ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Άρθουρ Πάπας : «Το μέλλον μου θα είναι στην Ελλάδα»


Ο προπονητής των Neacastle Jets, Άρθουρ Πάπας μίλησε αποκλειστικά στο sportsnewsgreece.gr και στον Άρη Κατσίδη, τόσο για τους στόχους, την φιλοσοφία και το πρότζεκτ της ομάδας του στο Αυστραλιανό πρωτάθλημα, όσο και για την σχέση του με την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο στην χώρα.

Ο Άρθουρ Πάπας αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς προπονητές του A-League, αφού από τον Ιούνιο του 2021, δουλεύει στους Neacastle Jets, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα σταθερή φιλοσοφία και να τους επιστρέψει στην περίοδο των επιτυχιών.


Η ομάδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει προκριθεί στα playoffs μόνο μια φορά, την σεζόν 2017-2018, οπού πήρε την δεύτερη θέση. Υπενθυμίζουμε ότι κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Αυστραλία, το 2007-2008, ενώ έχει δύο τρίτες θέσεις, το 2001-2002 και το 2006-2007.

Ο 42χρονος προπονητής δεν βρίσκεται τυχαία στο τιμόνι σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Αυστραλίας, αφού έχει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και πάρα πολλές παραστάσεις στο πιο υψηλό επίπεδο, Ο κόουτς Πάπας μεταξύ άλλων έχει προπονήσει την Ολυμπιακή ομάδα της Ινδίας, ενώ έχει κατακτήσει ως ασίσταντ στο πλευρό του κόουτς Άγγελου Ποστένκογλου, το πρωτάθλημα στην Ιαπωνία με τους Yokohama F Marinos, το οποίο ήταν το πρώτο της ομάδας μετά από 15 χρόνια.

Πληροφορίες για τους Newcastle Jets

Η ομάδα προέρχεται από το Newcastle στην New South Wales της Αυστραλίας και όπως πρωτοείπαμε έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα την σεζόν 2008-2009, επικρατώντας στον τελικό των Central Coast Mariners. Η έδρα της είναι το γήπεδο McDonald Jones Stadium, χωρητικότητας 33.000 θέσεων. Εκεί έγιναν αγώνες για το Ασιατικό κύπελλο ποδοσφαίρου του 2015.

Η πόλη

Το Newcastle είναι μεγάλη πόλη και λιμάνι της Αυστραλίας και είναι γνωστή για την εξόρυξη γαιάνθρακα. Πολύ απλά, αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής γαιάνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο με 159,9 εκατομμύρια τόνους το 2017.


Τα παραδοσιακά χρώματα της ομάδας

Οι Newcastle Jets έχουν ως παραδοσιακά χρώματα το μπλε και το κόκκινο, όπως και η ομάδα ράγκμπι της πόλης, οι Knights. Από τότε που αποτελούν μέρος της A-League, η πρώτη εμφάνιση τους είναι χρυσή.

Το σήμα

Είναι πολύ εντυπωσιακό και ξεχωριστό το σήμα της ομάδας, που έχει άμεση αναφορά με το όνομα της, Jets. Tα τρία αεροπλάνα σχετίζονται με την στη βάση RAAF Williamtown, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα βόρεια του Newcastle. Το λογότυπο του συλλόγου απεικονίζει επίσης τρία F/A-18 Hornets, που ανήκουν στην Royal Australian Air Force, που είχε έδρα στο Williamtown.

The Papas Project

Όπως πρωτοείπαμε τον Ιούνιο του 2021, ο Άρθουρ Πάπας ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και κατάφερε όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, να αλλάξει την αγωνιστική κουλτούρα του συλλόγου και να φέρει νοοτροπία νικητή μέσα σε λίγους μήνες.

Είχε πει στις πρώτες του δηλώσεις ότι είχε έρθει με σαφή πεποίθηση για το πού θέλει να πάει η ομάδα με το πρόγραμμά του και πως η κύρια εστίαση είναι στον τρόπο που πρέπει να αγωνίζονται και να συμπεριφέρονται ως ομάδα.



Οι Jets ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια για το γρήγορο και με αντεπιθέσεις ποδόσφαιρο που παίζουν, αλλά και για την ικανότητα της ομάδας να κινεί την μπάλα γρήγορα σε περιοχές που δεν υπάρχουν μεγάλα κενά, αφού έχει και τις περισσότερες πάσες ανά 90 λεπτά.

Αν και παίζουν γρήγορα και με αντεπιθέσεις, οι Jets κάνουν σπάνια βαθιές μπαλιές, αφού προτιμούν τις κοντινές πάσες, για να αναπτύξουν την επίθεση τους. Αυτό δείχνει ότι έχουν ξεκάθαρη τακτική ταυτότητα, καθώς διατηρούν την κατοχή ανά πάσα.


Ένας από τους λόγους που προσλήφθηκε ο Πάπας στους Newcastle Jets ήταν για να αποκαταστήσει την ποδοσφαιρική ταυτότητα στο Hunter. O αέρας αλλαγής που έφερε ο ομογενής κόουτς είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα, ενώ έγινε η πιο fan to watch ομάδα του πρωταθλήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αυστραλία.


Επίσης πέρσι οι Jets είχαν την τρίτη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος της A-League με 45 γκολ σε 26 αγώνες, πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Μελβούρνη και τους Central Coast.

Αποτελεί μία από τις λίγες ομάδες στο πρωτάθλημα με ξεκάθαρα καθορισμένο μοντέλο παιχνιδιού και τακτική δομή, ενώ φέτος θέλουν να εξελίξουν και να βελτιώσουν το παιχνίδι τους κυρίως με βάση το σύστημα 4-2-3-1.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο προπονητής Άρθουρ Πάπας στο sportsnewsgreece.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Ξεκινήσατε με 2/2 με τους Newcastle Jets  στο πρωτάθλημα Αυστραλίας. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα πρώτα παιχνίδια της νέας σεζόν και πόσο δυνατό και ανταγωνιστικό περιμένετε να είναι φέτος το πρωτάθλημα Αυστραλίας;

Κάναμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα αυτήν την σεζόν, αλλά όπως ξέρετε είναι μόνο δύο παιχνίδια και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Φυσικά ο σύλλογος και οι φίλαθλοι είναι πολύ χαρούμενοι, καθώς αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της ομάδας, η οποία έχει αντιμετωπίσει πολλά  challenges  και συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, επομένως κάθε νίκη είναι σημαντική.

Πολλά άρθρα έχουν αναφορές σχετικά με το "The Papas Project", αλλά και για το πόσο αλλάξατε την κουλτούρα της ομάδα και φέρατε νοοτροπία νικητή μέσα σε λίγους μήνες. Θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για αυτά.

Ο σύλλογος έχει προκριθεί στους τελικούς μόνο μία φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια (την σεζόν 2017-2018), αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε το ranking της ομάδας, ενώ θέλουμε να υλοποιήσουμε το ποδοσφαιρικό μας όραμα, ώστε να γίνουμε μια ομάδα με επιθετική νοοτροπία. Σχετικά με το project μας, υπάρχουν κάποια challenges, καθώς αυτήν την στιγμή ανήκουμε σε τέσσερις ομάδες του πρωταθλήματος και δουλεύω εδώ σχεδόν δύο χρόνια. Υπάρχει υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι ο σύλλογος θα παραμείνει ζωντανός, αλλά επίσης θέτει προκλήσεις στο να έχουμε τους μεγάλους πόρους, στο να ανταγωνιζόμαστε budgets άλλων ομάδων, για αυτό και πρέπει να δουλέψουμε με πολλή αποτελεσματικότητα για να κάνουμε ώστε να είναι αποδοτικά τόσο η ομάδα όσο και το πρόγραμμα μας. Αυτήν τη στιγμή έχουμε τη νεότερη ομάδα στο πρωτάθλημα κατά μέσο όρο και έπρεπε να κάνουμε scout για να βρούμε νεαρά ταλέντα και να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Αλλά και να εντοπίσουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι μπορούν να αγωνιστούν στο είδος του ποδοσφαίρου που παίζουμε.

Ποια θέλετε να είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία επιθυμείτε οι παίκτες σας να βγάζουν στο παρκέ;

Η φιλοσοφία μας είναι πολύ ξεκάθαρη και έχει να κάνει με το ότι παίζουμε ένα πολύ υψηλής έντασης, επιθετικό ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε συνεχώς να επιβάλλουμε το στυλ του παιχνιδιού μας σε κάθε ματς και να χτίζουμε έναν τρόπο παιχνιδιού που πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα θα μας επιτρέψει να έχουμε επιτυχία και να είμαστε σε θέση να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Αυτό το διάστημα, προσπαθώ να καταλάβω αν είμαστε σε θέση να πετύχουμε την απόλυτη επιτυχία αυτή την σεζόν, αλλά αυτό που κάναμε απλά ήταν να αλλάξουμε την νοοτροπία της ομάδας των Newcastle Jets στην A-League από μια ομάδα που ήθελε απλώς να επιβιώσει σε μια ομάδα που έχει ξεκάθαρη ποδοσφαιρική ταυτότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ψάχναμε για παίκτες, αναζητούσαμε ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα σωματικά προσόντα, ποδοσφαιριστές που έχουν τη νοοτροπία να θέλουν την μπάλα, αλλά κυρίως τη νοοτροπία να δουλέψουν σκληρά και να είναι μέρος μιας ομάδας όπου η συλλογικότητα είναι πάντα η πιο σημαντική.

Επίσης, θα ήθελα να μας σχολιάσετε το γεγονός ότι πολλά άρθρα σας παρουσιάζουν ως μια  fan-to-watch ομάδα και ότι ξεχωρίζετε για το επιθετικό στυλ παιχνιδιού σας.

Γνωρίζω ότι με την πάροδο του χρόνου έχουμε χτίσει μια φήμη ως ομάδα που ελκύει το ουδέτερο κοινό, λόγο της επιθετικής φύσης του στυλ μας. Προερχόμαστε από μια πόλη που φημίζεται για τη σκληρή δουλειά, οπότε το όραμά μας είναι να παίζουμε ποδόσφαιρο που αρέσει στην κοινότητα και στους φιλάθλους μας, αλλά και με βάση την νοοτροπία μας να θέλουμε να είμαστε γενναίοι και εργατικοί. Επομένως, για εμάς αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνδυάσουμε τα στοιχεία του ελκυστικού ποδοσφαίρου με την αποτελεσματικότητα, ώστε μέσα από τη σκληρή δουλειά να μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο.  Γνωρίζουμε ότι η ομάδα μας λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα στο κομμάτι των οικονομικών, οπότε αυτό που είναι σημαντικό είναι να βρίσκουμε πλεονεκτήματα στην ποδοσφαιρική μας νοοτροπία και αυτό μπορεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και επίσης να αποβάλλει μια πιθανή σκέψη ότι δεν θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το να δημιουργήσουμε μια θετική νοοτροπία στην ομάδα, το να αγωνιζόμαστε χωρίς φόβο και το να είμαστε γενναίοι είναι βασικές έννοιες που ενθαρρύνουμε καθημερινά.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες συνεντεύξεις σας, έχετε ελληνικές ρίζες και έχετε επισκεφτεί την χώρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ναι, είναι αλήθεια ότι οι οικογενειακές μου ρίζες είναι από την Ελλάδα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι γεννήθηκα στην Αυστραλία έχοντας "ελληνική" καρδιά. Χωρίς αμφιβολία σε κάποια φάση στο εγγύς μέλλον, το μέλλον μου θα είναι στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια υπάρχει περιοδική επαφή με ομάδες από την Ελλάδα, αλλά φυσικά είναι θέμα timing και σωστής ευκαιρίας. Ξεκάθαρα έχω την φιλοδοξία να προπονήσω στην Ελλάδα. Παρακολουθώ πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο και ξέρω πολύ καλά τα δεδομένα για Εθνική μας ομάδα καθώς και την Super League. Υπάρχουν μερικοί σύλλογοι που βλέπω ότι έχουν βελτιώσει τις υποδομές τους. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει μεγάλο ταλέντο και υπάρχουν πολλά top talents που έρχονται μέσα από το σύστημα που με ευκαιρίες στην κατάλληλη ηλικία μπορούν να ανέβουν σε υψηλά επίπεδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ανυπομονώ να ξεκινήσω το κεφάλαιο μου στην Ελλάδα…




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code