ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό με το πλάνο που ήθελε να κερδίσει τον Ολυμπιακό


 Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει την πολύ σημαντική νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το γιατί η Ένωση έδωσε τόσο χώρο στους Πράσινους, γιατί η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν σημείωσε γκολ, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, έχουμε συνηθίσει να ακούμε στην καθημερινότητά μας. Την ΑΕΚ τη βοήθησε σήμερα η τύχη, παρόλο που δεν ήταν τολμηρή, γιατί μπήκε να εκτελέσει ένα στοχευμένο πλάνο. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε στα πρώτα λεπτά να πρεσσάρει ψηλά στο γήπεδο και να επιτεθεί στην αριστερή δική της πλευρά, στη δεξιά του Παναθηναϊκού πάνω στον Κώτσιρα. Το πρέσσινγκ επικεντρώθηκε αποκλειστικά στους Μαουρίτσιο και Ρούμπεν Πέρεθ. Ο Παναθηναϊκός παρόλο που δέχθηκε το γκολ άμεσα κατάφερε αμέσως να ισορροπήσει το παιχνίδι και γιατί οι χαφ της ΑΕΚ δεν έχουν την ποιοτική ευχέρεια να κρατήσουν την κατοχή και να την κυκλοφορήσουν, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι. Ειδικά μάλιστα απέναντι στους τρεις χαφ που παρέταξε ο Γιοβάνοβιτς και που σε φάση κατοχής των Πρασίνων αγωνίζονταν στην ίδια ευθεία.

Η πίεση των παικτών του Παναθηναϊκού στους στόπερ της ΑΕΚ δυσκόλευαν την ανάπτυξη της ομάδας του Γιαννίκη, με τον Σιμόες να είναι ο μοναδικός που έβγαινε από τα μαρκαρίσματα για να πάρει μπάλα, ενώ οι Σιμάνσκι και Μάνταλος δεν ήταν σε καλή μέρα, παρόλο που ο Πολωνός πέτυχε και το γκολ της νίκης για την ΑΕΚ. Αποτέλεσμα της κακής μέρας του Μάνταλου ήταν και οι τεράστιες αποστάσεις του πρώτου μέρους ανάμεσα στα χαφ της ΑΕΚ και της μεσοεπιθετικής τετράδας. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήθελε να ελέγξει την κατοχή του παιχνιδιού και με τα τρία χαφ στον άξονα και τους Αϊτόρ και Παλάσιος στα άκρα κατάφερε να δώσει πλάτος στο γήπεδο. Σε αυτή την κατάσταση οι ακραίοι της ΑΕΚ, Γκαρσία και Άμραμπατ, συνέκλιναν για να βοηθήσουν στα μαρκαρίσματα του άξονα και άφηναν πολύ χώρο για ανεβάσματα στους Κώτσιρα και Χουανκάρ, χωρίς ο Παναθηναϊκός να έχει απειλήσει στο πρώτο μέρος.

Ο Γιαννίκης έχει ξεκάθαρη φιλοσοφία η ομάδα του να πιέζει στη μπάλα για να γίνονται πολλά κλεψίματα και να κάνει γρήγορες επιθέσεις. Με μείον ένα χαφ όμως σε σχέση με τον αντίπαλο, με τους Σιμόες και Σιμάνσκι (κορυφαίος για την ΑΕΚ μέχρι να βγει) με κάρτα και τον Πορτογάλο να έχει αρκετές λάθος επιλογές μέχρι το 60' δεν ήταν δυνατό να επιτηρήσει την πίεση του Παναθηναϊκού. Στο πρώτο δεκάλεπτο του δεύτερου ημιχρόνου η ΑΕΚ υπέφερε στο παιχνίδι, γιατί μπήκε με την ίδια νοοτροπία, όπου αλλάζουν οι παίκτες της ωραία τη μπάλα, βγαίνει τετ α τετ ο Αραούχο το χάνει και μετά άφησε ξανά την κατοχή. Στο 65' η κατοχή ήταν στο 34-66% υπέρ της ομάδας του Γιοβάνοβιτς και εκεί ο Παναθηναϊκός ήταν που έχασε το παιχνίδι. 

Μόλις ο Σέρβος τεχνικός πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Καρλίτος και Χατζηγιοβάννη και γύρισε το σύστημα σε 4-4-2 έχασε το στοιχείο που του είχε δώσει την κυριαρχία, το πλάτος στο γήπεδο. Από εκείνο το σημείο και μετά ο Παναθηναϊκός έκανε μόλις ένα σουτ, μετά από αναμπουμπούλα σε κόρνερ με τον Μακέντα. Η απόφαση αυτή του Γιοβάνοβιτς και στη συνέχεια η προσθήκη τρίτου χαφ από τον Γιαννίκη κλείδωσε το ματς υπέρ της Ένωσης. Η ΑΕΚ αυτό που έχει φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι η ποιότητα μεσοεπιθετικά να παίρνει τα παιχνίδια στο όριο. Ήταν η τέταρτη νίκη της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα στο γκολ. Σε αντίστοιχη μοίρα πέρυσι δε θα κέρδιζε τους ίδιους βαθμούς. 

Ο Γιαννίκης δήλωσε ότι υπάρχει δουλειά μπροστά τους. Η φιλοσοφία του είναι ξεκάθαρη και θέλει να νικάει για να κερδίζει χρόνο και σιγουριά από τους παίκτες του. Είναι ξεκάθαρη επιλογή του Γιαννίκη να αφήνει η ΑΕΚ την κατοχή. Το ίδιο έκανε και στη θητεία του στον ΠΑΣ. Το ίδιο και στα ντέρμπι. Χρειάζεται όμως διαφορετική στόχευση πλέον. Δε θα νικάει όλα τα ματς και αυτό φάνηκε στα παιχνίδια με Απόλλωνα και Ολυμπιακό. Η Ένωση άντεξε τους κραδασμούς σε αυτά τα αποτελέσματα, όμως αν μεγαλώσει η απόσταση από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και η ΑΕΚ δεν έχει βελτιώσει την εικόνα της στον αγωνιστικό χώρο θα επανέλθει η γκρίνια των περασμένων ετών.

Υ.Γ. 1) 4ο παιχνίδι στα 12 του πρωταθλήματος που η ΑΕΚ κρατάει το μηδέν στην εστία της, όλα εντός έδρας.

Υ.Γ. 2) Απολύτως μοιρασμένες οι διεκδικήσει στο παιχνίδι, με την ΑΕΚ να έχει 49,8 και τον Παναθηναϊκό 50,2 %.

Υ.Γ. 3) 4ο σερί ντέρμπι για την ΑΕΚ χωρίς ήττα απέναντι στον Παναθηναϊκό (ισοφάρισε το δικό της σερί ξανά) και μόλις δύο ήττες στα τελευταία 13 για την ΑΕΚ. 

Υ.Γ. 4) Κομβικό το ματς της ΑΕΚ στην Τρίπολη για να κλείσει με νίκη τον πρώτο γύρο και να μη χάσει την επαφή με την κορυφή. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο τα ματς με τον Στάνκοβιτς πλέον να μπαίνει για καθαρισμό στο γόνατο και να χάνει τα υπόλοιπα παιχνίδια του 2021. Ο Αυστριακός έχει δείξει μέχρι τώρα στα 12 παιχνίδια στο πρωτάθλημα πόσο κομβικός είναι για να κατακτά η ΑΕΚ βαθμούς.

Y.Γ. 5) Απίστευτη θλίψη για το χαμό του Στέφαν Γέλοβατς. Κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά του και στους οικείους του. Η ζωή αρκετές φορές είναι πολύ άδικη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code