ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

WEAK SIDE: «Δείξε μου τον coach σου να σου πω ποιος είσαι»

 

 

O υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο», οι περισσότεροι αναγνώστες εξορμούν σε παραλίες και νησιά προκειμένου να...δροσιστούν και να προστατευτούν από το σφοδρό καύσωνα. Οι περισσότεροι με συντροφιά ένα βιβλίο, έναν παγωμένο καφέ. Υπάρχουν και μερικοί πιο «ψαγμένοι», πιο μυημένοι, που θέλουν να διαβάζουν ακόμα και στην παραλία Μπασκετικές αναλύσεις. Γι' αυτό και η «Weak Side» δε θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα του Σαββατοκύριακου. Ειδικά μετά την ανταπόκριση που είχε το αφιέρωμα στην ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή. H στήλη σήμερα θα ασχοληθεί με τον Προμηθέα. Και δε θα είναι η μοναδική φορά φέτος, γιατί πρόκειται για ένα κλαμπ που λειτουργεί σε εκπληκτικά πρότυπα για τα ελληνικά δεδομένα. Και αν όσοι δεν έχετε ασχοληθεί με τους Πατρινούς, θεωρείτε τις επιτυχίες τους ένα «πυροτέχνημα» ή μια σύμπτωση, το άρθρο θα σας κάνει να αναθεωρήσετε. 

 Η μετά- Γιατρά εποχή

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε γράφοντας διάφορες χιλιοειπωμένες καραμέλες. Για τη συνταγή της επιτυχίας, για τον τρόπο που οι Πατρινοί έφτασαν από τα τοπικά της ΕΣΚΑ-Η στην Ευρώπη, για το «παραμύθι» που έζησε ένας προπονητής σαν τον Μάκη Γιατρά που από ένας προπονητής Β'- Γ' εθνικής τρύπησε... πολλά ταβάνια διαδοχικά και έφτασε εκεί που ούτε ο ίδιος ενδεχομένως είχε τολμήσει να ονειρευτεί. Επειδή όμως, όπως ανέφερα και παραπάνω, έχουν γραφτεί δεκάδες αφιερώματα με κοινό παρονομαστή την αναδρομή στο παρελθόν, θα αλλάξουμε λίγο την...περπατημένη και θα σας πάμε στο παρόν. Τι έχει τώρα ο Προμηθέας; Πολλοί που παρακολουθούν επιφανειακά το άθλημα, θα αναρωτηθούν «Μετά τον Γιατρά τι;». Και ευλόγως θα αναρωτηθούν τι μέλλει γενέσθαι μετά την αποχώρηση του Μάκη Γιατρά από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, καθώς μιλάμε για έναν coach που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία των «πορτοκαλί», τον άνθρωπο που έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρα κάποιων ανθρώπων στην Πάτρα, που αν τολμούσαν να τα «ξεφουρνίσουν» δημόσια, 9 στους 10 θα...γελούσαν μέχρι δακρύων. 

Εποχή Luis Casimiro 

Όσοι είστε λίγο γεννημένοι από τη δεκαετία του '80 και πίσω και βλέπετε πολύ μπάσκετ θα θυμάστε ενδεχομένως το πρωτάθλημα που κατέκτησε η...ουρανοκατέβατη Μanresa στο ισπανικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1997-98. Προπονητής της ήταν ο Luis Casimiro, ο νυν τεχνικός των Πατρινών. Θα μου πει κανείς, «καλή η επιτυχία πριν 23 χρόνια, αλλά θέλουμε ένα πιο πρόσφατο δείγμα». Θυμάστε τη σεζόν 2017-18, ξανά στο Ισπανικό πρωτάθλημα, που η Gran Canaria έκανε την απόλυτη έκπληξη και πέταξε εκτός Ευρωλίγκας την απερχόμενη πρωταθλήτρια Valencia με «break» μέσα στη «La Fonteta». Προπονητής των «καναρινιών» ήταν ο Casimiro, ο οποίος οδήγησε την ιστορική νησιωτική ομάδα στην καλύτερη πορεία της ιστορίας της. Πού δούλευε ο συγκεκριμένος προπονητής μέχρι φέτος; Όλα του τα χρόνια τα πέρασε στο ισπανικό πρωτάθλημα, χωρίς εξαιρέσεις. Είχε προτάσεις κατά καιρούς από συλλόγους του εξωτερικού, όμως καμία εξ αυτών δεν του έκανε το «κλικ» για να αφήσει τα πάτρια εδάφη. Κανένα project δεν τον δελέασε ώστε να αφήσει τη γενέτειρά του σε 30 χρόνια προπονητικής σταδιοδρομίας. Toν έπεισε ο Προμηθέας. Και μετά από τρεις δεκαετίες ο Ισπανός γυρίζει σελίδα στην καριέρα του από...την Πάτρα. Πόσο πιο αντικατοπτριστικό δείγμα για το πόσο έχει μεγαλώσει το «πρεστίζ» στους «Προμηθείς»...Και βέβαια σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε πως και για τον Προμηθέα θα είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψει με ξένο προπονητή. Εκρηκτικό...κοκτέιλ δημιουργείται, ένα ταξίδι στο άγνωστο. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα πετύχει, αλλά αν ξεκινήσει με σωστές βάσεις μπορεί να απογειωθεί. 

 Το «κλειδί» των Ακαδημιών

Για να φτάσει σε σημείο η Πατρινή ομάδα να «ξεκλειδώσει» τις...άμυνες του Casimiro καταλαβαίνει κανείς ότι η συζήτηση δεν μπήκε ποτέ στη βάση «σου δίνω τόσα, έλα». Έπρεπε να παρουσιάσει ένα πλάνο, ένα background που θα εμπνεύσει τον Ισπανό. Και αυτό ακριβώς έκανε. Ο Προμηθέας είναι μια ομάδα που ρίχνει τεράστια βάση στις ακαδημίες. Όχι μόνο στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, αλλά και στο μορφωτικό. Άλλωστε θυμίζουμε ότι από το 2014 οι Πατρινοί «τρέχουν» το καινοτόμο πρόγραμμα «ΝΟΥΣ», όπου συνδυάζει τις αθλητικές δραστηριότητες με την ακαδημαική μόρφωση. Ένας συνδυασμός, ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε ελάχιστες ελληνικές ομάδες και λειτουργεί στα πρότυπα κολλεγίων των Ηνωμένων Πολιτείων. Και παράλληλα από το 2019 έχει εγκαινιάσει το υπερσύγχρονο «Promitheas Park», μια από τις κορυφαίες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, όπου στεγάζονται οι Ακαδημίες. Και ο Ισπανός εμπνεύστηκε ακριβώς από αυτό, έχοντας άλλωστε τονίσει κατ' εξακολούθηση, πόσο σημαντική θεωρεί την ανάπτυξη των Ακαδημιών. Και σε αυτό το κομμάτι, πέρα από...σχέδια και λόγια, οι Πατρινοί έχουν να επιδείξουν έργα. Σπουδαία έργα...

  Το αύριο του ελληνικού μπάσκετ

Όλοι οι φίλοι του ελληνικού μπάσκετ έχουν αγωνία να δουν την εξέλιξη στο κεφάλαιο- Μαντζούκας. Και η αλήθεια είναι πως μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα Next Big Things στην Ευρώπη. Τον ανέδειξε ο Προμηθέας, τον πίστεψε σε πολύ μικρή ηλικία, τον έφερε στην Πάτρα, του έδωσε παιχνίδια στην Ελλάδα από την ηλικία των 15 και στην Ευρώπη από τα 16 και τον προετοίμασε για να τον πάρει ο Παναθηναικός. Οι Πατρινοί τη δουλειά την έκαναν. Το πώς θα καταλήξει ο Μαντζούκας εξαρτάται πλέον από τον ίδιο και από τη διαχείριση που θα του κάνουν οι μελλοντικές ομάδες του. Η πρώτη ύλη πάντως ήταν απόλυτη επιτυχημένη. Και έρχεται από πίσω...κόσμος και κοσμάκης. Ο Ισπανός φώναζε «θέλω να δουλέψω με μικρούς». Ξέρετε τι βρίσκει ερχόμενος στην Πάτρα; Μπαζίνας, Πλωτάς, Τανούλης, Κουρουπάκης, Βασιλείου. Δε θα σας αναλύσω τώρα τον καθένα ξεχωριστά, γιατί θα πλατιάσουμε πολύ και δεν είναι ο σκοπός του άρθρου. Θα έρθει και η ανάλυση μελλοντικά. Απλά κυκλώστε τα συγκεκριμένα ονόματα. Κάποιοι εξ αυτών θα μας απασχολήσουν σύντομα. Δε θεωρούνται έτοιμοι παίκτες, έχουν όμως ένα πολύ καλό υπόβαθρο για να μπουν γρήγορα στο rotation. Αποτελούν άλλωστε τους βασικούς πυλώνες των Παιδικών και Εφηβικών Τμημάτων του Προμηθέα, που «σαρώνουν» τους τίτλους στην Πάτρα και διεκδικούν την κούπα στο Πανελλήνιο. Αν ανυπομονείτε να τους δείτε, σχεδόν όλοι κλήθηκαν στα Challengers με τις μικρές Εθνικές. Και επειδή «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», οι...αχόρταγοι Πατρινοί δε σταματούν εκεί. Σου λέει «καλοί οι ανερχόμενοι παίκτες, αλλά να μην πάρουμε και έναν πιο παιγμένο νεαρό». Ο Ρογκαβόπουλος ήταν ελεύθερος, με βαρβάτες παραστάσεις με την ΑΕΚ, το ταλέντο του «Ρόγκα» αδιαμφισβήτητο, το περιβάλλον του Προμηθέα σχεδόν άρτιο για τον νεαρό και ο «γάμος» σχεδόν αναπόφευκτος, σε μια σχέση που μοιάζει win- win. Πολυετές συμβόλαιο (γιατί πλέον ο Προμηθέας δεν είναι μαγαζί- γωνία), με ΝΒΑ out για τον 21χρονο small forward. Δεν είναι παράλογο το ΝΒΑ out γιατί πλέον βλέπουμε πόσο έχει ανοίξει η αγορά της Ευρώπης για τους Αμερικανούς, που όπου βλέπουν λαβράκι το αρπάζουν. Εδώ οι πρωταθλητές Μπακς έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Καλαιτζάκη, ο οποίος είχε μηδενικό ρόλο στον Παναθηναικό. Άρα τι συζητάμε;

Υ.γ 1: Πέρα από το ελληνικό στοιχείο, τις ακαδημίες και όσα αναλύσαμε σήμερα, υπάρχει και ένα υπό διαμόρφωση ρόστερ που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Προμηθέας θα είναι μια από τις πιο «fun to watch» της Α1. Θα επανέλθουμε με ανάλυση του ρόστερ μόλις μπει και το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Βλέπετε, δε μας αρέσει να κάνουμε...μισές δουλειές. 

Υ.γ 2: Θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα ξανά. Έρχεται νέο πολύ «καυτό» θέμα









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code