ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Πέντε facts που δεν ήξερες για τον σπουδαίο Βίκτορ Ουγκώ



Ο Βίκτορ Ουγκώ  αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της εποχής του ο οποίος για τα μυθιστορήματα τα οποία δημιούργησε  παραμένει διαχρονικός και για πολλούς αναγνώστες ο καλύτερος συγγραφέας της Γαλλίας. Σε αυτό το θέμα Σαββάτου θα  αναδείξουμε πέντε γεγονότα από την ζωή του τα οποία ίσως δεν γνωρίζετε ανακαλύπτοντας διαφορετικές πτυχές του εαυτού του.

Ο Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός  γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1802 και πέθανε σαν σήμερα το 1885.Ήταν εκπρόσωπος του κινήματος γαλλικού ρομαντισμού και άρχισε από πολύ μικρός στην ηλικία των 12 ετών να γράφει  και να μεταφράζει ενώ ένα χρόνο μετά βραβεύτηκε για ποίημα του από την Γαλλική Ακαδημία. Λόγω χωρισμού των γονιών του διέμενε σε οικοτροφείο από το 1815 έως το 1818.Διακρίθηκε για τα έργα του Παναγιά των Παρισίων και οι άθλιοι. Πέθανε στις 22 Μάιου 1885 σε ηλικία 83 ετών λόγω πνευμονίας.

1.Τό έργο του Οι άθλιοι αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο του 

Χρειάστηκαν 15 ολόκληρα χρόνια για να  ολοκληρωθεί και τελικά να εκδοθεί το βιβλίο του Οι άθλιοι το οποίο περιλαμβάνει 365 κεφάλαια και 1,900 σελίδες.Μετά την έκδοση του βέβαια το βιβλίο πήρε ανάμικτες κριτικές ενώ μάλιστα απογορεύτηκε  από την Καθολική Εκκλησία.

2.Εκτός από συγγραφέας ήταν και ποιητής 

Kατά την περίοδο 1829 έως 1840 και καθώς παράλληλα είχε γράψει 2 μυθιστορήματα ο Γάλλος συγγραφέας επικεντρώθηκε στην δημιουργία ποιημάτων όπου και παρουσίασε 5 ολοκληρωμένα ποιήματα.Με την δουλεία του στην ποίηση ,ο Ουγκώ ενέπνευσε θετικά ποιητές όπως ο  Κάρολος Μπωντλαίρ, και  τον  Άλφρεντ Λορντ Τέννυσον.


3.Ήταν κατά της θανατικής ποινής 

Για ένα διάστημα ενεπλάκη με την πολιτική θέλοντας να καταργηθεί η θανατική ποινής διότι την θεωρούσε βάρβαρη. Μάλιστα εξέδωσε και ένα σύντομο μυθιστόρημα με τίτλο η τελευταία μέρα ενός καταδικασμένου άνδρα όπου περιγράφει τις τελευταίες στιγμές ενός ανθρώπου που του είχε επιβληθεί η θανατική ποινή.


4.Πέρασε 15 χρόνια εξόριστος 

Όταν και  έγινε περισσότερο ενεργός στον πολιτικό χώρο ο Βίκτορ προσπάθησε μέσα από τις δημόσιες ομιλίες του να καταργήσει την θανατική ποινή, μίλησε για τις άθλιες συνθήκες των φτωχών στην Γαλλία,Πάλεψε επίσης για δωρεάν εκπαίδευση.Το 1851 ο Ναπολέων πήγε στην εξουσία ο Ουγκώ τον αποκάλεσε προδότη της Γαλλίας εξέδωσε δύο πολιτικά μανιφέστο την περίοδο 1852-1855 κατά του Ναπολέοντα. Ναπολέων ο Μικρός, Επιστολές στο Λουδοβίκο Βοναπάρτη και κατέφυγε στις Βρυξέλλες όπου εκείνη την περίοδο προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου του Οι Άθλιοι.

5.Ήταν φιλέλληνας 

Σε πολλά ποιήματα του αναφέρει την Ελλάδα και τους αγώνες που έδινε εκείνη την εποχή. Αναφέρεται στην έξοδο του Μεσολογγίου με το ποίημα του Τα κεφάλια του Σαράγιου.Το 1827 άρχισε να συνθέτει ποιήματα ελληνικού χαρακτήρα όπως το Ναβαρίνο,ο Εθνουσιασμός αλλά και το ποίημα Ελληνόπουλο το οποίο αναφέρεται στην καταστροφή της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code