ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο Γιαννίκης αλλάζει για να επιβιώσει αυτός και η ΑΕΚ

 


Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει τη σημαντική νίκη της ΑΕΚ στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο, τον Αργύρη Γιαννίκη που σε δύο εκτός έδρας παιχνίδια άλλαξε πρόσωπα και προσέγγιση, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Στη ζωή μας λένε θα πάθεις για να μάθεις. Υπάρχουν άνθρωποι που το γλιτώνουν αυτό, υπάρχουν και άλλοι που πέφτουν με τα μούτρα στις παγίδες που τους παρουσιάζονται. Ο Αργύρης Γιαννίκης ανήκε δεδομένα στη δεύτερη κατηγορία. Έπεσε στα λάθη που προέκυψαν από τη τακτική του προσέγγιση, καθώς ήθελε να μείνει πιστός στο δικό του πλάνο, χωρίς να έχει τα απαραίτητα υλικά για να το φέρει εις πέρας.

Στο αγωνιστικό γίναμε όλοι μάρτυρες στα προηγούμενα παιχνίδια, ακόμα και στα νικηφόρα της Ένωσης, μια ομάδα που δεχόταν ευκαιρίες με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ πατούσαν πολύ εύκολα την περιοχή της και η ομάδα του Γιαννίκη είναι μαζί με τον χθεσινό της αντίπαλο, στην κορυφή της λίστας των μεγάλων ευκαιριών που έχουν επιτρέψει στους αντιπάλους του στο πρωτάθλημα. Πέρα από την απώλεια στον Απόλλωνα και τις εντός έδρας ήττες με Ολυμπιακό, ΟΦΗ και Παναιτωλικό, οι δύο τελευταίες μάλιστα με ανατροπή, η ΑΕΚ τα νικηφόρα της παιχνίδια τα κέρδιζε στο γκολ.

Μετά την ψυχρολουσία με τον Παναιτωλικό και με τη μάχη απέναντι στον ΠΑΟΚ, για τα προημιτελικά του κυπέλλου, να ξεκινάει την περασμένη Τετάρτη ο Αργύρης Γιαννίκης αποφάσισε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Λόγω απουσιών επέλεξε το δίδυμο των Τζαβέλλα και Μήτογλου, όπως είχε κάνει στο νικηφόρο πέρασμα στη Λαμία. Τότε οι δυο τους δεν είχαν πείσει σα δίδυμο, με τη Λαμία να δημιουργεί θέματα. Η αλλαγή όμως που τους προστάτεψε αρκετά και έβγαλαν οι δυο τους καλές άμυνες ήταν ένα απλό trick. Ο Έλληνας τεχνικός έδωσε την οδηγία οι τρεις της επίθεσης να ξεκινούν το πρέσσινγκ και να ακολουθούν οι τρεις του άξονα με λίγα μέτρα απόσταση, με τον Γέβτιτς όμως να είναι εσωτερικό χαφ και όχι στη θέση «10». 

Παράλληλα με αυτή την αλλαγή η τετράδα της άμυνας έμενε περί τα δέκα μέτρα πίσω από τη σέντρα, πράγμα που μας φέρνει στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, όπου αυτό έγινε ξεκάθαρο. Εκεί οι Ρότα, Τζαβέλλας, Μήτογλου και Μοχαμάντι έμεναν στην ίδια ευθεία όταν η ΑΕΚ δεν είχε την κατοχή και διατηρούσαν μια απόσταση από Σιμάνσκι και Λε Ταλέκ που έφτανε τα δεκαπέντε μέτρα. Σε αυτό το μεσοδιάστημα θέλησε να κινηθεί ο Ατρόμητος για να χτυπήσει τις γραμμές της ΑΕΚ και να αναγκάσει τα στόπερ να ανέβουν ψηλά, ώστε να περάσει μπαλιές στην πλάτη τους, όμως αφενός οι Τζαβέλλας Μήτογλου ήταν σε πολύ καλή μέρα και δεν έχασαν μονομαχία και αφετέρου τα χαφ της ΑΕΚ έκαναν τρομερή δουλειά, με τους Καρτάλη, Ντένιτς και Χαρίση να μην μπορούν να περάσουν κάθετες πάσες.

Ήταν εκπληκτικό το πως για δεύτερο σερί παιχνίδι ο Γιαννίκης έστειλε την αντίπαλη ομάδα να επιτεθεί αποκλειστικά από τα πλάγια, πράγμα που και καθυστερούσε την ανάπτυξη του αντιπάλου και έδινε τη δυνατότητα να γίνονται οι αλληλοκαλύψεις από μεριάς ΑΕΚ. Άλλωστε επιθετικά η Ένωση δεν έκανε κάτι σπουδαίο. Οι τελικές ήταν από οκτώ για κάθε ομάδα, με την ΑΕΚ φυσικά να έχει τη μεγαλύτερη φάση του παιχνιδιού, που ήταν το γκολ του Τσούμπερ και τον Ατρόμητο να εκτελεί μέσα από την περιοχή μόνο στο 72' με την κεφαλιά του Ντένιτς μετά από κόρνερ. Όλες οι άλλες προσπάθειες του Ατρομήτου ήταν εκτός περιοχής με άστοχα σουτ, πράγμα που δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε και την ετοιμότητα του Βασίλη Χατζηεμμανουήλ, που έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Δύο πράγματα που μπόρεσα να διακρίνω για το νεαρό τερματοφύλακα ήταν η ψυχραιμία του και το γεγονός ότι δεν έκανε λάθος μεταβίβαση με τη μπάλα στα πόδια.

Από το χθεσινό παιχνίδι πρέπει να σταθούμε σε δύο ακόμη στοιχεία. Το ένα είναι η σοβαρότητα που έδειξαν οι παίκτες της ΑΕΚ σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και δεν έχασαν τη συγκέντρωσή τους ούτε σε φάσεις που τα νεύρα ξέφυγαν, όπως στην κόκκινη του Μουνίθ. Το δεύτερο είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώθηκε σε ένα ακόμη εκτός έδρας παιχνίδι. Η ΑΕΚ αγωνίζεται καλύτερα εκτός έδρας παρά στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Γιαννίκη εκτός έδρας έχει ηττηθεί μόνο στη Τούμπα. Εκτός έδρας έχει συγκεντρώσει 21 από τους 36 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Για ομάδα που ήθελε και θέλει να διεκδικήσει το τίτλο η εκτός έδρας εικόνα είναι ενθαρρυντική. Αυτό που αναγκάζονται πλέον όλοι στην ΑΕΚ να κάνουν, με τη μεταγραφική ενίσχυση να μην έχει έρθει ακόμα, είναι να επιβιώσουν. Αγωνιστικά, βαθμολογικά και με πρόκριση απέναντι στον ΠΑΟΚ. Η επιβίωση σε κάνει κυνικό και ο Γιαννίκης έχει αποφασίσει πως θέλει να βγει από το αδιέξοδο που μπήκε αυτός και η ομάδα του.

Υ.Γ. 1) 0,51 έναντι 0,91 ήταν τα expected goals στο χθεσινό παιχνίδι για τις δύο ομάδες. Όπως είπα μοναδική μεγάλη ευκαιρία ήταν του Τσούμπερ, καθώς στο γκολ του Τζαβέλλα υπήρχαν μπροστά πολλά κορμιά.

Υ.Γ. 2) Η απουσία των τριών Ιρανών θα δημιουργήσει προβλήματα στην ΑΕΚ και στο αριστερό άκρο της άμυνας και στο ροτέισον. Η επιλογή για τα αριστερά με τον ΠΑΟΚ θα είναι κομβική, με τον Μιτάι να μην έχει παίξει από το καλοκαίρι με την πρώτη ομάδα.

Υ.Γ. 3) Για τη διαιτησία με έχετε ρωτήσει και άλλη φορά γιατί δεν γράφω. Τα πράγματα είναι πολύ περίεργα και το γεγονός ότι σταμάτησε η ανάλυσή τους στη μέση του πρωταθλήματος, μόνο πιο περίεργα τα κάνει τα πράγματα, με κάποιους να μη θέλουν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code