ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

WEAK SIDE: Αίμα και...άμμος !


Όταν δεν μπορείς να παίξεις επίθεση, επιβάλλεται να «δαγκώνεις» πίσω. Και όταν το παιχνίδι είναι τόσο μεγάλης κρισιμότητας, όπως το χθεσινό του Προμηθέα με τη Μπούρσασπορ, επιβάλλεται να ματώνεις για κάθε μπάλα, κάθε ριμπάουντ, κάθε κατοχή, να διώχνεις πάνω από τη στεφάνη, να έχεις οξυδέρκεια και να σπαταλάς σωστά τα φάουλ, να...φυσάς τη μπάλα για να μην καταλήξει στο καλάθι σου. Το έκαναν για 20-25 λεπτά χθες οι Πατρινοί, αλλά το έκαναν με τόσο μεγάλη ένταση που τους έφτανε και τους περίσσευε για να επιστρέψουν από το -14 στα μισά της 3ης περιόδου, να πάνε το ματς στην παράταση και να πάρουν μια τεράστιας σημασίας νίκη, η οποία όχι μόνο μπορεί να αποδειχτεί κομβική για την πρόκριση στους «16» τους Eurocup, αλλά με τον τρόπο που επετεύχθη, είναι ικανή να γυρίσει τον διακόπτη και να αλλάξει την ψυχολογία στο στρατόπεδο του Προμηθέα. Οι Αχαιοί κέρδισαν με το όπλο που τους πλήγωνε ως τώρα στη σεζόν...Την άμυνα!

Πρώτη φορά φέτος έβγαλαν νοοτροπία νικητή...

Με το σκορ στο 35-49 στο 25', με τους Αχαιούς να προέρχονται από μια ξεγυρισμένη 30άρα στη Γαλλία από τη Μπουργκ και μια σκληρή 20άρα στην Ελλάδα από τον Άρη, τίποτα δεν προμήνυε ανατροπή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν μια ομάδα προέρχεται από τόσο βαριές ήττες και βρίσκεται πίσω σε όλο το παιχνίδι με διψήφιες διαφορές, είναι πιο πιθανό να την πάρει από κάτω, να απογοητευτεί και να χάσει ξανά με κάτω τα χέρια. Τότε μπήκε μπροστά το...μότο που βάλαμε στον τίτλο: «Αίμα και άμμος». Πόλεμος δηλαδή, κυριολεκτικά και μεταφορικά για κάθε μπάλα, κάθε ριμπάουντ, κάθε κατοχή. Μόνο έτσι, μέσω της άμυνας και της καλής ψυχολογίας από πίσω, θα μπορούσε να «λυθεί» και η επίθεση. Γι' αυτό, μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι και απόλυτα αληθές πως στο μπάσκετ «καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα». Ξαφνικά, από εκεί που έβλεπες μια ομάδα στατική, υπνωτισμένη, παραδομένη στη μοίρα της, έβγαλε όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω. Ο Αγραβάνης έγινε παράγοντας στο ματς παίζοντας στο ματς παίζοντας εκπληκτική άμυνα, ο Γιαννόπουλος έβαλε όλα τα κρίσιμα και οι «Προμηθείς» υπερκάλυψαν την διαφορά. Aυτοί οι δύο γύρισαν το παιχνίδι, μαζί με τον συγκλονιστική συνεισφορά του Τζεράι Γκραντ, ο οποίος κέρδισε τη μάχη στους...αιθέρες και μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ακόμα...παίρνει ριμπάουντ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Ο Γκραντ πέρα από τα εμφανή, όπου ήταν αρκετά, έκανε και κάτι που λίγοι ίσως παρατήρησαν, ήταν όμως πολύ κομβικό για την εξέλιξη του αγώνα. Έφθειρε με φάουλ τον Κεβάριους Χέιζ, ο οποίος επί της ουσίας ήταν η μοναδική πραγματική απειλή από το «5» για τον Προμηθέα. Όταν ο Αμερικανός πρώην παίκτης της Bιλερμπάν βγήκε από το παιχνίδι καθώς συμπλήρωσε 5 φάουλ στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου ήταν το σημείο που το -4 (53-57) μετετράπη σε +9 (68-59), ενώ στο φινάλε του αγώνα, με τον Χέιζ εκτός μάχης, ο έμπειρος Αμερικανός σέντερ του Προμηθέα βρήκε πρόσφορο έδαφος να πάρει όλα τα κρίσιμα ριμπάουντ, τα οποία αποτέλεσαν «ασπίδα» για τους γηπεδούχους, αρχικά για να μη χάσουν και έπειτα για να φτάσουν στην πολυπόθητη νίκη. 

Πολλά θέματα προς επίλυση

Το ότι κέρδισε ο Προμηθέας δεν πρέπει να κρύψει κάτω από...το χαλάκι τη μεγάλη εικόνα πως υπάρχουν πάρα πολλά θέματα προς επίλυση. Το ότι η επίθεση των γηπεδούχων λειτούργησε για 10 λεπτά σαν...ρολόι δεν πρέπει να κρύψει πως σε όλο το υπόλοιποι ματς οι «Προμηθείς» ήταν στατικοί, μονοδιάστατοι και προβλέψιμοι. Η νίκη είναι όμως καλοδεχούμενη, κυρίως γιατί πλέον υπάρχει ένας νέος προπονητής που έχει μπροστά του πολλά πράγματα να βελτιώσει, να σουλουπώσει ή και να αλλάξει τελείως και το αποτέλεσμα αυτό δίνει πίστωση χρόνου και παράλληλα προσδίδει ηρεμία στην ομάδα και τη γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Ο Ζούρος έβαλε την ατομική του σφραγίδα στο σημείο που ο Προμηθέας γύρισε το ματς. Χρειάζεται κι άλλα πράγματα όμως. Και αυτό που πρέπει να διορθώσει κυρίως, είναι να βρει ρόλους και κίνητρα για αρκετούς παίκτες που μοιάζουν να βρίσκονται εκτός κλίματος. Ήδη, με τη Μπούρσασπορ ο Γιαννόπουλος και ο Αγραβάνης θύμισαν κάτι από τον καλό τους εαυτό. Υπάρχουν κι άλλοι όμως που μέχρι ώρας φέτος βρίσκονται σε «λήθαργο». Ο Γκίκας και ο Γκάντι μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα δίνουν ως τώρα, ο Σβαρτζ όπως αναλύσαμε και στη «WEAK SIDE» της Δευτέρας ήρθε στην Πάτρα με πολύ καλές περγαμηνές, αλλά ως τώρα δεν έχει βρει ρόλο και δεν έχει δείξει το παραμικρό, ο Μάιλς βρίσκεται σε πολύ μέτρια φόρμα. Αν ο Ζούρος καταφέρει να πάρει το 100% από αυτούς, τότε ο Προμηθέας και καλό μπάσκετ μπορεί να παίξει και πρωταθλητισμό μπορεί να κάνει και τον όμιλο στο Eurocup μπορεί να περάσει και εύκολα κιόλας. 

Υ.γ: Η Μπουργκ χθες έχασε 78-49 από τη Γκραν Κανάρια. Στην πρώτη περίοδο είχε σκοράρει 3 πόντους. Τρεις. Τρες. Τρουά. Και αυτοί από βολές. Έχοντας 0/12 σουτ εντός παιδιάς και έχοντας δεχτεί 5 μπλοκ σε 10 αγωνιστικά. Και αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας, αφού οι Γάλλοι είναι μια μετριότατη ομάδα, που πλην του αγώνα με τον Προμηθέα, έχουν χάσει όλα τα παιχνίδια στην Ευρώπη με κατεβασμένα τα χέρια. Με τους Πατρινούς μεταμφιέστηκαν σε κράμα Γουόριορς του '15 και Μπουλς του '90. Το τονίζω μπας και εμπεδώσουν κάποιοι το...αγωνιστικό έγκλημα που διεπράχθη στη Γαλλία και να αντιληφθούν πως μια ομάδα αλλιώς λειτουργεί μετά από μια ήττα και διαφορετικά μετά από μια «ταπείνωση». Και βλέποντας την εικόνα της Μπουργκ, η λέξη ταπείνωση είναι πολύ επιεικής για να χαρακτηρίσει τι υπέστη η Πατρινή ομάδα στην Αρένα «Ekinox». 
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code