ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο λαμπερός κόσμος του θεάτρου... ή και όχι



Σαν κεραυνός εν αιθρία έχουν πέσει οι καταγγελίες για λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου τις τελευταίες ημέρες!

Για άλλους ξέραμε για την άσχημη συμπεριφορά τους, ακόμα κι εμείς που δεν έχουμε σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο. Σίγουρα όμως δεν περιμέναμε να ακούσουμε και να διαβάσουμε όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ιστορίες φρικτές, που κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει!


Η αρχή του ντόμινο καταγγελιών

Την αρχή για να ξεκινήσουν η μία μετά την άλλη οι καταγγελίες έκανε η Ζέτα Δούκα, η οποία σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στην λεκτική και σωματική βία που υπέστη από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.




Από εκείνη την ημέρα και μετά, ξέσπασε μια θύελλα με δεκάδες γυναίκες και άνδρες να καταγγέλλουν πασίγνωστους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ανθρώπους υπεράνω υποψίας, τόσο για λεκτική όσο και για σεξουαλική βία!

O πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, όλο αυτό το διάστημα κρατά αξιοπρεπέστατη στάση τόσο στους θύτες όσο και στα θύματα, χωρίς να εκφράζει προσωπική άποψη, σεβόμενος τη θέση που έχει. Άλλωστε, οι περισσότερες υποθέσεις θα περάσουν από το πειθαρχικό του σωματείου.

Ηθοποιοί κατά κυβέρνησης

Από το μπαράζ των καταγγελιών η πλειοψηφία των ηθοποιών ζητάει την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ενώ σημειώνουν ότι συγκαλύπτει γεγονότα.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι η παραίτηση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου την περασμένη εβδομάδα. Ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για βιασμούς, ενώ υπάρχουν και ανεπίσημες καταγγελίες για κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας.



Το τι μπορεί να γνωρίζει ή και όχι η κ. Μενδώνη το ξέρει η ίδια, σίγουρα όμως το γεγονός ότι άργησε να παραιτηθεί ο προαναφερθής, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει στην κόντρα ηθοποιών – κυβέρνησης.

Επίσης, για την παραίτησή της ενεργό ρόλο παίζει η καθόλου υποστήριξη που έχει δείξει όλο αυτό τον καιρό με την πανδημία σε καλλιτέχνες.





Γιατί τώρα;

Από την ημέρα που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας, μια ερώτηση ψέλλιζαν πολλοί: Γιατί τώρα;

Ίσως γιατί τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι έτοιμος ο κόσμος να αλλάξει και κάποιοι να μην νιώθουν κραταιοί. Τώρα, και με σύμμαχο τα social media, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία τα θύματα να δικαιωθούν ηθικά. Φυσικά και δε θα ξεχάσουν, μπορεί να μην δικαιωθούν δικαστικά, αφού οι πιο πολλές υποθέσεις έχουν παραγραφεί. Ωστόσο, η δικαίωση είναι να βλέπεις κάποιον που σου έκανε τόσο κακό να χάνει την ισχυρή του θέση, που σε αυτή βασίστηκε εξ αρχής.

Φυσικά, όλα αυτά δε συμβαίνουν μόνο στους ηθοποιούς. Όλοι οι χώροι αντιμετωπίζουν παρόμοια γεγονότα, λεκτικής και σεξουαλικής βίας

Το θέμα είναι να ΜΙΛΑΤΕ! Είτε είστε θύματα είτε γνωρίζετε ανθρώπους που ασκούν βία σε κάποιους άλλους! Όσοι πιο πολλοί μιλάμε, τόσο πιο πολύ θα εξυγιανθεί η κάθε δουλειά και κατ’ επέκταση, η κοινωνία μας!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code