Η λέξη Graffiti , εμφανίστηκε ως όρος στα μέσα του 19ου αιώνα και προέρχεται από την ιταλική λέξη "graffiato” (γρατζουνισμένος). Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από αρχαιολόγους όπως ο Raffaele Garucci κατά την ανακάλυψη των επιγραφών και των φιγούρων στα ερείπια των κατακόμβων της Ρώμης και της Πομπηίας, προσπαθώντας έτσι να ξεχωρίσει το φαινόμενο αυτό από τα υπόλοιπα είδη Τέχνης.
Τα graffiti έχουν διάφορες μορφές και αντικατοπτρίζουν πολλές φορές κοινωνικά, πολιτικά, αισθηματικά, αθλητικά και άλλα φαινόμενα της κοινωνίας μας.
Εμείς θα ασχοληθούμε με τα graffiti που εκφράζουν μηνύματα προς τον αθλητισμό. Τα αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού έχουν αποτελέσει πολύ συχνά πηγή έμπνευσης για χιλιάδες streets artist ανά τον κόσμο. Με αφορμή αυτό ήρθα σε επικοινωνία με έναν φίλο μου που ασχολείται περισσότερο με το κομμάτι του graffiti, της ζωγραφικής αλλά και του τατουάζ. Το όνομα του “Αρμάντο Νασούφι” (@nasoufiii) και του έκανα τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Θεωρείς το graffiti μορφή τέχνης ή βανδαλισμού; Ανάλογα από ποιον/α γίνεται, πριν μερικά χρόνια ήταν «μόδα» να πας να αγοράσεις ένα σπρέι και να γράψεις κάποιο σύνθημα για την ομάδα σου, κάποιους στοίχους που σκέφτηκες ή ειδές κλπ… δεν λέω, ήταν μια μορφή εκφράσεις αλλά και βανδαλισμός, γιατί μετά από κάποιο σημείο δύσκολα έβρισκες λευκό τοίχο. Και δεν γέμιζαν μόνο οι λευκοί τοίχοι από συνθήματα και στοίχους, αλλά και ωραίες δουλείες που είχαν γίνει από αξιόπιστους artists ,όπως το έργο του Νίκου Γκάλη που σκανδαλίστηκε με συνθήματα του ΠΑΟΚ.
Πως αποφάσισες Να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο; Εάν εννοείς το graffiti ήταν λίγο τυχαίο, απλά βρήκα ένα σπρέι και πήγα να κάνω, και τότε κατάλαβα πως μου άρεσε. Στην συνέχεια είχα έναν φιλο που έκανε συνθήματα (όπως έλεγα πιο πριν) κι έτσι με έβαλε πιο μέσα σε αυτήν την φάση... Και το πρώτο μου graffiti είναι μια νεκροκεφαλή. Εάν εννοείς με την ζωγραφική, αυτό το έκανα από μικρός αλλά δεν το σκεφτόμουν επαγγελματικά ή κάτι τέτοιο, απλά το έκανα. Απ’το γυμνάσιο και μετά έγιναν κάποια περιστατικά που κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω και έτσι δεν ασχολήθηκα και τόσο με τις πανελλήνιες.
Θεωρείς πως τα graffiti έχουν Θετική επίδραση στον χώρο του αθλητισμού; Θεωρώ πως γενικά δεν υπάρχει κάποια επίδραση, γιατί είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά πιστεύω το ανάποδο, πως ο αθλητισμός έχει θετική επίδραση στα graffiti. Είναι πολλά graffiti που έχουν γίνει για αθλητές, τα πιο πρόσφατα ,και πιο γνωστά παραδείγματα είναι του Kobe Bryant και του Maradona που μόλις απεβίωσαν, πάρα πολλοί artist έκαναν μια αφιέρωση με τον δικό τους τρόπο, για να δείξουν πως ήταν κάτι παραπάνω από απλοί αθλητές.
Ποια η γνώμη σου για κάποια graffiti δημιουργήθηκαν είτε για να θίξουν είτε για να προσβάλουν έναν άνθρωπο που είναι κάπως γνωστός; Θεωρώ πως είναι λίγο χαζό να κάνεις κάτι άσχημο για κάποιο γνωστό πρόσωπο γιατί: δυσφημίζει τον ίδιο τον καλλιτέχνη και απ’την στιγμή που υποτίθεται πως αυτό που κάνεις πρέπει να είναι ωραίο (αισθητικά),δεν κάνεις κάτι άσχημο για κάποιον.
Θεωρείς ότι αυτό θα μπορέσει στην συνέχεια να γίνει δουλειά σου και να ζεις από αυτό; Από το graffiti συγκεκριμένα όχι, διότι δεν θέλω το graffiti να γίνει η δουλειά μου, το tattoo είναι αυτό που θέλω να κάνω στην ζωή μου ,και το graffiti (και όχι μόνο) είναι ένα «εργαλείο» για την βελτίωση των skills στο τατουάζ. Δεν ξέρω εάν αυτό το επαγγέλματα θα μου επιφέρει αρκετά λεφτά, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου
0 Σχόλια