσωσης, μεγαλώνοντας το ρόστερ με αυτόν τον τρόπο.

Σε ένα ήδη καλό σύνολο, πρόσθεσε τον πολύπειρο και ποιοτικό Τάισον μεσοεπιθετικά ενώ απέκτησε και τον Κεντζιόρα από την Διναμό Κιέβου, προσθέτοντας βάθος στα άκρα και το κέντρο της άμυνας. Μένει ακόμα η εκκρεμότητα με την απόκτηση φόρ.

Δεν είναι τόσο η βαθμολογία όσο η αγωνιστική εικόνα και η βελτίωση που παρουσιάζει σταθερά ο δικέφαλος του βορρά, δίνοντας την αίσθηση πως ο χρόνος είναι σύμμαχος. Μια ακόμα παράμετρος, όχι και τόσο ασήμαντη, που μπορεί να παίξει τον ρόλο της, είναι το γεγονός πως μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου υποδέχεται τόσο την ΑΕΚ όσο και τον Ολυμπιακό στην έδρα του. Συγχρόνως και αντίθετα με τους άλλους δύο, αντιμετωπίζει την Λαμία στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Ο ΠΑΟΚ αν εκμεταλευτεί την Τούμπα ίσως θα έχει την ευκαιρία να μπεί στα πλέι οφ, επί ίσοις όροις βαθμολογικά, απέναντι στους υπόλοιπους συνδιεκδηκητές. Η μεγάλη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος δεν έχει βάλει μεγάλη πίεση στον εαυτό του, καθώς όλοι μιλάνε για μια μεταβατική σεζόν. 

Ολυμπιακός 42 βαθμούς 

Αφήνοντας πίσω του την μέτρια εμφάνιση και την ισοπαλία στο Περιστέρι, οι Πειραιώτες την Κυριακή πραγματοποίησαν σίγουρα το καλύτερο τους 25λεπτο (50'-75') στην σεζόν, ανατρέποντας το σκόρ και κερδίζοντας τελικά τον ΟΦΗ με 2-1 στο Καραϊσκάκη. Μία σημαντική νίκη, κυρίως για τον τρόπο που ήρθε, παρά το ότι στο τέλος η αμυντική λειτουργία πήγε να τα κάνει (ξανά) θάλασσα.

Με πρώτο βιολί τον Χάμες Ροντρίγκεζ και τον Έλ Αραμπί σε ρόλο game changer, οι ερυθρόλευκοι δείχνουν να ανακτούν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση, βελτιώνοντας αρκετά την εικόνα τους στο δημιουργικό κομμάτι, χωρίς ιδιαίτερες αλχημείες πλέον στην αρχική 11αδα. Αλχημείες που ήταν αναγκαίο να γίνουν λόγω της πληθώρας των νέων μεταγραφών και στοίχισαν βαθμολογικά στους πρωταθλητές.

 Η ομάδα του Μάρτινς ενισχύθηκε σημαντικά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Πρόσθεσε στο ρόστερ της δύο πλάγια μπάκ από το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα (Ραμόν και Ροντινέι), ενώ γέμισε και τα φτερά της επίθεσης της με δύο έμπειρους ποδοσφαιριστές (Κάνιος και Μπιτίκι) .

Συνολικά, ο Ολυμπιακός έχει βελτιωθεί. Ειδικά σε σχέση με την αρχή της σεζόν. Στο τρόπο ανάπτυξης, στις στημένες φάσεις στο σκοράρισμα κλπ. Τα ζητήματα στην συνολική αμυντική λειτουργία καθώς και στα τρεξίματα σαφώς και υπάρχουν, όπως φυσικά υπάρχει και η ποιότητα στους παίχτες του ρόστερ, παρά τις καλοκαιρινές αστοχίες. Στο απρόβλεπτο, στην ποιότητα και στην προσωπική ενέργεια, φαίνεται κυρίως να ποντάρουν ακόμα και τώρα οι ερυθρόλευκοι, ενόψει της συνέχειας.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code